Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
11. februar 2008

Magtsprog på KUA

Erik A. Nielsen, professor, dr. phil, KUA

Det humanistiske fakultet i København bruger ret store pengebeløb på at sende medarbejdere på lederkurser. Alt, hvad de dér lærer om god ledelse, peger i absolut modsat retning af, hvad vores dekan Kirsten Refsing præsterer af uargumenteret og udskældende ledelse. Ikke alene er hendes optræden i fuldstændig modstrid med al moderne ledelsesteori. Den er også det katastrofaleste benspænd for hende (dyrt aflønnede) selv. Man kan ikke lede en moderne institution som et humanistisk fakultet ved magtsprog, uopråbelighed og ophidsede irettesættelser. Uge for uge bringer Kirsten Refsing sig selv i dybere modsætning til fakultetets medarbejdere. Mange arbejdstimer, der kunne være brugt til noget mere konstruktivt, benyttes nu til at føre forbitrede samtaler om hende og ryste på hovedet ad hendes helt elementære ledelsesfejl. Det er heldigt for hende, at hun har Helge Sander på sin side.

Chef i vildrede

Minna Højland, Christoph Ellersgaard, Maj Rørdam Nielsen og Nils Wiese - på vegne af Fagrådet på Sociologisk Institut

I sin iver efter at kritisere Informations journalist Kristian Villesen ender kommunikationschef Jasper Steen Winkel fra Københavns Universitet (KU) i vildrede. Winkel hævder i påtalen 'Villesen Vilje' fra 6. februar, at påstanden om at KU skulle lige under for censur i specialesagen er 'absurd'. Som studerende på det ramte institut mener vi bestemt ikke, Informations dækning af sagen har været absurd. Snarere har vi været glade for, at Information har taget sagen op.

Før artiklerne i Information var vi studerende nemlig ikke blevet informeret om problemerne. Havde man ikke ønsket at skjule henvendelsen kunne man have taget problemet op på et mere principielt niveau i Studienævnet. Det er naturligvis ikke de person-specifikke problemer i specialesagen, vi som Fagråd er interesseret i, men de generelle problemer med vejleder-retningslinjer, censurmistanke og ikke mindst retssikkerhed ved eksamen. Desuden har studieadministrationen ikke, som Winkel hævder, forholdt sig til alle punkter i klagesagen: At hele bedømmelsesforløbet startede med en henvendelse (eller ultimatum om man vil) fra DR, berøres ikke.

Uden Informations dækning var sagen aldrig kommet op, og problemerne omkring eventuelle etiske spørgsmål i skriftlige opgaver var aldrig blevet diskuteret.

KU har stadig ikke meldt ud, præcis hvordan de studerende sikres en fair behandling i fremtidige sager, og vi studerende har stadig ikke fået adgang til hele studieadministrationens afgørelse af sagen, men alene til et kort referat - det øger kun behovet for, at pressen graver dybere ned og får belyst sagen yderligere. Men det vil sikkert stride imod den informationskontrol og del-og-hersk-politik, KU i øjeblikket praktiserer.

At følge loven

Poul Genefke Thye, Nivå

I onsdagens avis fremfører integrationsminister Birthe Rønn Hornbech en (ynkelig) undskyldning for behandlingen af de afviste asylansøgere: "Vi følger loven".

Den samme undskyldning er gennem historien brugt af utallige mennesker, fra slavehandlere til torturbødler. De, der har sendt millioner af mennesker til gaskamre, Gulag eller hemmelige fangelejre, har også fulgt deres lands love. Fritager det dem eller lovgiverne for moralsk ansvar?

Sælges: Menne-skerettigheder

Pernille Frahm (SF), Christiansborg

Alle er tilsyneladende enige om, at menneskerettighederne i Kina bliver krænket. Men når Kina helt bevidst bruger OL til at legitimere f.eks besættelsen og tvangskoloniseringen af Tibet, når dissidenter fængsles, og hele boligkvarterer ryddes, og beboerne tvangsflyttes for at give plads til OL, bliver der underligt stille.

Danmark bliver fint repræsenteret til OL. Ud over at Kronprins Frederik skal deltage i den officielle åbning, har Team Danmark inviteret Folketingets idrætsordførere til OL, og de fleste har tænkt sig at takke ja. På VIP-tribunen slipper de fine danske gæster for at se den massive undertrykkelse, og tilbuddet er i det hele taget åbenbart svært at afvise: Betal selv rejsen og få resten kvit og frit!

Det er beskæmmende at se, hvor let kritikken af Kinas menneskerettighedskrænkelser kommer til at stå i skyggen af fest, pomp og pragt.

Fra regeringspartiernes ordførere lyder det, at man "ikke skal blande sport og politik". Det er naivt, for den sammenblanding er allerede sket. Kina bruger jo netop OL som en propaganda-søjle over for verden, der skal fremvise landet som et normalt og ordentligt medlem af verdenssamfundet.

Lige så naivt er det - som min socialdemokratiske kollega - at tro, at man fra VIP- tribunen kan gøre indtryk på Kina. Hvor mange kinesiske medier tror man lige vil finde vej til et kritisk folketingsmedlem fra Danmark?

Min opfordring til alle partiers idrætsordførere skal derfor lyde: Bliv hjemme og lad Team Danmarks penge gå til idrætten - ikke til at lade Danmark legitimere det kinesiske system!

Selvtægt

Tom Nagel Rasmussen, Samsø

Ja, undskyld Nikolaj Thyssen, men der er rod i begreberne i din kommentar 6. februar til myndighedernes indgreb over for den svenske fildelingstjeneste The Pirate Bay. Ifølge min ordbog betyder selvtægt 'det at tage loven i egen hånd' og f.eks. fange og straffe en forbryder uden at involvere politi eller domstole. Og det er jo noget helt andet, end at teleselskaberne lukker internetadgangen for et firma, der tjener penge på at være hæler for et forbløffende stort publikum, der tilsyneladende ingen skrupler har over at aftage tyvekosterne.

At sammenligne fildelingstjenester med en telefonbog er bare for langt ude - med mindre den telefonbog, du råder over, indeholder henvisninger til alverdens tyveknægte og deres ulovlige varelagre. Man kan have al mulig grund til at være negativt indstillet over for pladebranchen generelt, ligesom man kan være det over for A. P. Møller, uden at man af den grund synes, det er acceptabelt at foretage sine indkøb som butikstyv i Føtex og Netto (og hvor Brugsen og den lokale købmand så ryger med i 'købet').

Hele den der Robin Hood romantik, som fildelingstjenesterne forsøger at omgive sig med, er det rene blålys - jeg har i hvert fald ikke hørt noget om, at overskuddet fra de mange annonceindtægter skulle være blevet givet bort til godgørende formål.

Og hvad internettets mangfoldighed angår, er der vist ikke spor grund til at frygte kinesiske tilstande, bare fordi man får lukket nogle af hælercentralerne.

Blairs kurs

Preben Maegaard, Hurup Thy

Tony Blair har kurs imod EU-præsidentposten, fortæller Inf.'s europakorrespondent den 14. januar og nævner til sidst hans handicap: "Blair som en stærk fortaler for den upopulære Irak-krig..."

Nej, Blair var ikke bare fortaler, han var krigsherre i Irak. Sammen med Bush og AFR var Blair initiativtager til offensiv og uprovokeret krigsførelse imod et andet land og på falske forudsætninger. Det er den afgørende forskel, for den militære offensiv imod Irak var et klart brud på grundlæggende internationale aftaler. Derfor kan krigsførelsen meget vel føre til, at krigsherrerne en dag bliver stillet for den dertil indrettede domstol i Haag, hvilket i givet fald vil være en kedelig afbrydelse af den høje post som præsident.

Der vil i de kommende år, efterhånden som der fremkommer mere og mere dokumentation om baggrunden for Irak-krigen, være et voksende krav fra mange lande om, at de ansvarlige skal stilles til ansvar for en krig, der har udviklet sig til at være en forbrydelse imod menneskeheden.

Irakkrigen, som i høj grad er Blair's krig, har skadet Europa alvorligt; ikke bare i den arabiske verden men i alle udviklingslandene. Krigen var endnu et forsøg fra det gamle kolonirige på at få kontrol over et ulands råstoffer; i dette tilfælde Iraks olie. Det er en utrolig mangel på pli at få den idé, at den europæiske toppolitiker, der har mest blod på hænderne, bedst kan repræsentere Europa.

Afkast kommer før etik

Erik Møller Andersen, Kbh. Ø

I Radioavisen kl. 07.00 på P1 i fredags oplyses det, at Danica Pension har investeret mere end en milliard kr. i uetiske virksomheder - bl.a. i militærdiktaturet i Burma. På spørgsmålet, om afkastet er vigtigere end etikken for Danica Pension, er svaret fra Danica Pensions administrerende direktør Henrik Ramlau Hansen: "Vi går efter det bedst mulige afkast. Vi kan ikke bare plukke enkelte virksomheder ud og sige, at dem skal vi ikke investere i."

Den samme idé: Afkast før miljø - understreges også af regeringens syn på DONG's planlagte kulkraftværk i Mecklenburg - på trods af værkets fremtidige gigantiske CO2 udslip.

Afkast først - dernæst etik. Dette er fundamentet for VK-Regeringens liberale- og markedsorienterede politik.

Regeringen viser vejen.

Danica Pension følger efter.

Militærdiktaturer fortsætter.

Danskerne - de 90 mandater - klapper.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her