Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
13. marts 2008

Bevar friheds-rettighederne

Karin Riis-Jørgensen, Venstres gruppeformand i Europa-Parlamentet, Bruxelles

Den 11. marts for fire år siden bombede terrorister et morgentog i Madrid, hvor 192 mennesker blev dræbt. Bomberne var et hårdt angreb på den frihed, vi i Vesten skatter højt. I sådanne tilfælde, kan man fristes til at ønske mere overvågning og indskrænke frihedsrettighederne, for at forhindre nye angreb.

Men vi skal i stedet styrke vores årvågenhed, ikke være naive og forstærke samarbejdet på tværs af grænserne. Vi må ikke ukritisk øge overvågningen i samfundet og sætte de frihedsrettigheder over styr, som vi i mange år har kæmpet for at opnå. Hvis vi gør det, så går vi jo netop terroristernes ærinde.

Når det gælder mere overvågning skal vi også være bekymrede over den store risiko, der er for at blive overvåget på nettet. For eksempel planlægger søgeportalen Google at købe et online reklamebureau. Google har en masse oplysninger om deres brugere, som man kan være bekymret for vil blive misbrugt i reklameøjemed. I andre tilfælde kunne det også være kriminelle, der kan få fingre i disse følsomme oplysninger, hvis ikke vi får nogle vandtætte regler, der kan beskytte vores privatlivs fred.

Det er derfor tid til at ruste op omkring frihedsrettighederne - også omkring vores adfærd på nettet.

Antropologi der dræber

Tao Kongsbak, København

Det er sikkert de fleste historisk bekendt, at viden og information fra antropologers arbejde i felten er blevet anvendt i besættelsesmagters tjeneste. Den koloniale del- og hersk politik er et eksempel herpå. Her fremstillede antropologer forskellige etniske grupper som senere af koloniherrerne tildeltes forskellige privilegier. Som regel var det den politisk næst- stærkeste gruppe som tildeltes flest, sådan som for eksempel briterne gjorde med gruppen af Sunni-muslimer Irak.

Vi har i forbindelse med den igangværende Irakkrig set, hvorledes amerikanske tropper stik i mod god lokal skik sparker døren til civile irakeres huse ind og begynder at kropsvisiterer kvinder i alles påsyn. Under påskud af at ville øge troppernes 'kulturelle sensitivitet' har det amerikanske militær udviklet et såkaldt HTS (Human Terrain System) og dertilhørende teams af antropologer, som skal kortlægge den lokale kulturelle geografi.

For de som måtte støtte militære snarere end kritisk socialvidenskabelige analyser og humanitære fredsbevarende indsatser, lyder det jo smukt. Men virkeligheden er desværre en anden. De amerikanske officerer, som de feltarbejdende antropologer står til ansvar over for, anvender i praksis informationen til at lokalisere påståede fjender og dræbe.

Både som medborger og etnograf tager jeg klart afstand anvendelsen af HTS. Jeg opfordrer andre til gøre det samme. Thi ikke alene strider brugen af HTS mod fagets etik. Efter lang tids dybdegående faglig selvkritik, politisk fremadrettet refleksion og genvundet offentlig tillid, risikerer antropologer nu igen at betragtes af folk i terrænet som kolonimagtens spioner.

Svinsk maleri

Jens-Martin Eriksen, Kbh. N

Som kongetro bliver jeg meget krænket og såret over denne skandaløse og ondskabsfulde karikatur af Frede og Mary (Gud skærme dem og holde sin hånd over dem!), og jeg har nu grædt i en time, siden jeg så billedet den første gang. Det er en helt unødvendig provokation, en stupid handling som udelukkende er til for at genere og terrorisere os kongetro danskere.

Dette svinske maleri har netop vundet the Bald Archy award under den meget usjove titel; 'The Official Portrait of the Danish Royal Family', og det er udført af australieren James Brennan (Gud hælde syv skåle af vrede ud over dette vantro svin på den yderste dag!) Som modtræk vil jeg foreslå demonstration foran den australske ambassade (medbring selv øl!) plus total boykot af kængurokød fra Irma og kængurostylter fra Fætter BR legetøj.

Sexy og huslig

Frank Bruhn, Hals

Når Karen M. Larsen den 12. marts fastslår, at det er kvinders begær efter mænd, der får dem til at indgå parforhold og få børn, er det kun den første af flere fejlslutninger. Kimen til at reproducere sig ligger i alle mennesker, og det er derfor, at mænd og kvinder søger hinanden. Begæret - eller driften om man vil - er naturens redskab til at få os til at komme tilstrækkelig tæt på hinanden til, at der bliver flere af os. Og da det stadig er heteroseksualiteten, der sikrer artens overlevelse, er det noget åndsformørket vrøvl at skrive, at den forhindrer ligestilling.

Karen M. Larsen giver os den samme gamle sang som betonfeministerne fra 1970'erne sang med mere eller mindre stor succes: Kvinden må ikke gøre sig til for manden og videre i den dur. Det er trættende. Og så skal vi lige igen have den dér med, at stærke kvinder gør mænd impotente. Sikke noget vrøvl.

Der er sket mangt og meget i de 30-35 år, der er gået, siden mænd og kvinder troede, de skulle være ens. Masser af tidens mænd vil have stærke kvinder, og masser af mænd mener, at man skal deles om fælles opgaver, udfordringer og ikke mindst glæder i forhold til børn, hjem med mere. Og så er det da at håbe, at både mænd og kvinder vil gå efter både at være sexy og huslige uden at føle sig som ofre af den grund.

Vestlige værdier

Hanne Dalgaard Sejersen, Roslev

I USA har præsidenten netop nedlagt veto mod afskaffelse af den ekstreme torturform 'water-boarding'. Her drukner man næsten ofret, indtil han indrømmer hvad som helst. En fin og sikker måde at indlære de genstridige nogle vestlige værdier på : kampen for menneskerettigheder og mod tortur!

Ikke sært at vores statsminister hyldede den mand.

Skyer og CO2

Carsten Ploug Olsen, Odense

Det virker oplagt, at mængden og tætheden af skyer har en effekt på Jordens temperatur. Og dog; om vinteren er der jo varmere de dage, hvor der er mange skyer end på klare dage. Omvendt om sommeren. Men alligevel virker det selvfølgeligt, at der er en effekt. Enten i kølende eller i opvarmende grad. Kunne man ikke evt. måle antallet eller mængden og tætheden af skyer via sattelit-fotos for at se, om der faktisk er færre skyer, og dermed måske finde den rigtige årsag til den globale opvarmning? Så kunne den til tider noget skingre og hysteriske klima-debat måske finde et fornuftigt leje.

Marchér for fred

Carsten Kofoed, København N

Den sorte galde vælter ud af SF-formand Villy Søvndals mund. Seneste opkast er et forslag om en 'demonstration mod religiøs og politisk fanatisme', som Søvndal vil arrangere til sommer, og hvor 'mørkemændene' i Hizb ut-Tahrir er røgsløret for hetzen mod vores muslimske medborgere.

Socialister har altid slået på 'de største' i skolegården, på kapitalisterne og den borgerlige stat og forsvaret 'de små', arbejderne og andre udbyttede og undertrykte. Nu banker såkaldte folkesocialister løs på muslimer, hvis familier og trosfæller i Irak og Afghanistan myrdes af danske soldater og Danmarks allierede. Den farligste ekstremist i og for Danmark er ikke muslim, men krigsforbryderen og Bush-fanen Fogh, især dennes kriminelle udenrigspolitik.

Derfor: Boykot Søvndals antimuslimske og splittende demonstration og organisér en stor, folkelig manifestation imod islamofobi og racisme, imod den reaktionære regering og dens ulovlige erobringskrige og for fred og sameksistens på tværs af religion og kultur.

Kan feminister læse?

Henning Bech, København

Julie Lea Nielsen hævder (11. marts), at Information 8. marts citerer Henning Beck at sige at "kvindesagen er forældet, og moderne feminister er bare nogle klynkehoveder". I fald det skulle være mig - altså Henning Bech - hun tænker på, kan jeg oplyse, at jeg aldrig har sagt sådan og heller ikke er citeret for det i Information. Der fremgår det nemlig, at jeg siger noget ganske andet.

Men Julie Lea Nielsen illustrerer kun alt for godt et af de helt store problemer med den særlige og svært højrøstede variant af feminister, jeg kritiserer i Information. De kan ikke læse, de vil heller ikke; og de hverken kan eller vil tænke ud over deres egen forudfattede horisont. En horisont som de tilmed er grove nok til at mene er identisk med 'moderne feminister'.

Til oplysning for andre slags feminister og mennesker, som både kan og vil læse og tænke, skal jeg anbefale min bog Kvinder og mænd (2005). Her drøfter jeg mere end 10 forskellige slags feminismer og yderligere køns-teorier, som alle rummer noget interessant og langt fra alle er ensporede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mon ikke weiss selv lider af "årtiers inerti og mentale barrierer" i forhold til sin tankegang om hvordan vi får flere kvindelige ledere? Hvorfor blive ved at gøre det samme (= ingenting), når det ikke virker? Tiden er kommet til at indføre kvoteordninger for kønnene ved besættelse af bestyrelsesposter. Det kan så medvirke til at trække andelen af kvinder på topposter i erhvervslivet opad. Sikke en trøstesløs leder, du der fik skrevet! Hvorfor skal vi blive ved med at overfrankere kvinderne, før Rip, Rap og Rup får øje på potentialet?