Læserbrev

Rådet, der ikke afgiver råd

Det eneste, der kræves for at forbedre færdselssikkerheden, er vilje og handlekraft. Det er der brug for, for trafikdrab er et globalt problem. Arkiv

Det eneste, der kræves for at forbedre færdselssikkerheden, er vilje og handlekraft. Det er der brug for, for trafikdrab er et globalt problem. Arkiv

Lars Skaaning

Debat
27. december 2007

Mens mange tæller ned til julen, er der en virkelig optælling, der nærmer sig sin afslutning - antallet af trafikdræbte i 2007.

I år er 395 mennesker trafikdræbte på de danske veje og har overhalet 2006, hvor 306 mennesker blev trafikdræbt. Tragedierne på vejene er så omfattende, at det er den hyppigste dødsårsag for unge mennesker. Heldigvis har vi Rådet for Større Færdselssikkerhed, der arbejder for at sikre færdselssikkerheden.

Imidlertid har Rådet ikke særlig meget held med sit arbejde. År efter år er raten af trafikdræbte i Danmark meget højere, end lande vi sammenligner os med. Havde Danmark f.eks haft Sveriges lave rate af trafikdræbte, ville 67 mennesker have undgået trafikdøden i 2005. Der kunne naturligvis være tale om en statistisk tilfældighed, men hvis man regner på 10-året 1990-2000, var overdødeligheden på de danske veje 2090 menneskeliv, når der sammenlignes med England. Sandsynligheden for, at denne forskel er tilfældig er under 1:1.000.000. Overdødeligheden 1990-2000 på de danske veje krævede flere menneskeliv for Danmark end landets sidste 100 års krige, pest og kolera - tilsammen.

År efter år bliver Rådets informationskampagner mere avancerede og rettes bedre mod målgruppen, men der afgives ikke råd. Resultatet af indsatsen kan heller ikke aflæses i statistikken, da antallet af trafikdræbte stiger i år. På Rådets møde i foråret blev der givet en forklaring på misforholdet: "Der er faldet for lidt sne i år, og derfor har folk kørt mindre forsigtigt"! Når selv vejrguderne rotter sig sammen og saboterer Rådets arbejde, er det vel soleklart, at indsatsen for færdselssikkerheden mislykkes?! Jeg mener, at denne forklaring er så sofistikeret, at den er værdig til chokoladefabrikken.

Det eneste, der kræves for at forbedre færdselssikkerheden er vilje og handlekraft. Trafikdrab er et globalt problem, og WHO har samlet erfaringerne i en rapport, og rådene kan downloades - gratis. Jeg håber på, at fremtiden byder på helhjertiget indsats og rettidig omhu i stedet for det sædvanlige og virkelige vatnisseri.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her