Læserbrev

Stop spildet af forskningstalent

Vælger de kvindelige ph.d.studerende at følge deres ældre kollegers mønster, så vil mere end halvdelen af de kvindelige forskere, der er under 40 år, søge væk fra universitetet i løbet af de kommende år. Måske tilskyndet af, at ikke engang halvdelen gør sig håb om at kunne avancere på universitetet.

Vælger de kvindelige ph.d.studerende at følge deres ældre kollegers mønster, så vil mere end halvdelen af de kvindelige forskere, der er under 40 år, søge væk fra universitetet i løbet af de kommende år. Måske tilskyndet af, at ikke engang halvdelen gør sig håb om at kunne avancere på universitetet.

11. juli 2008

Videnskabsminister Helge Sander har lovet at nedsætte endnu et hurtigt arbejdende udvalg. Det sker som reaktion på en undersøgelse fra Ingeniørforeningen, der viser, at mere end hver tredje kvindelige forsker inden for det naturvidenskabelige område forventer at forlade universitetsverdenen de næste par år.

Naturligvis synes vi, Helge Sanders udvalg er et skridt på vejen. Men samtidig vil vi opfordre videnskabsministeren til at gøre udvalget både hurtigt og arbejdende i ordets mest konkrete betydning. Der er allerede snakket og analyseret så rigeligt på området.

F.eks. har ministeren tidligere slået til lyd for, at det er spild af talent for både den enkelte selv og for samfundet som helhed, hvis dygtige unge ikke får mulighed for at udnytte deres potentiale i uddannelses- og forskningssystemet.

Det er vi da fuldstændig enige i. Allerede nu bliver der spildt mange talenter!

Ingeniørforeningens undersøgelse viser, at kvinderne kun udgør 15 pct. af forskerne på området. Så der er god plads til forbedringer, og de skal til, hvis vi skal leve op til Globaliseringsstrategiens ambitioner om at fordoble antallet af ph.d.ere.

Den gode nyhed er, at kvinderne udgør 46 pct. af de nuværende ph.d-studerende, hvilket er en flot andel indenfor den naturvidenskabelige og tekniske verden.

Men vi har brug for at holde fast i den høje procentvise andel - og gøre den større.

Vælger de kvindelige ph.d.studerende at følge deres ældre kollegers mønster, så vil mere end halvdelen af de kvindelige forskere, der er under 40 år, søge væk fra universitetet i løbet af de kommende år. Måske tilskyndet af, at ikke engang halvdelen gør sig håb om at kunne avancere på universitetet.

Der er ellers tale om en meget talentfuld gruppe kvinder, der har taget en længerevarende uddannelse og efterfølgende kastet sig over yderligere tre års forskeruddannelse.

Der venter derfor mindst to udfordringer:

For det første at få udnyttet potentialet blandt kvinder og få øget antallet af forskere.

For det andet skal der ydes en indsats for at gøre universitetsverdenen attraktiv for de kvinder, der vælger forskervejen.

Der er nok at tage fat på og masser af samfundsøkonomisk fornuft at hænge arbejdet op på. Ingeniørforeningen står gerne til rådighed med konkrete ideer.

Line Busk er formand for Kvindeudvalget, og Esben Søltoft formand for Uddannelses- og Forskningsudvalget i Ingeniørforeningen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu