Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
23. januar 2008

Uddannelse og økonomi

Hans Jørn Hansen, Horsens

En stor tak til Berrit Hansens debatindlæg om folkeskolelæreruddannelsen på universiteterne.

Jeg vil gerne tilføje et par ganske simple spørgsmål til regeringen:

Uddannelserne på professionshøjskolerne gennemføres uden tildeling af nogen form for forskningsmidler. Tror man i regeringen, at universiteterne vil uddanne folkeskolelærere uden tildeling af forskningsmidler? Hvis regeringen er indstillet på at øge de samlede omkostninger til uddannelse af folkeskolelærere - og øvrige professionsbachelorer - hvorfor bruges midlerne så ikke til at styrke de miljøer, der i forvejen uddanner til de berørte professioner? Hvad vil den samlede prisforskel være for samfundet (taxametre, forskningsmidler, SU, et år mindre på arbejdsmarkedet, mm.) mellem de to typer uddannelser?

Måske interesserer det også finansministeren?

Selektivt

Christen Sørensen, SDU

Peter Øvig Knudsens beretninger om Blekingegadebandens meriter har med rette vakt opsigt. Et er, at vi må leve med, at der er fundamentalister af diverse observationer blandt os. Noget helt andet og principielt værre er, når offentlige institutioner grundlæggende svigter i alvorlige sager.

Derfor er det også med rette at fhv. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen er blevet dybt berørt af, at PET og justitsministeriet i den periode, hvor han var minister, tilsyneladende vendte det blinde øje til og modarbejdede, at politiet fik adgang til vigtigt efterforskningsmateriale.

Men desværre er der også tale om alvorlige institutionelle svigt på andre områder. Hvordan kunne den daværende rigsadvokat og justitsministeriet tolerere at anvende en statsadvokat som anklager i Blekingegadesagen, der havde så alvorlige alkoholproblemer, at der var stor nervøsitet over, om han som følge heraf kunne få overblik over denne omfattende sag?

Endnu værre er dog de forhold, der beskrives i kapitlet Spejlinger i bog 2. Heraf fremgår bl.a., at det i hvert tilfælde har været muligt at slippe med otte mdr.s betinget fængsel i en sag om illegalt salg af en dansk våbenfabrik (Wejra) til udlændinge tilsat særlig groft skattesvig. At fabrikken var dansk var endvidere ikke til hinder for en omfattende eksport til bl.a. Chile under diktatoren Augusto Pinochet. I tilknytning til denne sag fik en dansker i øvrigt otte års fængsel for spionage m.v. til fordel for KGB. Så vi behøver tilsyneladende ikke længere at lede efter, hvem der var nr. ét for KGB i Danmark.

For mig er det uforståeligt, at især sidstnævnte sag ikke har været i fokus. Er der en forklaring?

Wejra-banden?

Geo Horn, Gandrup

Diskussionen om venstrefløjen og Blekingegade-banden rejser meget støv. Hvor blev diskussionen om Wejra-banden af?

Tegningers perspektiv

Michael Møllgaard, Skanderborg

Hvor heldigt for Ulrik Dahlin, at han ikke er underlagt læserbrevsformatets skrappe pladsrestriktioner, når han skal beklage sig over JP's håndtering af hans ønske om berigtigelse af udtalelser om et perifert og forsvundet månedsblad. Interessant er det også at se hans kritik i lyset af Informations egen (u)villighed til at bringe berigtigelser - f.eks når det afsløres, at man konsekvent lader sin oversætter løbe løbsk på udenlandsk materiale. Erfaringen viser, at der skal en del pression til udefra, før man tager den slags alvorligt.

Men i stedet for denne mudderkastning i detailafdelingen, så kunne det måske være mere interessant at ofre journalistiske ressourcer på en nærmere analyse af det forhold, som kun nævnes i en Ritzau-notits på side 10 i samme udgave, for det er der vist et større perspektiv i: En hviderussisk dagbladsredaktør er dømt til tre år i arbejdslejr for at have latterliggjort muslimernes profet ved at bringe JP's (karrikatur)tegninger. Notitsen lader antyde, at præsident Lukasjenko kan have benyttet den muslimske anklage til at rydde en hel avisfuld af systemkritikere af vejen. En yderst interessant alliance, må man sige, og det kunne være særdeles oplysende at få dokumenteret, om det faktisk forholder sig sådan. Mon Information vil påtage sig det?

Farverige vand

Erik Møller Andersen, Kbh.

I øjeblikket ser vi ikke mange billeder i tv af vores sportstrænede statsminister i mærketøj på cykel eller i løb, som vi gjorde det før valget den 13. november 2007. Måske er dette - for ungdommen og for tiden - manglende på skærmen synlige idol årsagen til, at børn og ungdom i stort tal melder sig ud af idrætsforeningerne.

DIF er bekymret.

Børnene gider ikke røre sig. De vil hellere sidde foran computeren og drikke sodavand frem for at svømme, spille badminton eller basket i klubben om eftermiddagen. Derfor bliver de tykkere og tykkere, ja federe dag for dag. En skønne dag vil de være lige så fede som amerikanske børn og voksne.

Danske madvarer bliver netop i disse dage dyrere - sunde økologiske dagligvarer bliver dyrere, mens slik og farverige sodavand (læs: gift og sukker) forbliver billige - eller bliver endnu billigere.

Ved sin passivitet på sundhedsområdet (selv svømmehaller og idrætshaller er stadig fyldt med Coca Cola automater) hjælper regeringen Fogh kraftigt med til, at sunde danske børn bliver til fede diabetesbørn med retning mod statsministerens privathospitaler.

Diogini

George Hinge, Risskov

En græker i italiensk forklædning. I sin artikel om Romulus-grotten (Inf. 21.1.) anfører Tine Byrckel en mystisk antik hjemmelsmand: Diogini di Alicarnasso. Til mine undrende medlæsere kan jeg oplyse, at der er tale om ingen anden end den græske historiker Dionysios af Halikarnassos. Den anden navneform er overtaget hovedløst fra en italiensk kilde. Om stavefejlen (Diogini i stedet for Dionigi) så også skyldes kilden, kan jeg derimod ikke afgøre.

Ratificering

Andreas Åbling Petersen, Løgumkloster

De fleste medier gør, som Fogh ønsker: De undlader at omtale, at han forsøger at luske en ratificering af Lissabon-Traktaten igennem i folketinget, uden at nogen opdager det. Og det selv om et stort flertal af befolkningen ønsker den folkeafstemning om traktaten, som var vi lovet.

Derfor så jeg med spænding frem til DR 1's nye torsdags program 'Ærlig talt', hvor Pia Christmas Møller som den første skulle udspørges.

Programmet levede fuldstændig op til Foghs ønsker: 'Ikke mere traktatsnak nu, nu må det have en ende med de evindelige diskussioner om traktater', som han har sagt.

Det vigtigste spørgsmål til en person med så afgørende indflydelse som Pia Christmas Møller i den nuværende situation er: "Vil du stemme for en ratificering af Lissabon Traktaten i folketinget, eller vil du arbejde for, at de nødvendige 60 folketingsmedlemmer vil stemme for, at traktaten kommer til folkeafstemning, hvilket du jo tidligere har sagt, at du mener den skal?"

Spørgsmålet blev ikke stillet. Det er for dårligt.

Grønlænder skrub hjem

Lars Weiss, (S), København

Da det grønlandske folketingsmedlem, Moses Olsen, ved valget i 1971 blev tungen på vægtskålen og erstattede Hilmar Baunsgaards VKR-regering med Jens Otto Krags S-regering, opstod en 'Grønlænder skrub hjem-kampagne,' anført af blandt andre en entreprenør i Holbæk, Jørgen Holten.

To år senere blev Holten helt naturligt medlem af det nye Fremskridtspartiets folketingsgruppe, godt hjulpet på vej af kampagnen mod de 'skævøjede' oppe i Nordatlanten, som dristede sig til at bruge deres grundlovssikrede mandat i Folketinget.

Moses Olsen og hans familie blev udsat for daglig chikane og grove trusler fra højrefløjen. Jeg ved det, fordi han og hans kone og børn i en periode boede i mit hjem.

Efter valget i 1975 var den senere højkommissær for FNs flygtninge, V-statsminister Poul Hartling, klar til at fortsætte sin regering på den senere racisme-dømte Mogens Glistrups nåde.

Så der er som forventet ikke noget nyt under solen: Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti - i fem år sekretariatschef for Fremskridtspartiet - truer nu det grønlandske samfund med politiske repressalier, fordi de skævøjede bruger deres grundlovssikrede mandater i Folketinget. En gang Glistrup-mand, altid Glistrup-mand.

Venstre fortsætter sit hykleri fra Hartling-dagene. Efter valget i november trøstede Venstre sig med, at et andet nordatlantisk mandat, et færøsk, reddede det truede VKO-flertal

Nu undrer Venstres politiske ordfører sig over, at grønlandske mandater agerer i Folketinget samtidig med, at der arbejdes i Hjemmestyrekommissionen. En lidt mere indpakket trussel end Dansk Folkepartis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her