Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
15. juli 2008

Information er primitiv

Robert Phillipson og Tove Skutnabb-Kangas, Trønninge

Europæere har sprog imens afrikanere kun har dialekter. Sådan er niveauet i Informations redaktionelle kommentar i en ellers prisværdig artikel om indvandreren fra Senegal, Aziz Fall, den 11. juli. Han fortæller, at han drømmer på "dansk, tysk, fransk, engelsk og Wolof", hvorefter Information tilføjer en forklaring i parentes efter 'Wolof': "den mest udbredte senegalesiske dialekt". Af ukendte årsager er wolof skrevet med et stort bogstav.

Sproget fortjener åbenbart ikke den samme behandling som rigtige, dvs. europæiske, sprog, som skrives med småt. I virkelighedens verden taler mere en tre millioner personer wolof som modersmål, og endnu flere wolof som andet sprog i Senegal, Gambia, og Mauretanien. Eksemplet viser, at Informations redaktør har kolonistens mentalitet, og har ikke tænkt over, at vi europæere klassificerede dem som (primitive) stammer med dialekter, hvorimod vi er (civiliserede) folk med sprog. Jeres journalistik passer som hånd i handske med mange indvandreres erfaring af mange danskers nedladende holdninger til os 'fremmede'. For at citere Aziz Fall: 'Danskere er ikke vant til, at en sort kan gøre, hvad en hvid gør'.

Så giv dem dog kage

Erik Møller Andersen, København Ø

1,3 milliard i Københavns kommunekasse evt. til brug for renovering af Københavns skoler, idrætsanlæg og utidssvarende offentlige arbejdspladser (ifølge DR 2, 22.30 8. juli).

Om det er tiltrængt?

Det ved alle og enhver i København. Tusindvis af elever, dobbelt så mange forældre og også lærerne samt den politiske ordfører for Socialdemokraterne på Københavns Rådhus, Anne Vang, mener, at her er chancen for et mærkbart løft på området.

Men Venstres kultur- og fritidsborgmester på rådhuset Pia Allerslev fortæller smilende: "Regeringen har lagt et loft over drifts- og anlægsudgifter. Økonomien må ikke løbe løbsk. Venstre-regeringen må sikre sig imod national økonomisk overophedning."

"Vi må ikke bruge pengene på den offentlige sektor for Lars Løkke." Ja, det siger Venstres repræsentant på Københavns Rådhus, og hun fortsætter. "Det er derfor bedre med skattelettelser - til at forsøde hr. og fru Jensens tilværelse - med et par tusinde kroner mere om måneden."

Finansminister Lars Løkke Rasmussen - Danmarks kommende statsminister har talt. Ingen renovering her. Nej, så hellere 2.000 kroner i skattelettelser til hr. og fru Jensen. Måske til et par glas vin til aftensmaden. Så glemmer vi - Københavns borgere - ganske let skolernes, idrætsanlæggenes, ja - hele den offentlige sektors nuværende elendige tilstand.

Det svarer til Marie Antoinettes betænksomme ord under Den Franske Revolution: "Giv dem dog kage!" Det sagde hun -lige før hun mistede hovedet.

Lyt nu alligevel til Høvding Seattle

Jens Frydendal, Tjele

Brugen af Høvding Seattles Tale i en moderne lærebog til religionsundervisning er faldet Erik Meier Carlsen for brystet - problemet er at talen er ren fiktion skrevet i 1970'erne, og ikke har megen lighed med den tale høvdingen (måske) holdt i 1854. Erik Meier Carlsen skal have ros for sin udredning af de reelle forhold omkring talen. Sand oplysning er en god ting. Imidlertid har jeg vanskeligt ved at se problemet ved at bruge netop dette stykke fiktion i religionsundervisningen, der vel nøgternt set udelukkende bygger på fiktive skrifter, udarbejdet med henblik på at underbygge de myter religionerne baserer sig på. Ted Perrys flotte beskrivelse af, hvordan han opfatter et naturfolks tankegang, er i mine øjne en fin tekst at bruge som modvægt mod f.eks. biblens mere naturfjendtlige skrifter. Men naturligvis skal det hele forsynes med en klar advarsel mod at tro alt for meget på autenticiteten.

Uvidenhed eller fortielse

Jørgen Hagmund, Køge

Udlændingestyrelsen angribes i disse dage for at have vildledt eller ikke tilstrækkelig grundigt at have vejledt danskere med udenlandske ægtefæller. Ministeren for området afviser kategorisk, at styrelsen har begået fejl. Ombudsmanden er gået ind i sagen og på et eller andet tidspunkt vil vi - den danske befolkning - få en redegørelse, der klarlægger forløbet og måske fælder en dom over de implicerede parter. Men tilbage står en undren over, at denne vildledning eller manglende vejledning har kunnet finde sted igennem lang tid. EU-forordningen er ikke af nyere dato. Hvorfor har 179 folketingsmedlemmer eller danske EU-parlamentarikere ikke informeret befolkningen om de muligheder denne EU-lovgivning åbner. For undertegnede findes kun to forklaringer. Enten kender de to grupper ikke den aktuelle lovgivning eller også har de bevidst fortiet disse oplysninger.

Begge dele er katastrofale for demokratiet i Danmark.

Horisontal skamstøtte

Claus Schou, Broby

For ikke så lang tid siden gik det utroligt godt med dansk økonomi, et tusindårs-rige med uafbrudt vækst, voksende friværdi og forbrug ventede forude. Finansministeren sagde, at vi kunne "købe hele verden", selv om det nok blev sagt ironisk, bidrog det til den danske selvovervurdering. I det lys blev der taget en beslutning om, at der skulle bygges en bro fra Lolland til Fehmern.

Nu er tiden en anden, der skal spares på skoler, ældrepleje, og hvad ved jeg.

De menneskeskabte klimaændringer er samtidigt blevet påtrængende. Den primære årsag til, at indlandsisen smelter og til, at jorden hærges af tørke og orkaner, er den vestlige verdens overforbrug af energi. I den sammenhæng er transportområdet væsentligt. Særlig biltrafikken har udviklet sig helt hemningsløst i de seneste år, og Fehmernbroen handler først og fremmest om en fortsat udvikling af denne.

Stop dette monument for en forfejlet dansk trafikpolitik, mens tid er!

Hvem fordrejer?

Hans Otto, pressefotograf

Jeg stemmer ikke på Venstre, men har respekteret dig som person og politiker.

Da du slog en kolbøtte tidligere på året efter ordre fra regeringschefen (og DF!), mistede jeg respekten for dig, og endnu værre blev det, da du i sidste uge i en tv-nyhedsavis med et lidt flakkende blik, men uden at blinke, hårdnakket påstod at

"... journalister manipulerer ...", når de afdækker vildledning og hemmeligholdelse af love og regler i den såkaldte udlændingeservice

Det er - på vegne af borgerne - journalisters opgave og pligt at afdække vildledning og bøjning af givne love og regler, så det er sølle at beskylde journalisterne for manipulation.

Det er dig og den regering, du er taget som gidsel af, der manipulerer.

En sæbeboble

Ulla Jessing, Virum

Det minder mig om Kejserens nye klæder når Olmert og Abbas i Paris som Sarkozys lakajer erklærer på pressemødet, at "fredsaftalen er tæt på".

Vil den israelske premierminister Ehud Olmert virkelig opgive Østjerusalem?

Vil den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas opgive at skabe en suveræn, levedygtig palæstinensisk stat?

Sarkozys plan om at oprette en ny union for regionen ved Middelhavet lyder interessant,men hvor meget realitet ligger bag planen? Eller er det bare en sæbebobbel. Når man tænker på at den israelske avis. Yediot Aharonot har lige betegnet Olmert som en politikker, der er færdig. Kan ingen tro på, at han kan spille en betydelig rolle i den ønskede fredsaftale mellem Israel og Palæstina.

Om højresving

Evert Friberg, Helsinge

I anledning af weekendens leder: "Venstres dræbende højresving".

Tak til landets justitsmor(d) for at delagtiggøre os i sine inderste tanker, da hun ramte en medtrafikant i Dragør i et højresving: "Jeg stopper ikke, for det vil øge risikoen for, at cyklister nedsætter agtpågivenheden."

En opsang til landbruget

Jette Rosenkvist, Vojens

Landbrugsindustrien - intensivt landbrug - bør afvikles af følgende årsager:

- Drivhusgasudledningen fra den globale husdyrproduktion er større end den fra hele verdens transportsektor. Danmark er storproducent af svin.

-70 pct. af verdens kornforbrug går til husdyrfodring, hvilket forårsager sult.

- En bøf (250 g oksekød) kræver fire tons vand at producere.

- Hundredvis af vandboringer lukkes disse år pga. pesticidforurening.

- Kød- og mælkefedt forårsager hjertekarsygdomme, danskernes hyppigste dødsårsag.

- 40 pct. af EU's midler tilgår landbrug, som skader klima, miljø, dyr, mennesker.

Konklusion: Landbrugsindustrien bør erstattes af bæredygtigt - ekstensivt - landbrug.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per-Olof Johansson

"Lyt nu alligevel til Høvding Seattle "- siger Jens Frydendal, Tjele
- problemet er, at det notorisk ikke er høvding Seattles tale

"Erik Meier Carlsen skal have ros for sin udredning af de reelle forhold omkring talen. "
- Det er måske lige lidt for meget – når nu han end ikke har styr på, at Vagn Lundbyes udgivelse ikke er en genudgivelse af Ted Perrys fiktion, men oversættelse af artiklen fra 1887. Og at lærebogen faktisk ikke advokerer for indholdet i talen, men blot beder eleverne overveje den som 'holistisk'.

"Sand oplysning er en god ting. Imidlertid har jeg vanskeligt ved at se problemet ved at bruge netop dette stykke fiktion i religionsundervisningen, der vel nøgternt set udelukkende bygger på fiktive skrifter, udarbejdet med henblik på at underbygge de myter religionerne baserer sig på. Ted Perrys flotte beskrivelse af, hvordan han opfatter et naturfolks tankegang, er i mine øjne en fin tekst at bruge som modvægt mod f.eks. biblens mere naturfjendtlige skrifter. "
- Mon ikke en gengivelse af en autentisk tekst er bedre at bruge end en flot litterær, misforstået fiktion, flot eller ej?

"Men naturligvis skal det hele forsynes med en klar advarsel mod at tro alt for meget på autenticiteten."
- Tro alt for meget på autenciteten – når det notorisk er fiktion og oven i købet misforstået?

Se mit af Information afviste indlæg på per-olof skriver...