Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
14. august 2008

Privatissime

Ivan Gullev, Frederiksberg

Fem til seks røverier af værdihåndteringsfirmaer over få år, efterlader det indtryk, at disse private selvbestaltede opkomlinge er helt uden for pædagogisk rækkevidde. Den slags trafik burde nationaliseres og varetages af Nationalbanken.

Ja, man får den tanke at røver og offer er af samme surdej.

Uheldig overskrift om Bin Laden

Jørn Borggreen, Jyllinge

Johann Haris internationale kommentar 12. august var igen en af de meget velvalgte artikler i sommerserien om den globale opvarmning, som Information virkelig fortjener et skulderklap for. Intet andet synes så vigtigt lige nu.

Uheldig er overskriften, fordi det har aldrig været forfatterens intention at så meget som antyde, at man ikke også skulle efterstræbe Bin Laden. I originalartiklen på www.johannhari.com er der en tilføjelse, hvor han beklager, at overskriften ved en teknisk fejl kom på; J. Hari skrev den ikke og tager afstand fra den. Den rigtige overskrift skulle være: "Det masseødelæggelsesvåben som virkelig skulle bekymre os". Det er min oversættelse.

EU må føre an i nyt koncept for fred

Sofie Carsten Nielsen, Nyt Europa

I Nyt Europa er vi helt på linje med Pentagons Afrika-ekspert, Shannon D. Beebe, der efterlyser mere forebyggelse og en langt bredere tilgang til sikkerhed. Hvis mennesker rundt om i verden er tilstrækkelig desperate, så er der altid en der er rede til at dræbe for 100 dollar. Her hjælper missiler ingenting.

Derfor så vi gerne, at EU's naboskabsprogram (ENP) fik mere opmærksom, og blev prioriteret yderligere. I år er der afsat 1,6 milliarder euro. Det lyder af meget, men hvis man tænker på, at lande som Egypten og de palæstinensiske områder indgår i programmet, samt at programmet rummer meget ambitiøse delmål, ja, så er det i virkeligheden småpenge vi her taler om.

Situationen er grotesk. Bedst som der i disse dage breder sig en stemning af 'mindre EU', skal der ikke kradses meget i verdens overflade før vi ser behovet for 'mere EU'. Det er fint, at EU f.eks. gør det muligt for 1.500 studerende fra ENP-landene at studere i EU. Tallet antyder ikke desto mindre, at vi skal op i et helt andet gear, før EU for alvor kan bidrage med udviklingen af et nyt koncept for fred.

Du har ret, Peter Hørning

Søren Tillisch, Frederiksberg

Kære Per Hørning. Jeg må give dig ret i dit læserbrev i Inf. 9. august.

Min selvretfærdige overkorreksede bemærkning var ikke en disse bedre end Peter Hjørnes antimuslimske proserbiske tirade. Ingen af de to indlæg præciserede, hvad det egentlig handlede om, altså de mange tvivlsspørgsmål om Radovan Karadzics rolle i Balkankrigen 1992-1995 i anledning af hans mildt sagt forsinkede arrestation. Det gjorde du så for os. Tak for det.

En dårlig forretning

Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening

Helt i tråd med sommerens tradition var pressen på pletten, da årets optagelsestal til universitetsuddannelserne blev offentliggjort. Men i modsætning til de senere års succeshistorier er antallet af studerende, der er optaget på en universitetsuddannelse i år faldet.

Jeg er ikke i tvivl om, at ét af de store problemer i denne forbindelse er, at der ikke er sammenhæng mellem de fagkombinationer, som de unge skal vælge i løbet af det første gymnasieår og adgangskravene til universitetsuddannelserne.

Derfor beroliger det også, at videnskabsministeren vil tage adgangsbekendtgørelsen op til fornyet overvejelse. Må overvejelserne denne gang resultere i, at adgangsjunglen munder ud i en overskuelighed, så regeringens 50-pct.-målsætning nås og de unge ved, hvad de kan regne med.

Det er nemlig en rigtig god forretning for både den enkelte og samfundsøkonomien, hvis så mange som muligt af en ungdomsårgang får en uddannelse. Det fremgår af Arbejderbevægelsens Erhvervsråds netop offentliggjorte analyse.

En højere uddannelse resulterer således i mindre deltidsarbejde, giver lavere risiko for ledighed og førtidspensionering og det betyder senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet - gennemsnitligt helt op til otte år. Det er indlysende, at det kun kan være en god forretning for det danske velfærdssamfund. Faktisk så god, at set over et helt livsforløb øges nettobetalingen til de offentlige kasser med 4,6 mio. kr. pr. person ved at tage en lang videregående uddannelse.

Også for den enkelte har en lang videregående uddannelse økonomisk betydning. Personer med en lang videregående tjener i gennemsnit 50 pct. mere i timen end personer med en erhvervsuddannelse.

Putin gør det rigtige

Karsten Riise, Roskilde

Georgien har en vital placering for Rusland, og der har været tale om at tilknytte Georgien til NATO. Den slags skal en russisk statsleder naturligvis forhindre i opløbet, inden der bliver stationeret NATO-tropper, missilskjold og atomvåben i Georgien.

Endvidere ser Putin behovet for at demonstrere Ruslands vilje ved at ydmyge Vesten over for andre lande og regioner i Ruslands interessesfære. Så når den svage modstander (Georgien) ligefrem er dum nok til at udfordre den stærke (Rusland), så skal man som den stærke spiller naturligvis udnytte sin chance fuldt ud - det gør Putin.

Kosovos løsrivelse efter vestlig militær indgriben over for Jugoslavien danner naturligvis præcedens. Sydossetien har to gange ved folkeafstemninger bekræftet sit ønske om løsrivelse og samarbejde med Rusland.

Vesten ønsker at ekspandere og respekterer ikke en svag spiller. Putin har lært, at hver gang han er blød over for Vesten, så skærer Vesten af hans salami - hvorimod når han går enegang, så kan han vinde.

Rusland står nu stærkere - både moralsk, militært og politisk.

Putin-bashing

Erik Philipsen, Frederiksberg

Information har gennem længere tid lavet bemærkelsesværdigt fine og tankevækkende forsider. men forsiden om Georgien 12 august er demagogi af værste skuffe. Bladets efterhånden nærmest maniske Putin-bashing er nu trængt helt ud i det absurde - og sat på forsiden. En enkelt sætning: "Georgien synes at være faldet i en russisk fælde" fra Jørgen Steen Nielsens interview med Ib Faurby hales ud af sin sammenhæng og placeres på forsiden med den demagogiske forvridning, at det nu igen er Putins skyld, at civile lider, som billedet så klart fortæller.

Hvis det virkelig er Putin, der bevidst har lokket Saakasjvili til at bombe løs mod civile mål i Sydossetien, så er han en ufattelig god politisk skakspiller. Problemet er snarere, at Saakasjvilli er en ufattelig naiv og ambitiøs fantast, der har ladet sig forføre af den stribe af NATO notabiliteter, inklusive Condoleezza Rice, som i den seneste tid har besøgt Tbilisi, til at tro, at han i ly af de Olympiske Lege kunne lave et ubemærket hurtigt militært indgreb, som NATO så ville støtte.

Jeg har det

Jesper Koerstz Jensen, Folkeskolelærer

Mon ikke konklusionen i Bertel Haarders afbureaukratiseringsudvalg bliver, at der er behov for noget mere skriftlighed fra de offentligt ansattes side, som man så kan aflevere til nogle ledere, der så kan kontrollere, om man udfører sit arbejde ordentligt?

Mediernes rolle er skræmmende

Steffen Hahnemann, Ørbæk

Så er der gået seks dage siden Georgien indledte en offensiv mod civilbefolkningen i Sydossetien. Ved mediernes hjælp er denne fase i krigsudviklingen snart glemt af de fleste til fordel for en vrede over "Ruslands overgreb på Georgien". I marts d.a. havde Rusland advaret EU om, at et militært angreb fra Georgiens side på de to autonome områder Abkhasien og Sydossetien ville udløse en russisk militær indgriben. En advarsel både USA og EU tilsyneladende har valgt at overhøre til fordel for militær og politisk støtte til Georgien - vel også helt frem til det georgiske angreb.

Mediernes rolle i disse dage efter Georgiens genocide har været skræmmende - og for naive sjæle utroligt. Jeg har fulgt The Guardian, New York Times og Information. Læserbrevene - inklusive mit eget i Information den 11. august - har været præget af vrede mod Georgien og skuffelse over EU's og USA's rolle, mens de nævnte aviser og deres ledere gradvis skruede op for en fremstilling af Rusland og ikke Georgien som skurken i spillet. Hvis medierne er så meget til fals - så er der ikke meget vi kan stille op over for vestens konfrontationspolitik og krigeriskhed. Så bliver vi alle medskyldige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her