Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
16. september 2008

Overdreven interesse i ansøgninger

Steen Uffe Tommerup, København S

Som ledig kan det være en ørkesløs vandring at imødekomme ministerens krav om fire ansøgninger pr. uge. Endnu mere kæmpen mod drager er det tilsyneladende for de enkelte ledige at råbe ministeren op. Manden synes uimodtagelig for nogen form for kritik, og den store ekstrabyrde landets ledige forøver ved at sende ministeriet ansøgninger imponerer ham vist heller ikke.

Vejen til regelændring tror jeg ikke er gennem den lediges søgen hos ministeren selv. Erhvervslivet var allerede kort efter reglernes indførelse trætte af den ekstrabyrde, de mange ansøgninger betød.

Min opfordring til landets ledige er at søge et par gange om ugen hos erhvervslivets interesseorganisationer. Skriv til Dansk Erhverv, Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening - og ikke mindst skal I også søge hos Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg. Find selv på lignende aktører.

Ved at bebyrde interesseorganisationerne i erhvervslivet kan vi måske gøre dem så trætte af ansøgninger, at de vil gøre brug af deres tilgang til ministeren og embedsmandsværket - i håb om at få ændret reglerne, så de slipper for at blive bebyrdet med yderligere ansøgninger.

Demokratiske og bæredygtige virksomheder

Margit Kjeldgaard, medlem af Enhedslistens udvalg vedr. demokratisk og bæredygtig produktion

I kronikken den 12. september kommer Jacob Dahl Rendtorff (JDR) frem til at virksomhedernes sociale ansvar er både ulovligt, fører til socialisme og er udemokratisk. Alligevel mener han, at socialt ansvar ernødvendigt.

Professoren må da være fagligt skizofren.

I Enhedslisten er vi ikke bange for socialisme, blandt andet, fordi vi sætter et socialt ansvar over aktionærernes profit. Vi mener således, at pensionskasserne skal have lov til at investere i virksomheder, der har andre mål - bæredygtige og demokratiske - end størst muligt overskud. Det er dog pensionskassemedlemmernes penge, så hvorfor har Folketinget lavet en lov, der tilsidesætter medlemsdemokratiet? Væk med den.

Når JDF påstår, at socialt ansvar er udemokratisk, at "det er lederne og ikke medarbejderne, der skal bestemme, hvad der er ansvarligt i samfundet," må han have meget ringe tillid til de ansatte. Det kommer vel an på en prøve om ikke medarbejderne foretrækker en åben, tolerant og ordentlig arbejdsplads, frem for at lukke sig om 120 procent effektive medarbejdere, der fokuserer på bundlinjen.

I Enhedslisten mener vi, at demokratiet også bør gælde inden for fabriksporten. Vi ønsker selvforvaltning mellem ligeværdige medarbejdere, der fastsætter produktionsprocessen og i dialog med forbrugerne bestemmer, hvad der skal produceres under hensyn til almenvellet.

Espersens valgløfte

Tom Nielsen, Frederiksberg

Nu hvor Lene Espersen er blevet fordame for de konservative, har hun vel bedre muligheder for at indfri sit valgløfte angående hel eller delvis afskaffelse af registreringsafgiften på biler, og i stedet for lade forbruget af bilen afgøre afgiften, kilometerafgift.

Under sidste valgkamp lovede hun dette, men efter valget har hun ikke udtalt sig desangående. Så det var måske bare valgflæsk?

Der har ellers fra forskellig side været fremsat forslag til omlæggelse af registreringsafgiften til en mere forbrugsorienteret afgift, så nu bør Lene Espersen træde i karakter på dette område og indfri sit valgløfte.

Folkeretten, Palin og EU

Rina Ronja Kari, talsperson for Ungdom mod EU

I den sidste uge har verdenspressen - inklusiv den danske -hudflettet den republikanske vicepræsidentkandidat Sarah Palin, som i et interview ikke kendte indholdet af Bush-doktrinen om retten til forebyggende militære angreb på andre lande.

Uden at ville forsvare Palin, så gad jeg egentligt godt vide, hvor mange journalister og meningsdannere, som er klar over, at EU har vedtaget en doktrin med stort set samme folkeretsstridige indhold. Nemlig den såkaldte Solana-doktrin fra 2005, hvor EU påberåber sig retten til at handle militært "inden en krise opstår".

I Lissabon-traktaten, som regeringen ikke turde lade os stemme om, står der endvidere, at EU skal forsvare sine interesser over alt i verden, og at EU ikke kræver FN-mandat for at bruge militær magt. Når man samtidig læser i ovennævnte Solana-doktrin, at disse sikkerhedspolitiske interesser er forsyningssikkerhed af olie og gas, frygten for terror og masseødelæggelsesvåben mv., så er det svært at se forskel på Bush' sikkerhedsdoktrin og EU's.

Desværre er det udbredt blandt mange journalister og meningsdannere på den danske centrumvenstrefløj, at man gerne (og velbegrundet) vil pege fingre ad USA, mens man negligerer de samme kritiske forhold i EU. Hvorfor mon?

En kamp for frihed eller et angreb på islam

Morten Hesse, København S

Italien vil rejse sigtelse mod Sabina Guzzanti for at bruge sin ytringsfrihed, efter en paragraf, der kan give fængsel. Jyllands-Posten, Trykkefrihedsselskabet og regeringen er tavse som graven. Alle de, der kæmpede for Ayaan Hirsi Ali og profettegningerne.

Spørgsmål: Går de ind for ytringsfrihed, eller for at angribe islam?

Deres kamp for ytringsfriheden minder lidt om Hizb ut-Tahrirs kamp for religionsfriheden: vi kæmper for vores frihed, ikke for andres. Og så midt i JP's annoncekampagne. Øv.

SF og ny indvandrerpolitik?

Ole Thorbek, Værløse

SF har sammen med Socialdemokraterne udarbejdet et integrationspolitisk udspil, ifølge hvilket de gældende regler for familiesammenføring, herunder 24-års-regel og tilknytningskravet, videreføres efter et regeringsskifte, selvom SF er uenig.

Nu kan man mene om EU og EF-Domstolen, hvad man vil, men med de domme, der er faldet, er regeringens indvandrerpolitik, herunder 24-års-regel og tilknytningskravet, i opløsning.

Da hverken SF eller Socialdemokraterne ønsker et brud med EU, er der ingen vej uden om, at nydefinere den danske indvandrerpolitik.

SF kan ikke understøtte regeringens fortvivlede forsøg på - mod bedre vidende - at bilde befolkningen ind, at afgørelserne i EU-regi ikke har nogen betydning for den danske indvandrerpolitik.

I stedet kunne SF foreslå, at der nedsættes en kommission, der udredte hele det indvandrerpolitiske område, og blandt andet undersøger, om der er andre og måske bedre veje til at forhindre tvangsægteskaber, end 24-års-regel og tilknytningskravet. Kommissionens resultater kunne danne grundlag for den indvandrerpolitik, der skal føres efter regeringsskiftet.

I så fald fastholder SF, at indvandrerpolitikken ikke skal stå i vejen for et regeringssamarbejde, men har samtidig ikke afskrevet modstanden mod 24-års-reglen og tilknytningskravet, der under alle omstændigheder næppe kan opretholdes.

Opfordring:Kom tilbage SF

Pelle Dragsted, udenrigspolitisk medarbejder i Enhedslisten

For at fremstå mere regeringsduelige har SF's ledelse nu også på forsvarsområdet taget et skarpt sving til højre. I partiets nye forsvarsudspil er både modstanden mod krigsdeltagelsen i Afghanistan og modstanden mod det danske NATO-medlemskab opgivet.

Partiet vil også indgå i et bredt forsvarsforlig med de borgerlige partier og Dansk Folkeparti og dermed været bundet på forsvarsområdet i årevis. Man må virkelig håbe, at SF's ledelse vil komme på bedre tanker. Der er behov for en klar opposition til den aggressive militaristiske udenrigspolitik, som har været ført i de seneste år, og den kan altså ikke skabes i et samarbejde med de partier, der har været bannerførere for den.

Det er også helt forkert at opgive modstanden mod NATO. Netop NATO-medlemskabet er jo med til at fastholde Danmark på en helt forkert og aggressiv sikkerhedspolitisk kurs - tæt knyttet til USA.

Ubehagelig konfrontation

Kamma Ankjærø, Århus C

Det har været yderst ubehageligt - og er det stadig - at stå ved et stoppested og blive mindet om koncentrationslejrenes rædsler gennem Kim Larsens hensynsløse 'Gesundheit macht frei' i anmassende stor skrift på reklamesøjlen. Det er en omskrivning af det nazistiske slogan 'Arbeit macht frei', der stod skrevet på indgangen til de tyske koncentrationslejre.

Det er fuldt forståeligt, at der er blevet protesteret. Den tidligere modstandsmand Jørgen Kieler, der selv var i koncentrationslejr, har helt ret, når han mener, at Kim Larsen og Erik Clausen, der står bag kampagnen, ikke har respekt for nazismens ofre.

Engang stod der i togkupeerne: "Vinduet skal holdes lukket, såfremt blot én rejsende ønsker det".

Det samme princip burde have været anvendt over for rygekampagnen. Den skulle have været standset øjeblikkeligt, såfremt blot én tidligere koncentrationslejrfange ønskede det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her