Læsetid 2 min.

Sexvold og frie illusioner

19. marts 2008

Hvad nytter det at tage stilling på baggrund af uvidenhed?

Sådan lyder Anders Haahr Rasmussens (AHR) konklusion på den verserende debat om prostitution i Information den 14. marts. Og så remser AHR ellers alle de forestillinger op om prostitution, som netop bygger på uvidenhed, tomgangs-tænkning og en modvilje mod at forstå, hvad den svenske lov handler om. Vi begynder fra en ende af. AHR henviser til Europarådets anbefaling af en politik, der ikke driver prostitution under jorden. Dér befinder prostitution sig allerede. Når mænd udsætter kvinder for deres betalte, seksuelle overgreb, foregår det altid skjult. Men selve kontakten til kvinderne kan aldrig blive skjult. Derfor har vi i praksis langt større mulighed for at kontrollere, om der foregår prostitution, end vi har for at kontrollere, om mænd begår partnervold eller incest. AHR tager også afstand fra en såkaldt moralistisk lovgivning.

Lytte til en minoritet?

Nu handler al lovgivning sådan set om moral. Lige fra forbud mod at køre bil uden sikkerhedssele (indgreb i den personlige frihed) til kriminalisering af mord, voldtægt og incest. Her lyder AHR's argument, at så længe man ikke skader andre, skal man have lov at vælge frit. Mænd skader netop kvinder, når mænd vælger at bruge deres kulturelle og økonomiske magt til at købe en kvindes krop for at onanere i hende. Men i stedet for en kriminalisering af kunderne, mener AHR, at vi skal lytte til kvinderne. Skal vi lytte til den lille minoritet, der påstår, de har det godt med at prostituere sig, eller skal vi lytte til de ødelæggende konsekvenser, flertallet af kvinder i prostitution lider under, og som er så rigeligt dokumenteret? Under alle omstændigheder lytter mænd, der køber sex, ikke. Til gengæld har de ansvaret for at skabe en efterspørgsel der sluser kvinder, hvis selvværd er ødelagt af incest, ind i prostitution. Og de samme mænd har ansvaret for at fylde kvindehandlernes lommer med penge, via deres betalte voldtægter af kvinder solgt til prostitution. Det bør disse mænd drages til ansvar for ved en kriminalisering.

Svenskerne har ganske rigtigt ikke fået udryddet prostitution. Lige som vi, trods kriminalisering, ikke har fået udryddet partnervold, incest og voldtægt. Og det er mig en gåde, hvordan nogen har forestillet sig, at en kvindeundertrykkende kultur, der har varet i tusindvis af år, skulle svenskerne få afskaffet på små 10 år. Husk på, at dengang slavehandlen blev forbudt i Amerika, foregik der slavehandel 50 år efter. Var det af den grund en fiasko, at sætte et endelig punktum for vores tusindårige accept af slaveri?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg begriber ikke hvorfor folk gang på gang kan slippe afsted med at påstå det ene og det andet uden at nogen råber vagt i gevær.

Der er INGEN evidens for at prostitution skader kvinder og der er INGEN evidens for at det er selve seksualakten der evt. er det skadelige og ikke samfundets fordømmelse af forholdet.

Men når det handler om sex og puritansk moralisme kan man påstå hvad som helst uden at skulle dokumentere det.

"Skal vi lytte til den lille minoritet, der påstår, de har det godt med at prostituere sig, eller skal vi lytte til de ødelæggende konsekvenser, flertallet af kvinder i prostitution lider under,"

Vi skal vel lytte til begge? Og hvilken af grupperne, der er en "minoritet", ved vi vel ret beset ikke noget om. Men at ignorere den ene gruppe og kun gribe ind for (eller imod) den anden, er vel enøjet, uanset hvilken gruppe man vælger, ikke?

Margrethe Nørskov skriver:

"Til gengæld har de ansvaret for at skabe en efterspørgsel der sluser kvinder, hvis selvværd er ødelagt af incest, ind i prostitution."

Jeg vil gerne vide hvor Nørskov har denne oplysning fra? Der er, så vidt jeg ved, ingen undersøgelser om danske prostituerede og i hvilken grad de har været udsat for incest. Det er påfaldende at der ikke citeres nogle undersøgelser overhovedet i indlægget. Det er ren spekulation og ubegrundede påstande og ikke så relevant i den efterhånden fremskreden debat. Lad os se noget dokumentation, tak.

Hvad nu, om det så er rigtigt, at kvinder, der sælger sex har en større frekvens af mindre fordelagtige opvækstvilkår?

Skal det betyde, at vejene skal blændes af, hvorfra de står. Hvad med andre erhverv, hvor der er en overrepræsentation af folk med mindre fordelagtige opvækstvilkår. Skal de også forbydes?

Vi bliver nødt til at støtte folk, hvor de er, med de valg de tager. Også dem, som vælger meget forskelligt fra, hvad flertallet af Informations læsere ville vælge. Vi bør møde folk der, hvor de er. Der, hvor de har valgt at være ud fra de valgmuligheder de nu havde.

Vi kan ikke bare bliver ved at synge melodien om massiv social insats højere og højere og putte alle afvigere på overførselsindkomst for at give os selv bedre samvittighed. Det er ikke den løsning, de selv ønsker, og dermed bliver det heller ikke den løsning, de vælger.

Vi svigter dem ved at afkræve dem fuld skat og moms og samtidig nægte dem almindelig beskyttelse efter arbejdsmarkedslovgivningen. Denne lovigning har til formål at imødegå problemer. Uden den vil der naturligvis være flere problemer.

Vi må starte med at få dem indenfor almindelig lovgivning. Dernæst må vi se, om ikke vi kan få de stærkere til at hjælpe de svagere, som man gør i andre erhverv og som Sexarbejdernes Interesse-Organisation netop har strakt hånden ud i ønsket om at gøre..

Vi skal arbejde med dem og ikke imod dem, hvis vi vil mindske problemer. Det er også den rigtige måde at drive demokrati på.

Jeg ser på ludere lige som jeg ser på professionel boksning. Begge dele er skadelige, og begge dele burde forbydes.

"jeg har ikk' taget skade, jeg har ikk'e taget skade..."

Jeg ser på ludere lige som jeg ser på professionel boksning. Begge dele er skadelige, men hvis folk vælger dem frivilligt og ikke skader andre end sig selv - og i boksningens tilfælde hinanden - må de selv om det.

@HB Rasmussen
Prostitution er ikke skadeligt. Der er lavet flere omhyggelige videnskabelige undersøgelser og ingen af dem viser, at prostitution er skadelig.

Du tror ikke på videnskaben og du tror ikke på udsagnene fra udøverne. Du tror, at du véd bedre fordi du bare sådan intuitivt véd, at det ér skadeligt og det er nok for dig til, at det skal skrives i Straffeloven med et forbud sammem med boksning.

Det er en misforståelse af, hvad Straffeloven skal bruges til og en misforsåelse af demokrati.

Jeg ser på ludere lige som jeg ser på professionel boksning.

Det lyder som en synsforstyrrelse.
I de to sportsgrene er der jo vendt op og ned på regler, der refererer til bæltestedet.

I svenske Sara Stridsbergs "Drømmefakultetet" hedder det sig, at i vort patriarkalske samfund er kun rigtige ludere rigtige kvinder og revolutionære.
"Jeg sælger ikke mit hjerte, jeg sælger ikke min hjerne, jeg sælger nogle minutter og en kropsdel, der ikke er min egen". Og videre "Jeg vil hellere sælge min fisse end min sjæl. Min fisse er ikke min sjæl"...

Til eftertanke

Må jeg ikke erindre Margrethe Nørskov (og andre) om at der er forskel på dek kvinder der arbejder på bordeller og så på de kvinder der trækker på Halmtorvet eller i Københavns gader - også kaldet gadeprostitution.

Som regel er der gadeprostiution kvinder der imod at mænd køber sex er ude efter; de ved det blot ikke selv.Man skal også skelne mellem regulær prostiution, og så prostitution, hvor der står (udenlandske) mænd bag. Og nu er det faktisk sådan, at i Danmark er rufferi forbudt - dvs. at de her udenlandske mænd ikke må tjene til livets oprethold ved at lade de her ofte øst-europæiske kvinde trække på gaderne. Og det vil altså sige, at hvis politiet blot udnytte lovens mulighederne til fulde kunne det bidrage til at standse kvindehandlen, som jeg bestemt også mener bør standses.

Mange danske kvinder (og mænd) er forargede, for nu at sætte det her lidt i perspektiv, over at danske mænd tager til f.eks. Sydøstasien og er sammen med småpiger og smådrenge seksuelt. Og ja, det er forfærdeligt og afskyeligt, men ofte er det desværre :( den eneste der her drenge og piger kan hjælpe deres familier i landsbyerne i nord med at tjene penge. Noget andet er at den vestlige verden stort har lukket f.eks. Thailands textil-industri, hvor nogle af de her piger arbejde - og så er der altså kun gaden tilbage for dem.

Og dette er et forsøg på en forklaring - ikke et forsvar.

Det er også et forsøg på at skelne mellem kvindehandel, gade-prostitution og almindelig prostitution på bordelplan...

Tja hvor mange af os ville ønske for vores døtre at de blev ludere? Hvor mange mænd ville bryde sig om at skulle gå ned hver dag og lade sig bolle i
rø... på en bøssebar for penge, fordi de ikke havde andre muligheder?

Svaret og konklusionen heraf giver vist sig selv. Mærkeligt, der er så mange af Informations læsere, der lige netop i dette spørgsmål kryber helt over på den ultra kapitalistiske højrefløj...????

Der synes at herske en vis gåen med skyklapper på i dette spørgsmål.

Herregud ...

Hvorfor ikke prøve også, at redde alle de frivilligie prostituerede kvinder der søger tryghed i "hulen" hvor manden hver dag bringer (hovedparten) af byttet hjem og hvor kvinden (den protistuerede) bytter det ud med sex. Men den opgave er nok lidt for stor at løfte :-)

Så lad de ludere, der åbent erkender, at det er nu deres måde at få smør på brødet, være i fred. De er ikke mere prostituerede end andre kvinder - de har blot taget deres liv i egen hånd.

Noget helt andet er trafficing og tvangsprostitution. Det bør bekæmpes med alle midler - men her er kvinder og kvindesagsorganisationer bemærkelsesværdigt fraværende, både hvad angår analyse og forslag til tiltag for at bringe overgrebene til ophør.

Kvinder der hader mænd

Margrethe Nørskov kommer i sinn kommentar "Sexvold og frie illusioner" (19.03.08) med en række absurde påstande. F.eks. skriver MN: "Når mænd udsætter kvinder for deres betalte, seksuelle overgreb, foregår det altid skjult." .. "Derfor har vi i praksis langt større mulighed for at kontrollere, om der foregår prostitution, end vi har for at kontrollere, om mænd begår partnervold eller incest." .. "Mænd skader netop kvinder, når mænd vælger at bruge deres kulturelle og økonomiske magt til at købe en kvindes krop for at onanere i hende." Slået af forbløffelse snakkede jeg med en kvinde, der havde læst MNs kommentar, kvindens kommentar var enkel og velvalgt: "Ja, der er jo kvinder, der hader mænd!" Ja, det er der åbenbart, selv havde jeg tænkt på om, der var tale om en religionsforstyrrelse.

PER HOLM KNUDSEN
PSYKOTERAPEUT & SEXOLOG

Magen til vrøvl som det Magrethe Nørskov (MN) kommer med skal man lede længe efter. Lad mig begynde fra en ende.

MN skriver, at ” … selve kontakten til kvinderne kan aldrig blive skjult. Derfor har vi i praksis langt større mulighed for at kontrollere, om der foregår prostitution”.

Det stemmer ikke med de svenske erfaringer. Her begræder man tabet af den mulighed for at følge med (som man havde da prostitution var legalt), og bekræfter til fulde, at de prostituerede først med forbuddet blev sendt under jorden.

Mulighed for at følge med har vi i praksis altså kun så længe prostitution er legal. Er den først forbudt ved vi ikke hvor vi skal lede, heller ikke efter det niveau hvor kontakten etableres mellem køber og sælger. Det ændrer sig hele tiden efter det rindende vands princip – præcis som vi kender det fra al mulig anden kriminalitet.

MN forsætter herefter med, at spørge til om ”skal vi lytte til den lille minoritet, der påstår, de har det godt med at prostituere sig, eller skal vi lytte til de ødelæggende konsekvenser, flertallet af kvinder i prostitution lider under, og som er så rigeligt dokumenteret”.

Det specielt ordet ”dokumenteret” der støder, for MN er jo ikke i stand til at dokumenterer sin påstand. Der er intet – og foreligger ingen undersøgelser – der kan begrunde antagelser om, at flertallet af prostituerede lider i Danmark. Intet som helst.

Det vi har en vis viden om, er de handlede kvinder i Danmark (formentlig under 100) og de narkoprostituerede (gadeprostituerede, formentlig 1-2000). De lider og er ofre for en tåbelig narkotikapolitik (som vi nu på fyrretyvende år slås med konsekvensen af i form af bandekrige og uværdig prostitution).

Der er derimod ingen undersøgelser der viser, at de resterende prostituerede i Danmark (ca. 4-6000 tilsyneladende frivillige sexarbejdere i escort- og klinikmiljøet) lider, eller udsættes for vold og uværdig behandling.

Tværtimod hævder denne gruppe netop selv det modsatte; nemlig at de trives med deres arbejde som slagteren og bageren med sit arbejde.
Ikke desto mindre forsøger MN at fremstille det som om det store flertal af prostituerede i Danmark er en minoritet, og der ingen grund er til at lytte til dem. Det er mildest talt uredeligt.

Men i det hele taget må man undre sig over MN’s konstruktioner. At beskylde tilhængere af frie kvinders ret i Danmark til at vælge selv for at være tilhængere af slaveri må bygges på andet og mere, end efterskoletunge forestillinger om at flertallet af sexarbejdere i Danmark er fremmedgjorte eller udgør en minoritet hvis de er tilfredse.

Teori og modeller kan såmænd være udmærkede og helt nødvendige, men skal de danne baggrund for forudsigelser eller politisk indgriben må deres aksiomer være uigendriveligt almengyldige og konstaterbare.

MN skylder os at vise, at de tilsyneladende velfungerende sexarbejdere i klinik- og escortmiljøet er lidende og ufrivillige. Før dette er sket er der ikke saglige belæg for at kræve forbud, der berører andre end handlede kvinder og narkoprostituerede, og et forbud der berører andre grupper vil da også (indtil deres lidelser i Danmark er bevist) være en krænkelse af deres menneskerettigheder.

Af moralske grunde er det vist på tide, at MN og hendes ligesindede tager sig en tænkepause, og overvejer om de kan komme på gode moralske grunde til at det er i orden at forholde sig i forsættelig uvidenhed, hvis blot sigtet er at krænke andres menneskerettigheder.