Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
22. januar 2008

Skat og ulighed

Frank Aaen (EL), København

Henning Tjørnehøj skriver i Information den 19.-20. januar, at jeg ikke har nogen planer om at ophæve Foghs stop for ejendomsværdi-beskatningen. Det er korrekt. Men han skriver også, at dette er den kraftigst medvirkende årsag til den voksende økonomiske ulighed og antyder hermed, at Enhedslisten ikke vil bekæmpe den voksende ulighed. Det er helt forkert.

Skattestoppet på ejendomsværdi-beskatningen kostede sidste år statskassen otte mia. kr. Dette bidrager til den stigende ulighed, men er slet ikke den vigtigste årsag. Der er to centrale årsager til den stigende ulighed: På få år frem til 2007 er friværdierne vokset med ca. 1.000 mia. kr., og trods det seneste fald på aktiemarkedet er der her tjent et tilsvarende beløb.

Enhedslistens skattepolitik baserer sig på øget beskatning af arbejdsfrie gevinster. På boligområdet betyder dette, at såvel ejendomsværdi-beskatningen, grundskylden og rentefradraget fastfryses. Man beholder det rentefradrag, man har på eksisterende lån. Til gengæld er der ikke fradrag for renter på nye lån. På den måde giver vi boligejerne større sikkerhed for at kunne blive i deres boliger med uændret økonomi, samt fortsat mulighed for at flytte til en anden bolig. Til gengæld beskattes de arbejdsfri gevinster ved realisering, dog på en sådan måde, at skatten kan indefryses ved køb af en anden bolig. Når gevinsterne frigøres, beskattes de.

Pengene, der kommer ind på denne måde, vil vi bruge til at sænke skatten for lave indkomster. Dette vil bevirke en større økonomisk lighed i samfundet.

Mistanke og udvisning!

Kai Dalsgaard, Ulfborg

Man lærte i sin tid, at enhver kan få sin sag prøvet ved en dommer, inden der blev truffet en afgørelse. Nu skrider også dette værn om den enkeltes sikkerhed og frihed. Man påberåber sig 'statens sikkerhed' og udviser to udlændinge med opholdstilladelse, uden at de får prøvet denne afgørelse ved en dommer. Ligesom USA's regering kan sende personer som terrormistænkte kombatanter til Guantanamolejren, følger Danmark nu dette eksempel med udvisningen til en truende fremtid i udlandet.

Skal vi da gentage besættelsestidens grundlovsstridige forbud mod kommunistisk virksomhed ved nu at bruge den ubestemte terrortrusel som grundlag? Så træder PET ind i Gestapos skygge ved at sætte statens sikkerhed som højeste mål over den enkeltes retssikkerhed!

For miljøet?

Bente Hessellund Andersen og Safania Eriksen NOAH's Landbrugs- og Fødevaregruppe

Hvordan bremser vi transportsektorens stigende CO2-udledning uden brug af agrobrændstoffer? Hvilke instrumenter kan tages i anvendelse nu? Det spørger Statoils Per Brinck om i et læserbrev. Som svar vil vi henvise til NOAH-Trafik's '10 forslag til hvordan Danmark kan vise vejen til en ansvarlig klimapolitik på persontransportområdet'. Disse punkter omhandler alle samfundsmæssige initiativer, som politikerne umiddelbart kan ty til.

De beregninger, som Statoil henviser til, at de har lavet sammen med Miljøministeriet, må være de beregninger, som er foregået i forbindelse med regeringens lidet ambitiøse '1 ton mindre'- kampagne. Statoil fremstår som partner i denne kampagne og lur os, om ikke de har jublet over Connie Hede-gaards beslutning om, at klima-gevinsten ved agrobrændstoffer udregnes alene i forhold til CO2. Dermed ses der altså bort fra de andre drivhusgasser, der udledes ved produktionen af agrobrændstoffer.

Statoil er åbenbart kun interesseret i at se på CO2-udledninger, mens udledningen af andre klimagasser negligeres. I et læserbrev i Inf. 17. januar fremgår det, at professor Bent Sørensen fra RUC øjensynligt kun er interesseret i at se på tallene for produktion alene, mens han ikke ønsker at inkludere det samlede drivhusgasudslip gennem hele livscyklus. Således bakker professoren Statoils beregninger op. Hokuspokus. Visionen om den 'miljøvenlige' benzin består.

Hvilken religion?

Hans Bredahl, Roskilde

At dømme efter Lars Qvortrups indlæg i Information 21. januar, forsøger han at manøvrere sin religiøsitet ind en slags 'neutralt' rum i forhold til den kristendom, jeg troede, at han bekendte sig til. Men de synspunkter, han her lægger frem, må vel anses for et brud med kristendommens hele grundlag: den hellige treenighed. Ifølge Lars Qvortrup kan Gud ikke være en person. Ergo er Jesus ikke gud. Heraf kan man så også udlede, at Bibelen, lige så lidt som Koranen, er et helligt skrift, hvorefter hele den kristne og muslimske konstruktion falder sammen. Derfor må jeg jo spørge, som en af de sataner, Lars Qvortrup er bange for at møde i en mørk opgang: Hvad er det for en religion, du tror på?

Sociologi-haiku

Arne Jens Olsen, Esbjerg Ø

Willig vil gerne

fortsat faglig udvikling

Dahl vil kun duel

Bil og skuespil

Hanne Andersen, Kbh Ø.

Det nye Skuespilhus i København bliver rost af skuespillerne for den gode akustik og de forbedrede fysiske forhold. Skuespilkunsten får bedre vilkår til glæde for både skuespillere og publikum.

Men så bliver mangel på en parkeringskælder det store diskussionsemne !

Lad os se ud over teatre og andre oplevelsessteder i byen, som ikke har egen p-plads, men hvor publikum alligevel kommer:

Nørrebros Teater, Folketeatret, Det ny Teater, Det Kgl. Teater, Statens museum for Kunst, Nationalmuseet, Thorvaldsens Museum. For slet ikke at tale om Tivoli.

Den private biltrafik i København er et enormt problem, og derfor bør den kollektiv trafik udvikles. I dette tilfælde kunne man lade sig inspirere af havnebusserne, som sejler i pendulfart fra Nyhavn til Operaen før og efter teatertid. Teaterbusser kunne køre fra en metro eller s-tog station til og fra Det Ny Skuespilhus.

Men kunsten er dog det vigtigste. Hvis den er god, skal publikum nok komme - om vi så skal GÅ i teatret, som det jo hedder !

At sige nej tak !

Erling Salomonsen, Hundested

Der er flere, som efterhånden har lagt mærke til det fænomen, som Gretelise Holm skriver om i sin klumme 17. januar, nemlig at vi i radio og tv oftere og oftere få serveret udtalelser og kommentarer af politikere fra Dansk Folkeparti, hvor man forundret spørger sig selv - hvorfor skal vi høre, hvad de mener om dette spørgsmål ?

Man har nogle gange en lumsk mistanke i baghovedet, men som almindelig lytter/seer har man ikke noget konkret at hænge det op på ud over en undren over, hvorfor DF pludselig er blevet det sandhedsorakel, som skal forklare de rigtige politiske sammenhænge for os.

Tak til GH, ikke bare fordi du sagde nej til at stille op med Søren Krarup, men også fordi du offentligt fortæller om den fordækte pression, som udøves i DR, for at tækkes Pia og DF. Dit udspil er sammen med det eksempel Villy Søvndal havde trukket frem, hvor SK afviste at diskutere med Kamal Quereshi og således fik KQ fjernet fra debatten til fordel for den ideologiske medløber, Sørine Gotfredsen, en øjenåbner, som hjælper os til bedre at se og forstå det politiske rænkespil bag kulisserne.

Jeg formoder at DR - og måske specielt Adam Holm (beskæmmende) - i den nære fremtid ikke kommer til at overbebyrde dig med at deltage i Deadlines debatter, derfor endnu en gang tak for dit modige udspil.

Karikatur

Petter Kûhnel, København

Det bliver påstand mod påstand: Rose er Rose er Rose.

Svar om Kina fra Inf.

I Information i går skrev Cecilia Milwertz (CM) et læserbrev, der kritiserede en artikel, jeg skrev om en kvindes arrestation på Den Himmelske Freds Plads. CM mener, at den er en 'sensationshistorie', der er 'iscenesat', og som bringer kvinden i unødig fare. Jeg deler naturligvis CM's bekymring over kvindens skæbne. Men i mine øjne belyser historien styrets undertrykkelse. Kvinden har forgæves klaget over overgreb og er blevet fængslet og mishandlet for det. Det er langt fra ualmindeligt i Kina, og hendes kamp for retfærdighed fortjener at blive beskrevet.

CM mener, at vi allerede ved, at der er problemer i Kina og derfor ikke behøver sådan en historie. Hvorfor ved vi det? Det gør vi netop pga. historier som denne. Og CM skriver selv, at Beijing vil skabe en illusion af ro og orden frem mod OL. Jamen, hvis jeg ikke skriver artikler som denne, er jeg vel netop med til at opfylde det ønske.

Jo, det er risikabelt at tale med en udenlandsk journalist i Kina. Dem, som jeg navngiver i artikler, kender til faren, men er villige til at tale åbent, fordi de mener, det er vigtigt at få deres historier og meninger fortalt.

Og, til sidst, ingen instruerede det, der skete på Fredspladsen den dag. Arrestationen var givet på forhånd, men det kan kun være kommunistpartiets ansvar, at det føler sig nødsaget til at undertrykke hendes protester - og bruger mere energi på det end på at hjælpe hende.

Martin Gøttske, Informations korrespondent i Kina

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her