Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
12. juni 2008

Kulsort dag

Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder i Greenpeace

I dag, 12. juni 2008, bliver desværre dagen, hvor ingen længere kan være i tvivl om, at regeringen prioriterer DONG's ønske om at bruge mere kul i Danmark højere end hensynet til klimaet og Danmarks klimapolitiske troværdighed.

Regeringen vil med det smallest mulige flertal (DF og NA) vedtage en lovændring (L 128), der giver klima- og energiminister Connie Hedegaard hjemmel til at sige ja til DONG's ønske om at omstille de to kul-fri kraftværker Avedøre2 og Skærbæk3 til kulfyring. I praksis en ophævelse af 'kul-stoppet' fra 1997.

Det er nok i høj grad finansministeren - det statsejede DONG's hovedaktionær - der står bag denne klimamæssigt skandaløse prioritering. Men det synes tilsyneladende ikke at ryste vor klima- og energiminister, at hun giver grønt (!) lys for et stigende kulforbrug og CO2-udslip i Danmark.

Udover at rykke Danmark et kulsort skridt i den helt gale retning er det mildest talt ikke hjælpsomt eller troværdigt, når hun som klimadiplomat og kommende vært for klimatopmødet i København skal forsøge at overbevise andre lande om, at de skal forpligte sig til at nedbringe deres kulforbrug og CO2-udslip.

'Ikke se, ikke høre'

Finn Borch Andersen, Forbundsfmd. for DJØF

I DJØF er vi bekymrede for, om videnskabsminister Helge Sander har mistet syns- og høresansen. Der er nemlig noget, der tyder på, at blikket og lydhørheden er betragteligt svækket. Andre forklaringer er vanskelige at finde, når opmærksomheden over for mere end en tredjedel af landets universitetsansatte forskere ikke vil indfinde sig.

Der er bred enighed om, at forskningen bidrager afgørende til det danske samfunds økonomiske og kulturelle vækst. Tilsvarende gælder det en øget kvalitet af uddannelsen af ungdomsårgangene. Der kan ikke med alvor tales om et Danmark med muligheder i globaliseringen, hvis der ikke satses mere på disse områder.

Særligt inden for samfundsvidenskab og humaniora er forsknings- og uddannelsesressourcerne yderst begrænsede. Konkurrencen er så hård, at det ikke længere er troværdigt at tale om, at den primært tjener til at øge kvaliteten. Den snarere truer med at destruere den forskningsaktivitet, der orienterer sig mod grundforskning og fri forskning. Som ansvarlig for både forskning og uddannelse er det videnskabsministerens fremmeste opgave at sikre dette.

Ministeren må begynde med at forberede arbejdet med den revision af universitetsreformen, der skal fastlægges i 2009. Han må se på den direkte og indirekte virkning, reformen har haft, og om den er i tråd med de intentioner, der var bag den. DJØF vil anbefale særligt tre områder: For det første må selvstyrets reelle udfoldelse undersøges. For DJØF har ministeriets lyst til detailstyring været en stor skuffelse. For det andet må forskningsfrihedens vilkår analyseres. DJØF mener, at begrænsede ressourcer og den øgede konkurrence truer friheden. Og for det tredje må forskernes ansættelses- og arbejdsvilkår undersøges. DJØF mener, at vilkårene svækker den gode forskning.

Der er derfor nok at tage fat på, og tiden er for længst inde til, at ministeren udviser indsigt i, lydhørhed overfor og vilje til at pleje sit ansvarsområde.

Hvor har vi Information?

Søren B. Andersen,Odense C.

Den redaktionelle linie på Information er efterhånden svær at finde. Holdninger til aktuelle spørgsmål synes mere dikteret af den enkelte journalist end af redaktionelle grundholdninger.

Et eksempel herpå så vi i Information Weekend 7.-8. juni, hvor fokussiderne behandler ytringsfrihed i forbindelse med terrorbombningen af den danske Pakistan ambassade. På siderne var der dels en kritisk vinkling af Kåre Pedersen, 'Holdkæftbolsjet', og dels en artikel af Charlotte Aagaard.

Aagaard får her to 'terroreksperter' til at konkludere for sig, at "al kritik af regeringens udenrigspolitiske linje er derfor velkommen set med al-Qaedas. Fordi den er med til at undergrave de vestlige regeringers udenrigspolitik, den militære tilstedeværelse i Irak og Afghanistan osv."

Så mit spørgsmål til Information er nu; er dette avisens holdning? Er den eneste måde at bekæmpe al-Qaeda på den militære besættelse af Afghanistan og Irak? Og i forlængelse heraf anser Information truslen fra al-Qaeda at være af et sådant omfang, at vi blot skal holde kæft og rette ind? Abonnerer avisen på den ide, at islamismen i form af al-Qaeda er den 'tredje store trussel' mod de vestlige demokratier efter nazismen og kommunismen, og vi derfor er fanget i en art tredje verdenskrig med den muslimske verden? Svar udbedes.

SVAR: Da der er tale om journalistisk reportage, gør der sig ikke nogen særlig linje gældende. Tværtimod. På baggrund af en af ugens mest omdiskuterede begivenheder, angrebet på den danske ambassade i Pakistan, søger Information via en række forskellige kilder i det samlede Fokus-opslag at analysere årsager og effekt af den hjemlige debat om den danske udenrigspolitik. Herunder bidrager de to terroreksperter med deres perspektiv og vudering af motiver og begrundelser.

Hvis man er interesseret i avisens linje i forhold til sagen, kan der henvises til de tre ledere i ugens løb om bombeattentatet i Islamabad og dansk udenrigspolitik. red.

Mundus decipi vult

Geoffrey Cain, Hellerup

Alle, der har set filmen The Great Global Warming Swindle i fjernsynet, vil formentlig huske de historiske kurver over varme og CO2. De følges ad. Men det er varmen, der kommer først. D.v.s. det er varme, der frigør øgede mængder CO2. Ikke omvendt. Det burde have lagt diskussionen om den globale opvarmning død engang for all,. men det har ikke. Mundus decipi vult. Verden vil bedrages.

Forbløffende

Hans Bredahl, Roskilde

Det er fortfarende forbløffende, at de sexforskrækkede KFUK'ere i Reden fortsat anvendes som kilde i sexsager, som i Inf. 11. juni side syv.

Plagiat med pynt

Philip C Stone, København N

Niels Ivar Larsens artikel, 'Sydøstspanien er på vej til at blive ørken', er et pyntet plagiat af Elisabeth Rosenthals A Parched Spain, Hot and Overbuilt, som kunne læses i New York Times og så i International Herald Tribune.

Rosenthals artikel begynder: "Lush fields of lettuce and hothouses of tomatoes line the roads. Verdant new developments of plush pastel vacation homes beckon buyers from Britain and Germany. Golf courses - 54 of them, all built in the past decade and most in the past three years - give way to beach. At last, this hardscrabble corner of southeast Spain is thriving." (...)" There is only one problem with this picture of bounty: This province, Murcia, is running out of water. Spurred on by global warming and poorly planned development, swaths of southeast Spain are steadily turning into desert."

Hos Larsen står der: "Drivhuse med modne tomater, bugnende salatbede, pastelfarvede nyopførte ferieboliger i luksusudførelse, der skal hidlokke solhungrende nordeuropæere, og prydelige golfbaner - 54 af dem opført indenfor de seneste ti år. Alt kunne se ud til at trives og gro i dette hjørne af det sydøstlige Spanien." (...) "Sandheden bag billedet af frodig overflod er en anden: Murcia-provinsen og store dele af naboprovinserne er på vej til at løbe tør for vand og står i fare for at fa ørkenklima - en snigende, men støt udvikling, der sættes i forbindelse med følgerne af global opvarmning, men som i vidt omfang også er et resultat af en forceret og ilde gennemtænkt udvikling."

Og sådan fortsætter det, afsnit efter afsnit. Larsens bidrag består af udeladelser, ombrydninger og digteriske tilføjelser. Med lidt velbegrundet ond vilje kunne man påstå at han ikke alene plagiarer, men også fusker og forfalsker.

I det sidste par dage har Information harcelleret over Christopher Arzrounis liberale forhold til journalistisk etik og personlig hæderlighed. Bladet har endda kontaktet redaktør Klaus Wivel på Weekendavisen for at høre om Arzrounis etiske underskud får konsekvenser for hans fremtidige virke. Hvad agter Informations redaktør nu at svare, når Weekendavisen ringer op?

Landsskadelig virksomhed

Claus Münchow, Sønderborg

Siden det blev klart at invasionen af Irak var en fatal fejltagelse, har det været helt umuligt at rejse en debat om vores nye aggressive udenrigspolitik, om den tjener vores sikkerhed eller modsat. Vores ansvar for flere 100.000 dræbte Irakere og flere millioner fordrevne som nu får lov at sejle deres egen sø, synes slet ikke at eksistere.

Og hver gang der opstår en situation, hvor de ubehandlede problemer råber os direkte ind i ansigtet, og nogen mener, at nu må de døve øren lytte, så er det landsskadelig virksomhed.

Hvem er det egentlig, der bedriver landsskadelig virksomhed?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad var Information-ledelsens svar til læserbrevet "Plagiat med pynt" om Information-medarbejderen Niels Ivar Larsens plagierede artikel?

Hvad er konsekvenserne for Informations samarbejde med Niels Ivar Larsen?