Læserbrev

Terror mod DK er ikke nyt

Debat
4. juni 2008

Journalister er udstyret med en endog ganske kort korttidshukommelse. Og hverken historisk bevidsthed eller viden står i høj kurs i journalistikkens verden. Alligevel må man med mellemrum undres over den uvidenhed, der bliver åbenbaret, når det gælder faktuel viden.

I forbindelse med terror-anslaget mod Danmarks ambassade i Pakistan omtaler flere medier anslaget, så man skulle tro, at bombesprængningen er den første terrorhandling vendt mod Danmark.

Nyhedsavisens chefredaktør Simon Andersen tager imidlertid prisen, når han i avisens leder ('Terror', 3. juni 2008) skriver følgende:

"Så skete det. Danmark blev i går ramt af terror - det første angreb mod vor nation siden 2. verdenskrig. Dette var et angreb mod Danmark, imod os. Heldigvis døde få, men det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt vi også i hjemlandet rammes af et angreb; spørgsmålet er hvornår."

Simon Andersen overser imidlertid, at Danmark allerede i 1985 var hjemsted for et islamisk relateret terroranslag.

På en varm sommerdag - 22. juli 1985 - klokken 10.27 bliver en bombe bragt til sprængning foran det amerikanske luftfartsselskab Northwest Orient Airlines' kontor i Imperialbygningen på Vesterbro i København. Én person dør, mens 25 mennesker bliver kvæstet. 10 minutter senere sprænger en ny bombe - denne gang ved den jødiske synagoge i Krystalgade. Syv personer bliver lettere kvæstet.

Et par minutter i 11.00 er terroristerne fra den palæstinensiske organisation PFLP-GC på spil igen. En terrorist placerer en kuffert op af den bygning på Vesterbrogade, hvor det israelske luftfartsselskab El-Al har hovedkontor. Da terroristen har sat kufferten og skal til at vende sig om for at stikke af, står der en ældre dame og kigger på ham.

"Unge mand, De glemte Deres taske," siger den ældre dame, og i panik griber terroristen kufferten og forsvinder fra stedet. Han spadserer derefter omtrent to en halv kilometer gennem Københavns indre by med en kraftig bombe i hånden. Flere vidner lægger mærke til den nervøse mand med kufferten på hans vej mod Kongens Nytorv, hvor han går i retning mod Nyhavn og smider kufferten i kanalens grumsede vand. Herefter tager han flugten med flyvebåd til Sverige. Da politiet senere fisker kufferten op af Nyhavn og sender den til undersøgelse, viser det sig, at bomben i kufferten er langt kraftigere end de to bomber, der detonerede. Terroristernes sidste bombe skulle have fuldbyrdet en nøje tilrettelagt aktion mod jødiske og amerikanske interesser i den danske hovedstad.

Forud for terroraktionen 22. juli 1985 var der ingen trusler og tilsyneladende ikke andet motiv, end at terroristerne i København kunne få ram på de to landes interesser på behørig afstand. Senere finder politiet et fingeraftryk på bomben, der fører til anholdelse af den islamiske terrorist, Mohammed Abu Talb, der nu afsoner en livstidsdom i Sverige.

Vi har brug for historisk viden, der klargør, at terror-anslag mod vesten ikke er nogen ny foreteelse med rod i nogen tegninger i Viby. De fleste medier forsømmer at formidle den.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her