Læserbrev

Modeskabte skønhedsidealer

Københavns Borgerrepræsentation har vedtaget at ratificere Modebranchens Etiske Charter. Målet er at skabe sundere kropsidealer for de unge.

Københavns Borgerrepræsentation har vedtaget at ratificere Modebranchens Etiske Charter. Målet er at skabe sundere kropsidealer for de unge.

Carsten Snejbjerg

Debat
8. februar 2008

Københavns Borgerrepræsentation har vedtaget forslag fra Socialdemokraterne og Radikale om kun at samarbejde med virksomheder, der ratificerer Modebranchens Etiske Charter

Københavns Kommune brugte sidste år 1,5 mio. kr. på at støtte modeindustriens udvikling. bl.a. Den Københavnske Modeuge, catwalk på Rådhuset, modeshows, events m.m. Dette engagement forpligter kommunen til også at tage ansvar for de modeskabte skønhedsidealers negative påvirkning, der fører til spiseforstyrrelser, bulimi og andre livstruende sygdomme. Derfor skal kommunen fremover udelukkende samarbejde med de moderelaterede branchevirksomheder, der har ratificeret Modebranchens Etiske Charter, og dermed også taget et medansvar.

Danish Fashion Institute og Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og Selvskade har sammen lavet Modebranchens Etiske Charter, der skal påvirke holdningerne i modebranchen, i medierne og i samfundet generelt. I chartret sættes der fagligt og professionelt fokus på modellernes trivsel, spise- og motionsvaner, kropsidealer, og den farlige udvikling af risikoadfærd og spiseforstyrrelser. En af chartrets værdifulde statements er, at alle modeller skal tilbydes seminar og information om kost- og motionsvaner, og om spiseforstyrrelser og risikoadfærd mv.

Københavns Kommunes tilslutning til charteret betyder at kommunens forvaltninger fremover kun indgår samarbejds- og købsaftaler med modebranchevirksomheder, der har ratificeret charteret. Dele af modeindustrien er med til at skabe unaturlige kropsidealer og jo flere virksomheder, der tilslutter sig det nye modecharter, jo større opmærksomhed bliver der på de farlige sygdomme som anoreksi og bulimi.

Forslag til inspiration

Det er på høje tid, for der er alt for mange unge, der mistrives i forsøget på at leve op til de urealistisk tynde kropsidealer, de oplever på film, på musikvideoer og i modeindustrien. I alt er der 75.000 danskere, der lider af forskellige former for spiseforstyrrelser. Der er flere forskellige årsager til den negative udvikling, men modeindustriens urealistisk tynde skønhedsideal påvirker uden tvivl de unges selvværd og selvopfattelse i negativ retning.

Socialdemokraterne har med forslagets vedtagelse fået Københavns Kommune forrest i kampen mod de livstruende spiseforstyrrelser, og vil dermed inspirere alle modebranchens virksomheder til at ratificere chartret og tage et medansvar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"En af chartrets værdifulde statements er, at alle modeller skal tilbydes seminar og information om kost- og motionsvaner, og om spiseforstyrrelser og risikoadfærd mv. "
Det glæder vi os da til at betale for.
"modeindustriens urealistisk tynde skønhedsideal ", de eksisterer altså slet ikke Kate Moos og Naomi Cambell, det er da lidt af en skuffelse, på den anden side har idealer det ofte med ikke at være realitet, ellers er det vist slet ikke idealer.