Læserbrev

Fortidens spøgelser

Debat
28. marts 2008
Informations serie 'Fortidens spøgelser' minder mest af alt om selvrenselse. Alle artiklerne er en tilbagevisning af Bent Blüdnikows kritik. Det er der ingen, der bliver klogere af

Informations serie 'Fortidens spøgelser' minder mest af alt om selvrenselse. Alle artiklerne er en tilbagevisning af Bent Blüdnikows kritik. Det er der ingen, der bliver klogere af.

Så er der mere forslag i det, Hans-Jørgen Nielsen gjorde i avisens bagsideleder 'Skammens dag' 9. september 1986. 10 år efter formand Maos død.

Nielsen skrev bl.a. om formanden:

" ... den kulturrevolution han nedkaldte over sit folk med dens millioner af døde og torterede ... var blot kulminationen på de foregående årtiers kampagner ..."

Derefter gik han over til at beskæftige sig med sin egen generationes knæfald for tyrannen 10-20 år før:

"Manden i krystalsarkofagen ... er imidlertid ikke kun et lig i lasten for kineserne. Han burde også være det for store dele af den såkaldte 68-generation i Vesten ... den vestlige tavshed blandt 68-intellektuelle er ... forbløffende ..."

Herefter gik han for med en god gammeldags omgang selvkritik, som han mente mange andre fra hans generation kunne trænge til:

"Hvor mange var det ikke, som i sin tid slugte hele floskulaturen og retorikken - uden enhver fornemmelse for, hvilke grufulde sociale realiteter, de dækkede over? Hvor mange ellers fintmærkende og nøjeregnende intellektuelle slugte alligevel ikke mere eller mindre den mest grovkornede og træhovede snak fra formandens papirer om dialektikken, klassekampen og folket, som om det var den højeste livsvisdom - på samme måde som mellemkrigstidens forfinede intellektuelle for sig selv kunne gøre dybsindigheder ud af Stalins vås?"

Han skrev videre:

"På det punkt burde der så ikke også her (blandt 68-generationen i Danmark, MP) efterhånden være en bitterhed, en følelse af at have ladet sig tage i røven ... og her er der ingen grund til, at der hersker forglemmelsens tavshed, modsat i Kina."

Han sluttede med på vegne af Information at tage skylden på sig selv og avisen ved at afslutte med følgende:

"Det er der grund til at understrege på netop denne dag på netop denne plads i netop denne avis, hvor Mao jo i sin levetid undertiden blev mødt med en på det nærmeste apologetisk hyldest. Det her er også en dag, hvor denne plads i bladet passende kan udstille sin tilbørlige skam."

Æret være Hans-Jørgen Nielsens minde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fortidens spøgelser: Hvordan er det nu lige med vores alle sammens Mikkel Plum ? Ja som Søren Søndergård skrev allerede i 1998: "Selvom disse bøger ( selvkritiske bøger som for eks. "Stalins gengangere" af Kai Moltke) udkom og blev diskuteret i lige præcis den periode, hvor Mikkel Plum etablerede sin politiske bevidsthed, så har det helt åbenlyst været Guds spildte ord på Balle-Lars. For Mikkel Plum valgte Stalin, Mao, Pol Pot og mao-stalinisten Gottfred Appel, som sine ideologiske forbilleder. Og det præger ham mildest talt endnu!"
Og jeg er stadig så pisse træt af disse ekstremister fra dengang, som skal drage alle andre til venstre for Venstre ind i deres usmagelige selvopgør, hvor det eneste der syntes konstant er deres egen ekstremisme, nu blot til højre.
Vi andre mere moderate så og sige skulle så høre på deres flovser dengang og nu Gud døde mig igen, igen !
De skulle tage og klappe i sku' de !!

Fortidens spøgelser: Hvordan er det nu lige med vores alle sammens Mikkel Plum ? Ja som Søren Søndergård skrev allerede i 1998: "Selvom disse bøger ( selvkritiske bøger som for eks. "Stalins gengangere" af Kai Moltke) udkom og blev diskuteret i lige præcis den periode, hvor Mikkel Plum etablerede sin politiske bevidsthed, så har det helt åbenlyst været Guds spildte ord på Balle-Lars. For Mikkel Plum valgte Stalin, Mao, Pol Pot og mao-stalinisten Gottfred Appel, som sine ideologiske forbilleder. Og det præger ham mildest talt endnu!"
Og jeg er stadig så pisse træt af disse ekstremister fra dengang, som skal drage alle andre til venstre for Venstre ind i deres usmagelige selvopgør, hvor det eneste der syntes konstant er deres egen ekstremisme, nu blot til højre.
Vi andre mere moderate så og sige skulle så høre på deres flovser dengang og nu Gud døde mig igen, igen !
De skulle tage og klappe i sku' de !!

Smukt formuleret Jørgen Garp,

Det her handler om gamle ekstremisters selvopgør og navlepilleri. I egen syge indbildning var de den eneste rigtige venstrefløj og almindelige jævne vælgere var altid under deres værdighed, ikke mindst hvis de stemte som du og jeg stemte. Men virkeligheden er at medens to håndfulde af disse typer, hjemmehørende i et par kollektiver i Århus og Købehanvns nordlige omegne skejede ud i ekstremisme i de der år. Var det SF, og dermed folk som dig og mig, der var den eneste reelle venstrefløj repræsenteret på tinge med en smule indflydelse.

Der er tale om et temmelig sent opgør med egne antidemokratiske flirterier fra en flok temmelig narcissistiske og selvovervurderende typer. Det de var de aldrig andre steder end i egen indbildning, Her var de til gengæld alle på højde med hedengangne WTC i betydning.

Hovedparten af venstrefløjsvælgerne, dem til venstre for S, anede sgu ikke hverken hvem Mikkel Plum eller Hans-Jørgen Nielsen var og er. De levede, ligesom de fleste aktive SFere, et liv i inderlig uvidenhed om at der eksisterede organisationer som KFML, RSF, AKPML og KAP. De fleste stemte på SF, de vidste hvem DKP var og enkelte stemte der et par gange i frustration, og de havde hørt om VS, og næsten ingen af dem læste Information.

Se - det er et billede der dækker måske 90% af venstrefløjens )til venstre for S)s vælgere der i årene 1967 til 97, men det er et sandt billede - det andet her er intet andet end små menneskers selvovervurderende narcissisme af værste skuffe. Den virkelige venstrefløj var for 90%s vedkommende, demokratisk men nysgerrigt men stadig overvejende skeptisk indstillet overfor østeuropa, kina og de andre.

Ristinges hyldest til den almindelige velfærdsdanske vælgers åndelige dovenskab og evige opportunisme glemmer helt det væsentlige: hvad gjorde disse mennesker f.eks. i april 1940? Takket være rester af kultur rettede dette sig noget blandt en så stor minoritet at jøderne blev reddet, men siden er det mest gået tilbage, særlig efter medlemskaberne i NATO og EF. Og selvfølgelig overser Ristinge glat de eneste hæderlige demokrater, hvadenten de hedder Søren Søndergård, Christmas Møller, Ib Christensen eller hvad de nu hedder. Enhver kan selv betænke hvordan Gandhi ville være blevet mødt af nutidens britiske arbejdere - men i 1935 hyldede de ham, fordi der endnu da levede en folkelig kultur, kapitalismen havde ikke udslettet så meget. Det var den samme slags folk, som havnede i Hitlers koncentrationslejre og Stalins GULAG, som nu holdes for nar i den globale Bush-stats moderniserede og kombinerede stalinisme, fascisme og liberalisme: "Brave New World".

Disse almindelige vælgere er ikke mange hak bedre end de pseudointellektuelle stalinister osv. For dem er øl og flæsk på bordet vigtigere end grundlov, minoritetsrettigheder, retssikkerhed, demokrati osv. Det er blevet klart ved en række folkeafstemninger siden den fatale i 1972. Det var dette Orwell havde opdaget da han skrev "1984".

Demokratiet og friheden har aldrig haft alvorlig støtte hos andre end en lille minoritet, det store flertal er feudale og totalitære i hovederne, kvasiintellektuelle eller ikke: de gider ikke bruge sin frihed til stort mere en fobbold og TV osv. Markedet afslører at folk ikke er interesseret i kultur, men mest i Se og Hør, Ekstrabladet osv. Derfor behøver nutidens nazister og stalinister og andre totalitære ikke at gøre andet end at producere sit propagandalort og så henvise til "markedet"s dom - over den gode litteratur osv.: det er tommelen ned som det var i Colosseum under endeløs jubel for to tusind år siden. Nazisme og stalinisme var desværre ikke tilfældige afvigelser fra "fremskridtet"s kurs, de røbede derimod hvad denne kurs' egentlige fordækte indhold er. og derfor er vi nu igen tilbage ved "Der Stürmer" osv.

http://blog.politiken.dk/engelbreth/2008/03/28/wilders-propagandafilm-de...

Kulturrevolutionens forfærdellige forbrydelser havde som Stalins osv.'s tavs opbakning i befolkningens flertal. Det er den forfærdende sandhed. Forbryderne udnyttede dygtigt "den lille mand"s "indre svinehund". Hitlers vej til magten afslørede dette i Tyskland, som Reagans, Bushs osv. har gjort det i USA, Blairs i England, Putins i Rusland osv. På samme måde appellerer Bin Laden osv. til "den indre svinehund" blant folk på gaden i den arabiske verden.

Opinionsmålingernes evindelige propagadistiske terrorbombardement her afslører at de fleste vil vide hvad "de fleste" stemmer på, fordi de selv vil være der hvor flokken er. Dette ved tyranniske og griske magthavere og aspiranter selvfølgelig at udnytte.

Menneskenes store lemmingtog går den vej det må. Genetikken har talt for længst. Derfor er Grundlov osv. ikke længere det papir værd de er skrevet på. Det holdt de op med at være, den dag borgerskabet gav slip på sin kulturelle ballast og pengevældet tog overhånd.

Mon ikke Garp og konsorter skulle klappe gællerne iinden de udstiller mere af deres uvidenhed - det vil vist tjene dem bedst.
Det er ti år siden Mikkel Plum fik udgivet sin bog "Bombarder Hovedkvarteret", hvori han ikke bare gjorde op med sin egen forblændelse af fortiden, men også redegjorde for, hvad der foregik i hans familie og i omgangskredsen.
Garps angreb på Mikkel Plum er derfor så langt ude i hampen, at man ikke kan komme længere ud. Langt, langt, langt ude øjes grænserne for Garps talentløshed.

I øvrigt er Søren Søndergaard vel ikke ligefrem et specielt anderledes eksemplat at hive frem - han har været medlem af Enhedslisten siden 1994...

Faktisk er Plums læsebrev ret godt, og fine citater af Hans-Jørgen Nielsen.
Læsningen af Informations artikler giver det indtryk at de fleste nøglepersoner om ikke går fri så står på neutral.
Det interessandte er imidlertid de mange referencer til 'andre' i ubestemt form der mente anderledes, og var mere 'revolutionært' venstreorienterede.
Ikke mindst RAF artiklen er interesandt i så henseende.
Hvis Blüdnikov har ret i noget, så er det nok den der generelle stemning og kritik af det borgerligt (demokratiske) samfund, der i vide kredse var den dominerende tankestrømning.
Denne strømnings ændring op igennem 80'erne er nok en efterfølgende analyse værd

Læser

Jeg forstår ikke dit indlæg, Jeg hylder de venstrefløjs vælgere netop fordi de tog stilling og valgte demokratisk socialisme og ikke engang gad hører på vanvittigt ekstremistisk sludder. De var i deres valg mere begavde en mange der i deres egen selvbevidsthed mente at de var intelektuelle.

Men det afgørende punkt i mit indlæg var at virkelighedens venstrefløj (den til venstre for S) i Danmark i perioden 1967-79 var SF - venstrefløjen leflede således ikke for anti-demokratiske synspunkter som det ofte påstås, den virkelige venstrefløj i Danmark var demokratisk, og det var den endog dybt ind i VS - og det er de to partier der havde størst repræsentation i perioden.

(Bortset fra det så var 1972 det eneste punkt hvor de og SF i mine øjne tog fejl, men det hører til i en anden debat, men det var jo et punkt hvor DKP kunne trække lidt proteststemme, ikke fordi de var imod unioner, men fordi de var imod unioner der kunne true DERES union ovre østpå - beklageligt at folk ikke så hykleriet her)

Eskildsen: Husk nu det glashus du bor i min ven for a pro pos uvidehed, så stammer citatet fra Søndergård netop fra hans kritiske anmeldelse af den bog du nævner af Plum, så tjek nu lige tingene inden du skriver mere !
Du kan finde den her :http://www.sap-fi.dk/si/125/125-plum.htm
Og så er der i sig selv vel intet galt ved at være medlem af Enhedslisten ?

Ole E. Mikkelsen

'Hvor mange var det ikke, som i sin tid slugte hele floskulaturen og retorikken '

Det synes vel alle kunne være spændende at få afsløret.

Afsløringen vil vise at det ikke er i den såkaldte 68-generation man finder det manglende opgør.

F.eks. Hans Jørgen Nielsen. Det var præcist i Information han skrev. Så det antyder jo lige præcist det modsatte af hvad Plum skriver. Så hvad er det lige Plum mener..?

'(...) Mikkel Plum valgte Stalin, Mao, Pol Pot og mao-stalinisten Gottfred Appel, som sine ideologiske forbilleder. Og det præger ham mildest talt endnu', som Garp skriver.

Ole E. Mikkelsen

Der findes en ganske udmærket og verdenskendt historie om hvad der sker hvis man kun kan vende blikket tilbage mod sine egne fejl i fortiden.

Så bliver man til en saltstøtte. En indtørret, stivnet og ubevægelig figur. Ufrugtbar og gold.

Sådan er Blüdnikow og Plum, de kan ikke slippe fri af deres egne fejl i fortiden. De er fanget i deres eget hjernespind fra dengang

Hvad med noget opdateret selvrensagelse? Hvem skriver lige et skamfuldt indlæg om, at de har stemt på/været medlem af Venstre og dermed støttet Bush/Anders Fogh Rasmussen?