Kronik

En lille krig i Kaukasus

De seneste dages begivenheder i Kaukasus er blevet fremstillet som russisk aggression. Også i dansk presse - og ikke mindst fra Bush og hans danske ekkos side. Det er den største løgn i denne krig
Georgiens præsident Mikheil Saakashvili er en helt i Vesten, mens Rusland ses som den store agressator i den georgiske konflikt. Men sandheden er noget mere nuanceret, og Saakashvili en noget mere blakket politisk karakter, ifølge dagens kronikør.

Georgiens præsident Mikheil Saakashvili er en helt i Vesten, mens Rusland ses som den store agressator i den georgiske konflikt. Men sandheden er noget mere nuanceret, og Saakashvili en noget mere blakket politisk karakter, ifølge dagens kronikør.

Bulent Kilic

Debat
14. august 2008

"I enhver krig lyver begge parter, så det står efter. Det er det halve af krigen - at holde modet oppe hos sine egne og få allierede til at hjælpe sig. I krig er alt sandhed, hvad man kan få folk til at tro. Husk det, hver gang du læser en avis".

Upton Sinclair

Georgiens præsident Saakashvili har lige fra starten af Roserevolutionen i 2003-04 været de vestlige regeringers og mediers yngling - her var en mand, der bekendte sig til vestlige værdier og demokrati. Han gav udtryk for, at hans højeste mål var at få Georgien integreret i "Det euroatlantiske samarbejde" dvs. EU og NATO. Manden taler oven i købet amerikansk.

Saakashvili blev kæledægge i de vestlige medier, og Georgien blev ofte betegnet som et "europæisk sindet, demokratisk land". Der blev skabt en David og Goliath-myte, hvor Ruslands Goliath trynede den georgiske David. I offentligheden har man bevaret billedet af den demokratiske Saakashvili, men blandt folk, der følger med, begyndte billedet at ændre sig. I efteråret 2007 var der demonstrationer i Tbilisi - Georgiens hovedstad - ikke større eller mere faretruende end i andre lande. De var faktisk ved at ebbe ud, da Saakashvili satte politiet ind, der tævede demonstranterne og gav dem tåregas. Derefter blev den eneste oppositionelle tv-kanal stormet og dens udstyr ødelagt, samtidig med at den fik sendeforbud. Saakashvili indførte undtagelsestilstand i Georgien. Her fik Saakashvilis ry som demokrat et knæk. Bedre blev det ikke af to valg i foråret, som begge var problematiske, og hvor statens ressourcer blev sat massivt ind på at sikre den georgiske leder og regeringspartiets sejr og dominans i det politiske liv. Saakashvili har koncentreret magten i sine hænder og mange af dem, der var med i hans team - Roserevolutionen - er gået over til oppositionen.

Den største løgn

Siden Saakashvili kom til magten, har det været hans vigtigste mål at få "genskabt Georgiens enhed", dvs. få Abkhasien og Sydossetien tilbage under Georgien, selv om den lokalbefolkning, der bor der, ikke ønsker det. Her er en af de ting, som både vestlige medier og politikere som Bush og hans danske ekko overser: I disse områder bor der andre etniske folk end i Georgien, og da Georgien ofte fører en chauvinistisk, nationalistisk politik, ikke giver reelt selvstyre og ikke er tolerante over for mindretal, så ønsker osseter og abkhasere rent faktisk ikke at være en del af Georgien.

Saakashvili har siden 2004 iværksat en massiv oprustning af den georgiske hær. Hæren er blevet moderniseret og trænet af amerikanerne mod, at Georgien til gengæld har været med til at besætte Irak. Georgien har foretaget en lang række små, men vedvarende krænkelser af de våbenhvileaftaler, der blev indgået midt i halvfemserne vedrørende Abkhasien og Sydossetien.

De seneste dages begivenheder er blevet fremstillet som russisk aggression. Også i dansk presse - og ikke mindst fra Bush og hans danske ekkos side. Det er den største løgn i denne krig.

Krigen startede, da Georgien brød en 14 år gammel våbenhvile ved at gå til angreb på Tskhinvali, Sydossetiens minihovedstad, der i virkeligheden er en forvokset bjerglandsby.

De georgiske styrker angreb først og fremmest civile. Angrebet var et forsøg på etnisk udrensning af osseterne på linje med, hvad man så i krigene på Balkan. Størstedelen af den sydossetiske befolkning flygtede nordpå til Rusland. Saakashvili valgte at angribe umiddelbart før åbningen af olympiaden i Peking, da han håbede, at verden ikke ville lægge mærke til det: Angrebet brugte meget tunge våben som grad-raketter (Stalin-orgler), Haubitsere, kanoner, fly og helikoptere. Snigskytter beskød byen i perioden op til angrebet. Ved indtagelsen af byen, jagede man civilbefolkningen, ødelagde huse og forsøgte at slå så mange ihjel, man kunne. Rusland angiver tabstal på 1000 - 2000 civile i Sydossetien. Rusland har nu sendt 150 efterforskere fra den offentlige anklager ind i Sydossetien for at dokumentere disse forbrydelser mod menneskeheden med det mål at få de ansvarlige dømt som krigsforbrydere i Haag. Russiske fredsbevarende styrker, som var i Tskhinvali som en del af våbenhvilen, blev også angrebet.

Rusland var nødt til at svare på dette angreb, og har også en vis ret til dette efter den humanitære folkeret om at forhindre forbrydelser mod menneskeheden og som fredsbevarende styrke efter den gamle våbenhvileaftale.

Ingen storm

Rusland har smidt georgierne ud af Sydossetien, sendt mange tusind mand ekstra ind i Sydossetien og Abkhasien, og abkhaserne er gået i gang med at smide de georgiske enheder ud af det område, de har besat i Kodori-dalen. Rusland har angrebet mål i Georgien af militær karakter - bl.a. radaranlæg, lufthavne og havneanlæg, der anvendes til militær transport. Der har været civile ofre, det som amerikanerne kalder collateral damage, men intet tyder på at russerne er gået til angreb på civile. 12. august meddelte Ruslands præsident Medvedev så, at han havde besluttet at afslutte operationen, da Rusland har nået sine mål med krigen.

"Sikkerheden for de fredsbevarende styrker og civilbefolkningen er genoprettet, aggressoren er blevet straffet og påført store tab, og hans væbnede styrker er desorganiserede".

Medvedev bemyndiger dog de militære kommandører til at svare på modstand og andre aggressive handlinger. Men der bliver ingen besættelse af Georgien, ingen storm mod Tbilisi fra russisk side. Resultatet af krigen kan således gøres op. Der er et par tusind døde - først og fremmest civile ossetiere dræbt i krigens første døgn, men også mange georgiske og russiske soldater. Der er mange tusinde flygtninge og ødelagte huse mv. i meget fattige områder, der vil være mange år om at komme sig. Rusland har fået jaget Georgiens styrker ud af Abkhasien og Ossetien og forøget sin egen militære tilstedeværelse markant. Rusland har vundet stærk sympati blandt disse to etniske mindretal. Georgiens hær er blevet slået markant og vil næppe nå op på sit tidligere niveau forløbig. Vesten har råbt op, men ikke gjort meget. Ruslands forhold til Vesten er blevet lidt dårligere, men ikke meget, for det var dårligt i forvejen.

Georgien har trukket soldater ud af Irak og er derved blevet langt mindre interessant som allieret for USA. De etniske mindretal i Ossetien og Abkhasien er blevet endnu mere overbeviste om, at de ingen fremtid har i Georgien - og det er også givet, at disse områder ikke foreløbig kommer under georgisk kontrol.

Slut for Saakashvili?

Saakashvilis taler til Vesten (den 9. og 11. august) giver indtryk af en mand, der er ved at miste kontrollen og virkelighedsfornemmelsen. Fra georgisk side kom der under krigen gang efter gang meddelelser til offentligheden, der viste sig helt hen i vejret - byen Gori skulle være besat af russerne, men det var den ikke, Rusland skulle planlægge at storme Tbilisi, men det gjorde de ikke. Rusland bombede olieledningen fra Baku til Tyrkiet (Ceyhan), men på trods af, at den er noget af det nemmeste at ramme, så blev den ikke beskadiget - osv.

Saakashvili var aggressoren i denne krig og udover det forbryderiske i hans handlinger, så har han også fejlvurderet situationen 100 pct. og påført sit land store skader. Han taber hurtigt tillid blandt sit eget folk og blandt sine allierede. Hæren, en af hans vigtigste støtter, er blevet hårdt ramt af krigen og hans magiske image som vestlig europæisk demokrat rives i stykker.

Formentlig er det kun et spørgsmål om ret kort tid, før han ikke længere er Georgiens præsident - og så vil landet blive kastet ud i en politisk krise.

Mikael Hertoft er cand mag i russisk og øststatskundskab

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Objektiv analyse eller rendyrket russisk propaganda?

Bare et lille eksempel,- udpeg selv resten... (af kronikken)

Rusland har nu sendt 150 efterforskere fra den offentlige anklager ind i Sydossetien for at dokumentere disse forbrydelser mod menneskeheden med det mål at få de ansvarlige dømt som krigsforbrydere i Haag.

Hvem er skurken?

Rusland er begyndt at presse alle lande, særligt små lande som Danmark og Norge med f.eks konstante skinangreb af offensive jagerfly, for at opnå politiske indrømmelser de eller ikke ville havde opnået.

ARTIKEL
Norges forsvarssjef, general Sverre Diesen skriver idag:

- Det dreier seg ikke lenger om massiv invasjon for å annektere store ... områder, men om begrenset bruk av makt for å presse den ... regjering til å endre kurs i et politisk stridsspørsmål.

Det kan dreie seg om krenkelser av luftrom, engasjement av marinefartøyer i internasjonalt farvann, fly- eller missilangrep på viktig militær og økonomisk infrastruktur, eller i ytterste fall sjø- og luftlandsatte raids med bakkestyrker.

Hvilken presis beskrivelse av det som har skjedd i konflikten Russland-Georgia de siste dagene! Det er bare en hake ved den, prikkene står egentlig for "norske" og ikke "georgiske". Men vurderingen er like gyldig, og like verdifull.

LÆS HELE ARTIKLEN HER:

http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/article2590194.ece

Jeg synes det er fint nok at der er 'propaganda' fra begge vinkler. Igår var der en masse artikler hvori Rusland er skurken. Så er der nogen idag hvor Rusland er 'de gode'. Begge dele rummer uden tvivl både sandhed og løgn.
Så må man jo selv nå frem til hvad man tror på.

Krigens første offer er altid sandheden.

Det er åbenlys stor forskel på hvordan krigen rapporteres i russisk og vestlige medier. Begge parter anklager nu anden part for folkemord.

Efter Tjetenien krigen har jeg dog stærk begrænset tiltro til den russiske regering og militær med Putin i spidsen.

Ruslands officielle erklæringer er tydeligvis kun beregnet til brug indenrigspolitisk, f.eks. ses det at kun 2 % af Moskvas befolkning mener at Rusland har gjort noget forkert, hvilket nok ikke ville havde været tilfældet hvis informationene derfra havde været bare nogenlunde objektive og sande

At Rusland nyder at skræmme og true sine nabolande som f.eks de 3 små baltiske lande, ses desværre tydeligt i spørgsmålet om russisktalene minoriteter i Estland og Letland.

I Estland er det om flytningen af det sovjetiske krigsmindesmærke i Tallinn, i Letland om lukningen af olieeksport via Ventspils, og i Litauen om det store olieraffineriet Mazeiku Nafta

Polen havde sin strid om russisk importforbud for polsk kød, og for ikke at glemmer de militære opreatione i Østersøområdet, der konstant får aktiveret skandinaviens landsets forsvar. Fortsæt selv der findes mange flere eksempkler...

Jeg tror at mange lande idag priser sig lykkelige for at de er medlem af EU og Nato

Jeg tror ikke Rusland opførelse er meget anderledes mod vest , syd eller øst , slet ikke de lande som ikke nogen fælles beskyttelse mod den russiske dominans.

Dette er bare nogle eksempler, og Georgien krigen er blot en fortsættelse af den russiske aggression omend den proportionel skiller sig voldsomt ud.

http://tuxlegacy.aftenposten.no/nettprat/140808dragnes/

Konspiration eller sandhed? Dick Cheney startede krigen i Georgia! ??

Under Den Kolde Krig var en dårlig situation for Sovjetunionen altid tilskrevet ondsindede amerikanske konspirationer.

Denne gamle vane er nu blevet bragt tilbage til krigen i Kaukasus, rapportere The Times.

På den russiske statslige radiostation Nyheder FMS torsdag formiddag fik russerne at vide, hvad der egentlig forårsagede krig med Georgien:

Det var en sammensværgelse instrueret af VicePræsidenten Dick Cheney, med den hensigt at holde Barack Obama ud af det Hvide Hus.

Påstande om konspiratorien er fremsat fra tungtvejende hold, og har fået omfattende dækning.

Den russisk videnskabsmand og talsmand Sergei Markov udtaler.

"Slået ud af Barack Obama på alle fronter, havde McCain et sidste kort: oprettelsen af en virtuelt kold krig med Den Russiske Føderation." siger Sergaj Marko.

-- [Georgiens præsident] Mikhail Saakashvili blev tvunget til at starte denne krig af Dick Cheney, for at støtte John McCain´s valgkamp.

Den eneste måde John McCain kan vinde, er at have en slags krig, "sagde Markov onsdag.

Læs hele artiklen her:
http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/usavalg/article2595506.ece

Heinrich R. Jørgensen

Interessant teori, Erik Jensen...

Alf Vestergaard

Blot en uge efter angrebet på sydossetiens hovedstad udført med assistance af op til 1000 israelere og sofistikeret israelsk udstyr*, er Israel Lobbyens hedeste ønske om et missilskjold gået i opfyldelse. Disse personer kender polsk tankegang (polske gener danner den største base i deres samlede gene-pool (hej Nahum Pundak ('Herbert Pundik' to you) (Hej Poul Volfo-Witch)(Hej Shimon Persky),(Hej Simon Wiesenthal) - som deres egen bukselomme, og ved at når Rusland igangsætter det ventede svar på de nevidste provokationer - så vil Polen komme rendende tilbage i folden.

Missilskjoldet er initieret af Israel lobbyen, for at vi alle skal føle os i samme båd som Israels største strategiske fjende, Iran.I bogstaveligste forstand vil vi nu - godt hjulpet af diverse kampagner i media - få den (imaginære) trussel tættere ind på livet, noget som vil gøre det lettere at få europæisk medvirken til at opretholde sanktioner mod Iran - sanktioner, som efterhånden som de udvides, i lighed med tilsvarende vendt mod Saddams Irak, som anslåes at have kostet mere end 400.000 irakiske børn livet- vil kunne føre til nød og seperation i Iran.

Lyder det hele syhgt? Det er sygt. Israel er sygt, baseret på en vanvittig, chauvinistisk ide fra slutningen af 1800-tallet om at oprette et nationalt hjem lige midt i nogen andres. Og alle de tiltag og krumspring som tages for at opretholde illusionen og forsvare dette kunstige land, koster og har kostet resten af verden umådeligt dyrt i de sidste tre snese år.

Tag nu bare olieprisens rekord nået 11 juli i år på 145 dollar tønden. Efter at det nu står klart at der ingen fysisk krig bliver mod Iran, er prisen faldet til 116 dollar, guldprisen med 20 % og sølvprisen med en tredjedel (33%), efterhånden som spekulanter casher deres fortjeneste ind.

Så når du i de sidste måneder har tanket benzin til 11,5 kroner literen, så send Israel en venlig tanke, vil du?

__________________________
*)Dokumentation:

HAARETZ.com 11. august 2008

Jewish Georgian minister: Thanks to Israeli training, we’re fending off Russia

By Haaretz Service

Jewish Georgian Minister Temur Yakobshvili on Sunday praised the Israel Defense Forces for its role in training Georgian troops and said Israel should be proud of its military might, in an interview with Army Radio.

“Israel should be proud of its military which trained Georgian soldiers,” Yakobashvili told Army Radio in Hebrew, referring to a private Israeli group Georgia had hired.

Yakobashvili, Georgia’s minister of reintegration, added that this training provided Georgia with the know-how needed to defend itself against Russian forces in the clashes which erupted last last week in the separatist region of South Ossetia.
Advertisement

Yakobashvili said that a small group of Georgian soldiers had able to wipe out an entire Russian military division due to this training.

“We killed 60 Russian soldiers just yesterday,” said Yakobashvili. “The Russians have lost more than 50 tanks, and we have shot down 11 of their planes. They have enormous damage in terms of manpower,”

Yakobashvili warned that the Russians would try and open another battlefront in Abkhazia and he denied reports that the Georgian army was retreating. “The Georgian forces are not retreating. We move our military according to security needs.”

“There was no attack on the airport in Tbilisi. It was a factory that produces combat airplanes,” said Yakobashvili referring to the attacks in the country’s capital.

“The whole world is starting to understand that what is happening here will determine the future of this region, the future price of crude oil, the future of central Asia, and the future of NATO,” the Georgian minister added.

According to him, “every bomb that falls over our heads is an attack on democracy, on the European Union and on America.”

**********
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1010187.html

Jens Thorning

Kan man forestille sig et værre skrækscenarie end et Rusland under amerikansk dominans med 7-11, Starbucks, Mc Donald's og Burger King overalt, neonreklamer, reklamebannere, utallige TV-kanaler, demontering af en mere end 1000-årig civilisation og kultur. Så hellere undvære demokrati og ytringsfrihed, men det er altså bare min mening ... so pay me no mind ...