Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
29. maj 2008

Hvor plat kan det blive?

Lene Fruelund, Silkeborg

VK-ministre er i gang med en moraliserende kampagne, som det er til at brække sig over. Claus Hjort Frederiksen kalder til ansvarlighed fra folk med firhjultrækkere og andre velbjærgede. Når han så i radioen bliver spurgt, hvad han selv har gjort, har han taget ansvar for at køre sine egne og andres børn i skole!

Rundt omkring i landets kommuner kæmper bl.a. politi og lærere en kamp for at få forældrene til at lære deres børn at færdes i trafikken, så de kan gå, tage en cykel eller bruge bussen og komme frem til skolen, uden forældrene skal holde i kø i fine biler for at sætte dem af ved døren om morgenen.

Karen Jespersen vil iflg. Ugebrevet A4 opdrage forældre til at smøre madpakker - og tage børnechekken fra dem, hvis de ikke gør det. Hvad mon hun selv og hundredetusind andre danskere på arbejdsmarkedet gør? De går i en kantine, hvor der serveres sund, varieret kost til en billig penge dagligt. Det har mange arbejdsgivere nemlig fundet ud af, at de skal gøre, hvis de vil holde på arbejdskraften. Men børnene - de har bare at møde i skolen og spise deres sure madpakker. Og nu sundhedsministeren styrke børnesundheden ved at afskaffe lægeundersøgelser af skolebørn!

Hvad om politikerne tog et ansvar, for det de reelt er valgt til at tage ansvar for! Så skal vi andre efter fattig/bedste evne også nok tage vores ansvar uden jeres rædsomme moraliseren.

Vi gør Danmark bedre

Peter Skaarup, MF, Integrationsordfører DF

Kære Mazen Jamal Ismail. Du skriver, at du vil forbedre samfundet bedre. Det er faktisk også det, vi i DF prøver på - uanset om du vil os eller ej. Og ud fra dit indlæg tyder det på, at du med dit engagement i samfundet og dit konstruktive 'drive' er netop den slags menneske, der skal til for at gøre Danmark bedre. Bliv ved med det!

Du vil ikke være andenrangsborger, skriver du med henvisning til 'tørklædeforbuddet' i retssale. Men der er ikke tale om et forbud mod muslimsk tørklæde. Der er tale om en fremsynet lov, der forbyder alle religiøse og politiske symboler hos alle dommere. Det er lige vilkår for alle.

Naturligvis skal mennesker, der bidrager positivt til samfundet og hylder demokratiet, ikke være andenrangsborgere. Men selvfølgelig skal det sikres, at dommere fremstår neutrale og ikke reklamerer for en lovreligion i danske retssale. Vi er desuden kritiske over for brugen af tørklædet i andre dele af samfundet, fordi vi vurderer, at tørklædet hæmmer integrationen. Den vurdering bygger vi på meldinger fra erhvervslivet, fra lokalpolitikere, fra den offentlige forvaltning, fra borgere og, ja, også fra muslimske borgere.

I virkeligheden er vi ikke så uenige, Ismail - vi forsøger blot at gøre samfundet endnu bedre ud fra hver vores forudsætninger.

Oplagt!

Irene Uhrenholt, Hjortshøj

Hvordan kan det være, det er så svært at forstå, at de offentlige ansatte pædagoger, sygeplejersker, sosu-hjælpere etc. nu vil have, at der skal følge løn og dermed anseelse med det arbejde, de udfører?

Hvordan kan det være, at det er urimeligt at kræve en ligeløn for samme arbejde? Det er så oplagte spørgsmål, at svarene turde være lige så oplagte.

Det er nærmest fortvivlende, at vi til stadighed skal bevise, at vi er vores løn værd. Enhver ved da, at hvis ikke, der er nogen til at tage sig at børn, syge og gamle, ja, så hænger ingenting sammen. Alle ved da også, at hvis det ikke afspejler sig bl.a. i lønnen, hvorfor skulle man så tage sig en uddannelse?

Det må da også være fuldstændig klart for alle. Er det ikke det for dig?

Informations nyliberalisme

Frank Aaen, MF (EL)

Bew's leder 28. maj om pensioner er et lærestykke i nyliberalisme. Retorikken er præget af nyliberale dogmer om 'eksplosion af offentlige udgifter' og 'stive pensionssystemer', der påkalder sig 'nødvendige' reformer, dvs. begrænsninger af den solidariske velfærd. Denne nyliberale fortælling suppleres af et argument om, at privat pensionsopsparing skaber tryghed og er til alles fordel, da denne er uafhængig af 'skiftende politiske regimers solidaritetsfølelse'.

Javel, hvorfor så ikke afvikle hele den solidariske velfærdstat, nu vi er i gang? Hvis man accepterer bew's argument, så skal vi bare i gang med at privatisere al velfærd, så vi alle kan blive trygge individer.

Velfærdsstaten bygger på en grundlægende tillid til fortsat solidaritet. Hvis denne tillid smuldrer, så smuldrer velfærdssamfundet også. Det ved de nyliberale. Derfor har bew også ret i, at arbejdsmarkedspensionerne er visionære for en liberalist. De har været banebrydende i den nyliberale samfundsudvikling, hvor det, der sker, er, at den solidariske velfærd langsomt sættes under pres af skattebegunstigede løsninger i privat regi. En af de afgørende visioner blandt nyliberale i dag er at skabe en udvikling på sundhedsområdet, der svarer til udviklingen på pensionsområdet.

Vi ved at regeringen er nyliberal og at de har en langsigtet plan for afvikling af den solidariske velfærdsstat. Men det kommer som en overraskelse, at Information er tilhænger af denne politik.

Hvem råber højst?

Erik Stubtoft, Snekkersten

Næppe var nyheden om, at det koster de ca. 850.000 danskere, der dagligt kører frem og tilbage på arbejdet, flere tusinder ekstra kroner om året, fordi benzinprisen er røget gevaldigt i vejret, før FDM, Skatterådet og diverse politikere var fremme med forslag om, at det må der selvfølgelig kompenseres for.

Men da nyheden om, at dagligvarer og andre daglige fornødenheder ville betyde en årlig ekstraudgift på flere tusinder kroner for Danmarks 870.000 pensionister, et par hundredtusinde efterlønsmodtagere og andre på overførselsindkomst, var der ingen ministre eller politikere, som råbte op om, at det må der selvfølgelig kompenseres for.

Eller råbte de bare ikke højt nok?

Kloge Carlsen

Ida Auken, MF (SF)

For et år siden skrev en klog mand en bog, der handlede om, at Danmark havde brug for at indgå en ny alliance med muslimerne. Hans eksplicitte formål var "at etablere en ny position i en fastkørt dansk debat om udlændingepolitik og integration." Bogen var velargumenteret og underbygget med pointer, der viste stor indsigt i dansk historie.

Manden hed Erik Meier Carlsen og er i dag kommentator på Information. Han sørger nu for en ugentlig glorificering af det parti, der i allerhøjeste grad har været medvirkende til, at den danske debat er kørt fast i nogle ufrugtbare polariseringer.

I Meier Carlsens bog står der, at i processen frem mod at skabe den fjerde alliance "er det - i bogstavelig forstand - dødbringende at mobilisere fjendskab eller modstand mod islam som religion." Ved et debatmøde på Grundtvigs Højskole i sidste uge, hvor også Meier Carlsen var til stede, læste jeg dette citat op og spurgte derpå Jesper Langballe, om Dansk Folkeparti var ude på at mobilisere modstand mod islam som religion, og han svarede meget eftertrykkeligt "ja, det kan du tro!"

Hvis der skal være nogen konsekvens i Erik Meier Carlsens position, så skylder han efterhånden et par kommentarer, hvor han vender sin skarpe analytiske pen mod DF, der ifølge hans egen analyse er ude i et dødbringende ærinde, der kan tage livet helt og aldeles af mulighederne for en ny alliance.

Brakværk

Elin V. Kristensen, Helsinge

Kære Eva Kjer Hansen. Selvom du ikke vidste, om du gad besvare KH's læserbrev, vidste du præcis, at du ikke besvarede den del, der omhandlede natur og miljø. Og en debat om det rimelige i nedpløjningen af braklagt jord levner du ikke megen plads med alt dit faktuelle udenomssnak. For det er jo en kendsgerning, at regeringen og du har ansvar for alt det, der i profittens navn ødelægges i disse år.

Et lille lokalt bidrag: I Gribskov kommune, Ramløse, har vi et lille fredet område. En gammel gård, Flyvergården, er forfalden. Dens beliggenhed op til et fredet område forhindrer ikke Gribskov Kommune i at bygge fire nye boliger på grunden. For 'Venstre holder ord' - og pengene er lovet ud til en bygherre. (Så kommunen kan få hjælp til det budget, der på grund af regeringens politik er hårdt brug for).

Så meget for naturen!

Velstand eller velfærd?

Johan Vejleskov, Kbh. N

Ingen vil erklære sig uenig i, at alle mennesker er lige meget værd. Derfor finder jeg det bizart at 30.000 børn under fem år dør hver eneste dag, hvoraf de fleste kunne være undgået ved billige vaccinationer samt vandrensningstabletter.

Vi danskere er blevet nogle forkælede, forbrugshungrende hyklere der kræver at staten skal fodre os med velfærdsydelser, alt imens vores pensionsindbetalinger spekulerer i fødevarer, der får det ovennævnte tal til at stige. Jeg foretrækker global velfærd frem for national velstand. Hvad med dig?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her