Læserbrev

Rusland ud af Europarådet

Debat
22. september 2008
Rusland har igennem flere år massivt overtrådt samtlige af de krav, som stilles til medlemmer af Europarådet - alene krigen i Tjetjenien burde resultere i eksklusion.

Rusland har igennem flere år massivt overtrådt samtlige af de krav, som stilles til medlemmer af Europarådet - alene krigen i Tjetjenien burde resultere i eksklusion.

Ria Novosti

Berlingske Tidende bragte den 3. september en opsigtsvækkende undersøgelse. Det store flertal af danskerne ønsker, at Georgien bliver medlem af NATO, og at Rusland skal mødes med sanktioner, hvis landet ikke trækker sig ud af Georgien. Det er et særsyn at politikkerne hænger i bremsen i forhold til vælgerne, når det kommer til aktivistisk udenrigspolitik. Det illustrerer, at Ruslands invasion af Georgien er meget alvorlig og et vendepunkt i Europas historie.

Nøjagtig som Sovjets invasion af Ungarn i 1956, hvor danskerne var meget engagerede med indsamlinger og støtte til de mange flygtninge som kom til Danmark, så er også denne krise noget som optager os alle. EU kan indføre forskellige sanktioner over for Rusland, som ikke skader befolkningen og den økonomiske fremgang i landet, men som udelukkende rammer Kreml og magthavernes forfængelighed.

En papirtiger

For det første kan EU opfordre til at Rusland bliver smidt ud af Europarådet. Rusland har igennem flere år massivt overtrådt samtlige af de krav, som stilles til medlemmer af Europarådet - alene krigen i Tjetjenien burde resultere i eksklusion af Europarådet. Invasionen af Georgien, som også er medlem af Europarådet, er dog dråben som bør få bægeret til at flyde over. Er det ikke argument nok, så kan man altid henvise til, at Rusland er en notorisk dårlig betaler af medlemsbidraget til Europarådet, så det alene betyder, at landet ikke er berettiget til at være medlem.

Det har meget få praktiske konsekvenser for Rusland, hvis landet bliver ekskluderet, eller medlemskabet bliver sat på standby. Europarådet er dybest set en papirtiger uden indflydelse på særligt meget, til gengæld betyder det et stort prestigetab for Rusland. Endelig skal man heller ikke glemme, at fortsat russisk medlemskab af Europarådet underminerer de værdier som Europarådet bygger på. Hvordan kan en international organisation hævde at forsvare menneskerettighederne og freden, hvis dets største medlemsland fører kolonikrig i Tjetjenien og invaderer Georgien uden andre konsekvenser end et par forkølede resolutioner?

En anden sanktion, som EU kan presse på for, er at få Rusland frataget værtskabet for vinter OL i Sochi i 2014. Det har ligeledes en stor symbolsk betydning for magthaverne i Kreml, og vil være et enormt prestigetab for Medveded og Putin. Imidlertid vil det ikke have negative konsekvenser for den almindelige russer, og derfor er det sammen med eksklusionen af Europarådet to realistiske sanktioner som EU bør søge at indføre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

1. Rusland ud af Europarådet!

2. Danmark-til-ejderen!

3. Fregatten Jylland sættes i kampklar tilstand!

-Så kan de fanme lære det!

I guder hvor jeg savner Den Kolde Krig, dejligt at V
vil genoplive den ..

En forfærdende propaganda-artikel, læg mærke til indledningen og sætningen "det er et særsyn, at politikerne hænger i bremsen i forhold til vælgerne. når det kommer til aktivistisk udenrigspolitik". Fogh har ellers fastslået, at det er regeringen, ikke befolkningen, der fastlægger dansk udenrigspolitik.

Christian Olesen

Der er noget der tyder på at de to venstremænd har savnet den kolde krig, for den fuldstændigt ensidige og unuancerede fremstilling minder mest om noget Uffe Elleman kunne have skrevet i 1980.

Vesten har ved at bakke op om løsrivelsesbevægelserne i Ex-Jugoslavien og Ex-Sovjetunionen lagt en linie, som kun kan opfattes således, at flertallet af befolkningen i regioner med etniske minoriteter selv afgør om de vil løsrives. Kroatien, Slovenien, Bosnien & Herzegovina, Estland, Letland, Lithauen osv osv osv. Vi har ensidigt bakket op om disse "landes" ret til selvstændighed.

Helt paralelt ønsker et stort flertal af de russisktsindede befolkninger i Sydossetien og Abkasien nu at løsrive sig fra Georgien. Tilavarende er der i den serbisksindede del af Bosnien & Herzegovina et udbredt ønske om løsrivelse og tilslutning til Serbien. Vestens svar er at det kan der ikke være tale om!

Dobbeltmoralen er så tyk, at man ikke kan skære sig gennem den med en barberkniv.

Rusland har allerede før Georgien- konflikten valgt en klassisk stormagtspolitik med krav om respekt af dets "interessesfærer" ( d v s , at de nære naboer skal "læne" sig op ad Rusland og afstå fra selvstændig politik).

Som et lille land bør Danmark via EU o s v til stadighed arbejde for, at alle lande har frihed til at vælge hvem, de vil samarbejde med.

Det at et land er lille og ligger op ad en stormagt må ikke betyde afståelse af frihed.