Kronik

Når alting skrider

Enhver tid har sine skurke og ondsindede kræfter, der kun arbejder for egen vindings skyld. 'Hverdagens helte' vil bekæmpe den sygdom, som har ramt vort gamle land: selvtilfredsheden, selvgodheden, lukketheden, egoismen, småligheden og forbrugermentaliteten
Debat
19. december 2007
Enhver tid har sine skurke og ondsindede kræfter, der kun arbejder for egen vindings skyld. 'Hverdagens helte' vil bekæmpe den sygdom, som har ramt vort gamle land: selvtilfredsheden, selvgodheden, lukketheden, egoismen, småligheden og forbrugermentaliteten

Vi lever i en tid, hvor alting skrider for os - hvor det går åndeligt og kulturelt tilbage for os. Engang troede vi på, at skoler skulle være gode, vi havde idealer, troede på ærlighed og kærlighed, på tillid til hinanden og det gode i mennesket.

Sådan er det ikke i dag. I dag er situationen den, at skoler, universiteter, sygehuse og daginstitutioner forfalder, selv om de fleste af os har materielle goder i overflod. Vi tumler forvirrede rundt i en endeløs strøm af livsstilsprogrammer, danse- og boligprogrammer, quizzer og reklameaviser m.m., der spiller på dumheden i os, så vi ikke længere kan se igennem den skinvirkelighed, som vi tæppebombarderes med dagligt. Vi taler om vin og madlavning, slankekure, børsnoteringer eller tv-programmer og al den slags, som om det var det vigtigste i livet. Og vore ledere går i spidsen.

Derfor blev 'Hverdagens helte' dannet. For at bekæmpe den sygdom, som har ramt vort gamle land: selvtilfredsheden, selvgodheden, lukketheden, egoismen, småligheden og forbrugermentaliteten. 'Hverdagens helte' er en selvbestaltet gruppe, der igennem musik, sang og italesættelse har som mål at genrejse det synkende Danmark. Superhelte som Superman, Batman, Bush og Fogh har forsøgt sig i den store verden, men det er ikke blevet bedre, måske tværtimod værre.

Vi vil kæmpe i det små, i Danmark. Det er nu, at alle vi, der kan mærke, at noget er helt galt, må sige fra. Vi må kæmpe for alt, vi har kært, og det er netop, hvad vi håber, at alle hverdagens helte vil. Der må kæmpes på mange fronter, for vi kæmper ikke alene mod ydre fjender, men også mod de indre fjender i os selv.

Altødelæggende virus

De største og farligste fjender kommer ikke fra det ydre rum; de er allerede iblandt os. Noget fremmed har taget magten, og vi er fanget ind af en overmagt af teknokrater og bureaukrater, som går anonymt rundt mellem os. Der er ingen uniformer eller kasketter. De har helt deres egen selvforståelse og fornuft. De har sat sig ved siden af og over magten og raffineret inficeret selve sproget og vores kultur. Det er en altødelæggende virus, og vores tankeverden lægges lidt efter lidt øde. Det er selve kreativiteten og fantasien, som er angrebet.

De sidder i ministerier, i det offentlige og i private virksomheder, i små og store kontorer ud over hele landet og laver prognoser og statistikker. Udsteder direktiver, skriver kontrolforanstaltninger, skærer ind til benet, effektiviserer. Småligheden er sat i system. Alt, der kan kontrolleres, bliver kontrolleret.

Det drejer sig om at få magt over tingene. Afmagten er åbenbart for skræmmende, og derfor iværksættes en accelererende og minutiøs styring på alle områder. Det er sovjetstat i miniature og langsomt drænes Danmark for kraft og energi og arbejdsglæde. Det er angst for livet; for ustyrlighed, for følelser, for afhængighed, for fællesskab, for kærlighed, for samarbejde, for menneskelighed, for elskov, for nederlag, for fremtiden. Der var et yndigt land, men nu er de harniskklædte kæmper bastet og bundet, snøret og vævet ind i et spind af ord uden indhold og tanker uden storhed. Småtskårenhed har vundet over gamle værdier som værdighed, respekt og tillid.

Egoismen er en anden af de helt store fjender, som 'Hverdagens helte' kæmper imod. Når enhver er sig selv nærmest, så skal der helt naturligt spares på det fælles, og derfor forfalder alting om ørerne på os. Folket knokler som besatte af en fremmed virus, bliver presset af arbejdsgivere og får stress. Svindel og humbug udføres ikke længere alene af sølle svindlere. Nu er det også veletablerede firmaer, statslige virksomheder og kommuner, som optræder uetisk i profittens hellige navn. Pengeguden Mammon vokser sig hver dag stadig større og mægtigere.

Den store stygge ulv

Tv-medierne er den tredje af de store fjender, for medierne, som jo ellers skulle gøre os klogere på verden og os selv, medvirker tværtimod til fordummelse. I tv fremstilles verden som et flimmer af usammenhængende begivenheden uden at tendenser udpeges eller analyseres, fordi journalister er blevet til underholdere og mikrofonholdere for politikerne og de kendte. Tragiske skæbner og ulykker bliver til underholdning og faktion, og quizzer bliver programfladens højdepunkter. Det er ikke den slags tv, der ruster os til kampen på de internationale markeder. Et folk, der er kulturelt og åndeligt indskrænket, og som ikke kan se ud over sin egen næse, kan ikke forstå fremmede kulturer og folk - eller agere i en åben og globaliseret verden.

Netop i globaliseringen og udviklingens navn forringes vores hverdagsliv dag for dag. Globaliseringen er den store stygge ulv, som vi hele tiden bliver truet med. Derfor skal vi finde os i at navigere i kaos - det lyder fint, men betyder egentligt bare dårlig planlægning. Vi skal lægge skinnerne, mens toget kører, hvilket betyder, at den ene dårligt planlagte reform kommer efter den anden. Udviklingen sker ikke på baggrund af politiske holdninger, meninger eller idealer om, hvordan vores samfund skal være fremover, men på baggrund af OECD-statistikker, som er udarbejdet af økonomer, der sidder langt væk fra virkeligheden og rådgiver om hvad som helst, som de ikke har forstand på. Man spørger aldrig den faglige ekspertise - manden på gulvet. Dem der ved, hvor problemer og udviklingsmuligheder er. Gennemarbejdede danske måder at tænke på og danske måder at løse problemer på forkastes. Der er kræfter i vores samfund, som har meget travlt med at indføre fremmede og udanske arbejdsformer og tænkemåder, og som truer os med globaliseringen og udviklingen, hvis vi ikke makker ret. Så derfor hastes alt igennem - pga. udviklingen - og vi er i fuld fart på vej mod et ukendt mål, uden styring, uden vejkending. Devisen er tilsyneladende, at bare det går stærkt, så går det også godt. Tempoet, udviklingen, bevægelsen er blevet et mål i sig selv.

Sort signalement

Vi, folket, står tilbage med en følelse af tomhed, uden spor i en ensporet tid. Der er ikke mere at tro på, ingen idealer, intet at drømme om. Ingen spor vi kan gå ad. Derfor lurer desperationen, afmagten og raseriet lige under vores rolige overflade. Mennesker overfalder hinanden, kører aggressivt i trafikken, går grassat over bagateller i supermarkeder, overfuser sagesløse i kiosker eller får depressioner og stress. Alt sammen symptomer på at noget er rivende galt.

Alligevel gør vi ingenting, når vores livsvilkår forringes lidt efter lidt. Tværtimod så søger vi glemsel og tryghed på alle mulige måder: Tryghed ved at forsikre os mod de farer, som lurer lige om hjørnet. Pensionsopsparing, vitaminpiller, sund kost, cykelhjelm, knæbeskyttere osv. Glemsel ved at kaste os ud i wellness, det alternative, afspænding eller ekstreme aktiviteter. Når man ikke kan føle noget, må man i hvert fald kunne føle sig selv, så derfor er kroppen i fokus. Vigtigst af alt er kontrol - eller fornemmelsen af kontrol såvel på det individuelle som det samfundsmæssige plan.

Det er sort signalement af tiden, men er det for sort? Desværre nej, mener vi i 'Hverdagens helte'. Vi har her nævnt nogle tidstypiske træk og kulturpolitiske forandringer, som hverdagens helte må kæmpe imod, men kampen må også udkæmpes på en række andre felter. Derfor - bliv din egen helt, red dig selv.

Det er ikke let, hvorfor vi må stå sammen i kampen mod destruktive kræfter både i os selv og i samfundet. Enhver tid har sine skurke og ondsindede kræfter, der kun arbejder for egen vindings skyld - og ikke for det fælles. Vi har set det i film efter film - og i den virkelige verden, at samfundet trues, hvorefter helten/heltinden træder ind på scenen.

Tormod Hansen er lektor

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En hverdags helt kæmper 5 dage i træk
Men her er en lille formaning
I weekenden udløser en helteindsats
Som regel ekstrabetaling

Hm ... jeg synes at det tabte lidt højde til sidst.:-)

John Jørgensen

Tormod, du behøver ikke stå tilbage uden et spor at følge.
Vi, de rige højtuddannede, i de højt udviklede lande, vi står på ryggen af naturen overalt, og 70-80% af menneskeheden. Uden at udnytte dem på det groveste, havde vi ingen velstand. Og velvidende at vi står på dem, mister vi selvrespekten.
Så du må kigge på helheden, ikke på DK eller EU.
Og start så med at leve på en anstændig måde. Uanset om vi er ved at ødelægge klimaet, så skal vi ku se os selv i spejlet. Kun gennem at være et eksempel for vores omgivelser kan vi ændre tingene.
Vi har slidt og slæbt og er nået langt. For langt. Teknologiske løsninger hjælper ikke på manglende selvrespekt. Vi er enige om meget af det du skriver, vi må smøge ærmerne op. Mvh john