Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
29. september 2008

Frygt gør blind

Michael Sandfort, Brønshøj

Da Muhammedtegningerne blev trykt i 2005, troede venstrefløjen, at terror og trusler imod ytringsfriheden intet havde med islam at gøre. Det mener venstrefløjen stadig - selv om tegnerne lever under dødstrusler, danske ambassader i Mellemøsten, Nordafrika, Pakistan og Afghanistan må terrorsikres og islamister opfordrer til at forgifte vores vandforsyning.

For tre år siden vidste venstrefløjen ikke bedre, i dag er den blind af frygt for islamisterne.

Fra fodnote til fodvorte

Jacob Borup Nørløv, Frederiksberg C

Det er svært at åbne avisen uden at blive mindet om, hvilken skade - også internationalt - Anders Fogh Rasmussen har forvoldt dette land som statsminister. Statsministeren har deponeret Danmarks sociale og kulturelle udsyn i et blokpolitisk samarbejde med DF. Indtil videre har det givet os Karrikaturkrisen, og nu også et problem i forhold til vores deltagelse i EU.

Med mindre Fogh Rasmussen begynder at respektere det parlamentariske system med respekt for mindretallet, vil VK's medløber-politik - efter DF's pibe - uden tvivl skabe flere og værre kriser. For indtil videre er det kun lykkedes Statsministeren at slippe fri af en fodnotepolitik, ved at gøre Danmark til en vorte, en fodvorte i international sammenhæng.

Tilbage til ammestuen?

Inger Schroll-Fleischer, København S

En ny tendens breder sig for tiden over landets cafeer, storcentre, restauranter og andre steder, hvor mødre med spædbørn og andet godtfolk kommer: særlige aflukker, toiletterne eller slet og ret bortvisning af de ammende mødre. Det er tilsyneladende ikke længere socialt acceptabelt at amme sit barn i offentlighed. Det både undrer og gør mig en smule trist til mode, at flertallet hidser sig op og ikke ønsker at se noget så harmløst som en mor, der mætter sit barn på den mest naturlige måde.

En af grundene kunne være, at man måske føler sig ilde til mode over at en fremmed kvinde blotter sit bryst, man føler en generthed på kvindens vegne og et ubehag over, at hun ikke selv føler det sådan.

I dette tilfælde må situationen være fuldstændig misforstået. Selv om amningen involverer bryster, så er der i sig selv ikke noget seksuelt i situationen eller i brugen af brysterne. Jeg er hverken rødstrømpe eller har været på Thy-lejr, jeg ønsker blot at gøre opmærksom på, at brysterne jo primært er skabt til netop amning af spædbørn. Den seksuelle betydning, som de tillægges, må siges at være sekundær hertil.

Det siger en del om den gængse kropsopfattelse, at man ikke engang er i stand til at se bort fra brysternes seksuelle betydning i en så aseksuel situation som amning.

Måske skulle de pinligt berørte rette blikke væk fra de bare bryster og se lidt på grundlaget for deres problem med den offentlige amning. Kan det virkelig være rigtigt, at mødre med spædbørn skal henvises til kravlegårde, mor-og-barn-områder, toiletter osv., fordi man ikke er i stand til at se på den kvindelige krop som andet end et objekt beregnet til sex?

Politisk dialekt i danskertest

Jan Krag Jacobsen, Farum

Inger Støjberg fra Venstre fortalte på DR P1 (25. september), at indvandrere "ska' ka' ta'" den nye danskertest og kunne tale dansk, hvis de vil gøre sig håb om at blive danske statsborgere.

Hvilken dialekt skal de vælge?

De kæmper ikke for frihed

Lene Kattrup, Stenløse

I Den Kongelige Operas nyopsætning af Verdis opera Don Carlos, som spiller lige nu, står der i foromtalen, at "der leges med foruroligende billeder af kultursammenstød, sociale konflikter og magtfordelingen mellem kirke og stat i Kasper Bech Holtens skræmmende virkelighedsnære fortolkning af Verdis mesterværk".

Og Holten skriver på Operaens hjemmeside, at "opsætningen udspiller sig i et samfund, der måske minder om en blanding mellem Nordkorea, Teheran og Washington D.C."

Det virker ude af proportioner at sidestille og sammenligne regimerne i Nordkorea og Teheran med styret i USA. Og på tv den 19. september i Deadline sagde Holten om selvmordsterroristerne, at de ikke er gode, når de dræber civile, men "de kæmper for deres frihed og de gør noget desperat".

Men de terrorister, der i dag udgør den største del af terrorismen, de islamiske selvmordsterrorister, kæmper ikke for frihed. De ønsker et religiøst diktatur, et islamisk teokrati. De kæmper for en ret til med religion at undertrykke individers åndsfrihed, religionsfrihed og øvrige frihedsrettigheder og legitimere det med islams indhold. De ønsker nye stærke magthavere, som legitimerer deres magt med islams indhold. De terrorister, der dagen efter Holtens uheldige ord på tv blæste hotel Marriott i Islamabad i luften kæmper ikke for frihed.

Vores operachef har ikke sat sig grundigt nok ind i, hvad disse terroristers mål er og, hvad substansen i kultursammenstødet er. Det burde han nok have gjort inden hans nutidsopsætning af Verdis klassiker.

Forbudstid og trafficking

Hanne Willert, Frederiksberg C

Det ser ud til, at ét af argumenterne for at forbydekøbesex handler om kampen mod trafficking - handel med kvinder.

Men er det ikke en anerkendt sandhed, at aldrig er der blevet drukket så meget alkohol i USA som under 'forbudstiden' i 20'erne, hvor mafiaen tjente tykt på det ulovlige salg? Og er der ikke lige så almindelig enighed om, at hvis heroin og andre narkotiske stoffer var lovlige, ville det illegale narkomarked naturligvis bryde sammen, mens priserne fandt et lavere leje? Hvordan kan nogen så bilde sig ind, at man kan begrænse handlen med kvinder ved at forbyde købesex?

Der kan være andre gode argumenter for et forbud, men det med trafficking duer ikke.

Tænketanke: At vinde på at tabe

Steen Ole Rasmussen, Odense S

Ceveatænketanken skal konkurrere med det faktum, at systemet, som den ser sig oppe imod, er ved at bryde sammen af systeminterne grunde. Den blinde tillid til markedet og det politiske systems dyrkelse af markedets love som højeste meningskriterium, frihedskriterium, har mødt sin overmand, sig selv. Verden er ikke længere den, Ceveatænketanken så sig som værende oppe imod, da den blev dannet.

Kurserne stiger nu som følge af, at den amerikanske stat sender sine 700 milliarder dollar gode skatteborgerpenge efter de dårlige. De penge, der kunne have bidraget til noget konstruktivt i de af ideologiske grunde tomme offentligt kasser, forsvinder i de spekulationshuller, som spekulanterne ikke vil tage ansvaret for.

Samfundets investering i børsernes tabere er udtryk for en partikulær gevinst for taberne, men et tab for helheden.

Det plejer også at være den argumentationen, man hører fra tilhængerne af det fri marked. Cepos mener generelt, at den enes gevinst på markedet er alles gevinst, og at det offentliges hjælp til taberne skader det offentlige. Men når de højtflyvende (Ceposmedlemmer) så selv får tilbud om socialhjælp, fordi de pludseligt er blevet de store tabere, så mener de, det er til alles fordel.

Man har et standpunkt, ind til man kan få et større afkast ved at indtage et nyt, synes gårsdagens tabere, som nu vinder på at tabe, at tænke.

Hvis ikke Cevea kan plukke de fuldmodne frugter og høste ideologiske sejre på stribe med finanskrisen som baggrund, ja så er tænketank nok ikke værd at tale om.

Et lille pip fra Cepos

Holger Scheibel, Gentofte

Det er da besynderligt, at der i disse dage ikke kommer bare det mindste lille pip om tilstanden på finansmarkederne fra den såkaldte tænketank Cepos. Men måske sidder de og tænker?

Hvor går grænsen?

Signe Katholm Madsen, København Ø

Det fremstår som en realitet, at danske tv-seere vikles ind i samme fordummende og fordærvende udvikling som amerikanerne. Populærkulturen har som eneste kvalitetskriterium, at man kan komme helt ind under huden på folk. Reality-tv og onlineprofiler hitter som aldrig før.

Information bringer i weekendudgaven 20.-21. september et billede af Lars Hjortshøj fra Sandhedens Time, TV3's nye følelsespornografiske seerhit, der giver folk mulighed for at udstille sig selv og deres kære i jagten på 500.000 kr.

De famøse 15 minutters berømmelse overskygger de massive psykiske konsekvenser, det kan få at afsløre sine dybeste hemmeligheder på en halv times sendetid i primetime. Endnu mere skrækindjagende er det at tænke på, at ordet løber i skolegårdene og vores børn nu får indprentet, at der ikke findes den troskabsrelation, der ikke kan brydes - eller sælges. Man fristes til at spørge sig selv: Hvor går grænsen for, hvad man kan lokkes til at udstille for penge?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

@Steen Ole Rasmussen

"..Kurserne stiger nu som følge af, at den amerikanske stat sender sine 700 milliarder dollar gode skatteborgerpenge efter de dårlige..."

Mon ikke den amerikanske stat bare har bestilt en ekstraordinær levering fra Federal Bank.

En af øvelserne er jo at holde problemerne ude af egen butik så længe som muligt...

Kriminalisering af Prostitution, Forbudstid / trafficking og endnu engang Fru Jack the Ripper

2 eksempler: Et fra USA af Hanne Willert i Information, og et fra England af undertegnede ses nedenfor. Det er godt at Hanne Willert, Frederiksberg C, minder os om boomerangen i at forbyde prostitution / købesex:

"... aldrig er der blevet drukket så meget alkohol i USA som under 'forbudstiden' i 20'erne, hvor mafiaen tjente tykt på det ulovlige salg? Og er der ikke lige så almindelig enighed om, at hvis heroin og andre narkotiske stoffer var lovlige, ville det illegale narkomarked naturligvis bryde sammen, mens priserne fandt et lavere leje? Hvordan kan nogen så bilde sig ind, at man kan begrænse handlen med kvinder ved at forbyde købesex?"

Mit eksempel fra England:
Et konkret resultat af Jack the Ripper mordene og hattedamernes
( http://www.just-well.dk/page3.htm#Aktuelt )
politiske aktioner var at 200 ”lodges”, dvs. områder, hvor hjemløse prostituerede og andre opholdt sig, blev nedlagt. De prostitueredes materielle kår blev herefter dramatisk forværret i det ludfattige East End, hvor knap 1 million af samfundets dårligst bemidlede havde til huse.

Krigen mod mænds seksualitet førte til krav om at alle mænd skulle udøve selvdisciplin og beskytte alle kvinder, tilvejebragt med masser af hjælp fra frivillige organisationer og enkeltpersoner der overvågede kvinderne alle vegne med det resultat at mænd fik endnu mere kontrol over kvindernes liv! Ydermere, den seksuelle lavalder blev hævet fra 13 til 16 år og i 1888 gik datidens ”nyfeminister” så massivt og voldsomt i krig imod mænds seksualitet generelt, at det også førte til et forbud imod mandlig homoseksualitet i England helt indtil 1967.
(Kilde: Jack the Ripper and the Myth of Male Violence, Feminist Studies 8, af forskeren, professor Judith R. Walkowitz, 1982.)

Troels Schmidt, kulturaktivist og forfatter
http://www.just-well.dk/

Dorte Sørensen

Kommentar til Politisk dialekt i danskertest af Jan Krag Jacobsen, Farum
Hvad værre var, at Inger Støjberg i samme udsendelse kom med forkerte oplysninger om konsekvenserne af 300.timers-reglen og dokumenterede det med, at SFI- rapporten fra i sommers om 300-timers-reglen havde været en succes. . Hvilket forfatterne til SFI – rapporten ikke kan genkende, i det de mener at den ca. 1/3, der har forladt kontanthjælpssystemet alligevel var kommet i arbejde pga. den lave ledighed i øjeblikket samt at mange nu står helt ude for alle systemer som så kaldte hjemmegående og derved ikke får tilbud om sprogundervisning og anden arbejdstræning så de senere kan komme ind på det danske arbejdsmarkedet

Steen Rasmussen

Mit læserbrev var, lige som resten af medieverdenen, lidt for hurtigt ude med vedtagelsen af krisepakken. Det ser dog ud til at den bliver vedtaget, måske allerede i dag.

Og hvad selve Cepos angår, så er de faktisk så stærke i troen på markedets mekanismer, så de højlydt har været ude og beklage pakken:
http://epn.dk/finans/article1471712.ece
Spørgsmålet er så om dem, der får tilbudt hjælp af den amerikanske stat, takker pænt nej tak til hjælpen ud fra samme stærke tro. Kurserne på Wall street steg i går med udsigt til at pakken ville gå igennem.