Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
26. april 2008

Liberal retorik

Peder Hvelplund, Hjørring

Da friværdierne steg, talte ingen om overophedning. Da aktionærerne skovlede penge ind - 40 mia. kr i udbytte på danske aktier i år - talte ingen om overophedning. Da lønningerne på direktionsgangene steg med tocifrede procent-satser hvert år, talte ingen om overophedning. Da lønningerne for kommunale chefer steg med 23 procent, talte ingen om overophedning. Da danske hjem blev fyldt med jacuzzi, fladskærm og samtalekøkkener, talte ingen om overophedning.

Men nu, hvor de der arbejder med vores gamle, syge, børn og udsatte ønsker en lønstigning, der kan kompensere for lidt af det lønefterslæb, der er i de såkaldte kvindefag, så er fanden løs. Så siger de, at økonomien overopheder og konkurrenceevnen går helt i sort.

Men det er ikke virkelighed - det er benhård liberalistisk politik. Støt derfor de strejkende, de slås for vores allesammens velfærd.

Historie-diktat

Michael Kongstad Nielsen, Virum

Det er utroligt, at Bertel Haarder vil diktere, hvad skolebørnene skal lære i historie. Det er samme metode, som diktatorer til alle tider har benyttet for at give deres befolkninger den 'rigtige' viden om historien. Noget fremhæves og forherliges, andet udelades og fortrænges. Det er et led i regeringens kulturkamp - ufatteligt, at den 'liberale' undervisningsminister ikke kan styre sig.

Liv eller død

Carsten Kofoed, København N

Social- og sundhedspersonalet kæmper på anden uge for deres berettigede krav om bedre arbejdsvilkår, som gavner alle os, der ønsker et offentligt, solidarisk sundhedsvæsen frem for et privat og asocialt.

I den seneste meningsmåling støtter 80 procent af danskerne de strejkende, og derfor jagter landets mest højreorienterede medier med TV 2 i spidsen febrilsk historier, der skal miskreditere de strejkende og bane vejen for et 'ansvarligt' indgreb. I denne regeringspropaganda har nogle patientforeninger desværre ladet sig misbruge. Men de strejkende kæmper patienternes sag: Flere hænder betyder bedre og hurtigere behandling.

Fogh-regeringen, som dikterer de kommunale arbejdsgiveres forhandlingsrammer, har brugt 2,4 milliarder kroner på sin FN-stridige Irak-krig, der har dræbt over en million irakere. Udgifterne til Afghanistan-vanviddet er også i milliardklassen.

Der er masser af penge til vores syge og ældre. Krigspolitikerne skal stoppe deres krige, hente de danske soldater hjem og bruge penge på liv frem for død.

Kan KL lockoute?

Per-Olof Johansson, Lillerød

Kommunernes Landsforening kan ikke, som alle bør vide, træffe bindende afgørelser på kommunernes vegne, bortset fra på lønområdet. Deraf hele balladen om i hvilket omfang kommunerne lever op til budgetaftalerne med regeringen.

Men fører kompetencen på lønområdet automatisk til, at KL også har kompetencen til at iværksætte lockout udenom byrådets beslutning? Hvorfor er der ikke byråd, der føler sig gået for nær i den situation - hele processen vil komme til at køre udenom byrådet, der vil højst blive tale om en efterfølgende orientering om, hvad 'arbejdsgiveren' KL har besluttet, og hvorefter man haver sig at rette.

Legaliser prostitution

Ask Gudmundsen, København

En legalisering af prostitution er nødvendig for at hjælpe de prostituerede, der virkelig lider. Prostituerede, som er afhængige af narkotika eller ofre for menneskehandel, får det ikke bedre af at blive kriminaliseret. Tværtimod. Frygt for bøder og fængselsstraf øger ikke incitamentet for at gå til myndighederne for at få hjælp.

Kriminaliseringen vil skabe endnu flere prostituerede, der lever i slavelignende forhold til deres alfonser og/eller er afhængige af narkotika.

Legaliseringen vil give de prostituerede, der ønsker at arbejde i dette erhverv, sikkerhed, læge- og psykologhjælp og ordnede forhold, mens de kvinder, der er tvunget ud i prostitution, vil kunne søge hjælp hos de sociale myndigheder og politiet uden at skulle frygte for konsekvenserne.

Feminismen har gjort mange gode ting for kvinder gennem tidens løb, men den har endnu ikke formået at sprænge de snærende bånd om kvindens seksualitet. Der er stadig alment gældende regler og normer for, hvad kvinder må gøre med deres krop. Vi er nødt til at acceptere, at nogle kvinder ikke finder prostitution usselt og nedværdigende.

Pornoen blev tidligt frigivet i Danmark. Nu er det efterhånden på tide at prostitution under ordnede forhold bliver det samme.

Fest

Ulla Jessing, Virum

Jøderne i hele verden fejrer i disse dage Pesakh-festen til minde om jødernes flugt fra undertrykkelse og slaveriet i faraonernes Egypten.

I den anledning har 400 prominente engelske jøder i Jewish Chronicle underskrivet en erklæring, hvor de bl.a. skriver: "Når vi fortæller historien om vores befrielse, er store dele af den palæstinensiske befolkning indespærret i et 'open air'-fængsel i Gaza-strtiben uden forsyning med den nødvendige mad, elektricitet og medicin. Den form for kollektiv afstraffelse forstøder imod international ret. Vi fordømmer vold mod civile, derfor også raketangrebene mod israelske byer i Syd-israel, men rakatangrebene kan ikke retfærdige omfanget af militæraktioner mod Gaza, som har ført til mange dødsofre, og de utålelige tilstande i Gaza forværres fra uge til uge. Nu må det være nok. Man må spørge: kan vi med god samvittighed fejre vores Pesakh-fest, mens andre mennesker lider?"

Det er tanker, vi alle må overveje. Jeg er glad for, at så mange engelske jøder viser solidaritet med palæstinenserne.

Nej til pseudo-ansøgninger

Bettina Post, Næstfmd. i Dansk Socialrådgiverforening

Den 24. april kan man læse i Information, at Arbejdsdirektoratet (og dermed beskæftigelsesministeren) mener, at ledige, som har fået et job, men som ikke skal starte før om f.eks. to måneder, fortsat skal søge fire jobs om ugen for at bevise, at de står til rådighed. Ellers mister de retten til dagpenge.

Mage til 'pseudobevisførelse' skal man da lede længe efter.

Alle ved, at de fire ansøgninger er spild af papir. De ledige ved det, A-kasserne ved det, jobcentrene ved det og ministeren ved det også godt. Mest af alt fordi, der ikke findes en arbejdsgiver i miles omkreds, som vil ansætte en, der allerede har et andet job, som vedkommende skal starte på om to måneder.

Hvis ministeren havde sagt, at de ledige skal stå til rådighed for anvist arbejde i ventetiden, inden de skal starte på det faste job, så havde der været en vis fornuft i det. Så kunne jobcentrene kontakte disse ledige, hvis der opslås jobs, hvor en virksomhed har behov for en medarbejder i en kortere periode.

Men det falder ikke ministeren ind. Og hvorfor gør det ikke det? Fordi det vil betyde, at arbejdsgiverne skal meddele jobcentrene, når de ønsker at få besat en midlertidig stilling - f.eks. et to måneders vikariat. Og det gør arbejdsgiverne ikke, fordi det er meget nemmere enten at få allerede ansatte på deltid til at skrue op for arbejdstiden i en begrænset periode eller at spørge i netværket hos de ansatte, om de kender nogen, der har brug for at tjene penge i en begrænset periode.

Så er det meget enklere at forlange, at de ledige, i løbet af de to måneder de venter, skal skrive 32 ansøgninger til 32 jobs, som alle ved, at de ikke bliver ansat i, inden de starter i det job, som de er glade for at have fået. Kan det snart blive mere tåbeligt?

Fingrene væk!

Anne Lise Madsen, næstformand i Sundhedskartellet

Informations lederskribent kalder det en "fatal fejltagelse", at Sundhedskartellets formand Connie Kruckow 16. april sendte et brev til Folketingets medlemmer. Heri appellerede hun til, at de medvirker til at sørge for, at kartellets medlemmer kan få en lønfremgang på minimum 15 procent over de næste tre år. Samt at vi får nedsat en ligelønskommission. Lederskribenten mener, at vi dermed beder om et indgreb i den igangværende konflikt.

Lad os lige få én ting på plads: Der er allerede grebet ind fra Regeringens side! Når finansministeren fra starten har sat en hug-, stik- og nagelfast økonomisk ramme for lønforbedringer, kan man jo ikke tale om reelle, frie forhandlinger. Danske Regioner kan uden tvivl godt se det fornuftige i at give faggrupperne i sundhedsvæsenet et lønløft - ikke mindst af hensyn til rekruttering og fastholdelse af medarbejdere i en tid, hvor de flygter.

Men det må de ikke for Lars Løkke Rasmussen.

Og når vi beder Folketinget om en ligelønskommission, er det fordi, at en så vigtig beslutning bør træffes i så bredt et forum som muligt.

Vi skal have udført et stykke arbejde, der skal tages alvorligt, og som udløser det nødvendige løft, som er med til at sikre reel ligeløn i det danske samfund.

Altså; fingrene væk, når det gælder forhandlingsrammen. Men giv en hjælpende finger på afstemningsknappen, så vi kan få sat en seriøs kulegravning af lønulighederne i gang snarest.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her