Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
15. maj 2008

Vi styrker

Henrik Pedersen, direktør for grunduddannelse, Professionshøjskolen, Kbh.

Ifølge Information 5. maj kritiserer Pædagogstuderendes Landssammenslutning professionshøjskolerne for at forringe uddannelsernes kvalitet, og som eksempel peges på sammenlægningen af uddannelsessteder i Professionshøjskolen København. Men vi forringer ikke uddannelserne. Tværtimod!

Vores strategi er et svar på de udfordringer, som pædagoguddannelsen står over for. Hidtil har 11 pædagoguddannelsessteder i hovedstadsregionen hver for sig skullet sikre høj faglig kvalitet og udvikling i en situation, hvor antallet af ansøgere på landsplan de sidste to år er faldet med mere end 45 pct. Vi samler nu pædagoguddannelsen i regionen på færre adresser med det mål at styrke det faglige miljø og skabe en bæredygtig pædagoguddannelse, som kan tiltrække og fastholde studerende og medvirke til professionens udvikling.

Den aktuelle fare for pædagoguddannelsen ligger ikke i dannelsen af professionshøjskolerne men i regeringens systematiske udhuling af taxametrene for professionsuddannelserne. Det rammer hårdt, når der samtidig er færre, der ønsker at uddanne sig til de professioner, der er bærende for velfærdssamfundet. Det er her, de studerende og alle os andre skulle rette vores fokus: Hvad gør vi, så det igen bliver attraktivt at uddanne sig til pædagog og sygeplejerske?

Miljø er svært

Bent Sørensen, RUC

I diskussionen om træafbrænding og CO2 skriver Michael Edinger (Inf. 8. maj): "Når først træet er fældet, frigør det sit oplagrede kulstof som CO2 uanset om vi bruger det til noget eller ej." Nej, kære Michael, sådan er det bare ikke: Der frigøres ikke noget, så længe vi bruger træet som bygningsmateriale, i møbler eller andre produkter. Først når en miljøsynder brænder træet, frigøres der CO2. Hvis træet i stedet anvendes til at producere biobrændsler, kan en del CO2 tilbageholdes og deponeres i stedet for udslip til atmosfæren (ca. 50 pct. for konventionelle biobrændsler, 100 pct. hvis der laves brint).

Til undervisningsministeren denne bemærkning: Det niveau, som den naturfaglige undervisning har i dagens skolesystem, sætter ikke borgerne i stand til at identificere grader af miljøsvineri og kræve parlamentariske forholdsregler for at undgå de værste (eksempler er forbrænding i pejse, brændeovne, Skt. Hans-bål, nytårsfyrværkeri og havegrill).

En forudsætning for at kunne udnytte demokratiets fordele er viden og evne til at foretage sammenlignende vurderinger. Jeg har en tro på, at det er muligt at bibringe stort set alle borgere tilstrækkelig viden på det for demokratiet nødvendige niveau, og selvfølgelig uden at alle skal være faglige eksperter. Var det ikke noget at stile efter, på alle uddannelsesniveauer?

LSD i avisen

Peter Bach Nicolaisen, Skive

Hvorfor bringe en så underlødig og overfladisk artikel om LSD i avisen 9. maj i anledning af Albert Hofmann's nylige død?

Udover at artiklens forfatter er fantasiforladt nok til, at man for 117 gang skal høre om Ib Michaels meritter i 60'erne og hans forsøg på at fremstille sig selv som tilhørende en avantgarde, skal man også trækkes med en konsekvent udeladelse af reel analyse af endsige nye oplysninger om LSD. En overfladisk søgning på nettet ville umiddelbart afsløre umådelig meget mere relevant og aktuel viden om stoffet og den nutidige anvendelse af det. I stedet for denne naive pærevælling af myter og petitesser.

Er det ikke en artikel der måske mere hører hjemme i Ud og se eller Samvirke end i det engang respekterede blad Information? Hvis man finder stoffet og de deraf affødte kulturelle fænomener interessante, ville det være klædeligt at gå til sagen med en større seriøsitet og nysgerrighed. Ikke bare referere 'fakta', der allerede er refereret til døde i en journalistisk orkan af klicheer.

Emsige FN

Jørgen Bülow Hansen, Helsinge

Som bekendt har FN's særlige rapportør på torturområdet, østrigeren Manfred Nowak beæret os med en visit. Øjensynligt er det blevet hvisket ham i øret, at Danmark igen pønsede på inhuman virke. Der var planer om at hjemsende to tunesere, som blev opsnapptet, med kniven hvæsset, igang med at myrde en sagesløs dansk tegner. Som alle kan forstå, ligger de to uheldige muslimers velbefindende højt på FN's prioteringsliste.

Man må beundre denne slipseklædte FN-udsending. På det ultra korte besøg i Kongeriget, lykkedes det ham at foretage en samvittighedsfuld, tilbundsgående research, som gjorde ham i stand til at advare vor regering og folketing mod at udvise de to udenlandske, muslimske mordaspiranter til deres hjemland. Er der andre der som jeg, undrer sig over hvorfor denne herre spilder sin - og ikke mindst FN's - tid på vort danske civiliserede samfund, når det er i Tunesien, torturen praktiseres - plus i en betydelig del af de øvrige 192 FN-medlems stater? Men de er måske af flere grunde knapt så eftertragtede udflugtsmål?

Fejl om Israel

Lizzi Saietz, Holte

I Nina Trige-Andersens artikel om Israel 9.maj er der et par faktuelle fejl. Massakren i den arabiske landsby Deir Yassin i april 1948 blev ikke foretaget af det israelske militær, men af Irgun, en af de ekstremistiske jødiske militser. Disse militser blev afvæbnet i løbet af juni måned, lige efter statens oprettelse. Bl. a. sænkede regeringstropper skibet Altalena, som var på vej med våben til militserne. Derefter var der kun een hær under regeringens kommando.

Det var ikke 400.000, men desværre ca. 700.000 arabere der flygtede/blev fordrevet under kampene i 1948 mellem Israel og de fem invaderende arabiske hære. I de første år efter Israels oprettelse modtog man ca. 700.000 jøder fra arabiske lande. De forlod deres hjemlande på grund af fjendtligheder/ blev fordrevet. I mange tilfælde havde deres slægt været i disse lande før araberne kom.

Der var altså både jøder og arabere, der i disse år måtte forlade deres hjem og efterlade alt. Mennneskabte ulykker har der aldrig været mangel på i Mellemøsten.

Israels ret

Torben Friis, Utelle, Frankrig

Der kommer ikke en tilfredsstillende løsning på Israel/Palæstina-problemet, før israelerne indrømmer, at de ikke har ret til staten Israel, og Palæstinenserne indrømmer, at de under de samme betingelser ville have handlet som jøderne.

Musik slagtes

Søren Marcussen, Aabenraa

SF's uddannelsesordfører, Pernille Vigsø Bakke, lufter 14. maj sin berettigede bekymring for musikundervisningen i folkeskolen og taler om, at 'de kreative fag og ikke mindst musik slagtes.'

Måske er det på sin plads at minde om, at SF selv har været med til at føre kniven over musikundervisning andetssteds i uddannelsessystemet ved at lægge stemmer til en gymnasiereform, der som en af sine konsekvenser har en nedprioritering af netop musik og billedkunst.

Den logiske - og nok overraskende - slutning må være, at SF anser det musisk-kreative for at være godt for børn, mens denne type faglige og personlige egenskaber ikke tillægges den store betydning i jernindustrien.

RUC

Johanne Schmidt-Nielsen (EL), forsknings- og udd.ordfører

Rektor på RUC Poul Holm (PH) skriver 10.-11. maj, at der ingen sammenhæng er mellem oprettelsen af RUC innovation og besparelserne på RUC tidligere på året. Han slår også til lyd for formidling og nyttiggørelse af viden.

Det er rigtigt, at de to forløb ikke har sammenhæng ved, at pengene til RUC innovation i stedet kan bruges på den fri forskning og uddannelse, som er ramt af besparelserne på RUC. Men de to forløb er udtryk for en klar tendens. Der bliver skåret på undervisning og fri forskning, samtidig med at der sættes millioner af til erhvervsfremme. Med andre ord: de offentlige aktiviteter er under tiltagende pres, mens private interesser, virksomheder og markedsorientering konsekvent favoriseres. Fællesnævneren er nyliberalisme og markedsgørelse af uddannelsessektoren.

Heldigvis er både studerende og undervisere begyndt at røre på sig - der er gang i oppositionen på RUC. Viden om nyliberalismen bliver i stigende grad formidlet og nyttiggjort. Alt for mange oplever simpelthen helt konkret de negative konsekvenser af et afdemokratiseret universitet. Synd at PH ikke ser perspektivet i denne åbning.

Kom nu, Fogh

Christian Askov, Varde

Nu må vor statsminister Anders Fogh Rasmusen for alvor træde i karakter. Integrations-og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech bør have det røde kort og omgående have en fratrædelsescheck. Igen går hun imod sit eget parti med ordene: Dommerne må selv afgøre om tørklæder skal forbydes i danske retssale! Altså hun tager afstand fra venstres topledels der ønsker et tørklædeforbud for dommere. Rønn er kendt for at svinge pisken -men her på det sidste har hun levet en tilbagetrukket tilværelse på sit kontor - lige bortset fra, når hun puster sig op for et finde en grimasse der kan passe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her