Læsetid: 2 min.

Styrk FN - ophæv forsvarsforbeholdet

Et EU, der kan varetage fredsbevarende opgaver, vil være med til at styrke FN's legitimitet
Debat
15. marts 2008

Trine Pertou Mach og Lave K. Broch (begge EU-modstandere fra NyAgenda) er nervøse for, at EU's udenrigspolitiske samarbejde vil undergrave FN. Af uforklarlige årsager tror T & L, at hvis vi klamrer os til vores danske forsvarsforbehold, så forhindrer vi en sådan udvikling. Men netop en afskaffelse af forsvarsforbeholdet vil give Danmark mulighed for aktivt at arbejde imod EU-missioner, der ikke skulle være i overensstemmelse med FN.

Der kan opstå situationer hvor selve mandatet fra FN blokeres af eksempelvis Rusland, som vi så det på Balkan. Irak-krigen derimod var klart i modstrid med FN og et stort flertal i sikkerhedsrådet, og den slags vil altid være i lodret konflikt med FN.

EU's sikkerhedspolitiske samarbejder handler om at støtte FN med at adskille stridende parter i en konflikt, stabilisere krigshærgede lande, genopbygning, politiarbejde, rådgivning, forebyggelse af konflikter, evakuering og assistance ved humanitære operationer. Sverige, Finland og selv Norge og Island har for længst stillet nationale bidrag til rådighed.

Territorialforsvaret er i dag ikke en del af samarbejdet og kan kun blive det ved en enstemmig vedtagelse (som er meget langt fra at være aktuel). Det eneste land der paradoksalt nok ikke har vetoret her, er Danmark, fordi forsvarsforbeholdet udtrykkeligt siger, at vi ikke vil hindre de andre i at gå videre i samarbejdet.

Hensigten med at forbedre den militære kapacitet i EU er at sikre bedre koordinering mellem de europæiske lande når de skal investere i udstyr. Hidtil har landene købt for milliarder af kroner amerikansk isenkram, som langt fra er optimalt i situationer, hvor EU selv skal stå for missionen. Samtidig handler det om at flytte penge fra forsvar af de nationale grænser til moderne udstyr, der kan bruges i FN-missioner ude i verden. En effektivisering er altså meget sjældent det samme, som at der skal være mere.

Et EU, der kan varetage fredsbevarende opgaver rundt omkring i verden, vil være med til at styrke FN's legitimitet og slagkraft. Det er jo netop FN der har bedt EU om at gå ind og være hovedansvarlig for de fredsbevarende opgaver i eksempelvis Congo og Kosovo.

Margrethe Auken er medlem af EU-parlamentet for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

@Styrk FN - ophæv forsvarsforbeholdet

Hvor naiv har man lov til at være?