Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
21. april 2008

Prøv med lidt procentregning

Tom W. Petersen, Frederiksberg

Det er sørgeligt at se, hvordan sygeplejerskernes 'kammerater' nu falder de strejkende i ryggen. Med sådanne venner behøver man ingen fjender.

Tror de, der nu har fået deres 12,8 pct. lønstigning virkelig, at 12,8 pct. giver lige meget til en lavere lønnet og til en højere lønnet? (Jeg sagde ikke højtlønnet.)

For at komme på niveau med folk, der er højere lønnet, skal lønnen faktisk hæves med en større procentdel. Jeg var ikke god til regning i skolen, men så meget fattede jeg da.

Så tag nu og læg den smålige misundelse væk og støt de strejkende, hvis arbejde vi under hospitalsindlæggelse, på plejehjem og i festtaler lovpriser så højt.

Kød og fattigdom

Rune-Christoffer Dragsdahl, København K

I den forgangne uge har alle de store internationale organisationer været på banen med advarsler om konsekvenserne af den igangværende globale fødevarekrise. Verdensbanken har nævnt, at 37 lande er på vej ind i en alvorlig fødevarekrise. Ifølge FN er verdensfreden truet. Og nu har så også Den Internationale Valutafond (IMF) meldt klart ud: Hundredtusinder af mennesker vil sulte, og børn vil lide af underernæring. Og de seneste års fremskridt i fattigdomsbekæmpelsen kan gå tabt. Ifølge FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) er der endda stor sandsynlighed for, at krisen bliver optrappet i den kommende tid.

For den enkelte dansker forekommer scenariet sandsynligvis både skræmmende og håbløst, men der er faktisk noget helt konkret, som alle kan gøre: Spise mindre kød.

Ifølge FAO anvendes hele 33 pct. af verdens dyrkelige land til foderproduktion. Så længe vi fortsætter med at spilde dyrkeligt land til produktion af dyrefoder, i en verden hvor flere og flere gerne vil spise kød, vil fødevarepriserne stige. Netop majs, hvede og soja kan anvendes som både dyrefoder og menneskeføde. Så valget er vores: Hvis efterspørgslen omlægges fra dyrefoder til menneskeføde, vil priserne falde.

Det ville sende et smukt signal, hvis vi i Danmark gjorde vores til at bremse fødevareprisernes himmelflugt i fattige lande. Hver gang vi efterspørger et kilo kød, efterspørger vi i virkeligheden en endnu større mængde korn, majs eller soja. Vi er således i direkte konkurrence med verdens fattigste.

OL og frynsegoder

Has Børsting, Birkerød

Jeg vil gerne komme med et forslag for at løse et problem for Brian Mikkelsen. Lad alle medarbejdere i Kulturministeriet deltage i en lodtrækning om billetter til åbningsceremonien. Så er vi fri for den politiske diskussion. Og samtidig er det så et personalegode, som kan medvirke til at fastholde de ansatte.

Flammen og IOC

Ulla Jessing, Virum

I de fleste lande er man ikke underrettet om, at det var nazistiske idealer og ikke antikke græske, der ligger til grunde for den olympiske flammestafet, og at det var første gang, forud for legene i Berlin 1936, at man brugte flammestafetten og lavede propaganda for Hitler Tyskland.

Derfor må man undre sig at IOC efter anden verdenskrig har bibeholdt den nazistiske misbrug af de olympiske idealer og ikke besluttet at afskaffe igen flammestafetten.

Det beviser at sammensætning af IOC er meget problematisk. De er ikke deres opgave voksen,når de kan viderføre Hitler arven. Nu fodømmer IOC protestaktioner mod flammestafetten som angreb mod de olympiske leges værdier.

Hedegaards misforståelser

Bent Sørensen, Roskilde Universitet

Ministeren vil foreslå EU kun at godkende de mest effektive biobrændstoffer og begrunder det med ønsket om at undgå at fødevarer anvendes til energi (Information 16. april). Virkningen vil imidlertid blive modsat, da de 2. generations biobrændstoffer, som anvender affald og ikke konkurrerer med fødevaresektoren, af naturgivne årsager er mindre effektive at producere end 1. generations biobrændstoffer baseret på kerner. I stedet burde ministeren foreslå, at der kun gives EU-støtte til 2. generations brændstoffer.

Det er interessant at se Connie Hedegaards overvejelser om etisk produktion på fødevareområdet, når samme minister sammen med sin kollega Lars Løkke Rasmussen for få måneder siden fandt det ganske urimeligt hvis DONG skulle anlægge etiske eller andre ikke-økonomiske overvejelser angående salg af kulkraftværker. Mens det danske statsselskab følger ministrenes 18. århundredes pladder-liberalisme med bundlinjen som eneste motivation, så er der faktisk i moderne virksomheds-strategi mange private firmaer, som nævner hensyn til miljø og arbejdsmiljø på lige fod med pengeoverskud i deres 'mission statement'.

Skizofreni

Kell Helmer, Middelfart

Man ser det af og til: At en psykiatrisk diagnose bruges i dagligsproget som afstandtagende eller direkte nedsættende. I Information 15. april er det Jeppe Milthers, der i et læserbrev skriver: "SF har en noget skizofren holdning til ulighed."

Skizofreni er en sindslidelse. Sindslidende mennesker har nok at slås med i forvejen. De skal ikke yderligere belastes af at blive hængt ud og nedvurderet i en sammenhæng, hvor det er ganske unødvendigt at bruge deres sygdom som generel karakteristik. Man kan altid finde en anden glose, der udtrykker meningen. I mange tilfælde kan man skrive 'splittet', 'selvmodsigende' eller lignende. Brug psykiatriske betegnelser på det psykiatriske område - ikke ellers.

Meningsløs politibrutalitet

Inger Hansen, Vanløse

Som medlem af Fomopob, forældre mod politibrutalitet, følger jeg ofte torsdagsdemonstrationerne for et nyt ungdomshus. Således også i forrige torsdag. Demoen var ikke særlig stor, men det var antallet af politi i deres kendte blå hollændervogne til gengæld. Har de dog ikke andet at lave?

Vel ankommet til Enghave Plads bliver der tændt et lille bål i en tønde, og der var en rolig stemning. Man hyggede sig, nogle meget unge kastede med grilbriketter. Pludselig vælter fem-seks store kampklædte betjente ind på pladsen og anholder en 13-årig dreng, angiveligt for at have tegnet med grilkul på fliserne. Hans kammerat modsætter sig og bliver lagt i håndjern og behandlet voldsomt, og begge bliver placeret i hver sin vogn, der senere kører væk Herefter er stemningen selvfølgelig vendt mod politiet, men roen falder atter på.

Politiet vender tilbage og slukker bålet med skumslukker, og så bryder helvede løs. En dreng, der efter politiets mening har optrådt upassende, bliver anholdt og gennembanket med knippel. Forstærkning med hunde ankommer. Mandskabet kan ikke styre hundene og flere bliver bidt, bl.a. en fomopob. Peberspray bliver flittigt brugt, og folk får ingen behandling.

Længere oppe af Istedgade kan narkokøbmænd handle uforstyrret, for det er der ikke tid til at tage sig af. Politireformen får skylden.

På Christiania skyder man hundehvalpe, og på Enghave Plads anholder og mishandler man børn. Hvor kan vi være stolte af vores bredskuldrede modige politimænd, når de i kampuniform med knipler, hunde og peberspray fører sig frem.

Man kan efter læsning af ovenstående selv bedømme, hvem der er de voldelige i disse konflikter.

Ytringsfrihed i fribyer

Gert Wiik, Nykøbing Falster

Jeg synes, at folketinget skulle sætte sig i de politisk forfulgtes sted og udpege fribyer til verdens forfulgte politikere. Spørgsmålet er, hvorfor det skulle være særligt vigtigt for regeringen at give plads til forfulgte forfatteres ytringsfrihed end at udpege fribyer til deres politisk forfulgte kolleger i alverdens diktaturstater.

Hamas og Israel

Geoffrey Cain, (fmd. for Raoul Wallenberg Foreningen), Hellerup

Det er umuligt at komme udenom, at Hamas repræsenterer mange palæstinenserne, skriver forhv. formand for Dansk/Palæstinensisk Forening Ole Olsen. Det har han fuldstændig ret i.

Ifølge gallupundersøgelser ønsker et flertal af palæstinenserne Israel opløst - gerne med vold - og jøderne spredt for alle vinde. Hamas vil have dem udryddet. Hvorfor Israel ikke vil forhandle med dem er noget af en gåde. Havde Europas jøder forhandlet med Hitler i 30'erne, havde de sikkert udsat Holocaust med adskillige år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her