Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
30. august 2008

Liberal versus liberalist

Kjeld Madsen, Århus C

Selv om Morten Levy i sin kommentar til Henning Tjørnehøj om hvorvidt, der bør skelnes mellem liberal og liberalist, tager et par ordbøger i ed, vil jeg stadig påstå, at man sagtens kan være liberal uden at være liberalist, ligesom man udmærket kan være social uden at være socialist. Ja man kan sågar være feminin uden at være feminist og maskulin uden at være maskulinist.

Bæredygtigt biobrændsel?

Jette Rosenkvist, Vojens

Der går mellem 3,7 og 5,9 kilo korn og kraftfoder til fremstilling af henholdsvis et kilo svine- og oksekød. Korn, der kunne have mættet langt flere mennesker, hvis det ikke var blevet 'forædlet', som landbrugsindustrien så smukt kalder omdannelsen af fødevareprodukter fra vegetabilsk til animalsk.

Dertil kommer, at der til produktion af 1 kg oksekød yderligere kræves et grovfoderforbrug på mellem 7,5 og 14 kg i form af tørstof fra græs, majs- og græsensilage.

Grundet det intensive landbrug med yderst kritisable vilkår for landbrugsdyrene, bukker hvert år 2,7 mio. svin og hver femte-sjette ko under i staldene. Dyrene har i deres levetid forbrugt store mængder vegetabilske fødevarer, bidraget til miljøforurening og CO2-udledning, men ender aldrig, hvor de var tiltænkt: på middagsbordet. Kan bio-brændstof på baggrund af disse store omkostninger ved selvdøde dyr kaldes bæredygtigt?

Selvbestemmelsesret bør anerkendes

Ib Christensen, fhv. MEP & MF

"Alle folkeslag har selvbestemmelsesret. I kraft af denne ret kan de frit bestemme deres politiske stilling og frit stræbe efter at gennemføre deres økonomiske, sociale og kulturelle udvikling." (FN-konventionen om borgerlige og politiske rettigheder, afsnit I, art. 1, pkt. 1).

Stormagtsinteresser spiller ind, når vestlige lande anerkender Kosovas selvbestemmelsesret, men ikke Sydossetiens. Og når Rusland anerkender Sydossetien, men ikke Kosova.

At opløsningen af Sovjetunionen blev en fredelig affære, mens Jugoslavien opløstes i krige og udrensninger, viser forskellen på at anerkende selvbestemmelsesretten og fornægte den. I årtier er kurderne i Tyrkiet blevet undertrykt, og Spanien nægter baskerne ret til en folkeafstemning om selvstændighed.

De engang - f.eks. af kolonimagter - fastsatte grænser betragtes som hellige. Kashmir må ikke slutte sig til Pakistan, og i Afrika skærer grænser igennem folkeslag. Resultat: mangeårige krige og terrorhandlinger.

Skal verden blive et fredeligere sted, må folkenes selvbestemmelsesret respekteres. Det er uforståeligt og kortsynet, at verdens demokratiske lande ikke insisterer på anerkendelse af folkenes selvbestemmelsesret, men nærmest betragter alle bestående grænser som uforanderlige.

Bankerne må klare sig selv

Michael Kongstad Nielsen, Virum

Ingen tvivl om, at Finanstilsynet har "sovet i timen", som Mads Qvortrup skriver 28. august, men artiklens øvrige pointe om, at det er rigtigt og nødvendigt at staten griber ind og overtager banker i nød, er bestemt ikke rigtig. Hvis vi skal have en troværdig, privat banksektor, så må den selv være med til at holde orden i egne rækker. Det er ikke staten, der skal sikre bankernes kreditværdighed overfor udlandet, det må de selv søge for. Bankerne burde gå sammen og hjælpe en bank i nød, eventuelt overtage den og indkassere de tab, der måtte vise sig, i stedet for at lade staten og dermed skatteyderne tage skrællet.

Danske banker har i en lang periode scoret kæmpe overskud år efter år. Når der så kommer en lille krise, må de vise, at de har kræfterne til at gå ind og sikre opretholdelsen af den finansielle stabilitet i landet. Ellers kunne vi jo lige så godt nationalisere banksektoren. Så var det staten, der drev bankerne og scorede overskuddene til glæde for skatteyderne.

Om nazisme

Allan A. Guldberg, Tel Aviv, Israel

Nu har venstrefløjen jo sådan set aldrig haft tradition for moralske skrubler i forbindelse med ords præcise betydning. Derfor er det sådan set heller ikke den store overraskelse, at filminstruktøren Christian Braad Thomsen (CBT) i indlægget "Danmarks Nürnberglove", såmænd endnu en trættende gang kalder regeringen og nu også S/SF for nazistiske. Dette kan være ensbetydende med to ting. Enten aner CBT og resten af den moralsk ophøjede venstrefløj ganske enkelt ikke hvad nazisterne var for nogle. Men for os andre der ved, at det var det næstmest morderiske kollektivistiske (og dermed sjovt nok venstreorienterede) regime nogensinde, en frygtelig ondskab, så forklejnes mindet af venstrefløjens refleksbrug.

Det er én ting, at henvise til en specifik, mindre kendt del af nazisternes politik, som eksempelvis rygepolitikken. Men noget andet, at fortsætte den evindelige automatiske malen med den brede pensel, medmindre man kan dokumentere hele pakken. Eksempelvis var Arafat en fascistisk antisemit, derfor rammer ordet nazist ikke helt ved siden af. Men, som skrevet er der også en anden mulighed. Forklejningen er bevidst. CBT påstår måske ikke, at Fogh har gaskamre og koncentrationslejre for handicappede, homoseksuelle, sigøjnere og jøder, men tværtimod, at det havde Hitler heller ikke.

Så så længe CBT og andre ikke kan påvise hele pakken når de kalder anderledes tænkende nazister, kan deres brug af ordet kun tolkes som en skjult Holocaustfornægtelse.

Enhedslisten er et alternativ

Frank Aaen, MF for Enhedslisten

Ole Thorbek spørger den 26. august om alternativet til SF's kurs. Efter vores opfattelse skal venstrefløjen ikke flytte sig hen mod regeringen men skærpe forskelle, ikke mindst hvor der kan samles aktiv opslutning. Når forældre og elever kræver flere penge til velfærd, kan det ikke nytte at SFs finansordfører lyder som en direktør i Nationalbanken og vil stemme for finansloven uanset hvad. Når strejker sætter ligeløn og bedre vilkår for offentligt ansatte på dagsordenen, skal støtten ikke kun komme som ord i en valgkamp. Det er dumt at støtte privatisering af DONG og dermed kulværker i stedet for vind. Og hvordan får vi en bedre udlændingepolitik ved at afstå fra modstand mod 24-årsreglen.

Vi er imod at dansk politik gøres til et konsensuspræget spil om magt og indflydelse uden klare politiske forskelle. Enhedslisten ønsker indflydelse for at ændre samfundets kurs og venstrefløjen skal ikke ligne regeringen på afgørende områder. Vi ønsker ikke alene et taburetskifte men en anden politik. Er det så urealistisk overbudspolitik Enhedslisten kompromisløst står for? Nej. Vi har mange konkrete forslag til politik, der kan samle flertal med en ny regering. Og vi er parat til også små fremskridt, men det er afgørende for demokratiet, at der eksisterer en reel og tydelig opposition. Realisme og indflydelse er vigtigt, men det er urealistisk at tro, at man kan skabe forandring ved at løbe mod højre. Der kan kun komme forandring, hvis man viser en forskel og kan forbinde sig med folkelige krav om forandring.

Virkelighedschok

Nis Rasmussen, Hundested

Netop hjemkommet til virkeligheden efter to ugers flimrende fjernsyns-OL, må jeg bedrøvet konstatere, at der ikke er noget nyt under solen i den hjemlige andedam, hvor "ikke en fisk, fugl eller frø har fået det dårligere under den nuværende regering".

Alligevel er en femtedel af de danske dyre - og plantearter truet af udryddelse. Forstå det, hvem der

kan. Løgnhalsen Fogh og hans uskønne sammenrend af liberalister, regelryttere og xenofober gør stadigt deres bedste for at afvikle velfærdsstaten, som vi kender den. Om det drejer sig om skoler, ældrepleje, sygehuse og miljø, er sandheden den samme triste: Det går ad helvede til! Og regeringen sidder på hænderne. Det til trods himler den i tide og navnlig utide op om historiske million- og milliardbeløb, der er blevet tilført både det ene og det andet sted.

Hvis regeringen i det mindste tonede rent flag og sagde:

"Jamen, vi er sgu ligeglade med miljøet og den offentlige sektor. Vi ønsker, at vi kommer helt ned at vende, hvorefter et splinternyt, liberalistisk samfund vil opstå som en Fugl Føniks på resterne af det gamle. Det ville trods alt indgyde en vis form for respekt om end måske ikke den store tilslutning. Men nej, vi fyldes i stedet med buldrende bragesnak og store ord og fedt flæsk, så kvalmegrænsen for længst er overskredet. Hvornår mon danskerne får nok og afvikler regeringen, som vi kender den. Det kan kun gå for langsomt."

OL dækningen er 'disket'

Jens Mauri Ipsen, halvfinne

Der er en graverende fejl ved listen over medaljer vundet ved olympiaden i mandagens Information 25. august 2008: Finland mangler. De finske kvinder har vundet en guldmedalje og en sølvmedalje, mændene to bronzemedaljer. Hvis det skal være den mindst ringe dækning står det slemt til. Den ansvarlige burde diskes!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tom W. Petersen

Kære Nis Rasmussen
Så længe så mange holder sig til, hvad statsministeren siger, i stedet for at se på, hvad han og hans regering gør, afvikler vælgerne ikke regeringen.