Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
30. september 2008

Socialdemokratisk by?

Jacob Borup Nørløv, Frederiksberg C

Ritt Bjerregaard udtaler, at hun med budgetforliget har opnået, at København bliver en lidt mere socialdemokratisk by. Hvorledes dette kan forstås, illustreres fint ved et kig på Jagtvej nummer 69. Her lå det bevaringsværdige ungdomshus, opført i 1897 som Arbejdernes forsamlingsbygning. Et symbol på socialdemokratiets (overborgmesterens parti) opblomstring i det danske samfund. I dag er stedet forvandlet til en skøn lille selvgroet parkeringsplads, en lidt mere socialdemokratisk by min bare R...itt!

Durban konferencen

Ulla Jessing, Virum

Redaktør Palle Weis har i en leder (27. september) skrevet om Durban-racismekonferencen. Han udtrykker sig meget arrogant, når han skriver: "I stedet for at bruge tid på konferencen, burde de vestlige demokratier, der hovedsageligt finansierer FN og dermed også racismekonferencen, overveje menneskerettighedsrådets fremtid."

Weis vil ikke, at man sidestiller hetzen mod religioner med racisme. Har han glemt, hvad der skete i Nazityskland? Han vil også fjerne blasfemiparagrafen, som angivelig legitimerer omskæring af pigebørn, stening for utroskab osv. Det er vanvittigt. Efter min mening sikrer blasfemiparagrafen, at menneskeretskrænkelser kan forhindres. I år minder vi 70 året for Krystallnatten 1938 i Tyskland, hvor jøderne var ofre. Også i dag bliver mennesker forfulgt af etniske eller religiøse årsager - og vi må være solidarisk med dem. Vi må håbe, Durban-konferencen kan bidrage til det.

Folkekirkens bamsenødhjælp

Kamma Ankjærø, Århus C

Et foto i Nordjyske Stiftstidende den 17. september viste bunker af tøjbamser anbragt på Folketingets trappe. Ifølge billedteksten skal de tusinder af tøjbamser fordeles til børnehaver i palæstinensiske flygtningelejre i Libanon. Bamserne har Folkekirkens Nødhjælp indsamlet i København. Anledningen er, at FN's Generalforsamling drøfter det palæstinensiske flygtningeproblem siden 1948. 4,4 millioner palæstinensiske flygtninge lever nu i lejre i Mellemøsten.

En trappe, hvor mange mennesker færdes, er et alt andet end hygiejnisk sted at placere plysdyr, der kan være rene bakterieslugere. Er det forsvarligt over for modtagerne?

Det er ikke første gang, bamser er blevet brugt til et politisk formål. Engang var det børnehavebørn i Århus, der - nogle modstræbende - afleverede deres bamser foran rådhuset til støtte for pædagogernes faglige kamp.

Er der slet ingen grænser for, hvor langt voksne vil gå for at udnytte børn i politisk øjemed, og hvorfor er det netop bamser, der bruges som virkemiddel? For det kan da ikke være ud fra den ikke særlig tiltalende tanke, at børn i dag sandsynligvis ikke engang har tal på deres mange bamser og derfor må formodes at kunne undvære et par stykker? Men ikke alle børn har hjerte til at skille sig af med bare en eneste af deres måske kæreste eje, og forhåbentlig har de ikke følt sig presset til det.

Mon det nu også er tøjbamser, der er mest brug for i flygtningelejrene?

Informations Muhammedtegning

Claus Skytte, København N

Under overskriften "Jyllands-Posten misbruger Mandela" i Inf. 29. september fortørnes Information over, at Pressen bruger kendisser i markedsføringen af sig selv. Informations bedste annonce til dato viser Pia Kjærsgaard farvet mørk som en araber. Spurgte Information om lov til det? Kunne Pia føle sig misbrugt? Hvis ikke pressen skal have lov til at vende meninger på hovedet, hvem skal så?

Kirke og sex

Thomas Oldrup, redaktør for Alt om Historie

"Kristendommen har altid været fjendtlig over for sex. Nogle vil endda sige, at korset er en stiv penis med en streg over."

Det var sognepræst Poul Joachim Stender citeret for i weekendens citatquiz. Det er skægt sagt. Men det er faktisk ikke rigtigt at det 'altid' har været sådan.

Jeg er ved at skrive speciale på historie på KU. Specialet handler om sex i 1700-tallet, set ud fra samtidige dagbøger og erindringer.

1700-talsmennesket var ikke særlig blufærdigt. De fleste havde et frit, fornøjeligt og pragmatisk forhold til deres seksualitet. Og det er interessant at dette ikke var i modstrid med at de samtidig var religiøse.

En fæstebonde fra Havrebjerg - født 1776 - skriver i sine erindringer for eksempel således: "Jeg har ligesom alle andre følet naturens drift og en ikke ringe tilbøjelighed til at vælge sin mage og med denne at omgås naturlig efter den naturdrift, som af skaberen er indprentet os alle."

Det er ret kendetegnende for perioden. Logikken er, at Gud har givet os kroppen og lysten, derfor er der ikke noget at skamme sig over. Sex - i hvert fald den inden for normens rammer - er jo netop bare at nyde Guds herlige maskineri.

Dødsspiralen truer

Ivan Gullev, Frederiksberg

Hvad Berlinmuren var for kommunismen har Bush/Cheney-administrationen været for vestlig kapitalisme. Med den forskel, at i første tilfælde måtte magthaverne undgælde, mens skatteplagede folk i de dødsspiral truede markedssamfund nu må tømme lommer og madrasser .

Europabevægelsens fantasterier

Hanne Dahl, medlem af EU-Parlamentet for JuniBevægelsen

I et ualmindeligt groft indlæg i Inf. 26. september søger Europabevægelsens Erik Boel at fremmane et billede af, at for JuniBevægelsen helliger målet midlet. Men måske er det snarere sig selv, Boel kommenterer på? Han lader i al fald sjældent en mulighed for at svine JuniBevægelsen til, gå fra sig - og lader sig i sit seneste angreb ikke stoppe af at det han skriver, ikke er i nærheden af at være korrekt. Når bare det gælder om at tilsvine sine modstandere, er alt åbenbart tilladt for Europabevægelsen?

Boel skriver eksempelvis, at JuniBevægelsens vil blive støttet økonomisk af det amerikanske forsvar og den irske rigmand Declan Ganley. Hvor Boel har fået den - ualmindeligt absurde - idé fra skal jeg ikke kunne sig. Men hans vilde påstande har, naturligvis, ikke det fjerneste hold i virkeligheden.

Det overrasker mig ærlig talt at se Erik Boel i så løs omgang med sandheden som her.

Ærlig talt ville det klæde Europabevægelsen i fremtiden at holde sig til sandheden - i stedet for blot at smide omkring sig med vilde beskyldninger, uden hold i virkeligheden.

Generelt er det sådan i politik, at debat både er mere reelt og interessant end grundløse angreb. Mon Europabevægelsen vil være med til i fremtiden at diskutere EU, i stedet for blot at kaste med mudder?

Lars Løkke i fængsel?

Ole Thorbek, Værløse

Foreningen Fighters & Lovers er i Landsretten blevet dømt for at støtte frihedsbevægelser, der ifølge rettens uforgribelige mening i virkeligheden var terrorbevægelser. Venstres finansminister, Lars Løkke Rasmussen, har tidligere støttet terrororganisationen Taleban i Afghanistan, hvilket pressen har dokumenteret.

Hvordan kan en terrorstøtte som Lars Løkke Rasmussen være medlem af den danske regering?

Af hensyn til retssikkerheden har vi heldigvis ikke lovgivning med tilbagevirkende kraft. Hvis vi havde det, sad Venstres statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen, i dag i fængsel.

Skeletterne i skabet

Bent Brogaard, Galten

Uanset om det er Jens Rohde eller Søren Pind, der forsøger at eliminere den endegyldige årsag til dansk medløb eller - deltagelse i Irak-krigen er ét sikkert. Så længe, Venstre ved Anders Fogh Rasmussen som statsminister fornægter den virkelige krigsgrundlag, vil skeletterne igen og igen vælte ud af skabet. Sandheden vil altid på et givet tidspunkt, om ikke før så senere (når magten er skiftet) komme for dagen.

Bukkefodens spor

Lars-Erik Bruun, Kerteminde

Hvis nogen skulle få den tanke, at dansk politik ikke mere er en anstændig og agtværdig håndtering, kan man nu ikke længere fortænke dem heri. Det endelige bevis kom med den seneste udlændingeaftale mellem VK og O. Særlig et punkt springer i øjnene, nemlig bestemmelsen hvorefter ansøgere om statsborgerskab "ikke må have modtaget nogen form for offentlige ydelser i et år forud for ansøgningen og ikke i mere end et halvt år, i løbet af de seneste fem år".

Hermed leveres grundlaget for en mangfoldighed af nidkære og spidsfindige fortolkninger: Starthjælp, kontanthjælp, almindelige dagpenge, sygedagpenge, medicintilskud etc. fortsæt selv.

Stramningerne til dansk-prøven er, i sammenligning hermed, uden betydning.

Hvem i kredsen af aftalepartnere besidder så ondskabsfuld en fantasi, der kræves for at fostre en så infam bestemmelse, bør man forlange oplyst. På hvem sidder bukkefoden?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her