Læsetid: 2 min.

SF vil have udlændingepolitikken styret af EU

For tiden er dansk udlændingepolitik på kollisionskurs med EF-retten. Det kunne være en fin anledning til at diskutere, hvor udlændingepolitikken skal besluttes
Debat
12. august 2008

Men først skal man først være færdig med at ryste på hovedet over etablerede politikeres ringe viden om konsekvenserne af de beslutninger, som de selv tidligere har taget eller bedt den danske befolkning om at tage ved folkeafstemninger.

Den ene efter den anden siger idag: "De skal ikke sidde nede i EU og bestemme over Danmarks udlændingepolitik."

For det første er det her mærkeligt at høre EU omtalt i tredje person. Danmark er en del af EU og en del af EU's beslutningsprocesser. Enten via regeringen i EU's lovgivende forsamling, ministerrådet, eller når folketing eller befolkning (hvis den får lov) vedtager at ratificere traktaterne. Så EU er ikke 'dem', det er 'os'.

For det andet er det faktisk meningen, at EU skal blandes ind i dele af det vi kalder udlændingepolitik. I 1972 vedtog et flertal af danskerne og danske politikere, at vi skulle med i EF. De vedtog en soleklar suverænitetsafgivelse. EF-ret kom over dansk ret. Det var kendt, at fri bevægelighed var et af grundprincipperne, som man gik ind i. Og den vedtagelse byggede befolkningsflertal og partier videre på med vedtagelsen af Det Indre Marked i 1986. Det eneste forbehold vi har taget er den retslige undtagelse, som kun vedrører politikområder, der kom ind med Maastrichttraktaten i 1993. Alt dette burde være klart for landets politikere, og de kan heller ikke være ubekendte med, at EF/EU-retten er dynamisk og domstolen aktivistisk.

Hvis de har haft det skidt med alt dette, så har de kunnet anfægte det ved de skiftende regeringskonferencer om EU-traktater, ved konventet for forfatningstraktaten, eller i forhandlingerne om Lissabontraktaten. Det har de ikke gjort.

Behersker ikke stoffet

På den baggrund er det i øvrigt morsomt, når vi hører politiske kommentatorer og politikere sige, at vi ikke skal holde folkeafstemninger om EU-traktater, fordi det er for kompliceret for befolkningen. Det er det måske, men vi kan da konstatere, at de folketingsmedlemmer, som man i stedet vil lade tage beslutningerne, heller ikke behersker stoffet. De har ved folkeafstemningerne i stedet ladet sig sende i byen med traktater de ikke har læst og argumenter de ikke forstår. Deres modvilje mod folkeafstemninger kommer i virkeligheden nok mest af, at de er blevet trætte af den klovnerolle. Men det er en anden historie.

Men det er selvfølgelig altid interessant at diskutere, hvor udlændingepolitikken skal defineres og hvad den skal indeholde. Hvis man ser på partierne, så er der tre positioner.

Dansk Folkeparti vil have det hele besluttet i folketinget. Kommer EF/EU-retten på tværs, så skal vi bare ignorere det. Ren bananstat. Regeringen og socialdemokraterne vil have det hele besluttet i Folketinget, men vil dog anstændigvis overholde EF/EU-retten.

Men SF mener faktisk, at det vi kalder udlændingepolitik for en dels vedkommende skal besluttes i fællesskab og forpligtende i EU. Det er i det 21. århundrede absurd at tro, at man kan betragte flygtninge- og indvandringspolitik som et rent nationalt anliggende. Det giver ikke mening at tænke disse problemer som nationale spørgsmål, som om vi levede i en osteklokke. Derfor skal vi afskaffe Danmarks EU-retsundtagelse og få udviklet en fælles asyl- og indvandringspolitik i EU. Så progressiv som muligt. For det er det, der er Europas - og derved Danmarks - behov.

Ole Riisgaard er folketingskandidat for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her