Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
23. juni 2008

Problemer med skolepolitikken

Andy Højholdt, Hillerød

Den danske folkeskole har i øjeblikket store problemer med at sikre den sociale integration i skolerne. Skolerne oplever en stigende polarisering i ungdomsgruppen. Regeringens svar er, at urolige elever skal tøjles med alle midler, så lærerne kan komme til at undervise i fagene.

Det, som regeringen tilsyneladende ikke helt har forstået, er, at den nuværende skolepolitik lægger et kæmpe pres på lærerne. Presset betyder, at lærerne i højere grad foranlediges til at prioritere deres rolle som faglige formidlere, og den socialpædagogiske indsats i klasserne prioriteres ikke højt nok.

Logisk nok, for lærere bliver i stigende grad målt på om eleverne kan deres fag. Når unge ikke prioriterer arbejdet med fagene i skolen, eller slet ikke kommer i skolen, forstyrrer undervisning etc. er det, fordi de og deres familier ikke ser skolen som en logisk vej til social mobilitet.

De ledende politikere bør interesserer sig for sammenhængen mellem den førte skolepolitik og det faktum, at nogle unge og familier ikke prioriterer skolen. Lidt mere grundighed vil vise, at svaret er en skolepolitik, der søger at vende pædagogikken om, så den tilbyder sig til de unge med problemer. Men den skolepolitik har lange udsigter.

PET-bekymring

Kenneth Kristensen Berth, (DF), Hvidovre

Politiets Efterretningstjeneste har tilsyneladende ifølge Information den 20. juni været med til at bagatellisere organisationen Hizb ut-Tahrir i et notat til Rigsadvokaten i forbindelse med dennes vurdering af foreningens farlighed. Det er ret foruroligende.

Såvel i FBI som i CIA var der en grænseløs uvidenhed om al-Qaedas farlighed forud for 11. september. Naiviteten i den engelske efterretningstjeneste forud for terrorangrebet 7. juli 2005 var også skrækindjagende - ingen havde for alvor taget bestik af, at Abu Masri i Finsbury Park-moskeen opfordrede til terror mod den engelske civilbefolkning.

Jeg håber virkelig ikke, at ledelsen i Politiets Efterretningstjeneste er i færd med at gentage denne naivitet her i Danmark. Når man hører Hans Jørgen Bonnichsen udtale sig, skulle man undertiden tro, at det var tilfældet. Den senere tids håndfaste indgriben over for forestående terroraktioner har i en periode overbevist mig om noget andet, men den manglende forståelse for, at netop Hizb ut-Tahrir kan blive arnestedet for en terroraktion mod Danmark - ikke sådan forstået at partiet selv vil tage ansvar for en sådan aktion - men fordi partiets fremfærd og retorik risikerer at afstedkomme et sådant angreb, har desværre vakt bekymringen igen.

Jeg håber inderligt, at jeg tager fejl, men PET bør lære af efterretningstjenesterne i USA og Storbritannien.

Tolk til England

Medhat Khattab, Svendborg

Der er forbud mod bigami i Danmark. En dispensation i en sag kan efter min mening ikke komme på tale. Det kan åbne en farlig dør, og sagen kan i værste fald komme til at danne præcedens i vores lovgivning.

Personligt er jeg meget imod flerkoneri, på trods af at det lovligt praktiseres i mange lande. Interessant nok stiller den muslimske hellige bog (koranen) spørgsmålstegn ved, om man i virkeligheden kan være retfærdig og behandle flere koner ens. Derfor anbefales der, at man nøjes med en kone. De fleste arabiske lande kan betragtes som mandsdominerede samfund - og kvindeundertrykkelse praktiseres sydpå. Derfor er der også let adgang til flerkoneri, hvilket traditionelt har været praktiseret i varieret omfang.

Den irakiske tolk med to koner har vi pligt til at hjælpe ud af den vanskelige situation, som den danske stat er en del af. Det nytter ikke noget, at sagen skal for retten, hvor den sandsynligvis trækkes i langdrag, som andre sager med eksisterende diverse ankemuligheder. Tidligere har vi været vidne til, at sager har taget 10-15 år, inden der er kommet en endelig afgørelse, og i mellemtiden har familien gået i en invaliderende ventetid. Løsningen må være, at den irakiske tolk vælger et andet land at bosætte sig i, som tillader bigami som f. eks England. Relevante embedsmænd i den danske stat må hjælpe med at få ham derover. Jeg mener, det er en god løsning på problemet, både for manden med to koner og vores danske lovgivning, som ikke skal gradbøjes her.

Grotesk Helle

Per Clausen, MF (EL)

Det er grotesk, at Helle Thorning mener, at svaret på EU's krise er at reducere demokratiet i EU. Det er snarere det modsatte, der er brug for. Grundlæggende forandringer af EU-samarbejdet, hvor der flyttes magt fra de nationale parlamenter og over til EU, bør altid til folkeafstemning.

I stedet for disse angreb på befolkningernes mulighed for indflydelse burde Helle Thorning tage et opgør med de elementer i EU, som befolkningerne vender sig imod. Der er brug for et opgør med det indre markeds og EF-domstolens overhøjhed. Miljø, sundhed, sikre fødevarer og dyrevelfærd skal i stedet sættes i centrum for det europæiske samarbejde.

Socialdemokraterne må også tage det alvorligt, at befolkningerne ikke vil afgive mere magt til EU's institutioner. De foretrækker et samarbejde, hvor de nationale befolkningers og parlamenters suverænitet accepteres.

Sohns i SF

Henning Tjørnehøj, Birkerød

For nylig gav Claus Bryld i LO's Ugebrev A4 udtryk for, at et samarbejde mellem S og SF vil kunne vanskeliggøres pga., at DKP's sidste formand Ole Sohn - det venlige menneske - har fået en så fremtrædende placering i SF. Det er nok stadig en lidt for 'skrap sag for mange socialdemokrater', mente Bryld.

Mon dog. Socialdemokrater kender formentlig lige så lidt til Danmarks historie som de fleste andre. Men det er rigtigt, at jeg i en kronik i Information i april undrede mig over, at SF kan bruge en mand med en så uudviklet politisk vurderingsevne på en så ledende post. Det overrasker mig faktisk, at Claus Bryld ikke deler min undren.

I øvrigt har han igennem flere år haft mere end travlt med at vurdere S ideologisk. Det kunne være interessant, hvis SF'eren Bryld ved lejlighed påtog sig at kommentere Villy Søvndals hastigt fremadskridende socialdemokratisering af SF.

Skyldig i krigs-forbrydelse

Carsten Agger, Solbjerg

Hvem er det, der siger sådan - hvilken beskidt, stinkende, uvasket, venstreorienteret peace-on-earth beatnik af en uansvarlig venstre-orienteret flipper formaster sig til at antyde, at water boarding, isolationsfængsel, timer og dage til fods uden at få lov til at ligge eller sidde ned, og hvad man nu ellers har af unikke og nyskabende forhørsmetoder, kan være andet end godt for the greater glory of mankind eller tænkes at udgøre en slags overtrædelse af noget som helst?

Det er såmænd pensioneret general i den amerikanske hær Antonio Taguba, der også ledede den amerikanske hærs undersøgelse af Abu Ghraib-skandalen. Taguba har skrevet forord til en ny rapport om hærens behandling af fanger på Guantanamo, i Afghanistan og Irak. Rapportens forfattere konkluderer ud fra en undersøgelse af 11 fanger, at de har varige mén, og at der uden skygge af tvivl er tale om krigsforbrydelser, hvor de skyldige bør stilles til ansvar.

Den britiske aktivist George Monbiot har allerede forsøgt at gennemføre en civil anholdelse af krigsforbryder og fhv. FN-ambassadør John Bolton. Hvor længe mon der kommer til at gå fra en eventuel Obama-sejr til de første arrest-ordrer begynder at tikke ind?

CO2 og varme?

Gudrun Heilbuth, Hellerup

Kåre Fogh går i rette med Geoffrey Cains påstand om, at varme er årsagen til CO2 og ikke omvendt (16. juni). Nej, det er meget mere kompliceret end som så, skriver Kåre Fogh. Varme skaber CO2, der igen skaber varme. Jamen i så fald skulle det være skruen uden ende, der forlængst ville have bragt jordens temperatur op på kogepunktet.

Her er tavshed

Uwe Max Jensen, Egå

Den svenske kunstner Lars Vilks har siden efteråret arbejdet på en musical, der beskriver det forløb, han har været viklet ind ovenpå offentliggørelsen af hans tegning af Muhammed som en hund. Musicalen Dogs er imidlertid kommet i problemer, da samarbejdspartnerne falder fra én efter én.

Først blev Lars Vilks afvist af Charlottenborg. Direktøren, svenskeren Bo Nilsson, var ikke interesseret i at huse musicalen, og for et par dage siden offentliggjorde bandet Neurobash, der hidtil har samarbejdet med Lars Vilks omkring Dogs, at bandet trækker sig fra samarbejdet.

Neurobash har besluttet at trække sig fra samarbejdet, fordi der ikke for nuværende er mulighed for på en konstruktiv måde at diskutere forholdet mellem kunst og ytringsfrihed, som det var bandets mål.

At Neurobash og Charlottenborg ikke ønsker at samarbejde med Vilks understreger, at man gradvis er i gang med at isolere Lars Vilks, som det også skete for de danske Muhammed-tegnere.

Når indbyggerne i Vesten ikke længere kan tegne, skrive og synge, hvad de har lyst til, men er nødsaget til at bøje sig for trusler, er der kun tavsheden tilbage.

Og den tavshed er skrækindjagende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her