Læsetid: 2 min.

Hjerterum for børnene, de ældre og for de svageste

Debat
23. september 2008
Børn og skoler er noget af det, der bliver prioriteret i det netop indgåede et budgetforlig på Københavns Rådhus.

Børn og skoler er noget af det, der bliver prioriteret i det netop indgåede et budgetforlig på Københavns Rådhus.

Ritt Bjerregaard, overborgmester (S)

Stine Reintoft gav i Information 19. september udtryk for sin bekymring over resultatet af budgetforhandlingerne i København. Hun frygtede, at børnene og de gamle ville blive udsat for besparelser. Jeg forstår hendes bekymringer, for det har svirret med rygter og beskyldninger om nedskæringer i den seneste tid.

Det kan heldigvis høre op nu. For vi har netop indgået et budgetforlig på Københavns Rådhus, der først og fremmest tilgodeser børnene, de ældre og de svageste københavnere. Jeg må indrømme, at det kom lidt bag på os, at vi kunne få gennemført mest socialdemokratisk politik ved at indgå forlig henover midten med de borgerlige partier.

Vil gøre noget for alle

Vi investerer knap 80 mio. kr. i 2009, så København kan overholde pasningsgarantien, som bl.a. har været under pres på Amager, Vesterbro og i Ørestaden. Det har taget alt for lang tid at få en plads til sit barn i en vuggestue i København. Det skal blive bedre allerede næste år.

Vi har afsat 310 mio. kr. til skoler- og daginstitutioner, så vi kan fortsætte renoveringsplanen for de københavnske skoler. Vi forbereder byggeri af to nye skoler med plads til 1.380 elever og udvider tre skoler, så der bliver plads til 700 elever.

I ældreplejen har vi afsat 41 mio.kr. til bl.a. et nyt sundhedscenter for kræftramte. Vi laver flere særlige pladser for demente, og vi får gjort maden til vores ældre lidt billigere. De stigende fødevarepriser har nemlig gjort det trangt for mange af vores dårligst stillede ældre i København.

Heldigvis er der også penge til at få rettet op på situationen på de københavnske bosteder, som - med rette - har været udsat for meget kritik. Det har vi afsat 110 mio. kr. til næste år. Vi får også gjort noget ekstra for de handicappede. Og så får vi en chance for at gøre de fattige, som der er alt for mange af i København, stærkere.

Med aftalen er Socialdemokraterne gået med til at sætte skatten ned med 0,2 procentpoint - svarende til ca. 30 kr. om måneden for en gennemsnitlig københavner. Det har desværre været en nødvendig konsekvens af den økonomiske spændetrøje, som regeringen holder kommunerne i. I København truer de med tage 100 mio. kr. fra os. Vi vil helst bruge pengene på forbedringer i velfærden, men når vi ikke må for regeringen, så foretrækker vi at give københavnerne pengene tilbage frem for at sende en stor check til Lars Løkke i Finansministeriet. På bundlinjen er det altså et rigtig godt, socialdemokratisk budget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her