Kommentar

Udveksling eller brugerbetaling

Det kunne være interessant at se en indsats for Erasmus Mundus fra universiteternes side, der viste mere respekt for spillereglerne i det danske demokrati
Debat
27. juni 2008

Prorektor ved Århus universitet, Nina Schmidt, sår i Information mandag tvivl om de studerendes viden om universiteternes indsats i sagen om brugerbetaling på Erasmus Mundus-uddannelserne. De studerende ved dog en hel del. For eksempel er vi godt bekendt med universiteternes insisteren på fortsat at opkræve den brugerbetaling, som ifølge universiteterne er krævet af EU-regler, der ikke står til at ændre. Så derfor kan vi spørge lidt mere konkret:

Hvad har universiteternes lobbyister i Bruxelles gjort for at fjerne kravet om at brugerbetaling skal være fælles fra land til land?

Lagt sig fladt ned

Kravet om fælles brugerbetaling er EU-kommissionens direkte opgør med principperne for gensidig udveksling, der ellers muliggør samarbejde mellem universiteter med forskellige regler omkring brugerbetaling. Hovedprincippet er, at et universitet, der modtager en studerende optaget ved et andet universitet, ikke opkræver noget af denne studerende, mens det samtidigt står afsenderuniversitet frit for, om det vil opkræve betaling for den del af uddannelsen, den studerende modtager i udlandet. Baserer man studentermobiliteten indenfor Erasmus Mundus-uddannelser på dette princip, kan danske universiteter deltage problemfrit, selvom de ikke opkræver brugerbetaling. Men det kan ikke lade sig gøre, hvis universiteterne skal opkræve det samme, som det kræves i de nuværende Erasmus Mundus-kriterier.

De danske universiteter har lagt sig fladt ned for dette krav, som ikke er at finde i det eksisterende Erasmus Mundus program, som det blev vedtaget af EU-parlamentet og ministerrådet i 2003, men har sneget sig ind undervejs. Universiteterne har endda brudt dansk lov for at overholde kravet. Nu har de med deres forslag om, at man skal kunne søge udlandsstipendier til Erasmus Mundus uddannelser på danske universiteter, signaleret, at de gerne ser brugerbetaling tilladt i dansk lovgivning. Samtidig har de præsteret en fuldstændig usynlig indsats for at sikre, at Erasmus Mundus-reglerne tillader, at de ikke opkræver brugerbetaling af deres studerende selvom engelske universiteter gør.

Vi ved, at både DSF og den europæiske studenterorganisation har gjort en kæmpe indsats for at orientere medlemmer af Europaparlamentet om, hvordan man kan undgå de problemer Erasmus Mundus-programmet giver i dag, når man indretter det nye program, der skal løbe fra 2009. Vil universiteterne nu bruge EU-regler til at argumentere for lovliggørelse af brugerbetaling, uden selv at have rørt en finger for at ændre dem, da chancen var der?

Strategi med lovbrud

De internationale miljøer som Erasmus Mundus-uddannelserne har skabt på danske universiteter skal bevares. Hvor længe vil man risikere Erasmus Mundus-uddannelsernes overlevelse i Danmark ved at lægge sig på kollisionskurs med alle Folketingets partier, der enstemmigt har markeret at internationalisering ikke må betyde, at man giver køb på gratisprincippet?

Indtil videre har universiteterne præsteret en strategi med lovbrud og henvisning til EU's rammer som de to hovedelementer. Det kunne være interessant at se en indsats for Erasmus Mundus fra universiteternes side, der viste mere respekt for spillereglerne i det danske demokrati.

Pia Mejdahl Daugbjerg, Formand, Studenterrådet ved København Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her