Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
5. august 2008

Mangel på indsigt?

Philip Larsen, Herlev

"Man kan altså godt gå op i både miljø og ulandsbistand uden at skulle være tvangsindlagt til at gå i espadrillios fra Føtex hele livet," lyder det således fra reklamemanden, Thomas Hargreave, i weekendens udgave af Information i artiklen 'En anden tid, en anden kamp'.

Om noget kan man tilskrive nævnte citat som lidende af mangel på indsigt eller et yderst uheldigt ordvalg. Mig bekendt er Føtex ejet af Danmarks førende kapitalbaron, Mærsk McKinney-Møller, der forurener lige så meget, som det ganske land (private og virksomheder) tilsammen. Ydermere viger denne Danmarks ukronede konge ikke fra ekstra profit for beskidt arbejde i verdens dystre kroge. Som eksempel kan den stadigværende aktivitet i Burma og hans forhenværende aktiviteter i Sydafrika under Apartheid, hvor han var den største eneleverandør på brændstof - Mærsk - dækkede omkring 20 pct. af landets oliebehov ifølge hollandske 'Shipping Research Bureau' - nævnes.

Hvilken ægte miljø- og ulandsaktivist ville dog købe sko hos ham?

Trafik og klima

Ejlif A. Vrejlev, togfører

Tak for den gode leder torsdag den 31. juli om regeringens manglende vilje til at gøre noget ved den kollektive trafik. Vi kan snart se frem til et fattigere Danmark, hvor der kun bliver satset på flere motorveje og store trafikpolitiske projekter som Femernbroen. Regeringens mål er jo ellers med vores kære klimaminister i spidsen at nedsætte vores forbrug af CO2, og snart skal Danmark have en international konference om problemet, men når man så samtidig har ansat

en trafikminister som mest gør sig bemærket ved at gå i et med tapetet, så kan ambitionerne jo ikke være så store. Trafikministerens bud på hvordan vi kan nedsætte vores forbrug har mest handlet om, at vi skal køre pænt, og ikke for hurtigt hen til det røde lys. Der er ellers nok af jernbaneoverkørelser her i landet, og mærkeligt nok også i og omkring landets næststørste by Århus. Jernbaneoverkørelser hvor bilerne skal holde ca. fem minutter på at toget har passeret. Hvad kunne der ikke spares hvis der blev bygget broer. Hvis regeringen virkelig vil nedsætte landets forbrug af CO2, bliver man nød til at satse. Det kan ikke nytte, at man har et skinnelegeme hvor togene skal sætte farten ned flere steder på langt de fleste strækninger, fordi skinnerne ikke er i orden, eller fordi en dæmning er ved at skride. Det kan ikke nytte noget at signal systemet til togene er gammelt og utidssvarende.

Det kan ikke nytte noget hvis der ikke bliver investeret i flere busbaner i byerne, og man bliver nødt til at bruge penge til transport forbindelserne i udkantsområderne. Men nu har finansministeren sagt at kassen til trafikinvesteringer næsten er tom.

Men han er jo heller ikke klimaminister.

Er tv skadeligt?

John Eriksen, København K

Tager børn skade af at se tv? Det spørgsmål har været drøftet gennem mange år. Imidlertid er der en hel anden aldersgruppe, der tager skade af at se tv. Det er ældre mænd over 40 år.

Jeg cykler til arbejde året rundt, og netop i denne tid er det for alvor farligt at køre på cykelstierne.

Det er det årlige Tour de France, som mange ældre mænd tager skade af at se på tv. De ifører sig cykeldress, nogle endda med en gul førertrøje, og så leger de ellers Tour de France på cykelstierne. Det varer som regel kun en måneds tid. Det er trods alt lidt hårdt, når man har passeret de 40, potensen er for nedadgående og panikalderen sat ind.

Men hvor er det latterligt at være vidne til.

Måske burde de ansvarlige på tv efter transmissionen komme med en saglig belæring i stil med: Det du lige har set er blot et cykelcirkus på nogle afspærrede veje i Frankrig. I et byområde skal du køre efter forholdene og ikke lege Tour de France.

Mageløst sludder fra DF

Michael Kongstad Nielsen, Virum

I sagen om EF-Domstolen og Danmarks udlændingepolitik vrimler det med politikere, journalister og kommentatorer der afslører, at de ikke fatter en brik af det hele. Selv Birthe Rønn Hornbech snurrer rundt om sig selv og vil ikke finde sig i domstolens afgørelser. Topmålet er Dansk Folkepartis annoncekampagne, hvor de skriver, at "EF-Domstolen dom for dom rager mere magt til sig. Det går ud over demokratiet -". Mageløst sludder.

EF-Domstolen laver ikke love og regler, det gør kun politikerne selv. Domstolen har kun den magt, som medlemslandene i det skiftende traktatgrundlag for EU har tillagt den. Den består af en dommer fra hvert medlemsland, og har som alle andre domstole alene til opgave at dømme, det vil sige at fastslå hvordan konkrete sager forholder sig til de regler, politikerne har vedtaget i den lovgivende forsamling. I EU er det stats- og regeringscheferne, der giver lovene.

At den danske regering så i sin forhippelse på at arbejde for det stadig tættere EU har stemt ja til en række regler, der også vedrører indvandrings- og asylområdet, rammer nu som en boomerang da det viser sig, at reglerne til dels opløser den stramme danske udlændingepolitik. Og Danmark kan jo næppe bede om et femte forbehold, nu hvor eliten så gerne vil af med de fire.

Betjente skal væk fra gaden

Jonas Sprogøe, Holmegaard

Selv om man kan argumentere for, at tiltaget ikke er tilstrækkeligt, er det dog et skridt på vejen, at voldstiltalte betjente fjernes fra gaden - og dermed ikke får kontakt med borgerne. Betjente, der misbruger samfundets mandat, bør der ikke være plads til.

Man kan så bare håbe, at samme procedure bliver fulgt i sagen om en anden betjent, der anklages for at misbruge sit mandat, så erhvervsministeren ligeledes bliver fjernet fra gaden.

Carlsen glemmer Hasselbalch

Niels Henrik Hjøllund, Århus V

Er samtlige danske juridiske eksperter og de fleste kommentatorer og smagsdommere tilhængere af Enhedslisten og Radikale Venstre? Erik Meier Carlsen (emc) nærmest skryder i sin kommentar 1. august: "Så blev I banket på plads igen!"

Men det er ikke korrekt. TV 2 nyhederne fik da faktisk gravet en ekspert op til støtte af den domstolskritiske vinkel. Det var såmænd Ole Hasselbalch. Ham må du da kende? De fik endda fortalt i afrundingen, at han er tidligere formand for Den Danske Forening. Men han blev skam præsenteret som juridisk ekspert. Det må være den type ekspert, du efterlyser?

Og Dansk Folkeparti var da ikke - som du skriver - alene om sine angreb på domstolen. Jeg vægrer mig ved at tro, at din research ikke har omfattet Jyllands-Postens dækning. Her i sommerheden har avisbudet ved en utilgivelig fejl forsynet os med JP, og vi har dagligt kunnet følge dens fuldtonede kamp mod domstolen. Og nu er der så skabt den form for konsensus, vi er så vandt til herhjemme: At enhver som mener andet end JP, er hjemfalden til så grove insinuationer som emc allerede nu er pennefører for.

Vi kan imødese en ny sælsom dansk medieboble: Vores egen konsensusvirkelighed om at hele verdenen støtter os i vores modige kamp. Som ved karikaturkrisen, hvor de samme aktører kunne gennemtrumfe konsensus om at den handlede om ytringsfrihed. Omverdenen husker den nok mest som dengang Danmark blev hovedstad i Islamofobia.

Hvad er det lige med 68?

Kirsten Klercke, Østerbro

Hvad er det nu lige, 68'erne skal bruges til i Information? Hvad med mærkværdige ting, der skete i 80'erne, hvor feel good-fornemmelsen fik det så herligt med kapitalismen, at alt der havde med etik, retfærdighed og lighed at gøre, blev bandlyst?

Det minder lidt om et andet kompleks, det med 1864. Mindreværdskomplekser og dyb krænkethed skal man jo komme sig over. Men 68 er forbi, hvis vi husker efter.

Tiden råber på satire skrev Kurt Tucholsky som Georg Metz så glimrende forundrede sig over om kunne få form. Tiden skriger af modsigelser, det er ikke så svært at se. Eller som jeg kom til at tænke på med en af jeres andre skribenter, Tine Byrckel, værdikampen, kulturkampen er en kamp med en selv, Hvorfor findes der ikke et analytisk og reflekterende blik på, hvad der sker nu i 'min avis'? Er det netop en 80'er model? En anden fastlåsning af tænkningen end den i 68?

Kuglegraverende fejl

Signe Jacobsen,

Der var 'kugleskør' stavning i Information 2-3. august. Hvad med at få en god, gammeldags korrekturlæser til at "kuglegrave" sproget i Information?

Kugleskovlen

Johs. Lind, Esbjerg V

Hvordan kuglegraver man? Hvordan ser redskabet ud? Kan avisen eventuelt bringe et billede af det?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her