Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
15. august 2008

Georgien er ikke Ruslands forhave

Kim Folke Knudsen, Kgs Lyngby

Den russiske regering meddeler, at de ønsker et regimeskifte i Georgien. Den georgiske regering er valgt og hjemhørende i en anden nation anerkendt af FN og Rusland selv. Rusland ønsker tætte kontakter med EU og NATO. Men tætte kontakter fodrer, at Rusland lægger stormagtsretorikken til side. Georgien er ikke Ruslands forhave eller baggård men en selvstændig og uafhængig nation. De eneste, der kan fremskynde et regimeskifte i Georgien, er det georgiske folk gennem demokratiske valg. Det russiske militærs brutale og hæmningsløse fremfærd mod et lille naboland med hvem man er uenig om grænsedragningen viser Kremls sande ansigt - våbenmagtens ansigt. Har vi set det før: Finland 1939, Estland-Letland-Litauen 1940, Tjekkoslovakiet 1948, DDR 1953, Polen 1956, Ungarn 1956, Tjekkoslovakiet 1968, Polen 1981, Tjetjenien 1999.

Hvornår bliver Rusland en global partner og ikke en global trussel for landets naboer?

Hvor længe skal det russiske folk spærres ude fra retten til reel frihed og demokrati?

Hvor længe skal det russiske folk leve med et regime som søger inspiration i fortiden frem for nutiden?

Er det Gud eller kirken der er død?

Carsten Ploug Olsen, Odense NØ

Ikke Gud men kirken er død. Siden 1920 har vi imidlertid haft en enestående chance for at revitalisere kirken gennem værket Vandrer mod Lyset! (udgivet ved Michael Agerskov). Hvorfor ikke prøve noget nyt - sandheden?

Hitler versus god ledelse

Per Thygesen-Poulsen, forfatter til 23 bøger om ledelse

"For at finde en større fascination af 'ledelse' skal vi vist tilbage til 30'ernes Tyskland," skriver Claus Schou i på debatsiderne 13. august.

Men det er en udbredt fejltagelse. Hitler og hans parti interesserede sig ikke for ledelse men for lederen. Lederen er en person, ledelse en proces, et samspil mellem mennesker, det, professor Johnsen kalder 'lederiet'.

Den såkaldte nazistiske ledelse var en dårlig ledelsesform over andre end udygtige, uvidende medarbejdere. Den udelukker helt de tilbagemeldinger som kan hindre katastrofale fejl. Nazityskland gik under på grund af dårlig ledelse og magtsyge ledere.

Dalai Rasmussen

Ivan Gullev, Frederiksberg

Oppositionen til magthaverne her i landet lader meget tilbage at ønske. Man kunne følge Tibets eksempel og højne situationen ved at vælge et drengebarn fra et af landets vuggestuer, som Danmarks alternative statsminister. Chancen for at han ad åre bliver en ny Rasmussen synes større end at vente på de nuværende aspiranter.

Lederskab

Tørk Haxthausen, Sandvig

Johann Hari skriver i Information 12. august om folks reaktion på klimakrisen: "Det er så langt fra, hvad vi tidligere har oplevet, at det instinktivt virker, som om det umuligt kan være sandt."

Nej. Vi ser på vores ledere og må konstatere, at vækst er vigtigere end overlevelse - hvis videnskaben da har ret.

Så det har den nok ikke.

Bestikkelse straffes

Asger Henning Jensen, Søborg

I Information d. 14. august betegner Bent Winther det som "utraditionelt", at Saxo Bank/Lars Seier Christensen har udlovet (og betalt) et bonusbeløb til folketingsmedlemmer for at arbejde for lavere skat. Der er også en god grund til, at der ikke er en tradition i Danmark for at gøre sådan: Ifølge Straffelovens § 122 straffes nemlig dem, som yder, lover eller tilbyder nogen, der virker i dansk, offentlig tjeneste eller hverv, gave eller anden fordel for at formå den pågældende til at gøre eller undlade noget i tjenesten, med bøde eller fængsel indtil tre år (aktiv bestikkelse). I modtagerne straffes efter straffelovens § 144 (passiv bestikkelse).

At lade vælgerne vælge folketingsmedlemmer og så senere gå hen og købe et parti, dets program og folketingsmedlemmer, anser nogle måske som særligt smart. I virkelighed nås dermed et nyt lavpunkt i den danske politiske kultur.

SF og det menneskefjendske mudder

Henrik Guldborg Bøge, Charlottenlund

I sin evige kamp for at blive et 'ansvarligt parti', der kan få ministerbiler, fortsætter SF sin direkte kurs mod højre i dansk politik. Senest ved at acceptere den menneskefjendske 24-årsregel, der forhindrer helt almindelige mennesker i at bosætte sig i Danmark med deres elskede.

Meningsmålingsdemokratiets enorme menneskefjendske muddersump, der i forvejen tæller S, V og K har i den grad fået tag i SF. Men kære SF: Hvad er stemmerne værd, hvis ikke de flytter holdninger? SF har efterhånden solgt ud af så meget af partiets politik, slugt så mange kameler, og lavet så mange kovendinger, at navnet Socialistisk Folkeparti simpelthen er falsk varebetegnelse. PF passer bedre: Populistisk Folkeparti.

Blot husk, kære medvælger, at de eneste to partier i Folketinget, der stadig vil en anstændig og menneskelig indvandrerpolitik, er Enhedslisten og Radikale. SF er nu officielt en del af regeringens menneskefjendske politik.

En god nyhed - og en dårlig ...

Pernille Frahm, MF for SF

På forsiden af Information 14. august kan man læse en god nyhed og en dårlig.

Den gode nyhed er, at der nu endelig kommer noget seriøst ud af alle SF's bestræbelser på at opstille et reelt alternativ til Anders Fogh i god tid før et valg. Et fælles udspil om integration, der om noget har været en øm tå i de sidste mange valgkampe, vil kunne være starten på en fælles platform for en ny regering. Og erfaringerne fra både Sverige og Norge er, at det er forudsætningen for at få et nyt alternativ til magten. I Norge var det Venstrefløjen der gjorde kunststykket. I Sverige var det - trist nok - højrefløjen, der havde succes med samarbejde.

I Danmark skal det meget gerne blive venstrefløjen, og SF skal have en position, der sikrer, at en ny regering rykker til venstre.

Fælles integrationspolitik, hvor asylsøgere slipper ud af asylcentrene, hvor Ghettodannelser ses som et boligsocialt problem, der skal danne grundlag for boligsociale løsninger, og hvor der sættes aktivt ind mod diskrimination og mod manglende vilje til at ansætte mennesker fra de etniske minoriteter i det offentlige. Det er langt hen ad vejen godt nyt. Prisen for SF er, at acceptere, at vores fortsatte modstand mod 24-årsreglen og tilknytningskravet ikke bliver løst politisk i Danmark, men skal overlades til en kommende udmøntning af EU-reglerne, der formentlig vil afskaffe begge disse vanvittige bestemmelser.

Den dårlige nyhed er, at det åbenbart har været nødvendigt for Information at hive fat i de konservative og Peter Skaarup for at få en reel kritik af udspillet. Overraskende nok, har de ingen kommentarer til indholdet, kun at de ikke kan lide SF og ikke stoler på os.

Det kan man da kalde en nyhed, og så på forsiden.

Afbalanceret journalistik, tak

Michael Kongstad Nielsen, Virum

Det tjener ikke Information til ære at dække krigen i Georgien så ensidigt antirussisk, som tilfældet er den 13. august. Af fire artikler på side 8 og 9 er én neutral og objektivt beskrivende (Kristian Villesens), mens tre har en antirussisk vinkel. To af dem er 'tæt på'-artikler om hvordan nogle få konkrete personer oplever de russiske bombardementer. Den sidste er ren antirussisk propaganda i form af Per Dalgårds interview med en såkaldt forsker ved det USA - finansierede Carnegie Center i Moskva.

Hvor er den sydossetiske vinkel? Kan Georgiens fremfærd overfor Sydossetien og Abkhazien blot ignoreres? Da Serbien i sin tid lod militæret rulle ind i Kosovo var det så sandelig det etniske mindretal, der fik opmærksomheden og sympatien. Nu var det Georgisk militær, der rullede ind i Sydossetien i ly af OL. Hvad mon kunne være sket, hvis ikke Rusland havde reageret?

Vi vil gerne bede om nuancer og afbalanceret journalistik, tak.

Snydt igen

Hans Bredahl, Roskilde

Brugsforeningerne, der har en så fin moral, og udgiver samfundsfornuftige tidsskrifter, sælger for tiden en selepude til børn med 50 kr. rabat.

Hvad de undlader at gøre opmærksom på er, at puden fra næste år er ulovlig. Det har jeg gjort opmærksom på over for den forbrugerejede koncern og fået det svar, at puden er lovlig nu.

Forbrugerejet eller ikke. Forbrugerne bliver snydt igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Pernille Frahm har ret i at man som socialist skal tænke langsigtet og strategisk. På kort har SF opgivet kampen imod de urimelige familiesammenføringsregler, og om EF-domstolen vil presse en ændring igennem må vi se, men hvis det ikke sker har SF opgivet kampen på forhånd. Strategien for socialister der vil ændre verden, skulle måske ikke basere sig så stramt på at kvalificere sig til at deltage i regering engang i fremtiden, når det betyder at man må opgive sine holdninger på forhånd.
Snarere var det måske en ide at stå mere fast, og presse en S-ledet regering .
Erik Bach
formand Folkesocialistisk Alternativ