Læsetid: 2 min.

Delebiler og delebøger

Bibliotekerne er i opbrud for tiden, antallet af dem falder, der omorganiseres på livet løs, og i Køge er insekter nu også gået til angreb
Debat
21. august 2008

Ideen med delebiler har ikke for alvor slået an, men tørre tal viser, at antallet er svagt stigende, og hvorfor ikke overføre ideen til bøger? I stedet for et købe en hel bog køber man en andel og læser på skift. Jamen, forresten - det har vi jo allerede. Det hedder biblioteker.

Efter en kommentar, der manede til åbenhed over for Ringsteds plan om at privatisere biblioteket, så det kunne ligge i et butikscenter, hvis det betød flere lånere, blev jeg glædeligt belært om, at slig placering allerede ses mange steder i landet.

En anden læser skrev og fortalte om Community Center i Gellerup ved Århus, som har gjort biblioteket til medborgercenter med sundhedsfunktioner, empowermentprojekter og jobrådgivning. Desuden er der it-undervisning, lektiehjælp og lokalhistorisk arkiv - som et godt alternativ til markedsmodellen.

Møntkataloger

Det viser kun, at vi hovedstadsjournalister sidder på vores kontorer og kommer alt for lidt rundt i landet og ud i virkeligheden! (Tal for dig selv, hører jeg mine kolleger sige!). Til gengæld er vi altid på arbejde, også når vi har fri. Således kastede jeg mig ved en fest for nylig over en herre fra biblioteksbranchen for at høre, hvad han mente om det store opbrud for tiden i biblioteksvæsenet, anført af den nye og yngre chef for Hovedbiblioteket i København, som vil kassere en masse gamle bøger og lave bestsellerpromoverende, forbrugerrettede opstillinger i stueetagen.

Det, syntes han, var glimrende, hvad kassationer angår. Alt for mange bøger samlede støv uden at blive lånt ud i årevis. F.eks. mente han at vide, at der stod gamle møntkataloger, hvis forfatter scorer store bibliotekspenge. Han mente nok, vi kunne undvære de ældste årgange. Problemet er, at bibliotekarer dårligt har tid til at kassere.

Omvendt frygtede han den stigende kommercialisering og mente, det var for meget, når Frederiksberg Bibliotek har 70 eksemplarer af en bestemt bestseller, hvortil jeg - apropos delebiler - reaktionært fremholdt, at når nu skatteborgerne netop efterspørger de bøger, kan der være en demokratisk ide i at have mange af dem. Han fortalte også, at det har umådelig betydning, hvad der står på de skrå hylder, så man kan se forsiderne. Der burde være mere rotation, så de mindre populære får en større chance mellem alle bestsellerne.

Egon

Nu var det ikke en videnskabelig undersøgelse, idet det statistiske materiale kun var én person, men det er altid interessant at tale med en, der har føling med området.

2007 har i øvrigt været et hårdt år for bibliotekerne, idet 20 procent af landets biblioteker og filialer er blevet lukket i forbindelse med kommunalreformen. Det oplyser det udmærkede netkulturtidsskrift Søndag Aften, som også fortæller, at udlånet ikke desto mindre næsten ikke er faldet i forhold til året før.

Men i Køge angribes børnebiblioteket fra uventet hold, idet insekter er begyndt at æde de bærende konstruktioner i det gamle hus, hvor bøgerne bor. Et angreb fra helt uventet hold - eller vil de bare sluge nogle knippelgode insektbøger som den om cykelmyggen Egon?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her