Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
2. august 2008

Alvorligt nej

Per Clausen, EU-ordfører for Enhedslisten

Enhedslisten er modstander af den urimelige og uanstændige udlændingepolitik, vi fører i Danmark og går ind for alle lempelser, som kan gøre den mere menneskelig. Alligevel står vi fast på, at det er det danske folketing, som - med respekt over for de internationale konventioner - og ikke EF-Domstolen, som skal fastlægge den danske politik på området.

EF-Domstolens fortolkning af det indre marked og den fri konkurrences forrang for alle andre prioriteringer blokerer reelt for en selvstændig dansk politik på alle politikområder. Det må være konklusionen, efter at EF-Domstolen har underordnet de danske regler for konflikt under hensynet til det indre marked og den frie konkurrence.

Det er da hensynet til det indre marked, der har været afgørende for EF-Domstolen i de forhold til udlændingelovgivningen.

Vi har set mange eksempler på, at det indre markeds og den fri konkurrences forrang er til skade for fødevaresikkerheden, miljøet, forbrugersikkerheden, dyrevelfærden og forhindrer et effektivt forsvar mod social dumping og underbetaling på det danske arbejdsmarked. Derfor er det det indre markeds forrang og EF-Domstolens politisering, vi skal have et opgør med.

Enhedslisten støtter ikke et nyt forbehold, der udelukkende skal have det formål at fastholde en umenneskelig udlændingepolitik. Vi foreslår i stedet et nyt europæisk samarbejde, hvor befolk-ningernes suverænitet sikres, og hvor det indre markeds og den frie konkurrences forrang over for alle andre prioriteringer afskaffes.

Et sådant politisk udspil fra Danmark vil også være en klar støtte til den irske befolknings nej til Lissabon-traktaten og sikre, at dette nej bliver taget alvorligt.

Populistiske S

Søren Juul-Nielsen, Århus C

Der kan ikke mere beskrives et sammenhængende Socialdemokrati, der refererer til dets oprindelse eller blot tilbage fra før Helle Thorning-Schmidt.

Forskellen til det racistisk inspirerede Dansk Folkeparti er minimal

Socialdemokraternes seneste forvrøvlede tilslutning til højrefløjens hetz mod borgerrettigheder garanteret af EF-Domstolen er katastrofal og forfærdelig. Desuden hyklerisk.

Tidligere hvor der var overgreb gennem EU på fundamentale retsprincipper ex Habeas Corpus og retsløs fængsling af tunesere, havde man intet at indvende.

Men nu hvor EF-Domstolen træder i karakter, skal de overfaldes netop for at forsvare menneskerettigheder.

Det hænger ikke sammen, især ikke på baggrund af, at Socialdemokraterne nægter at lade befolkningen tage stilling til forfatningstraktaten og Helle Thorning-Schmidts reaktion på Irlands nej er et 'forslag' om at afskaffe folkeafstemninger i EU i det hele taget.

Som man kan se er partiet i ideologisk opløsning og nu kun et populistisk vedhæng til Dansk Folkeparti.

Nu skælver de i Bruxelles

Vagn Søndergaard, København K

"Når EU's dommere opfører sig udemokratisk, så er jeg nødt til at råbe gevalt," sagde integrations- og kirkeministeren under en tête à tête med DF's spritnye EU-ordfører, Morten Messerschmidt (lige efter P1's nyhedsavis klokken 12.00, onsdag den 30 juli.)

Det er jo gevaltig kækt sagt af den minister, som selv har en anklage hængende over sit nykrøllede hoved - en anklage der ville fremkalde enhver anstændig regerings omgående afgang.

Ikke her til lands. Men hvad kan vi vel også forlange af hæderlighed, så længe vi finder os i at blive regeret af 'den ulovligt-krigsførende' Fogh, hvis blodigt kreative bogføringstaburet længe har været tilsølet af de tusindvis af nedslagtede irakiske kvinder og børn.

Sandelig, der er grund til at råbe gevalt, og pladsen under gulvtæppet er forlængst fyldt op så det bulner til alle sider.

Udskift service med styrelse

Jørgen Krogh Larsen, Allerød

Jeg har gennem mange år fulgt og deltaget i debatten om og behandlingen af udlændinge i Danmark. Det gælder tiden med Direktoratet for Udlændinge, Udlændingestyrelsen og nu Udlændingeservice.

Jeg synes, det nyeste navn klinger lidt hult. 'Service' indikerer, at man yder kunder en slags tjeneste, og det er Udlændinge'service' jo ikke specielt kendt for.

Tværtimod virker det reelt som om, Udlændingeservice har som sit ypperste formål at genere og chikanere udlændinge mest muligt.

Dette er til skade for Danmarks omdømme i udlandet og til skade for dansk erhversliv for slet ikke at tale om menneskelig skade påført en masse udlændinge.

Alt dette sekunderes intensivt af Dansk Folkeparti.

Jeg vil derfor anbefale, at man overgår til den gamle betegnelse 'Udlændingestyrelsen'. Så kan den nye udlændingestyrelse jo blot chikanere videre, hvis den, politikerne og Danmark vil være det bekendt.

Passivdiskrimination

Orest Andersen, København Ø

Det er meget godt, at der rejses sådan en stor diskussion om Udlændingeservices stramme regler for familiesammenføring. Især for mig, der selv er udenlandsk ægtefælle (fra et ikke-EU-land) til en dansk statsborger. Men på den anden side er det en lidt bekymringsvækkende og håbløs situation.

Fra én side er der en hård kritik af myndighederne og integrationsministeren via medierne, og fra den anden side er der imponerende parathed for at forsvare danske nationale interesser og de danske vælgeres bestemmelser. Vil dette ændre noget i samfundets bevidsthed?

Man vil sikkert få vindere og tabere ud af denne 'kamp'. Ikke mere. Og alle vil alligevel blive ved deres holdninger, som risikerer at blive uændret. De fleste vil stemme på de 'stramme regler'. Passivt.

Min svigerfamilie er fra Jylland, og for dem var det helt chokerende at høre om alle de krav, der er til en dansker, der vil være sammen men sin udenlandske elskede. De blev skuffede. Men de fleste af integrationsministerens vælgere har ikke noget med 'familiesammenføring' at gøre, og de siger klart 'ja' til diskrimination og forskelsbehandling af danske statsborgere herhjemme.

Selv om de gør det passivt, men det gør de.

Og det er en trist situation. For der findes ikke en anden vej end at bruge sin stemmeret mere bevidst og sige 'ja' til lighed og menneskerettigheder for alle medborgere.

Menneskeaber

Tom Nielsen, Frederiksberg

Nu skal menneskeaberne have rettigheder - en slags menneskerettigheder, menneskeabeprojektet (Inf. 30. juli). En interessant ide. Der er jo tale om menneskets nærmeste slægtninge i dyreriget. Menneskeaberne er højt udviklede dyr med et stort og rigt følelsesliv - ifølge specialisterne, der har studeret aberne i naturen i Afrika og andre steder. Afrikanerne kalder for eksempel gorillaerne for 'skovmennesker'. Så tankegangen er ikke ny blandt folk, der kender menneskeaberne.

I den forbindelse må det beklages, at Zoologisk Have i København byder chimpanserne (og tidligere gorillaerne) så usle forhold som tilfældet er. Der mangler et udendørs anlæg. Chimpanserne lever hele deres liv indendørs - fra fødsel til død.

De kommer aldrig ud i luften eller solen, selv ikke i en hedebølge, som vi netop har haft.Det er dyrplageri at behandle dyr således og burde slet ikke være tilladt.

Er der ikke en eller anden minister, der har med dyrevelfærd at gøre, som kunne sætte en stopper for dette? Det burde der i hvert fald være, men det er der beklageligvis ikke. Det er helt imod chimpansers natur at leve indendørs hele livet, og man kan undre sig over, at Zoologisk Have ikke har forstået dette for længe siden.

Derudover har Københavns Zoo for lidt plads, og haven burde derfor flyttes uden for byen med langt bedre plads- og tilkørselsforhold. Til sammenligning kan nævnes, at Givskud Zoo i Jylland er 10 gange større end Københavns Zoo.

Politik og religion

Hans Thomassen, Korsør

Apropos diskussionen mellem Metz og Helqvist i Information den 29.og 31.juli. Ligesom vor tids politikere må bekende sig til EU, hvis de gør sig håb om formandskaber og lukrative job, således indså Harald Blåtand, at den daværende europæiske nødvendighed bød ham at gå over til kristendommen.

Indholdet i denne tro var nok underordnet i forhold til at bevare tronen og indflydelsen. Megen trosiver unfoldede han da heller ikke for at kristne befolkningen.

Hold øje med balletskoler

Geoffrey Cain, Hellerup

Jeg har lige hørt tidligere efterretningschef Hans Jørn Bonnichsen sige til Frank Esmann, at "det er umuligt at opstille en terroristprofil"( P1 30 juli). Det må betyde, at man ud over koranskoler og moskeer med rabiate prædikanter også må holde øje med frimærkeklubber og balletskoler, fordi der lige så godt kunne udklækkes terrorister dér? Det må være svært at være efterretningsmand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her