Læsetid: 2 min.

Meninger eller fakta?

Debat
14. maj 2008

På forsiden af Information 6. maj kunne man læse, at Danmark er langt bagud med ligeløn. Det fremgik således, at Danmark kun ligger nummer 39 i World Economic Forums index, når det gælder lige løn for lige arbejde. Man kan læse i avisen, at det faktisk er så grelt, at vi ligger efter lande som Benin, Albanien og Botswana.

Her burde læseren nok blive en smule mistænksom: Hvad er det for en målestok, man bruger til at sammenligne så vidt forskellige lande? Findes der relevante statistikker, som er pålidelige og sammenlignelige? Er der gennemført analyser af tallene, der tager højde for eksempelvis arbejdstid eller produktivitet? I artiklen gøres der ikke opmærksom på, hvad resultatet dækker over. Det præsenteres blot som et faktum.

Går man til det oprindelige materiale, viser det sig, at resultatet bygger på en spørgeskemaundersøgelse, som er lavet i de medvirkende lande. Man har ikke spurgt folk om, hvad de tjener, og hvilket arbejde, de udfører. Man har spurgt, om man mener, at der er lige løn for lige arbejde i det enkelte land og graden af lighed skulle defineres på en skala fra ét til syv. Helt præcist er det anvendte spørgsmål: In your country, for similar work, wages for women are (1 = significantly below those of men, 7 = equal to those of men. Dette spørgsmål kan være interessant i sig selv, fordi folks holdninger er interessante i en politisk kontekst. Men det er metodisk uholdbart at bruge undersøgelsen til at afgøre, om der rent faktisk er ligeløn i et land, og det er endnu værre at bruge den til at sammenligne hvor godt eller skidt, det står til i forskellige lande.

Et andet problem i undersøgelsen er, at man også inddrager den faktiske lønforskel mellem mænd og kvinder samlet set uden at tage højde for antal arbejdstimer, ansættelsesforhold og uddannelse. Et sådant gennemsnit siger jo intet om lige løn for lige arbejde.

Man kan hævde, at World Economic Forums undersøgelse skal opfattes som kvalificerede ekspertudsagn. Men forestillingen om, at selv velinformerede personer i vidt forskellige lande vil bruge samme målestok, når de skal vurdere, om der er ligeløn, er så urealistisk, at man i det mindste bør gøre opmærksom på, at det er denne forestilling, man bygger sine resultater på. Det er velkendt, at et resultat i en spørgeskemaundersøgelse i stort omfang påvirkes af konteksten og den aktuelle debat, og sammenligning mellem lande på sådanne spørgsmål bliver derfor meningsløs. Som blot et lille eksempel, så handler debatten om den relative løn mellem sygeplejersker (et typisk kvindefag) og politibetjente (et typisk mandefag), hvilket i sig selv er et komplekst spørgsmål. Sammenligner man med et land, hvor diskussionen handler om, hvorvidt en mandlig og en kvindelig betjent får samme løn, så bliver sammenligningerne naturligvis noget misvisende.

Man kan således ikke bruge World Economic Forums undersøgelse til at konkludere, som det gøres på forsiden, at Danmark er langt bagud med hensyn til lige løn for lige arbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Thomsen

Forskningschef, Geert Laier Christensen, Tænketanken Cepos:

"Man kan således ikke bruge World Economic Forums undersøgelse til at konkludere, som det gøres på forsiden, at Danmark er langt bagud med hensyn til lige løn for lige arbejde."

Det er sikkert rigtigt nok, men spørgsmålet er om man ikke med samme ret kan sige præcis det samme om Cepos egne undersøgelser, altså at de er ligeså usaglige, fordrejede og ideologisk funderede.

Det er rent ud sagt lidt af en joke at Geert Laier Christensen titulerer sig selv som "forskningschef".

Det forunderlige er at havde World Economic Forum sagt det modsatte, så ville Cepos uden tøven have brugt magasinet som videnskabelig kilde.
Cepos er intet andet end et propaganda organ for regeringen.

Carsten Friskytte

Tænketanken Cepos er en helt nødvendig og troværdig organisation! Den bidrager med uundværlige indskud i den politiske debat!

Selvfølgelig kunne de venstreøjede godt undvære den, men de har heldigvis ingen indflydelse - bortset fra på Informatíons redaktion, som det fremgår af dagens avis (bakspejlslederen "Sangbog"), hvor hans (Benny Madsens) mishagsytringer er citeret.

Det eneste gode er, at venstrefløjen snart er så fåtallig, at der er plads til den på Madame Tussauds voksmuseum!

Interessant artikel, der på tilsyneladende fornuftig og afbalanceret vis udfordrer den tendens til skandale/kampagne journalistisk der forekommer så populær for tiden.
Den engagerede læser bør i det mindste overveje om situationen er så sort-hvid som avisoverskrifter (og tænketanke) ofte fremstiller dem.

Mht. kommentarerne savner jeg et minimum af dokumentation eller eksemplificering af påstande, frem for den "nemme standpunkt" hvor hhv. regeringen eller de venstredrejede anklages for at manipulere eller fortrænge sandheden.

Per Vadmand

Friskytte: "Tænketanken Cepos er en helt nødvendig og troværdig organisation! "

Tak, fordi du lever op til mine forventninger, Carsten. Med dine holdninger til økologi og landbrugspolitik kunne du umuligt se anderledes på det.

Carsten Friskytte

Det er en tilfredsstillelse at kunne gøre dig glad, Per. Du har ikke så mange glæder i den grumme, kapitalistiske verden, du kære venstrefløjsaktivist.

Carsten Friskytte, kan du ikke forklare hvad det er der gør Cepos
" helt nødvendig " når nu "de venstreøjede heldigvis ingen indflydelse" har ?
Eller har Anders Løgnhals ikke ansat nok "smagsdommere" endnu ?

Man kan mene mange ting om CEPOS - herunder f.eks. at det er samfundsskadelig propagandainstitution uden skyggen af lødighed som af uransagelige årsager citeres i selv seriøse medier - men det ændrer nu ikke på at Christensen har ret i de her anførte betragtninger. Der er masser af problemer med ligeløn i DK, som dokumenteret i andre undersøgelser, men de kan ikke vurderes med en spørgeskemaundersøgelse der tester befolkningers opfattelse af ligeløn.

Hvis man skal klandre Christensen for noget, så må det være at han med stor sandsynlighed er bekendt både med at der er problemer med ligeløn i DK og de undersøgelser der dokumenterer det, men bevidst undlader at gøre opmærksom på disse forhold i sit indlæg. Den indstilling er udpræget karakteristisk for "tænketankens" ageren.

Carsten Friskytte

Peter Olsen: Jo, jeg skal prøve. Det er bl.a. fordi, der ikke bliver ført liberal politik i DK for tiden (det har der vist ikke gjort siden salig Madsen-Mygdahl, det elskelige menneske - guderværehanssjælnådig).

Jeg ved ikke hvem Anders Løgnhals er, så det kan jeg ikke kommentere. Er det Anders Olesen fra Byggefagenes Samvirke i Kbh.? Han har ikke råd til smagsdommere, og han giver alligevel alle en dårlig smag i munden.

PS. Vi har allerede lige løn for lige arbejde i DK.

Heinrich R. Jørgensen

Frej Klem Thomsen:
"Hvis man skal klandre Christensen for noget, så må det være at han med stor sandsynlighed er bekendt både med at der er problemer med ligeløn i DK og de undersøgelser der dokumenterer det, men bevidst undlader at gøre opmærksom på disse forhold i sit indlæg."

Ganske enig.

Geert Laier Christensen underminerer sig egen troværdighed, uagtet at han sandsynligvis har ret i sin konkrete påstand. Hvis CEPOS gerne vil opnå høj troværdighed, bør de undgå sådanne selvmål.

En rigtig god artikel, der viser hvordan journalister fuldstændig ukritisk viderebringer resultater af såkaldte videnskabelige undersøgelser. Et resultat af denne kolportering af videnskabelige undersøgelser er for eksempel, at det gang på gang påstås, at der ikke er ligeløn i Danmark. Enhver kvinde, der tjener mindre end en mand i samme arbejde, kan jo gennem sin fagforening indklage sin ret til domstolene og være sikker på at få ret. Der er altså i modsætning til, hvad der i nogle indlæg her påstås, ikke problemer med ligeløn i Danmark, men der er problemer for nogle at forstå, hvad ligeløn egentlig betyder.