Læserbrev

Vi har ikke sadlet om

I Informations leder onsdag langer Lotte Folke Kaarsholm kraftigt ud efter CARE Danmark. Vi anklages for dobbeltmoral i spørgsmålet, om det er god bistand til de fattige lande at give gaver som æsler, vandfiltre og perlehøns
14. december 2007

I Informations leder onsdag langer Lotte Folke Kaarsholm kraftigt ud efter CARE Danmark. Vi anklages for dobbeltmoral i spørgsmålet, om det er god bistand til de fattige lande at give gaver som æsler, vandfiltre og perlehøns.

Det grænser til citatfusk, når jeg citeres for, at gaver skaber afhængighed, når det står i sammenhæng med, at "gavebistanden i den rette dosering hjælper til at mobilisere fattige mennesker og samfunds egne ressourcer", og at "gaver kun virker, når de indgår i en sammenhæng af langsigtet indsats for fattigdomsbekæmpelse og styrkelse af kvinders rettigheder."

Det er jo lige præcis den pointe, vi også i år forsøger at få ud over scenekanten: Vi giver ikke køb på det langsigtede arbejde - og ser hellere end gerne at folk støtter det - men gaver, der indgår i et langsigtet udviklingsarbejde f.eks. blandt hyrder i det knastørre Niger kan have stor effekt.

I øvrigt er det ikke første gang, CARE trygt spænder æslet for gavevognen - vi har prøvet konceptet med succes i 2004, hvor pressen imidlertid ikke interesserede sig synderligt for sagen.

Lederskribenten er efter min mening selv skyldig i ufolkelig dobbeltmoral, når hun på den ene side råber vagt i gevær for NGO'ernes folkelige forankring, som sættes under pres af krav til egenindsamling, og på den anden side ikke anerkender, at en gave fra den enkelte dansker er folkelig forankring, så det basker. Det er også en underkendelse af givernes intelligens at antage, at de tror, Afrikas udviklingsproblemer bliver løst, fordi de giver f.eks. et mikrofinanssæt til Uganda.

CARE har selv rejst spørgsmålet om gaver er 'pop'. Der er helt klart et folkeligt element i det - heldigvis. Lige som der skal være plads til popmusik på CD-hylderne og radiokanalerne, skal der være plads til udviklingsbistand med folkelig appel. Det gælder både de mange små frivillige organisationer, gavebistand og andre former for involvering af 'almindelige' danskere.

Ellers risikerer vi, at dansk udviklingsbistand bliver et reservat for et teknokratisk ekspertvælde uden folkelig debat og engagement. Den bilaterale bistand gennem Danida har bevæget sig i den retning de seneste år, hvilket da også har resulteret i, at Danida i stigende grad forventer, at NGO'erne løfter opgaven at oplyse danskerne om udvikling. Når Danida da ikke selv forsøger sig med dårlig pop som dilemma-projektet, hvor kendte danskere skulle vælge støtteværdige projekter.

Dermed også sagt, at der er god og dårlig pop - både i musikkens verden og i vores. Det er derfor, vi i CARE har rejst spørgsmålet til debat. Men lad det være helt klart: I CARE Danmark kan vi stå inde for vores gaver, fordi de indgår i vores langsigtede programmer - og netop ikke står alene.

Rolf Hernø er programmedarbejder i CARE Danmark

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu