Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
30. januar 2008

Tvangsarbejde?

Claus Krogholm, Nørresundby

Der var engang, hvor vi kunne gøre os lystige over kommunismens dårskab, når man i Sovjetunionen sendte atomfysikere ud som gadefejere. Vi bevidnede kommunismens elendighed, når Mao og Kulturrevolutionen sendte kunstnere og intellektuelle ud på markerne, så de kunne lære det sande arbejde at kende. Vi så kommunismens rædsler, da Pol Pot og Khmer Rouge fordrev akademikerne fra byerne og lod dem dø under tvangsarbejde på landet.

I dag er det så beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, der ikke længere vil acceptere, at ledige siger nej til det arbejde, det offentlige anviser dem. "Jeg vil ikke acceptere, at der er ledige, der ikke ønsker at arbejde som f.eks. postbud eller avisudbringer. Det er ikke fair over for de mange tusinde mennesker, der hver dag står op og deler post eller aviser ud, og betaler skat til den fælles kasse." Højtuddannet, akademiker eller kunstner - det er ikke nogen undskyldning. Staten ved bedst, hvilket arbejde du bør, kan og skal bestride.

Måske fik man demokrati i Østeuropa, da Jerntæppet faldt. Til gengæld fik vi sovjetstyre og planøkonomi i Vest.

Øvig er Ø-uvidende

Bendt A. Larsen, Søborg

Det er ærgerligt, at Peter Øvig, som netop har fået en masse priser for grundig journalistik, ikke har sat sig mere ind i Enhedslistens (liste Ø) politik, før han i Information bekendtgør, at han vil bekæmpe Enhedslisten med næb og klør.

"Man kan ikke bekende sig til socialismen uden i samme åndedrag at tage afstand fra den måde, den er blevet praktiseret," siger Øvig om Ø.

Det har han ret i, og det er præcist, hvad Enhedslisten gør i sit principprogram, som er offentligt tilgængeligt. Her er et kort uddrag:

"Det viser erfaringerne fra de påståede socialistiske samfund, hvor et lille, privilegeret mindretal udøvede diktatur på bekostning af befolkningsflertallet. De uhyrlige forbrydelser mod menneskeheden, der her er begået, illustrerer, hvad der sker, når magt korrumperer hos en lille elite, og når socialistiske elementer i den økonomiske og sociale politik ikke underbygges af en styrket politisk bevidsthed og gennemførte demokratiske rettigheder."

Peter Øvig spørger, hvordan man kan tage Enhedslisten alvorligt. Man kunne stille det samme spørgsmål til journalist Øvig, som med brask og bram farer ud og kræver et Ø-opgør med fortiden, som allerede er foretaget.

'Tear down that wall'

Bent Brogaard, Galten

Her sidder jeg passiv, medens vi oplever store ting i verden omkring os. Som en af de få positive ting den tidligere præsident i USA, Reagan, foreslog, og som også gik i opfyldelse, var hans feterede udtalelse i Vestberlin: "Mister Gorbatjov tear down that wall."

På samme måde kunne den ligeledes indtil nu ret ubetydelige (med positivitet) forbundne præsident Bush hvad han jo glemte under det nylige besøg i Mellemøsten ved den mur ,som omkranser Gaza have gentaget: "Mister Olmert tear down that wall."

Forkert billede af islam

Geoffrey Cain, Hellerup

Kim Møller fra Uriasposten har fået læst og påskrevet for sin kritik af Jørgen Bæk Simonsen. Men Møller har ret. Simonsen giver os et fortegnet og sukkersødt billede af islam, hvor massakrer er så floromvundne, at man glemmer helt de hovedløse lig og den stinkende, misfarvede sand under dem. Tag dette eksempel fra Islam - Kultur og Religion. En grundbog, hvor Simonsen forklarer, hvorfor profeten var nødt til dels fordrive dels myrde Medinas jøder, der dengang udgjorde et flertal i byen.

"En del af Medinas indbyggere var jøder (de var som sagt i flertal, GC), og de dele af Koranen, der stammer fra tiden i Medina, er præget af voldsomme opgør med jødedommen, fordi heller ikke jøderne i Medina var til sinds at anerkende den fortolkning af historien, Muhammed gjorde gældende."

Ja, samme fejl gjorde jøderne i nazityskland og, bønderne i Pol Pots Kampuchea.

Gå hele vejen SF

Charlotte Bering, Tisvildeleje

Jeg blev meget hurtig færdig med at læse mandagens Information - den blev kylet ad helvede til. Jeg læste for første gang om det nye EU-forbehold, opt in-modellen. Nu skal I høre lille regering: Jeg vil pga. dette stemme imod alle afskaffelser af alle nuværende EU-forbehold. Holder I mig for nar? Jeg troede, I ville have, vi skulle arbejde sammen i Europa i de store internationale spørgsmål. Men nej, det skal vi så ikke. Og så på dette altafgørende område. Jamen så får I det, som I vil have det. Enten eller. Ok, avisen blev senere på dagen samlet op igen og læst med glæde. Men i denne sag står jeg fast. En eneste lille særordning om udlændinge, og I ved, hvor I har mig.

Fascisme i USA?

Tørk Haxthausen, Sandvig

Tak for Poul Houes kronik (Inf. 28. jan.) om diskussionen i USA om mulige fascistiske tendenser. Det mest interessante ved den debat, som især foregår på internettet for tiden, er imidlertid den indkredsning af begrebet fascisme, som foregår. Mange har de seneste måneder påstået, at USA under Bush og co. har udviklet sig fascistisk, men der har i høj grad været tale om symptom-beskrivelser, idet man har henvist til de begrænsninger i borgernes rettigheder, som en lang række love og regler har medført. På det sidste har en række analyser imidlertid gravet lidt dybere og påpeget, at fascismen kun er det politiske udtryk for det, man kalder den korporative stat - dvs. en stat, hvor finansverdenen og det tunge erhvervsliv overtager alle statens funktioner. Som Carol Davideck-Walker udtrykker det (kortlink.dk/4r9y): "Politiske partier er ikke en del af regeringen (i USA, th). De er private forretninger, som har monopoliseret valgene og efterladt os ude i kulden. Ligelig offentlig støtte (til kandidater, th.) ville gøre meget mere for at ændre landets kurs, end nogen med en elefant eller et æsel i knaphullet nogensinde har gjort."

Set fra dette synspunkt har USA længe været et mere eller mindre reguleret korporativt samfund. Se også Ted Rall: An Iron Fist in a Velvet Glove (kortlink.dk/4r9z) for at kort, historisk tilbageblik. Information Clearing House er i det hele taget interessant at følge for tiden.

Det handler ikke om retfærdighed

Peter Dyreborg, Valby

I går kommenterede en tillidsrepræsentant for DR, Dines Boertmann (DB), mit indlæg fra den 26. januar. Selv om DB er uenig i mit forslag om, at journalister hos DR kunne acceptere en mindre lønnedgang for at hjælpe økonomien på ret kurs, har han en række gode pointer, som jeg er enig i. En politisk løsning er både nødvendig og på sin plads. Det er også korrekt, at det er urealistisk at en lønnedgang hos journalisterne, eller hos alle ansatte, kan løse hele situationen. Men måske kan det være en del af en større løsning.

Det kan være, jeg læser DB's indlæg forkert, men det virker som om, han i vidt omfang er optaget af, hvem der er skyld i hvad. I alle konflikter er det imidlertid et dårligt udgangspunkt at fokusere på skyld, fordi parterne nemt kommer til at bebrejde hinanden frem for at samarbejde om en fælles løsning. Det er muligt, at det ikke er rimeligt eller retfærdigt, at de ansatte skal gå ned i løn. Men hvis en lønnedgang kan medvirke til at redde stillinger og gode programmer, bør man vel undersøge muligheden nærmere.

Som en krølle vil jeg lige nævne, at jeg fik ideen til mit indlæg om lønnen i DR efter at have talt med en række journalister, som opfordrede mig til at skrive indlægget, herunder journalister ansat hos DR.

Gaza ghetto

Nils Vest, København K

At afbryde alle forsyninger til en desperat, indespærret befolkning var det ikke det samme, nazisterne gjorde ved ghettoen i Warszawa engang?

Forkert fordeling

Aase Bak-Nielsen, Nibe

DR/TV-indsamlingen i lørdags gav 66 millioner kr. Godt nok. Det viser, at danskerne gerne vil hjælpe, når de direkte på TV ser børn, der dør af sult og banale sygdomme, af mangel på rent vand og de simpleste lægemidler - alt sammen noget, der kan afhjælpes, hvis vi i de rige lande (og de rige i ulandene) vil give blot en lillebitte smule af vores overflod.

Men Danmark har i denne regerings tid nedsat ulandsbistanden til 0,8 procent af BNI. Det betyder en nedgang på ca 3,5 milliarder kr. hvert år i forhold til 2000, da den var på 1 prc. Malaria i Afrika kan efter sigende bringes under kontrol for 3 mia dollar. Det kunne Danmark altså have klaret på seneste fem år, hvis vi havde holdt niveauet.

Det er terror mod børn at lade dem dø en langsom pinefuld død af malaria eller sult. Danmark bruger ca. 25 milliarder om året til militær. Hvad med at flytte lidt rundt på de budgetter?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ang. Gaza ghetto
Ja, desværre gentager historien sig. Og endnu et desværre til at staten Israel vist ikke deler synspunktet om, at de gentager historien, for de mener at de er guds udvalgte folk = herrefolket, og det var der jo også andre, der anså deres folk for at være. Så ..........