Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
25. april 2008

Ingen sociale besparelser

Thor Buch Grønlykke, socialpolitisk ordfører (S), Kbh.

Besparelser. Igen og igen. Enhedslisten er igen i problemer, og igen bliver vi andre gjort ansvarlige. I Inf. den 12. april beskylder socialborgmester Mikkel Warming partierne bag årets budget for, at der ikke er afsat nok penge til området.

Men borgmesteren glemmer, at S, R og SF faktisk allerede har afsat flere penge til socialområdet. Et beløb på 48 mio. kr. er afsat til børnefamilier med særlige behov. En stor del af beløbet skal bruges på forebyggende indsats over for bl.a. udsatte børn og unge i København. Det er 48 mio. kr. mere end sidste år!

At man ikke kan fortsætte med merforbrug er en anden sag. Det har ikke noget at gøre med, at S, R og SF sparer og skærer ned. Det er økonomisk ansvarlighed. Og i sidste ende er det også menneskelig ansvarlighed. For det rammer rigtig hårdt, hvis økonomien løber løbsk, som der konstant er tendens til for Enhedslistens borgmestre.

Det er nødvendigt, at Mikkel Warming begynder at tage ansvar for at få sit område til at fungere - i stedet for bagudrettet at beskylde de partier, der tager et ansvar for budgettet, for ikke at have afsat nok penge.

Offentlige biblioteker, tak

Vagn Ytte Larsen, fmd. for Danmarks Biblioteksforening, Pernille Drost, fmd. for Bibliotekarforbundet og Frants Gundelach, fmd. for Dansk Forfatterforening

De konservatives finanspolitiske ordfører, Lars Barfoed, luftede for nogle dage siden tanker om at pålægge forskellige offentlige service-ydelser brugerbetaling, bl.a. biblioteks- og lægebesøg.

Forslag om brugerbetaling på offentlige serviceydelser er blevet fremsat før, og de vil givetvis blive det igen. Kulturminister Brian Mikkelsen (K) står dog fast på sine udmeldinger om, at der under ingen omstændigheder skal pålægges brugerbetaling på biblioteksydelser som f.eks. bog- og musikudlån, og internetadgang. Ministerens holdning bakkes op af de fleste andre politiske partier: Det skal naturligvis fortsat være gratis at benytte landets folkebiblioteker.

Og det skal være gratis at gå på biblioteket. Brugerbetaling på biblioteksydelser ville være en alvorlig udfordring til den grundlæggende demokratiske tankegang om fri og lige adgang til information for alle. Brugerbetaling på bibliotekerne vil uden tvivl betyde, at en del borgere ville fravælge bibliotekernes tilbud om bøger, musik, film, elektroniske informationskilder, andre kulturtilbud og dermed de mange forskellige indgange til den viden og kultur som vi alle har brug for hele livet.

Danmarks Biblioteksforening, Bibliotekarforbundet og Dansk Forfatterforening hilser en fortsat debat om bibliotekernes rolle i vidensamfundet velkommen. For os at se har bibliotekerne en helt central rolle at spille i dagens vidensamfund, hvor det mere end nogensinde er vigtigt at sikre alle borgere mulighed for adgang til information og viden, og dermed mulighed for hele livet igennem at opdatere den personlige viden.

Statsministeren har ved flere lejligheder understreget, at et af Danmarks vigtigste råstoffer er veluddannede borgere. I den forbindelse er det vigtigt, at bibliotekerne fortsat sikres de bedst mulige vilkår for at udvikle de tilbud som borgerne behøver, og ikke mindst at disse tilbud kan benyttes af alle - gratis.

Gores gode sag

Michael Sandfort, Brønshøj

Niels I. Meyer kalder det 23. april absurd i anden potens, hvis man ikke vil risikere "at bruge penge på at bekæmpe den globale opvarmning, hvis der er den mindste tvivl om rentabiliteten af indsatsen". Heri har Meyer ret, og det synspunkt findes heller ikke i mit indlæg 'Gore er farlig for miljøet' (19. april). Tværtimod anerkender jeg, at Gores klimasynspunkter kan være rigtige, men kritiserer til gengæld den unuancerede, følelsesmæssige og dæmoniserende måde, hvormed Gore tromler sit budskab igennem. Med en god sag burde det ikke være nødvendigt.

Fejl, der (t)rykker

Jonas Sprogøe, Holmegaard

Gad vide hvor tit d'herrer Camre og Rovsing trykker 'forkert', når de stemmer i Europaparlamentet? Måske de også trykkede 'forkert', da de stemte for at forlænge åbenlyst faldefærdige atomkraftreaktorer i 2004, eller da de i 2003 stemte imod at give afgiftslempelser til miljøvenlige energikilder - eller måske de bare trykker 'forkert', hver gang en stemme er så åbenlys hyklerisk, at den giver bagslag i den hjemlige andedam? Havde en almindelig lønmodtager trykket 'forkert' på maskinen ved samlebåndet, var han blevet fyret!

SF til tiden

Niels L. Petersen, Skærbæk

Den 22. april læste jeg i Information: 'FN: EU-landbrugsstøtte smadrer kloden'.

Så tænkte jeg på SF's landsmøde og så for mig Villy Søvndal og Ole Sohn stå og synge Internationale: "Rejs jer, fordømte her på jorden ..."

Senere stemmer de for Lissabontraktaten.

Nu er SF blevet som alle andre jasigerpartier. Så jeg vil gerne udtale et 'Ære være SF's minde'.

De svageste og de stærkeste

Kamal Qureshi, sundhedsordfører, SF

Patienter dør i det danske sundhedsvæsen, mens de venter på behandling, selvom vi har behandlingsgarantier for livstruende sygdomme. Klagesager over overtrådte tidsfrister behandles ikke ordentligt i Patientforsikringen, som ellers er til for patienternes skyld. For alle kræftpatienters skyld - og det kan jo ramme os alle - er det simpelthen bare nødvendigt, at vi får styr på behandlingen, så Patientforsikringen i virkeligheden bliver overflødig. Alle, der rammes af kræft, skal kunne regne med, at de får den behandling, de har brug for, og at de får den, præcis når de har brug for den. Jeg har kaldt sundhedsministeren i samråd, så han kan forklare, hvad der er op og ned, og hvorfor dårligt behandlede patienter ikke i det mindste får kompensation, som de har krav på.

Med eller mod

Sacir Camo, Hjørring

Når indvandrerunge laver ballade, så er det 'dårlig integration grundet kulturforskelle', men når danske unge laver ballade, så negligerer man det bare.

Når selvsamme indvandrerunge laver hærværk, så skal forældrene stilles til (økonomisk) ansvar, og de unge helst udvises af landet, de samme forslag hører man næppe ifm. de danske unges hærværk.

Når muslimske kvinder bærer tørklædet så er det et 'politisk symbol', det samme hører man ingen sige om de danskere, der bærer korset rundt om halsen.

Når Asmaa Abdol-Hamid vil i Folketinget, så 'blander hun religion og politik', men det samme hører man ikke ifm. flere fundamentalistiske kristne præster, der allerede sidder i Folketinget.

Når muslimske damer går med tørklædet så er det 'tegn på undertrykkelse' - det hører man i et land, hvor det er helt lovligt for kvinder at sælge sig selv til mænd for sex.

Når muslimer dræber få civile, så er det 'terror', men når vi dræber 100 gange så mange civile i f.eks. Irak og Afghanistan, så er det jo bare 'collateral damage'.

Når Israel dræber, fordriver og udvider sit territorium så er det jo 'forsvar mod palæstinensisk terror', men når Sudan eller andre gør noget lignende ja så er det jo 'folkemord'.

Listen er lang, meget lang, men hvem gider at læse sådan noget 'sludder', for man kan jo altid tilbagevise disse påstande ved at sige, at man enten hermed 'sympatiserer med terrorister' eller 'enten er I med os eller så er I imod os'. Demokrati? Tja... velbekomme.

Brugerbetaling

Bjarne Gårdsvoll, Kbh. V.

Selvfølgelig skal vi have brugerbetaling, det har vi altid haft. Men den bør begrænses til de materielle områder, mens de bløde værdier dækkes af fællesskabet. Helbred og uddannelse er et grundlæggende gode, som alle borgere bør have lige adgang til, og dette princip vil udhules, hvis tegnebogen skal frem hver gang.

'Det er sundt, at patienten gøres bevidst om, at det koster at gå til læge,' siger tilhængerne af brugerbetalingen. Ja, men det er vi i forvejen. Vi får en recept i hånden og betaler regningen på apoteket. Det er sjældent gratis at gå til læge.

Derimod findes der kulturelle områder, som folk godt kunne dække selv. Gratis musik af enhver art er jo ikke en nødvendighed, så her kunne vi godt betale lidt, når vi låner på biblioteket. Adgang til lærdom og uddannelse derimod bør være gratis for alle.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her