Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
27. august 2008

Fortidens fakta - sort på hvidt

Sine Rosenbeck-Due Sjölund, Nørresundby

Der er en ting, der springer i øjnene ved læsning af serien Fortidens Synder (22. og 23. august). I intro-artiklen den 22. august citeres Bent A. Koch for at sige, at de to første artikler i serien har mange "usynlige udråbstegn og løftede pegefingre".

Det er sjovt at se, hvordan retorikken i artiklerne matcher de borgerlige journalisters fuldstændigt, når de går til angreb på 'fjenden', i dette tilfælde venstreorienterede (og åbenbart mere upartiske) journalisters arbejde. Se blot overskrifterne, de forstærker dette indtryk af fordømmelse, som er designet til at fuldende parodien på de talløse angreb Information eksempelvis er blevet udsat for. Det er underfundigt på denne måde at give igen samtidig med, at man får påpeget tankevækkende fakta. Det får også Jørn Mikkelsens udtalelse (i samme artikel) om, at man bør stole mere på CIA end andre tjenester til at tage sig tilpas latterlig ud, og sammen med ham nyhedsformidlerne, som de vel burde være, i tidens løb på de to aviser.

Og politikere - ingen nævnt, ingen glemt. I samme artikel finder Thomas Wegener Friis at det er "ørkesløst i dag at beskæftige sig med, hvem der havde ret/ikke ret dengang". Man må formode, at han mener det også gælder for den del af pressen, der ikke fulgte Jyllands-Posten og Berlingske Tidendes præsident- og juvelbegejstring.

Endnu et nyt parti?

Robert Refby, Vanløse

I Information den 22. august. er en faktaboks om SF's nye sygehuspolitik, hvor der står, at antallet af kronisk syge skal reduceres med 10 pct. Men hvordan? Mon SF foreslår eutanasi? Psykiatrien omtales som vanligt ikke, eksterne vikarer skal forbydes. Sygeplejerskerne/Sygeplejerådet er skeptisk.

I et interview i Politiken dagen efter om sin nye folkeskolepolitik foreslår SF, at skoledere skal have "lang mere magt" (over for de ansatte, RR), og at forventet skepsis fra SF's egne mange lærere affejes med "når lærerne har tænkt lidt over, hvad det betyder". Dét mener SF altså, at lærerne ikke har gjort før? I en kronik i samme avis om "Ny integration", skrevet sammen med Socialdemokraternes ordfører, skrives mange, mange generelle vendinger om indvandrernes "vilje til integration" og "for modstandere er der en vej ud -" bl.a. omtales en "pligt til selvforsørgelse" og "ingen bør blive i Danmark af økonomiske årsager". Forfatterne skriver, at det er en kendt sag, at "SF ikke er enig i 24-årsregel og tilknytningskrav" og fortsætter "det er en lige så kendt sag, at SF ikke stiller ultimative krav -"

Meget tyder på, at både SF's lærere, sundhedsarbejdere og engagerede i flygtninge- og integrationspolitik allerede ér begyndt at 'tænke sig lidt om', og i frustration opgiver SF i søgen efter et nyt konkret politisk og humanistisk parti/engagement.

Tjørnehøj og sprogrøgter

Morten Levy, Frederiksberg C

For gud ved hvilken gang formaner historiemanden Henning Tjørnehøj os - og i særdeleshed Information - om, at der bør skelnes mellem 'liberal' og 'liberalistisk', fordi liberal ifølge Henning Tjørnehøj betyder frisindet eller storsindet (læserbrev i Inf. 25. august.)

Men sprog udvikler sig, og Tjørnehøj kan ikke ene mand fastlægge, hvad et bestemt ord betyder.

Alle moderne ordbøger har begge betydninger af ordet liberal. F.eks. skriver min Fremmedordbog (Gyldendal) allerede i 1987 blandt andet, at ordet bruges om tilhængere af uhæmmet økonomisk udfoldelse. Og min Nudansk Ordbog (Politiken) fra 1999 nævner ud over betydningen frisindet også, at ordet bruges om tilhængere af liberalisme.

Så det er en rigtig vejrmølle, Tjørnehøj har udset sig.

Jens Rohde og EU-politik

Ole Riisgaard, folketingskandidat for SF

Venstre har udpeget Jens Rohde til partiets spidskandidat ved Europaparlamentsvalget i 2009. Der er grund til at ønske Venstre og Jens Rohde tillykke. Jens Rohde har før vist sig som en udfarende, men også principfast politiker. Men hvis han vil bruge disse talenter som liberal EU-politiker, så bliver han nødt til at tage et opgør med den fodslæbende og indadvendte EU-politik, som Venstre har stået for i de sidste år.

Venstre har siden de kom til regeringsmagten i 2001 sat al aktiv EU-politik på stand-by til ære for Dansk Folkeparti. Det har vi senest set i den modsætning, der er kommet mellem den danske udlændingepolitik og EU-retten, hvor regeringen fuldstændig ignorerer behovet for en fælles europæisk asyl- og indvandringspolitik. Vi har set statsministeren droppe den nødvendige afskaffelse af forsvarsundtagelsen og retsundtagelsen med henvisning til uklarheden om Lissabon-traktaten, selv om undtagelserne intet har at gøre med Lissabon-traktaten.

Venstre har også sovet i klima- og miljøpolitikken. EU's klimapolitik har været drivende for, at der overhovedet kom en dansk politik - ikke omvendt. Og regeringen lod passivt Tyskland og den europæiske kemikalieindustri udvande det, der skulle have været EU's store kemikaliereform. Listen kunne fortsættes.

Spørgsmålet er, om Jens Rohde vil fortsætte denne visnepolitik eller om han give os en aktiv dansk europapolitik?

Hvori består danskheden?

Kirsten Damgaard, København V

En arabisk pige født i Danmark interviewes i filmen, En araber kommer til byen, (vist på DR 2 søndag den 24. august) i en i pigeklub, hvor der tilsyneladende ikke er nogen danske piger: "Vi er danskere, men vi har ikke samme kultur som danskerne."

Den lader vi lige stå et øjeblik, mens vi husker, at kultur er værdier, sandhedsbegreb, konfliktløsningsstrategier, menneskesyn, borgerbegreb, valg af autoriteter og mange andre strukturer og fælleskabsdannende forhold.

Hyklerisk holdning til naturen

Per Clausen, miljøordfører for Enhedslisten

Utroligt hykleri - det er det eneste man kan sige til statsministerens tale ved åbningen af Nationalparken i Thy. Reelt forringes beskyttelsen af naturen i Nationalparken i forhold til den regionplan, som det gamle Viborg Amt havde vedtaget, med forslaget til bekendtgørelse for Nationalparken. Indvielsen handler derfor mere om politisk spin end om beskyttelse af naturen.

Forslaget til bekendtgørelse for Nationalparken i Thy bekræfter Enhedslistens begrundelse for ikke at indgå i forliget om nationalparker i Danmark. Loven giver ikke nogen sikkerhed for, at naturen vil får det bedre - tværtimod. Alligevel havde vi håbet på, at loven ikke skulle bruges til at gennemføre forringelser i forhold til amternes oprindelige planlægning, det kan vi nu konstatere sker og det er helt grotesk.

Regeringens hykleriske holdning til naturen, hvor ligegyldighed blandes i en udrikkelig cocktail med store ord, understreges af, at det er statsministeren, der åbner nationalparken. Her skal direkte forringelser af naturens vilkår i et politisk spin bruges til at give regeringen billig reklame. Det er helt utåleligt.

Naturkanon

Jan Krag Jacobsen, Farum

Miljøminister Troels Lund Poulsen har fundet på at lave en naturkanon, som skal gøre danskerne opmærksomme på, at vi har skrøbelige værdier i naturen. Det bliver nok ikke let at klemme naturens mangfoldige arter og deres komplicerede økologiske sammenspil ind i regeringens sædvanlige kanonformat med 10-20 punkter. En kanon med mindst en million punkter må være passende, hvis projektet skal have nogen mening. Den glæder vi os til at se.

Skaarup og virkeligheden

Sylvester Steinbeck Møller, Hvidovre

I Peter Skaarups indlæg i Information lørdag den 23. august viser Hr. Skaarup sin umådelige intelligens. Han afviser blankt verdensfjern forskning, der som bekendt aldrig har sendt mennesker til månen, helbredt sygdomme eller formet samfund. Der er ikke den videnskabelige disciplin, der ikke har brug for en så klog mands opfattelse.

Hr. Skaarup kunne passende fortælle DTU's verdensfjerne forskere, hvordan man laver effektiv miljøvenlig energi og overfører den til f.eks. brændselsceller. Eller han kunne opfinde en bedre superleder, end der findes i øjeblikket. Han ville kunne finde en løsning på de globale klimaforstyrrelser. Mulighederne for et menneske så klogt, at det ikke behøver forskning, er nærmest uendelige. I det hele taget er der mange felter, hvor hans fænomenale intellekt vil kunne bruges bedre end i politik, hvor det er underlagt både folkestrømninger og partitoppen. Hr. Skaarup burde få en forskerstilling på DTU og bruge den til at forbedre verden, i stedet for at skabe mistillid til vores domstole ved overdreven kritik af håndhævelsen af de love, han selv har medansvar for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her