Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
8. februar 2008

Venstrefløjens selvrefleksion!

Kim Jung-Olsen, Indre By

Jeg har med intensitet læst Peter Øvig Knudsens Blekingegade-bøger, samt at forfatteren en kort periode havde været medlem af KAP. Derfor var det også interessant at læse interviewet i Information den 25. januar, om forfatterens selvopgør. Men tak for kaffe, her var der ikke kun tale om et selvopgør. Nej, hele venstrefløjen kom under behandling, og Øvig Knudsen kræver at venstrefløjsfolk fra dengang kommer med en selvrefleksion i forhold til venstreterrorisme.

Den slags opgør er der tusindvis af danskere, der burde tage, men jeg syntes overhovedet ikke, vi har set det.

Som ung venstrefløjsaktivist i 80'erne, var der mange forskellige grupperinger at forholde sig til, når der skulle diskuteres politik, stort som småt. Heriblandt blev der også løbende diskuteret den individuelle venstreterrorisme, som var dele af venstreekstremisternes svar på at vælte kapitalismen. Og for en god ordens skyld var det ikke størstedelen af den danske venstrefløj, som flirtede med

venstreterrorismen og der var mange af os, der brugte masser af timer i forskellige politiske studiekredse på at diskutere, hvorfor 'rigtige socialister' gik imod venstreorienteret terror.

Men måske skal Øvig Knudsens tænke lidt over, at han som ung var politisk aktiv i det maoistiske miljø i Danmark, som adskilte sig for den resterende del af venstrefløjen på en lang række spørgsmål. Jeg husker stadig klart fra 80'erne at 'kineserne' (slang for KAP'erne) var et nummer for sig selv, hvor de tit bragte sig i et modsætningsforhold til resten af venstrefløjen, og til tider var meget konspiratoriske i deres tankegang.

Så inden venstrefløjen fra dengang skal kaste sig i en offentlig gabestok, kunne de unge velbegavede KAP'er fra dengang, måske i bagklogskabens klare lys, forklare os andre hvad det var i jeres analyse der gik galt, således at nogle af jer mistede jordforbindelsen helt.

'Minimalstaten' er katastrofal

Synne Kroman, Hellerup

I Informations bagsideleder den 1. februar 'Gamle Danmark' om behovet for udenlandsk arbejdskraft glemmes det, at omkring en tredjedel af arbejdskraften i flere sektorer tvinges ud af arbejdsmarkedet af sygdomme, der skyldes et urimeligt stressende arbejdsmiljø med for meget arbejde og for få hænder.

I øvrigt er det ikke korrekt, at "forventningerne til velfærds- og serviceniveauet (er) steget".

Befolkning og personaler ønsker alene det tidligere serviceniveau tilbage.

Tortur

Tørk Haxthausen, Sandvig

Utallige udsagn fra efterretningsfolk viser, at man ikke kan stole på oplysninger, der er fremtvungne under tortur. Når torturen alligevel fortsætter og tilsyneladende bliver stadigt mere udbredt, kan det kun være, fordi der er et større antal personer i tjenesterne, som har fornøjelse af at pine mennesker.

Og dét støtter den danske regering.

Findes der ligefrem en tortur-lobby?

Et spørgsmål om ytringsfrihed

Claus Pedersen, København

Mandag den 4. februar besluttede fogedretten at lukke for adgangen til den svenske hjemmeside The Pirate Bay (TPB).

Lukningen begrundes officielt med, at TPB medvirker til krænkelser af ophavsretten, og dermed medvirker internetudbyderne til samme krænkelser, hvis de ikke spærrer for adgangen til hjemmesiden.

Desværre er ovenstående ikke hele historien, og når man graver lidt dybere afslører sagen en række bekymrende perspektiver i forhold til krænkelser af ytringsfriheden.

Fogedforbud imod TPB sker uden at ejerne af siden er informeret om sagen og uden at de er blevet hørt i retssagen. Der er altså tale om en sag mellem den danske musikindustri og en internetudbyder som ingen interesse har i at forsvare adgangen til hjemmesiden. Dvs. uden nogen form for retssikkerhed for ejerne af siden og ikke mindst brugerne af siden. Jeg benytter personligt siden til distribution af musik og skriftlige produktioner - en distributionskanal jeg nu har mistet uden mulighed for indsigelser.

Jeg har ikke den store afsætning på mine produkter, så verden overlever mine problemer. Til gengæld overlever vi ikke, at forbyde kommunikations- og distributionskanaler som kan misbruges til ulovligheder. De samme krænkelser som sker via TPB sker nemlig dagligt via Google, Youtube, Yahoo, Arto, Msn mv. Den eneste forskel mellem disse virksomheder og den konkrete sag er, at de er større og mere

besøgte. Man starter med kædens svageste led, og udvider langsomt censuren til større og vigtigere sider.

Fogeddommen er et trist skridt på vejen til afskaffelsen af internettet som vi kender det, til fordel for en online-telefonbog, hvor kun godkendt materiale er tilgængeligt.

Den kinesiske og burmesiske regering klapper i hænderne.

Rygeforskningen er ikke unuanceret

Jonas Lind, København

John Fog (JF) spørger i læserbrev den 7. februar retorisk om, hvorfor man i undersøgelser af røgs skadelige virkninger ikke har skelnet mellem grader af rygning. Svaret er, at man i hvert fald de sidste 70 år har foretaget denne skelnen! En nutidig undersøgelse, som ikke skelnede mellem forskellige grader af rygning, ville formodentligt blive kritiseret kraftigt for en sådan udeladelse.

Rygeforskningen viser endvidere temmelig entydigt, at der er en øget risiko for de fleste rygerelaterede sygdomme for hver ekstra cigaret, en såkaldt dosis-respons sammenhæng. Jeg kan henvise til Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvor man kan læse meget mere om emnet.

JF refererer, efter hukommelsen, til en undersøgelse som viste noget andet blandt amerikanske sygeplejersker. Jeg kender ikke den givne undersøgelse, men hvis man her som anført har haft en opfølgningsperiode på tre år, så er det alt for kort tid til at vurdere effekten, da mange rygerelaterede sygdomme som lungekræft, hjerte-kar-sygdomme mv. udvikles over en meget længere årrække.

Rygeforskningen er ikke unuanceret. At debatten om rygning ofte kan være det, er så en anden sag.

Forskningsetik?

Klaus Høyer, København

Den 6. februar forklarer kommunikationschef Jasper Winkel fra Københavns Universitet i Information, at Mille Buch-Andersen i den omtalte sag om hendes speciale havde udøvet et "brud med forskningsetiske principper". Der er et lille problem i den forklaring. De principper var ikke så entydige, før universitet med denne sag lancerede dem som krav til sociologisk forskning. Faktisk er der en lang forskningsetisk tradition i samfundsvidenskaberne for solidaritet med de svageste i en given sammenhæng, også hvis det betyder, at chefer, politiske ledere, læger eller andre kritiseres.

Jeg er personligt af den holdning, at mange samfundsforskere burde gøre mere for at respektere deres informanters selvbestemmelsesret - men at påstå at der er klare forskningsetiske principper, alle er enige om, er usandt. Og ikke nødvendigvis særligt ønskværdigt heller. Den slags regler inspirerer til omgåelse frem for refleksion over, hvad der er det rigtige at gøre i konkrete situationer, hvor der altid er mange hensyn at opveje mod hinanden.

Det er problematisk, hvis Københavns Universitet nu i kraft af en enkeltsag forsøger at etablere et regelsæt, der minder om det medicinske områdes, uden at opveje fordele og ulemper mod hinanden.

Der er gode grunde til ikke at have et fast og entydigt regelsæt, der entydigt giver ledere ret til at censurere, hvad ansatte siger om dem - ligesom der kan være gode grunde til at finde måder at anonymisere dem, så de ikke føler sig hængt ud. Det kræver mere end 'principper' for at handle etisk.

Det er tilbedelsen, der skiller

Torben Jacobsen, Fredericia

Igen kom diskussionen, om troende er lykkeligere end ikke-troende, denne gang i radioens P.1 torsdag den 7. februar. kl. 16,10. Fint nok, men vi kan blive fri for megen nytteløs snak, hvis vi kan blive enige om, at det ikke er troen, der skiller os. Det er tilbedelsen.

Den gudløse tilbeder ikke nogen eller noget. Så er spørgsmålet: Hvad tror han da på? Det spørgsmål ville jeg elske at besvare her i vores avis, men det kræver mere spalteplads, end jeg kan få i et læserbrev.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her