Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
23. juli 2008

En togbro er fremtiden

Emil M. Jelstrup, København N

Claus Schou har fat i den lange ende, når han i Information 15.7 juli betegner en fremtidig Femern-bro med plads til biltrafik som en skamstøtte - nu hvor klimaforandringernes alvor begynder at blive mærkbar for os alle. Det er imidlertid ikke en fremtidssikker løsning at skrotte projektet, for det ville da være en illusion at tro, at vi netop i globaliseringens tid pludselig ville holde op med at rejse.

I stedet burde vi tænke konstruktivt - og erstatte planerne om en traditionel, kombineret vej- og jernbanebro med en ren jernbanebro samt elektrificering og omdannelse af jernbanen København - Hamborg til en højhastighedsbane. Herved opnår man en kraftig reduktion af rejsetiden fra Sjælland til det sydlige udland - fire timer fra København til Berlin er slet ikke urealistisk. Det vil forventeligt kunne betyde en flytning af store dele af passagertrafikken fra olieslugende biler og fly til miljøvenlige tog.

DR skal oppe sig ...

Kim Borch, Frederiksberg

Mogens Jensen (S) har fat i mange gode fakta i kommentaren "DR skal oppe sig" mandag den 21. juli, men han glemmer at nævne det væsentlige, at statsministeren også fik afskediget DR nyhedsredaktør Lisbeth Knudsen.

Anders Fogh Rasmussen ærgrer sig nok over, at han ikke ventede med at afskedige hende til nu, hvor hun har fat i en sag, der er meget farligere for regeringen end en krig langt væk fra Danmark - og hvor faktisk tænkende danskere er involveret.

Kvinders seksuelle chikaner

P. Henriksen, Odense C

Ekstra Bladet er ude med riven mod teater- og filminstruktører. De kommer med udfordrende tilbud til deres unge kvindelige skuespillere og det sker, at kvinderne får en mindre eller slet ikke nogen rolle, når de afviser instruktørens tilnærmelser.

Men ligesom man oftere i voldsstatistikkerne fokuserer på mænds fysiske vold mod kvinder end på kvinders mindre synlige psykiske vold mod mænd, kan den seksuelle chikane gå begge veje. På samme måde som der i en voldssag kan foreligge en trussel fra kvindens side om f.eks. at tage barnet fra faren, inden knytnæven rammer kvinden, kan der også foregå et seksuelt og udfordrende spil fra kvindens side, inden instruktøren kommer med sit konkrete fysiske tilbud. I det øjeblik kvinden afviser instruktørens tilnærmelser, har hun gjort sit foregående seksuelle spil til chikane. Derved ikke sagt, at nogle instruktører ikke kan have tendens til at overfortolke deres unge kvindelige skuespilleres signaler.

Storkapitalens interesser

Ulla Jessing, Virum

Partiet Ny Alliance forsøgte at spille rollen som redningsmand for VK-regeringen, men den nyvalgte VK-regering havde ikke brug for Ny Alliance som støtteparti og er blevet et taberparti. Men nu er der kommet nye boller på suppen, Saxobank-direktør Lars Seier Christensen har meldt sig under fanen og har efter et interview i Politiken sin egen dagsorden for partiet.

Som han siger, vil han bruge noget af erfaringer fra erhvervslivet til at skabe et stærkere organisatorisk og økonomisk fundament for partiet ved at få nogle mennesker til at støtte Ny Alliance økonomisk. De to tilbageværende partistiftere kan sole sig med det økonomiske tilskud Saxo Bank vil sikre dem.

Men findes der også mange vælgere, som har lyst at stemme på et parti med et ultraliberal program, som varetager i første række storkapitalens interesser?

Uretfærdighed som forbillede

Ole Larsen, København V

Universitetsrapporten www.kortlink.dk/5hzu afslører for første gang hvor langt ned ad den sociale rangstige, USA er røget gennem de seneste 20 år. Og så inkluderer rapporten ikke en gang de seneste tre års dramatiske recession.

I 2005 ejede én procent mindst en tredjedel af den nationale rigdom, medens de nederste 60 pct. ejede fire pct. af rigdommen. Det ser tilsvarende ud med helbred, uddannelse, osv.

Dette er forbilledet for reaktionen i Danmark med quisling neocon Rasmussen som den for dem med de lave mentalkvotienter så afgørende 'stærke mand' i spidsen. Inden for de ret snævre rammer som den fremherskende forkærlighed for velfærdssamfundet giver dem, er det lykkedes dem at fremme ulighed, privatisering af sundhedsvæsen, forringelser af den offentlige sektor, osv.

Hjælp?

Tørk Haxthausen, Allinge

En bemærkning til forsiden mandag den 21. juli om WTO-forhandlingerne:

Når der kan være tale om et gennembrud, skyldes det i høj grad, at USA har fået genindsat tekst, som tillader 'monetization' af fødevarehjælp. Det betyder, at det fortsat vil være muligt for (især) USA at give fødevarehjælp til lokale organisationer, der sælger den videre på markeder i modtagerlandene - officielt for at skaffe penge til udviklingsarbejde.

Denne trafik har mange steder helt udkonkurreret lokale bønder og har forvandlet en del lande fra at være eksportører af fødevarer til at være afhængige af import - især fra de rige lande.

Midt i en agurketid

Søren Blaabjerg, Hørning

Det er meget positivt, at Information er begyndt at interessere sig for progressiv energieffektiv arkitektur, synes jeg, og - selvfølgelig - bør alt nybyggeri set i lyset af klodens - omsider bredt erkendte - kritiske miljøtilstand bygges som sådan. Men desværre batter det bare så lidt i det samlede billede, når man ser på det samlede opvarmningskrævende areal, dels i form af boliger, dels i form af institutioner, butikker og erhvervslokaler. Den helt store synder er imidlertid den måde, vi i de senere år har indrettet os på med boliger og arbejde herhjemme såvel som i de lande, vi normalt sammenligner os med:

Vi har i dag en ballast af enorme kvarterer med fritliggende, ofte meget store parcelhuse med deraf følgende meget store udvendige flader, der kræver opvarmning.

Det resulterer ud over et unødigt stort energiforbrug til opvarmning samtidigt i gennemsnit i meget store afstande, når man skal transporteres til og fra arbejde, hjem, skole, indkøb osv., altså et meget stort transportbehov, hvortil mindst én privatbil er nærmest en praktisk nødvendighed, hyppigt endda to i tilfælde af at far og mor begge er erhvervsaktive.

Man skal ikke græde over spildt mælk hedder det. Men hvad nu, hvis mælken bliver ved med at fosse ud - for at blive i billedet.

Her er der faktisk god grund til at græde lidt, for man kunne jo forlængst have gjort en del, eksempelvis have indført en bestemmelse i bygningsreglementet om, at alt nyt boligbyggeri skal være i form af tætlave bebyggelser om ikke i form af endnu tættere etagebyggeri.

Desuden kunne man for længst have standset den subsidiering af langdistancependling via skatten, der i dag kan gøre det økonomisk attraktivt for mange at bosætte sig langt væk fra deres respektive arbejdssteder, og for virksomhederne at placere sig derude hvor kragerne vender i forventning om, at de ansatte kommer kørende i biler fra et kæmpemæssigt opland, som om fysiske afstande overhovedet intet betød.

Internet overgår medlidenhed

Bo Warming, København N

Når ikke kun forbrugerne men også udbyderne vågner op til de muligheder, der er i internettet, så vil vi komme hinanden ved på mange nye måder og byttehandle og gavne hinanden vedrørende ikke kun de varer og servicetyper, der kan sættes pengebeløb på. Kærlighed, sex og alskens fritidshygge og samarbejde vil vokse op på uventede måder. Det kræver lidt yderligere liberalisering, og udviklingen sker for langsomt uden den.

Den hjælp, vi yder hinanden på det fri marked, overgår den som statslige eksperter og behandlere pådutter os via deres skatteyderbetalte monopoler.

Hvis vi nemt fodrede de centrale avancerede søgerobotter med vore 'haves og ønskes' omkring alt fra bolig, køretøjer, varer til venskaber, så kan vi dagligt maile os til spændende ny samarbejdsmuligheder, hvor værket drives af spontan lyst og ikke af fortænkt empati.

Sms, e-mail, internet og billedtelefoni kan supplere hinanden på måder som endnu få har drømt om, og nogle kan tjene penge på at snakke med folk og få betalingen opkrævet via den andens telefonregning, dvs. med millimeterdemokratisk præcision.

Hjemmefængslede straffefanger kan udelukkes fra at gå i dialog med egen bydel - eller modsat køn eller, hvad der virker som straf og forebygger ny forbrydelse - evt. at kunne tale med medfanger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her