Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
12. juli 2008

Ærlig snak fra Seeberg

Michael Sandfort, Brønshøj

Gitte Seeberg mener selv, at hun ikke forlader dansk politik ved at opgive sin plads i Folketinget til fordel for stillingen som generalsekretær i Verdensnaturfonden (WWF) - det bliver blot "politik på en anden måde".

Tak Seeberg for din ærlige beskrivelse af virkeligheden - for normalt lader organisationen, som om den er upolitisk, så den kan tiltrække så mange donorer som muligt.

Præsident for oprustning!

Mogens Ove Madsen, Års

Har netop overværet den franske præsidents tale her i Europaparlamentet. Det næste halve år i EU skal i regi af Frankrig handle om at sikre den nuværende landbrugspolitik, kritisere den høje EURO-kurs og ECB-rente. Men det mest interessante er, at Frankrig vil sætte turbo på forsvarspolitikken - forstået som øget efterspørgsel inden-EU efter våbenproduktion.

Sikke en underfundig måde sammen med det foran nævnte at forsøge at holde gang i fransk økonomi, så de ikke løber ind i det kritiske tre procents underskud på det offentlige budget! Og samtidig en meget interessant vinkel på en kommende dansk debat om forsvarsforbeholdet.

Sports-kommentatorer

Erik Jespersen, Frederiksberg

Mads Strarup mener ikke, at Rolf Sørensen lever op til hans sproglige niveau og kunstneriske krav.

Til gengæld formidler Rolf Sørensen netop det, vi ikke altid umiddelbart kan se på skærmen. Som tidligere topprofessionel cykelrytter kan han netop beskrive løbet med en cykelrytters viden, hvad angår f.eks. taktik. Man hører om vindretning - er det kraftig blæst - det er faktisk vigtigt når man kører på cykel. Det hørte man aldrig noget om tidligere. Han kender som regel etaperne, idet han jo selv har kørt dem mange gange, og hvis han ikke kender ruten, kører han den som regel igennem før etapen. Desuden kender han jo cykelsportsmiljøet indefra, hvilket kommer til udtryk i hans kommentarer.

Det for så lade ligge, at han ikke hæver sig op på Mads Strarups sproglige og kunstneriske niveau. Som gammel cykelrytter er han i hvert fald utroligt velgørende høre på. Hvad angår Dennis Ritter - han supplerer udmærket, og frem for alt forfalder han ikke til den råben og skrigen, som ellers er typisk for mange sportskommentatorer.

Nedværdiget

Philip Larsen, Herlev

Bew foreslår i en bagsideleder 10. juli efterspørgselsregulerende brugerbetalingstiltag hos de praktiserende læger som den store frelser for et spået armageddon indenfor det offentlige sundhedsvæsen. Herved undgår man, at folk søger læge med en neglerod.

Bew ynder da også at nævne de - dokumenterede - argumenter om, hvordan uligheden gror, hvis bare et lille beløb skal betales ved lægebesøg. Som løsning på det problem foreslår han, at man kan indføre en refusionsordning for de laveste indkomster eller en ordning, hvor lægen ikke må afvise patienter, der ikke kan betale, og det bliver dermed de offentlige myndigheders opgave at kræve pengene ind.

Hvordan ville bew selv have det, hvis han skulle troppe op på refusionskontoret og bede om halvtreds kroner? Ville du ikke føle dig overordentligt nedværdiget, så de fysiske - måske alvorlige - smerter dulmedes ved denne følelse og derfor udskyde lægebesøget? Og ville du ikke føle dig som et af fortidens fattiglemmer, hvis du troppede op uden en krone på lommen?

En overdosis

Ole Thiemer, Mørkøv

Skal vi bare kikke på, medens vores samfund tager en overdosis narko?

Ung Nordmand tager overdosis heroin og dør senere. Politiet beslaglagde mere hash, de første fire dage, end på hele festivalen i 2006 og 2007 tilsammen. 4250 procent flere ecstasy piller blev beslaglagt end i 2007. Alt dette bare på en uges Roskilde Festival.

Og det er endda på trods af, at der var færre gæster end tidligere år.

Vagtleder ved Midt- og Vestsjællands Politi, Bent Stavad udtaler: "Vi må nok sige, at stofferne er på festival i større grad. Vi har set flere eksempler på, at folk for første gang har været påvirket af hårde stoffer."

Hvornår pokker får vores politikere øjnene op for, at vi skal have lavet en ordentlig narkopolitik?

Lene Espersen bliver bare ved at hæve straffe rammerne, men det hjælper ikke, for i fængslerne lærer man alle de unoder, man ikke kunne i forvejen. Så hvad skal der gøres?

Først og fremmest så skal efterspørgslen mindskes, udbud og efterspørgsel går hånd i hånd, så når efterspørgslen falder, så falder udbuddet også. Vi bliver simpelthen nødt til at få indført obligatorisk narkoforebyggelse i skolerne, så vi kan stoppe efterspørgslen og derved komme problemet til livs.

Her fra Narconon Danmark, hvor jeg er daglig leder, laver vi forebyggende arbejde, og det virker! Så hvad er det, der gør, at dette ikke bliver obligatorisk i skolerne? Er politikerne bange? Er der for mange penge involveret i salget af narko? Tjener staten for mange penge på det, som de gør ved at sætte banderole på joint papir og tillade salg af det i kioskerne rundt om i landet, er det dét?

Det ville være dejligt med nogle politiske kommentarer her!

Tillykke EU

Jørgen Hagmund, Køge

Så lykkedes det endelig at begrænse - ja helt at forhindre - mindretallet i EU-parlamentet at udtrykke sig under forhandlinger. Mindretallet er nu også altid besværligt og irriterende. Med den nye forordning i hånden kan EU drage ud i verden og udbrede demokratiet.

Det lykkedes!

Per Thygesen-Poulsen, Sorø

Tak til Sven Karlsen, Brøndby, som 8. juli svarer på mit indlæg dagen før, 'islam er ingen race'.

Ganske vist kalder han mig chauvinist. Men opfylder dermed mit ønske om, at vi ophører med at kalde andre racister, med mindre de er imod visse racer. Det ser ud til at være lykkedes for mig.

Så må jeg finde mig i, at han fejlagtigt tror, at jeg ikke kan lide muslimer, eller at jeg gamle mand (79) er fornærmet over ikke at måtte jagte piger med slør.

Brugerbetaling virker ikke

Tørk Haxthausen & Ulla Paul, Sandvig

Den 10.juli tager bew positivt stilling til brugerbetaling for lægebesøg - sært nok uden at kigge over Øresund, hvor ordningen har været gældende i mange år.

Da vi bosatte os i Sverige for 24 år siden, var taksten for et lægebesøg 50 svenske kroner. Da vi flyttede for tre år siden, var prisen oppe på 150 kroner efter at være blevet forhøjet ca. hvert år - formodentlig, fordi den ikke virkede efter hensigten - at begrænse antallet besøg hos lægen.

Der var ganske vist loft over - de seneste år var den højeste udgift til lægebesøg indenfor 12 måneder sat til 900 kroner, hvorefter man slap for at betale resten af året.

Til gengæld kostede det 100 kroner at forny en recept og 200 at blive undersøgt på et hospital. Indlæggelse kostede lidt under 100 kroner om dagen - også her med en tidsbegrænsning.

I de 21 år, vi boede i Sverige, kunne vi på intet tidspunkt konstatere nogle ændringer i antallet af patienter i de lokale lægers venteværelser, selvom vi hørte om fattige, der blev hjemme og døde.

Også medicintilskud reguleredes efter tilsvarende principper, uden at kurverne for medicinforbrug adskilte sig fra andre landes.

Men det var iøjnefaldende, at samtlige ordninger medførte et øget bureaukrati, og at f.eks. vores lokale læge i Markaryd måtte have en ekstra medarbejder til at holde orden på alle beregninger og betalinger.

Motiveringen bag såkaldt brugerbetaling må anses for ideologisk.

Indianerelsker

Vagn Søndergård, København K.

Jeg skal sandelig love for, at Høvding Seattle får sin sag for i den vrede far, Erik Meier Carlsens forurettede kronik i Information den 9. juli. Men er det nu ikke at gå lidt for vidt ligefrem at øgenævne forfatteren Vagn Lundbye til indianer-elsker?

Hos denne læser efterlader kronikken i øvrigt et fromt ønske om, at Meier Carlsen nu vil gå videre med lige så vel-researchede og omfattende kronikker om Høvding Bush og Høvding Foghs langt mere vidtrækkende og skadevirkende løgne, blandt andet i forbindelse med den ulovlige Irak-krig og dens mange uskyldigt døde og lemlæstede.

Ignoranterne

Kim Øllgaard, Varde

Når man læser om forsvarets problemer med uddannelse af personel og fremskaffelse af materiel til krigen i Afghanistan, kan man vel kun konstatere, at vores militær er en vittighed, og de politikere, der har sendt Danmark i krig en samling håbløse ignoranter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Muldtofte

Til Mr. Sandfort, der mener at WWF er "upolitiske" - citat fra wwf.dk: "er en ikke-partisk organisation..." og "samarbejder med borgere, politikere..."

Du blander 2 ting sammen. Der er himmelvid forskel mellem at være upolitisk og at være partipolitisk uafhængig (som hos wwf sorterer under begrebet ikke-partisk). Alle danske grønne organisationer er partipolitisk uafhængige, men alle er også i lige så høj grad dybt involverde i natur- og miljøpolitik, hvordan skulle de ellers kunne arbejde? Det er deres vigtigste arbejdsfelt. Det er gået op for såvel wwf som de andre for længe siden, at man ikke kan gøre en forskel ved at klappe en panda på hovedet og yde ambulancetjeneste når katastroferne er indtrådt.

Endnu et citat, fra den forgangne uge, som vist ikke ligefrem efterlader indtryk af at wwf skulle være være upolitisk:

"...Vi venter kun på politikerne. Det egentlig problem syntes ikke længere klimaforandringerne, men de rige landes manglende vilje til at gøre noget ved dem.”, siger John Nordbo, leder af WWF Verdensnaturfondens klimaprogram som kommentar til G8-landenes klimaerklæring i dag."

Jeg ved ikke hvor du har fået dit indtryk af en upolitisk organisation fra,

vh JMu

Preben Juul Madsen

Vedr. Kvinder kan ikke blive store kunstnere

I artiklen 12. juli skrev I, at Francis Bacons Triptykon solgtes i 1976 for 43 mio. pund.
Det er ikke helt rigtigt. Det er billedet, som er malet i 1976, og det solgtes så sent som 14. maj 2008 hos Sotheby's i New York for 77 mio. dollars i hammerslag, med daværende kurs 372,2 mio. kr.
Vil man følge med i de dyreste kunstværker af danske og internationale kunstnere, så kan man det på www.kunstnyt.dk.

Med venlig hilsen
Preben Juul Madsen
journalist og forfatter
Betty Nansens Allé 43
2000 Frederiksberg