Kronik

Byen går i stykker uden billige boliger

Københavns kommune vil ikke kunne rekruttere medarbejdere til plejehjem, daginstitutioner, butikker og skoler, hvis ikke der sker noget på boligområdet
Ritt Bjerregaard foran de meget omtalte billige boliger i Københavns sydvestkvarter, da der 22. februar 2008 var åbent hus i bebyggelsen.

Ritt Bjerregaard foran de meget omtalte billige boliger i Københavns sydvestkvarter, da der 22. februar 2008 var åbent hus i bebyggelsen.

Debat
29. maj 2008

For to år siden vedtog Borgerrepræsentationen 5x5 planen for billige boliger i København. Det skete med et meget bredt flertal, hvor alle partier på nær de konservative dengang anerkendte, at København ikke kan klare sig uden boliger til kernemedarbejderne.

To år efter er det på sin plads at gøre status for den omtalte plan. Hvad er der sket, siden vi besluttede den ambitiøse plan for byggeri af 5.000 billige boliger i København?

Bruger vi medierne som pejlemærke, kan svaret indeholdes i tallet 12. Det er det antal billige boliger, som står færdige i Karens Minde i Sydhavnen, hvor beboerne nu er flyttet ind.

De billige boliger blev fra starten et spørgsmål om tal og teknik. De seneste to år har vi kunnet læse og høre besynderlige beretninger om 'ulovlige billige boliger', om billigboliger 'uden vægge og køleskab', om 'gældsfælder' og en husleje der tilsyneladende ikke er, hvad den giver sig ud for. Og hvornår skal det nogensinde blive til 5.000 boliger?

Midt i al mediepostyret glemmer man, hvad billige boliger handler om. Det handler om Københavns fremtid. Og om at der skal være plads til mennesker med almindelige indkomster i København. Derfor kan billige boliger ikke kun begrænses til en diskussion om 12 eller 5.000. Billige boliger er et politisk problem, som et bredt flertal i Borgerrepræsentationen har sat sig for at løse.

Det går den forkerte vej

To år efter billige boliger blev sat på dagsordenen, er der fortsat enorme problemer på det københavnske boligmarked. Der er ikke boliger til sygeplejerskerne, politibetjentene, kassedamerne og andre med almindelige lønindkomster. Selvom boligpriserne er faldet, bliver der stadig sat nye rekorder på boligmarkedet.

Aktuelle tal fra Nordea viser, at førstegangskøberne praktisk talt er bortvist fra de største byer. Stigende renter i kombination med stigende boligpriser har gjort det uoverkommeligt for to voksne med normale indkomster at bosætte sig i København. Nordea vurderer, at der er tale om en historisk boligbyrde for førstegangskøberne, og at byrden er større end i 1980'erne og 1990'erne.

Mæglerfirmaet Home har dokumenteret, at familier med mellemindkomster (og uden kapitalindskud) må flytte 50 kilometer væk fra Rådhuspladsen for at finde en bolig.

Københavns Kommunes egne tal viser, at priserne på ejerboliger på ti år er steget til det firedobbelte. Det er vel at mærke medregnet de seneste års fald i priserne. På otte år er priserne på andelsboliger steget med det seksdobbelte. Engang var andelsboligen et billigt alternativ for mange - det er den ikke mere. Listen kunne fortsættes, men pointen er klar. København kan ikke klare sig, hvis udviklingen fortsætter. Lav- og mellemindkomster vil ikke kunne bosætte sig i København, og kommunen vil ikke kunne rekruttere medarbejdere til plejehjem, daginstitutioner, butikker og skoler.

Ved et debatarrangement hørte jeg et medlem af folketingets boligudvalg sige, at det da ikke er et problem. At familierne bare kan flytte til Lolland og pendle til København! Det var tilfældigvis i den del af landet, han selv var valgt.

Den løsning er måske gunstig for Lolland. Men den er ikke god for miljøet. Den går ud over familierne, som skal bruge timer på transport i stedet for at være sammen med deres børn. Og den er katastrofal for København. Når folkeskolelæreren flytter til Lolland, så finder hun også hurtigt et job der, fordi der er lærermangel stort set alle steder.

Der sker ikke nok!

I Borgerrepræsentationen har vi igangsat planen for billige boliger. I Karens Minde er tolv familier flyttet ind. Fonden for billige boliger er i gang med det næste projekt på Amager Fælledvej, hvor der kommer 58 billige boliger.

Der sker noget - men slet ikke nok. Derfor er det opmuntrende, at andre bygherrer tager ansvar for København. I Ørestad Syd har Høfpner valgt at opføre 33 billige boliger i BIG-House. For nylig har Carlsberg meldt ud, at de vil bygge 300 billige boliger i den nye bydel på Carlsberggrunden ved Valby.

Der er andre lyspunkter. Grøndalsvænge Allé er udbudt til byggeri, hvilket giver mulighed for ca. 120 billige boliger. Efter Grøndalsvænge Allé kommer Ragnhildgade med mulighed for op til 200 billige boliger.

I Kløvermarkskvarteret har otte arkitektteams givet deres bud på en samlet udvikling af det store område med Kløvermarken og Kløverparken, hvor der skabes mulighed for et betydeligt antal billige boliger. I Valby Idrætspark er vi på trapperne med en plan for området, som skal skabe et visionært kombineret idræts-, erhvervs- og boligområde med mulighed for op til 600 boliger på grunden, hvoraf en stor del bliver billige boliger.

Vi er også gået andre veje for at løse problemerne for byens kernemedarbejdere.

Jeg er særligt glad for den aftale, som borgmester Jakob Hougaard, borgmester Mikkel Warming og borgmester Klaus Bondam har indgået med Boligselskabernes Landsforening om fleksibel udlejning.

Aftalen betyder, at mange almene boliger i København reserveres til københavnere, som enten er i arbejde, er under uddannelse eller som er nyligt fraskilte og derfor akut efterspørger en bolig.

Tal fra boligorganisationen KAB viser, at det på bare ét år er lykkedes at tilbyde mere end 280 boliger til kernemedarbejdere og deres familier. Omkring 95 procent af KAB's boliger, der indgår i aftalen, har en månedlig husleje under 5.000 kr. Knapt halvdelen af disse består af boliger med tre rum eller mere.

Der er altså tale om et stort antal billige boliger, som hvert år gøres tilgængelige for københavnere med almindelige indkomster. Hvis denne udvikling fortsætter, vil der alene for KAB's boliger i 2010 være skabt 800 billige boliger gennem fleksibel udlejning.

Byggebrandchen ændret

Vores projekt om billige boliger har skabt bevægelse i byggebranchen. I mange år var byggeriet i Danmark berygtet for sin lave produktivitet. Med de første boliger i Karens Minde har Fonden for Billige Boliger flyttet hegnspæle og bygget til omkostninger, der ligger ca. 25 procent under det normale.

Det er ikke er nogen naturlov, at det skal være svært at bygge billige boliger. Sad man som folkevalgt i London, Amsterdam eller München, kunne man lave bindende aftaler med private bygherrer om billige boliger. Og man kunne sælge kommunens grunde til en reduceret pris, hvis bygherren opfører almene boliger.

Hans Thor Andersen fra Københavns Universitet har skrevet en rapport om otte europæiske byers arbejde med billige boliger. Den viser, at Danmark er et uland på boligområdet. Det er en helt naturlig ting i andre lande, at der føres en aktiv boligpolitik, hvor kommuner har mulighed for at sikre tusindvis af billige boliger årligt.

Herhjemme er der fra Slotsholmen brugt meget energi på at lægge os hindringer i vejen. To år efter Borgerrepræsentationens beslutning er det værd at erindre, at Kammeradvokaten i 2006 vurderede, at vi som kommune havde ret til at sælge vores grunde med såkaldt 'bebyrdende vilkår' om boliger til mellemindkomstgruppen. Sagt med andre ord mente statens egen advokat, at vi kunne sælge grunde til reduceret pris for at sikre en effektiv gennemførsel af boligplanen. Det satte indenrigsministeren en stopper for.

Ingen tegn på bedring

Det er helt urimeligt, at der ikke er mulighed for at bygge almene boliger i København. Der er den seneste tid opgivet seks konkrete projekter med almene boliger, selvom kommunen havde givet tilsagn om støtte. Hver gang er årsagen den samme. Byggeriet er ikke muligt indenfor statens rammebeløb.

Desværre tyder intet på, at der kommer bedre vilkår for det almene boligbyggeri. Velfærdsministeren har udtalt, at der ikke kan ske en ændring af rammerne for det almene boligbyggeri af frygt for økonomisk overophedning.

Trods de mange problemer, billigboligprojektet er stødt på de første to år, er der fortsat kæmpe interesse for billige boliger. Københavnerne er ikke afskrækkede af mediernes skriverier - tværtimod. 1.500 mennesker var med i lodtrækningen om de første 12 billigboliger på Karens Minde.

Uden billige boliger går byen i stykker - men ved en politisk indsats for billige boliger kan vi vende udviklingen i København.

Ritt Bjerregaard, er Københavns overborgmester (S)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Tøm ghettoerne for muslimer, så bliver der bilige boliger nok!"

Du er fandeme for klam at høre på. Når du forhåbentlig en gang snart skal på plejehjem, håber jeg, at du bliver tvangsfodret med regnorme af en social- og sundhedsassistent med tørklæde på.

"Hvem bor i de billige boliger?

Det gør de socialdemokratiske gæster fra de musimske lande, som ikke bidrager til Københanvs kommunes boligfantasier!"

Nej.

Det gør studerende, mennesker med lavindkomst, på overførselsindkomst og folk, der blot har valgt at bo billigt.

Den gik ikke, AAge. Prøv igen.

Heinrich R. Jørgensen

Albert Speer havde engang en fin plan for Berlin. Der skulle bygges, og det skulle være stort. Nogle folk skulle flytte, men hvortil? Og manden fik den geniale plan, at smide jøderne ud af deres boliger, således at familier i bygninger der stod i vejen for fremskridtet, kunne flytte til disse.

"Tøm ghettoerne for muslimer, så bliver der bilige boliger nok!"

Det åndelige slægtskab fornægter sig ikke.

Stig Larsen

En klog og tankevækkende artikkel. 30 års boligpolitiks falit.

Der mangler en masse tiltag i det danske boligmarked.

Man skal fjerne "Den midlertidige huslejeregulering" og gøre andelsboligmarkedet frit. Gøre det muligt at bygge i højden og flytte institutioner og arbejdspladser ud af København og så er der i øvrigt en masse der sidder og fiser billig husleje af i KAB's boliger som staten har betalt for.

I øvrigt at det bemærkelsesværdigt at Ritt Bjerrregarrds Røde Skole vil fjerne befordingsfradraget og straffe dem der ikke lige kan bo inde i København.

Men sammenhæng er der normalt ikke på den fløj.