Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
11. marts 2008

Klimaprojekter bedrer miljøet

Ib Larsen, direktøri Energistyrelsen

Det er forståeligt, at John Jørgensens reagerer i Information 10. marts på Greenpeace og WWF's kritik af danske klimaprojekter. Men historierne i Berlingske Tidende om klimafup og dårlige miljøprojekter er udokumenterede og holder ikke vand.

Alle de klimaprojekter, staten har investeret i, leverer reelle, målbare reduktioner i de globale drivhusgas-udledninger. Det er et krav, at alle projekter og alle reduktioner skal godkendes af FN og uafhængige eksperter for bl.a. at sikre, at projekterne ikke ville blive gennemført alligevel.

Kritikken af det kinesiske projekt er misforstået. Tværtimod sætter projektet en stopper for udledningen af den meget aggressive drivhusgas HFC23. Derved skånes kloden for millioner af tons af drivhusgasser. Indtjeningen fra projektet går ikke bare i den kinesiske statskasse. 65 pct. af indtjeningen fra projektet går til en fond for sociale og miljømæssige forbedringer, herunder støtte til vedvarende energi og energibesparelser i Kina. Det bliver til mange millioner kroner, som kommer den menige kineser og klimaet til gavn.

Læs hvad han siger

Preben Etwil, Birkerød

SF's formand Villy Søvndal har mødt en del kritik, fordi han ønsker Hizb ut-Tahrir ad helvedes til. Det påstås, at han nu deltager i en uskøn indvandrerhetz sammen med den nationale højrefløj. Behændigt bliver hans kritik af en rablende sindssyg politisk bevægelse gjort til et angreb på alle indvandrere og især muslimer. Denne sammenstilling er lige så forrykt, som at påstå, at en bandbulle mod Ku-Klux-Klan er et angreb på alle amerikanere og kristne. Det er jo ren Erasmus-montanus logik.

Højrefløjen omklamrer ham, og vestrefløjen nedgør ham.

Dette er uklædeligt, men bunder dybest set i, at de tilsyneladende ikke har hørt, hvad han i virkeligheden sagde: "Hizb-ut-Tahrir er ikke alene galt afmarcheret - de er simpelthen gået forkert. Hvis de er så fladpandede, at de virkelig ønsker Kalifatet og Sharia indført, så er de simpelthen kommet til det forkerte land".

Disse udtalelser giver ingen åbning over for højrefløjens dæmonisering af indvandrere og muslimer, og udtalelserne kan heller ikke tages til indtægt for, at Villy Søvndal ønsker at mobbe muslimerne.

Demokrati kræver ligeværdighed, indlevelse og samtale. Hizb-ut-Tahrir bekæmper det hele. Villy Søvndal har såmænd bare påpeget dette væsentlige politiske forhold.

Kampen er politisk, men det er Hizb-ut-Tahrir, der tager religionen som gidsel.

Venstrefløjen splitter kun sig selv med deres kritik af Villy Søvndals klare udmelding. Det blokerer for at kunne samle et dueligt flertal, der kan sætte en ny dagsorden for en mere anstændig indvandrerpolitik. Om man kan lide det eller ej, så består øvelsen i, at man effektivt kan isolere Hizb-ut-Tahrirs groteske synspunkter og vanvittige demonstrationer. De har lige så lidt adkomst til at påvirke det demokratiske samfund, som f.eks. danske nazister har.

Islamofobi

Bente Bredahl, Ballerup

SF er blevet smittet med islamofobi. Det flytter stemmer. Tillykke med de nye vælgere.

Søvndals blinde øje!

Torben Kjær, Hillerød

Ingen tvivl om, at Hizb-ut-tahrir som fascistisk organisation skal bekæmpes på demokratisk vis, som venstrefløjen har bekæmpet nazisterne. Men Villy Søvndal synes at glemme at reflektere over, hvordan normalt intelligente unge, der er født i Danmark, kan blive tiltrukket af så totalitære holdninger.

Her er en del af svaret, at det kan vi takke Dansk Folkepartis mangeårige hadefulde retorik over for indvandrere for, som har ført til, at selv om de unge er født i Danmark, føler de sig ikke som en accepteret del af samfundet - det medansvar bør venstrefløjen blive ved at påpege og i lige så høj grad bekæmpe de generelle indvandrefjendske holdninger!

Kvinde-dækning

Julie Lea Nielsen,Nyk. F.

Information slipper for let fra dækningen af Kvindernes Internationale Kampdag, 8. marts. Det er ikke nok at lave et tillæg med et par artikler om, at vi skal have flere kvindelige topchefer og professorer og et polemisk indlæg, hvor Henning Beck citeres for at sige at "kvindesagen er forældet, og moderne feminister er bare nogle klynkehoveder".

8. marts bør for det første være dedikeret til at fokusere på kvindeundertrykkelse over alt i verden, for det andet til at fokusere på de mange selvundertrykkende mekanismer, som moderne danske kvinder stadig slæber rundt med: f.eks. angsten for de 40, drømmen om den store kærlighed og kernefamilien, perfektionisme og selvhad.

Et andet aspekt kunne være hele det overdrevne fokus på kønsroller, vores børn vokser op under: Hvorfor er det pludselig helt OK, at alle små piger skal være prinsesser, alle små drenge soldater - og at der nu ligefrem findes særlige eventyrbøger til piger og til drenge? Hvad betyder det for vores børn, at de næsten vokser op under et 'køns-apartheid' med helt forskellige erfaringer?

Samt hele spørgsmålet om prostitution og om hvorfor kvindeidealet helt ned i 10-12 års alderen bliver mere og mere pornoficeret. Er det frigørelse?

Man kunne også tage fat på debatten om ligeløn, som vi stadig ikke har her i landet. Alt sammen emner det kunne have været interessant at se Information tage op i stedet for at nævne alle de synonymer for 'møgfisse', der findes ...

Taksigelse!

Iben Bitsch, Skanderborg

Kære Oliver Stilling.

Jeg vil gerne på vegne af mit (al dente) køn takke for hyldest og opmærksomhed i anledning af kvindernes kampdag 8. marts.

Vi kvitterer med et rungende, trefoldigt citat af de navnkundige Ørkenbrødre: "Fisse, fisse, fez, fez" og kipper med tangaen.

Tolerance

Mogens Lindstrøm, Nibe

I Danmark er vi tolerante. Ganske vist går det ned ad bakke med vores evne til at tåle anderledeshed, men tolerante er vi.

Over for enhver, som mener og gør det samme som vi.

First Strike og LOW

Claus-Erik Hamle, Silkeborg

USA vil nu opstille missiler i Polen og Tjekkiet. Det er den dyreste post på forsvarsbudgettet. USA påstår, at det er for at forsvare Europa mod Irans langtrækkende atommissiler. Irans missiler kan nå til Israel og noget af Tyrkiet. Ingen har til dato kunnet bevise, at Iran nogensinde (og heller ikke indtil 2003, som CIA nu siger) har haft et atomvåbenprogram.

Dr. Robert Bowman, der var chef for US Air Force Missile Defense, mener, at missilerne i Polen vil være meget nyttige til at nedskyde overlevende missiler efter et angreb mod Ruslands missiler, u-både, etc. (Se Keir Lieber og Daryl Press: 'The Rise of US Nuclear Primacy', Foreign Affairs, marts/april 2006). USA's 'Afvæbnende Førsteslagsevne' vil være klar fra 2011/12. Dr. Bob Bowman mener, at Rusland vil føle sig tvunget til at indføre Launch On Warning ('Affyring På Varsel'). Pentagon fremtvinger altså et teknisk uheld.

Vi kan måske ikke gøre så meget - men da slet ikke, hvis vi ikke ved, hvad vi dør af. Europa har jo ikke bedt om beskyttelse mod en ikke-eksisterende trussel.

Mon Krigsministeren selv tror på USA's påstand, at det har noget med Irans ikke-eksisterende langtrækkende atommissiler at gøre?

God bankskik og grådighed

Michael Kongstad Nielsen, Virum

Europas og Danmarks økonomi har det vældig godt. Og alligevel er økonomien truet af den finansielle krise i USA. Hvordan i alverden kan hele Europas økonomi være truet af, at en hel del amerikanere ikke kan betale deres huslån? Det kan der kun være tale om, hvis store dele af den europæiske bank- og finanssektoren har mistet ansvarligheden og ladet vild grådighed råde.

De amerikanske boliglån på de laveste prioriteter (supprime) har givet et godt afkast, men de er jo baseret på, at ejeren kan betale, og at ejendomspriserne holder sig oppe. Ellers risikerer man, at hele lånet går tabt. Disse lån er ved refinansiering i flere led indgået i investeringspakker, som europæiske banker i vidt omfang er hoppet med på.

Når en dansk bank giver et boliglån med lav prioritet, vil banken kende låntagers økonomi. Men det er man helt ude af stand til ved investering i de amerikanske subprime-lånepakker. Her investerer man i blinde, på lykke og fromme, med høje afkast til følge - så længe det går godt.

Det ligner ikke god bankskik, og det er det heller ikke. Alligevel har det grebet om sig i et bekymrende omfang. Vi befinder os så sandelig i grådighedens årti.

Store milliardtab venter forude.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her