Læserbrev

Fremtiden er økologisk

16. april 2008

I sidste uge fik fødevareminister Eva Kjer Hansen stor opmærksomhed for sine uigennemtænkte udtalelser om gensplejsede afgrøder (GMO). Fødevareministeren ville lempe GMO-reglerne for på den måde at løse både den globale fødevarekrise og de danske svineproducenters økonomiske problemer. En udmelding, der i den grad skyder helt forbi al fornuft og ikke mindst de anbefalinger, som netop kommer fra FN's Landbrugspanel.

I sidste uge satte regeringsrepræsentanter fra lande verden over - dog ikke Danmark - sig sammen i Johannesburg for at tilslutte sig rapporten fra FN's Landbrugspanel. I modsætning til den danske fødevareminister tager FN's Landbrugspanel problemstillingen omkring verdens fødevareforsyning alvorligt og anbefaler simpelthen et brud med de seneste årtiers industrielle landbrug. Et landbrug kendetegnet af en brug-og-smid-væk-kultur, som også omfatter selv fødevareproduktionens grundbetingelser - dvs. landbrugsjord, vandresurser, arvemassen til fremtidige planter og sågar landmændene selv.

Efter fire års intensivt arbejde lyder meldingen fra de hundredvis af forskere i FN's Landbrugspanel, at det industrielle landbrugs miljømæssige fodaftryk er blevet alt for stort til, at det fortsat kan ignoreres. Med udsigt til den global fødevarekrise er der behov for fundamentale ændringer i måden at dyrke verdens jorde på. Det er afgørende, at landbruget er multifunktionelt - dvs. at der ikke blot er fokus på afkast og penge men også på sociale og miljømæssige mål.

Millioner af landbrug verden over fungerer allerede nu som bevis på, at det er muligt både at øge fødevareproduktion, beskytte jord, miljø og vandresourcer og skabe bedre livsvilkår via bæredygtigt landbrug.

Nutidens resurse-slugende landbrug kan bedre sammenlignes med minedrift end landbrug, hvor det eneste mål er at trække så megen økonomisk værdi som muligt ud af hvert eneste millimeter jordareal. Et areal, der dagligt må opretholdes ved stadig at rydde nye landområder til erstatning for de udpinte jorder, som det industrielle landbrug efterlader. Det giver i første omgang høje udbytter, men det er ikke bæredygtigt og udgør en trussel mod fremtidens fødevaresikkerhed.

At forskerne i FN's landbrugspanel anbefaler en omlægning til bæredygtigt landbrug er et vigtigt første skridt i den rigtige retning. At regeringsrepræsentanterne i den forgangne uge kunne enes om at bakke op om anbefalingerne er et andet stort skridt.

Ærgerligt at den danske fødevareminister brugte den forgangne uge til at mene, at biotekindustrien skal tækkes - og GMO-reglerne slækkes. GMO er slet ikke en del af løsningen. I stedet kunne ministeren have deltaget i regeringsmødet i Johannesburg - og her netop være med til at sikre verdens fremtidige fødevaresikkerhed.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu