Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
20. maj 2008

Fornyelse

Rikke Forchhammer, forstander, og lærergruppen på Krogerup Højskole

Bo Espersen og Niels Rohleder leverer i Information en kritik af Erik Boels kortvarige ledelse på Krogerup Højskole. Desværre bygger deres kendskab til højskolen kun på Boels ikke helt sandfærdige udlægninger i dagspressen.

Omdrejningspunktet for Krogerup er i dag en konstant forpligtelse på udvikling og nytænkning sammen med vores elever. Vi vil ikke bare lave journalistik, vi vil udfordre journalistikken. Vi vil gerne tørre bræk op, som Espersen og Rohleder rigtigt skriver er en del af højskolen, men vi vil også være med til at sprænge elevernes forståelseshorisont og 'lære' dem at handle i forhold til deres eget liv og samfundet.

At Krogerup er meget mere end store navne og foredragsholdere bevidner en tidligere elevs indlæg i Politiken sidste sommer om. Andreas Pinstrup skrev: "Hvordan beskriver man det absolut største, der er hændt i ens liv? (...) Om det var fra Søren Sovs' kødgryder, den forkætrede morgenhøjskolesang med den altid morgenfriske Rikke eller de 64 vidunderlige mennesker, der gjorde det, ved jeg ikke. Én ting er jeg sikker på, og det er, at et menneske nogle gange har brug for at sprænge de rammer og bånd, der er blevet det påduttet. Her er højskolen fabelagtig."

Bedre kan vi ikke sige det.

Adgangskrav til universiteter

Søren Hindsholm, Nørresundby

Tidligere fyldte universiteterne hvert efterår aviserne med klager over de nye studerendes ringe faglige niveau og dårlige studieparathed. Nu beklager universiteterne sig om foråret over, at

adgangskravene er for skrappe. Det er ikke nemt.

En ansøger har en snart tre år gammel studentereksamen med japansk. Han har holdt næsten tre sabbatår uden at holde sig orienteret om adgangskravene al den tid. Så er han overrasket. Han får det heller ikke nemt.

Engang var det progressivt at stille faglige krav og f.eks. forvente, at unge brugte mere end dansk og engelsk på universiteterne. Nu er det

komisk og overflødigt, at humaniora kræver et sprog 2 foruden engelsk. Det er heller ikke nemt at lære sprog.

Men journalisterne på Information har det nemt, også den 19. maj. De er selv så unge, at de ikke kender emnernes forhistorie, og så fyldte med nem refærdighedssans, at de altid støtter andre unge uanset, om deres historie er rimelig eller ej.

Vås på stylter!

Paul Smith, Århus C

Det er noget af en opgave, Søren Pind har sat sig for: Han vil bevise, at Venstres liberale (ma)skotte Adam Smith var dansker, at teksten til 'Love me tender' er pæredansk (ellers sang han den vel ikke), ligesom Elvis Presley kom fra Nærum.

Derfor dette sokratiske spørgsmål til Hr. Pind: Mener du virkelig, at jeg er den eneste i Danmark, som (også) ser udenlandske film, også har udenlandske forfattere i reolen og også hører musik fra andre lande? Altså er multi-kulturel?

Men regeringen og DF vil måske snart forbyde min Mozart?

Desværre kan Pind ikke tænke logisk. Derfor ser han ikke, at begrebet 'danskhed' ikke alene er vås. Det er såvel ophøjet vås som vås på stylter. Det er endnu mere tomt end begrebet 'islam', som også rummer alle mulige modstridende opfattelser.

Skrub hjem og læs jeres Aristoteles! Og husk at takke araberne for at I kan læse ham.

Dansk service

Petter Kühnel, Købehavn

En polak får en advarsel af politiet, der mistænker ham for passiv medvirken til butikstyveri, og fik i øvrigt lov til at gå. Men det var ikke nok for Udlændingeservice. Servicen udviser EU-borgeren administrativt, uden rettergang og uden yderligere forklaring. Servicen har heller ingen kommentarer til Radioavisen, som, efter at have talt med hans sagfører og en ekspert, også gerne ville have sludret med Servicen.

Hallo! Kan vi få åbnet en kasse mere?

Microsoft uden konkurrence

Margrete Auken (SF), København

Microsoft ønsker ikke konkurrence. Det er budskabet i indlægget (13. maj) fra Microsofts nye danske strategi- og politikdirektør Jacob Schaumburg-Müller (JSM). JSM kommer direkte fra en kontorchefsstilling i Konkurrencetilsynet (bl.a. med ansvar for konkurrenceforholdene på softwaremarkedet), så han burde vide at øget konkurrence gavner udviklingen af nye teknologier og presser prisen ned til gavn for forbrugerne.

JSM forsøger at så tvivl om, hvorvidt det overhovedet kan betale sig for det offentlige (og alle for den sags skyld) at udskifte Microsofts dyre software med nye gratis programmer (Open Source). Jeg vil gerne medgive, at der selvfølgelig vil være nogle omkostninger ved omstillingen til nye programmer (medarbejdere der skal på kursus m.m.), men på lidt længere sigt er gevinsten dog enorm.

Lykkedes det at skabe konkurrence på markedet for software, kan det offentlige spare Microsofts 'monopol-profit' hvert evigt eneste år. Det beløb er langt større end omstillingsudgifterne til nye programmer - måske det dobbelte eller tredobbelte, hvert år, alene for den offentlige sektor.

At Microsoft mener, at det eneste realistiske er at videreføre deres de facto monopol i al evighed, bør ikke undre nogle. En dygtig monopolist kendes blandt andet på behændigheden i at fremstille alle alternativer som både dyre, dårlige og ubrugelige.

Tak

Dagmar Dinesen, Helsingør

Tak til Ellegaard for lederen 14. maj. Så godt som alle de karakteristika for en slyngelstat, som Adam Holm i sin kommentar 19. maj remser op, opfylder Israel:

Israel krænker de fundamentale menneskeretserklæringer dag ind og dag ud. Se udtalelse fra Den Internationale Domstol i Haag fra juli 2004.

Israel henretter palæstinensiske ledere på gaden og i deres hjem, hvorved ofte sagesløse bliver ramt. Sætter parlamentarikere i fængsel eller forviser dem. Israel spærrer folk inde i årevis, ikke efter skueprocesser, men efter processer ved apartheiddomstole, som ikke har fjerneste lighed med retssager i et demokratisk samfund. Se rapporten 'Backyard Proceedings':www.yesh-din. org. og Tribunalet i København: www.humanrightsmarch.dk

Israel nægter i samarbejde med USA og EU befolkningen medbestemmelse via stemmesedlen. Se blot hvad der skete, da palæstinenserne valgte Hamas.

At Israel ikke undertrykker pressefriheden beror såmænd kun på, at ligegyldigt, hvad der kan påpeges i diverse medier om Israels fremfærd, så får det ingen konsekvenser.

Adam Holm præsterede selv en helaftensudsendelse om Israel i DR2 uden at nævne, at selve forudsætningen for staten Israels oprettelse var fordrivelse af 750.000 palæstinensere. Han nævnte i forbifarten, at 250.000 flygtede.

Tæppebomb Burma

J.Z.Maarup, Morud

Det kunne lade sig gøre i Vietnam, så hvorfor ikke i Burma? At tæppebombe de ramte områder - ikke med bomber, men med nødhjælp! Ordet 'tæppebombe' ville få en anden betydning og en nødstedt befolkning ville få den hjælp, som landets styre nægter den.

En slyngelstat

Stephen Egede Glahn, Humlebæk

Af gode grunde har Information (14. maj) taget sig den frihed at omtale Israel som en 'slyngelstat'.

Det er faldet enkelte læsere for brystet.

Jeg tænker nu mere på alle de palæstinensere, som på krop og sjæl er mærket af, at den betegnelse er yderst rammende, fordi staten Israel i sine 6o års levetid har udviklet sig til en særdeles brutal besættelsesmagt.

Men jeg tænker også på de mange anstændige jøder i og udenfor Israel, som dybt begræder den udvikling.

Uvildighed?

Hans Meidahl Kristiansen, København V

Som jeg forstår begrundelsen for at gennemføre en lov, der i første omgang forbyder dommere, at bære tørklæde mv. er det fordi, 'vi danskere' skal føle os trygge ved, at en dommer er objektiv og uvildig.

Dette indebærer, at en dommer selvfølgelig gerne må være medlem af et politisk parti, være jøde, muslim eller hvad som helst, det må bare ikke kunne ses! Så en dommer, der bærer en nål fra et politisk parti, kan 'vi danskere' altså ikke have tillid til vil udføre sit hverv uvildigt, det kan vi først, når han har proppet den i lommen, hvilket selvfølgelig er noget fordrukkent sludder.

Hvis Mohammed Atta var mødt frem til flyveundervisning med stort sort skæg, og havde vendt sig imod Mekka fem gange om dagen, var det tænkeligt, at en eller anden havde fået mistanke til hans reelle hensigter. På samme måde vil det gøre tilværelsen lettere for en dommer, der går ind for sharia-lovgivning, ifald hun spiller med fordækte kort og propper tørklædet i lommen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her