Læsetid 2 min.

Hvorfor gør det ondt at tage stilling?

Et forbud mod sexkøb alene løser ikke prostitutionsproblemet, men det begrænser antallet af sexkøbere
19. marts 2008

Som en af de mænd, der støtter Dansk Kvindesamfunds kampagne, ser jeg grund til at give et svar til Anders Haahr Rasmussens artikel "Når en stilling gør ondt" bragt den 14. marts. Diskussionen af retten til købesex kan sammenlignes med diskussionerne, der ledte op til afskaffelsen af revselsesretten, som endeligt i 1997 blev fuldt indskrevet i dansk lov, idet også forældre blev frataget retten til at slå egne børn. Dengang var der et snævert flertal for loven og Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti var direkte imod denne lov, som Venstre lovede at afskaffe med et borgerligt flertal i Folketinget.

En del af bagagen

Det skete som bekendt ikke. Tværtimod omfavnes loven i dag af de tre partier, som oprindeligt var imod. Loven blev anset for at være umulig at håndhæve og en potentiel kriminalisering af enhver mor, der rev sit barn lidt hårdt i armen. I dag ses loven som en dansk kerneværdi. Men ophævelsen af revselsesretten har ikke betydet, at ingen børn udsættes for vold. Det er netop en "lovgivning signalerer, hvad der er socialt acceptabelt", som Villy Søvndal citeres for at påpege som argument for en sexkøbslov.

Udviklingen i lovgivningen omkring prostitution er gået fra legal bordelvirksomhed og sundhedstjek af kvinderne i prostitution til en kriminalisering af de prostituerede, og til loven af 1999, hvor kriminaliseringen blev ophævet samtidig med at prostitution blev defineret som et socialt problem.

Kom med et forbud

Tidligere socialminister Eva Kjer Hansen (V) fremhæver i sin redegørelse "Et andet liv" for prostitution i 2005: "Omsorgssvigt i barndommen, institutionsophold og ringe skolebaggrund. Det er ofte en del af den bagage, som den prostituerede bærer rundt på. De tidlige traumer og skadevirkninger af prostitution vil ofte lede til sygdom, sårbarhed og nedsat arbejdsevne."

Det er en klar holdning, som ikke sondrer mellem 'frivillig' og 'tvungen' prostitution men simpelthen påpeger, at mange af de mennesker, som prostituerer sig, har en baggrund med misbrug og oplever en fremadskridende ødelæggelse igennem livet som prostituerede.

Der er tale om en sårbar gruppe og retten til sexkøb indebærer reelt en udnyttelse af denne gruppe. Ser vi på tallene for prostitution, så viser de en klar stigning: I 1999 blev det vurderet, at der i Danmark var omkring 1.500 prostituerede. I dag er tallet omkring 6.000 - en firedobling og dermed også en firedobling af mennesker, som potentielt risikerer at blive "udsatte for eller er angst for vold og voldtægt, miste sexlysten og have følelsesmæssige vanskeligheder ved at indgå i nære relationer til andre mennesker", som Eva Kjer påpeger i "Et andet liv".

Et forbud mod sexkøb alene løser ikke prostitutionsproblemet, men det begrænser antallet af sexkøbere og dermed formindsker det også antallet af kvinder (børn og mænd), der ligger krop til. Det viser udviklingen i Sverige, idet antallet af prostituerede her er faldet siden 1999, hvor et forbud mod sexkøb blev indført. Ligeledes viser erfaringerne fra Sverige, at befolkningen støtter mere og mere op om denne lov - ligesom vi har set det i Danmark med forbuddet mod at slå børn.

Der er altså god ræson i at lave lovgivning, som beskytter udsatte grupper.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det gør såmænd ikke ondt at tage stilling, det der gør ondt er al vrøvlet i debatten.

At sidestille den nuværende prostitutionsdebat med debatten om revselsretten, må kræve en vis genstandslighed - altså at både at slå sine børn og prostitution er udtryk for vold.

Et sådant bevis er ikke ført for prostitutionens vedkommende. Den er ikke bevist at være udtryk for vold.

Desværre er Eva Kjær Hansens holdninger - netop udtryk for holdninger, og ikke for videnskab. Der er ingen videnskabelig forskning, der sikrer at de forhold ministeren trækker frem virkeligt er repræsentative for de prostituerede i Danmark.

Ministeren ved det også godt, og hun forsøger derfor at dække sig ind med kvalitative ord som "ofte" og "mange".

Det vi ved noget om, er de narkoprostituerede (gadeprostituerede). De ligger indenfor den almindelige main stream antagelse, at de er blevet stofmisbrugere pga. forskellige svigt, og derfor prostituerer sig for at finansiere stofmisbruget.

At det også skulle gøre sig gældende, at kvinder der ikke er stofmisbrugere prostituerer sig på grund af svigt er der ikke videnskabeligt belæg for at antage.

Problemet er, at den eneste gruppe vi ved noget om er stofmisbrugerne, resten (og det er det store flertal) ved vi intet om.

Det problem løser vi ikke ved at tage vores viden om de narkoprostituerede og i mangel af bedre udstrække den til at omfatte alle prostituerede i Danmark.(vi løser heller ikke problemet ved at tage undersøgelser fra andre kulturer og udstrække dem). Om det vi ikke har undersøgt kan vi intet vide. Det er en uomgængelig naturlov.

Vi ved med andre ord ikke af, at de prostituerede på klinikkerne og i escortmiljøet hverken lider eller er udsat for vold. Der er intet der tyder på det, og der er derfor p. t. intet sagligt belæg for et forbud der berører dem.

Hertil kommer, at det uden et sådant belæg vil være en krænkelse af deres menneskerettigheder (retten til frit erhvervsvalg), og ingen bør kunne tilslutte sig krænkelse af nogens menneskerettigheder.

Vores viden om de narkoprostitueredes vilkår er derimod relativ robust, og vi bør derfor søge denne gruppe hjulpet. Et forbud vil imidlertid næppe være en hjælp, med mindre det løser pigernes egentlige problem - stofafhængigheden - og før der er politisk vilje til at løse løse narkotikaproblemet - bør der ikke etableres et forbud der berører de narkoprostituerede.

fakta:

da der er kommet flere sexarbejdere om faget end førhen, tjener de fleste piger mindre end førhen... dette har jeg hørt utrolig mange gange... havde en veninde der kom hjem med ca 10.000 pr vagt for 3-4 år siden... nu skal hun være heldig hvis hun kommer hjem med 3000. Der findes mange skæbner i denne branche, og en af dem er de personer der er oppe i årerne og ikke kender til andre erhverv, disse vil ikke have mulighed for at tage et normalt nyt job. og hvis der kommer færre kunder i branchen pga en kriminalisering, fjerner man disse sexarbejderes levebrød og de vil ikke kunne klare sig på en bistand. uden tvivl at de stærke sexarbejdere vil blive stående men de er ikke umiddelbart med i denne gruppe...

/nina