Læsetid: 4 min.

Fremskridt alla turca

To skridt frem og et tilbage er det bevægelsesmønster, som har kendetegnet Tyrkiets reformprogram, siden landet blev godkendt som EU-kandidat i 1999
Debat
7. maj 2008

Under sine mange sejrrige felttog benyttede den osmanniske hær sig af et militærorkester til at skræmme fjenden. Janitsharerne og hele den tyrkiske musik bevægede sig på en særegen måde: to skridt frem og et skridt tilbage.

Det er samme bevægelse, som har karakteriseret Tyrkiets reformprogram, siden landet blev godkendt som EU-kandidat i Helsinki i 1999. Fra 2001 til 2005 har der i alt været ni reformpakker, som bl.a. har betydet en svækkelse af militærets indflydelse og muligheden for at sende på andre sprog end tyrkisk. I 2001 blev civillovgivningen ændret, og kvinders rettigheder inden for ægteskab blev styrket, og i 2004 blev en ny passus indført i forfatningen, der fastslår, at mænd og kvinder er ligeberettigede. Endvidere er staten forpligtet til at sikre, at denne ligeberettigelse føres ud i praksis.

Men i en påtænkt reform af forfatningen har regeringspartiet AKP (Retfærdigheds- og Udviklingspartiet), som kom til magten i 2002, foreslået, at kvinders status skulle ændres, således at de falder ind under betegnelsen "grupper som har behov for særlig beskyttelse" sammen med børn, ældre og handicappede. Det var også religiøst konservative, som kritiserede den nye civillovgivning for at "skabe anarki og kaos i familien".

Paragraf 301

Samme fremgangsmåde er benyttet i forbindelse med ændringer af straffeloven. Den gamle berygtede paragraf 159, der handlede om at fornærme 'tyrkiskhed' og tyrkiske statsinstitutioner, blev ændret i 2003, således at udtryk for kritik ikke blev strafbare. Minimumsstraffen blev nedsat fra et år til seks måneders fængsel, og maksimumstraffen på seks år fængsel blev fastholdt.

I den store guldrandede reform af straffeloven i 2005 blev paragraf 159 ændret til 301, og 'fornærme og latterliggøre' blev ændret til 'nedgøre'. Maksimumstraffen blev nedsat til tre års fængsel, men straffen for sådanne udtalelser blev øget med en tredjedel, hvis forbrydelsen blev begået af en tyrker i udlandet.

I sidste uge blev en ændring af paragraf 301 hyldet af EU-Kommissionen som "et velkomment fremskridt". 'Tyrkiskhed' blev ændret til 'den tyrkiske nation' og 'republikken' til 'Den Tyrkiske Republik'. Maksimumstraffen er nedsat til to års fængsel, afsnittet om at begå forbrydelsen i udlandet er udeladt, og nu er det justitsministeren og ikke den offentlige anklager, som skal afgøre, om en sag skal indledes. Dog indeholder straffelovgivningen stadig mindst 40 bestemmelser, der gør det muligt at begrænse ytringsfriheden. Sidste år blev f. eks. 254 journalister, forlæggere og aktivister retsforfulgt, herunder 55 for en overtrædelse af paragraf 301. Det har således endnu ikke været muligt for det tyrkiske retsvæsen at skelne imellem fornærmelser og kritik.

Da Tyrkiet indledte optagelsesforhandlinger med EU i 2005, gik landets reformiver i dvale, og derfor er det interessant at konstatere baggrunden for denne fornyede interesse.

Siden AKP dannede regering i 2002, har der hersket forvirring om, i hvilken retning Tyrkiet går. I et interview i 2004 omtalte USA's tidligere udenrigsminister, Colin Powell, Tyrkiet og Pakistan som 'islamiske republikker', men i marts i år erklærede Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt: "AKP-regeringen består af ægte europæiske reformister". Den opfattelse deles ikke af Tyrkiets sekulære opposition, som har beskyldt AKP for gradvis at indføre islamisk styre i Tyrkiet. Allerede i september 2006 advarede en ledende general om "fortsætlige, tålmodige og systematiske forsøg" på at erodere hvad Den Tyrkiske Republik havde opnået, siden den blev grundlagt i 1923.

E-memorandum

Kort inden midnat 27. april sidste år udstedte den tyrkiske generalstab et såkaldt 'e-memorandum' på sin hjemmeside, og understregede, at de tyrkiske væbnede styrker er "de absolutte forsvarere af sekularisme". Ikke desto mindre benyttede regeringen efter valgsejren sidste juli, hvor AKP fik 47 procent af stemmerne, sit parlamentariske flertal til at vælge udenrigsminister Abdullah Gül som præsident.

Fremfor at fortsætte med sit EU-reformprogram gennemtvang AKP to forfatningsændringer i februar i år, som skulle gøre det muligt for kvindelige universitets- studerende at bære tørklæde. Reaktionen lod ikke vente på sig, og 14. marts afleverede chefanklageren et 162-siders anklageskrift til forfatningsdomstolen, der beskyldte partiet for at være "et center for handlinger, der strider imod det sekulære princip." Samtidig anmodede anklageren om, at partiet blev lukket, og at 71 ledende figurer udelukkes fra politik i fem år.

Inden valget i 2002 lovede AKP's leder Tayyip Erdogan at ophæve parlamentarikernes immunitet mod retsforfølgelse, men det løfte har han ikke holdt. Tværtimod vedtog regeringen kort efter en amnestilov, som bl.a. frifandt finansministeren for anklager om bedrageri. Samtidig blev premierministeren samt 53 andre frifundet for anklager om korruption, der stammede fra Erdogans periode som borgmester i Istanbul.

I 2003 blev den offentlige licitationslov ændret, således at alle kontrakter vedrørende energi, vand, transport og telekommunikationer holdes udenfor. Efterfølgende er denne lovændring brugt til at belønne partiets tilhængere både på national og lokalplan. Og i marts betegnede IMF (Den Internationale Valutafond) transportministerens plan om at holde en pulje på seks mia. dollars til vejbyggeri uden for budgettet som "et tilbageskridt".

Nu forbereder den offentlige anklager endnu en sag mod Tayyip Erdogan. Et holdingselskab ejet af en af Erdogans venner, og hvor Erdogans svigersøn er generaldirektør, har vundet en licitation til at købe Sabah-ATV, Tyrkiets næststørste medie-gruppe for 1,1 mia. dollars. Overtagelsen er finansieret af et lån på 750 millioner dollar fra to statsbanker, der styres af regeringen, og resten kommer fra et selskab i Qatar oprettet til formålet.

Med udsigt til partilukning og en fængselsdomvender premierministerens tanker mod reform i håb om en redningsplanke fra EU.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her