Læsetid: 3 min.

Finanskrisen var fuldkommen forudsigelig

Det overrasker, at den nuværende finanskrise kan komme bag på nogen. Den har været forudsagt i 10 år. Og en endnu større krise venter os inden for de næste fem år
Det overrasker, at den nuværende finanskrise kan komme bag på nogen. Den har været forudsagt i 10 år. Og en endnu større krise venter os inden for de næste fem år
Debat
7. oktober 2008

Informations artikel »Alle spørger hvordan kunne det ske?«, som blev bragt 27-28.september fik mig op af stolen, fordi krisen var fuldstændig forudsigelig. Den blev forudsagt af blandt andre undertegnede for ca. 10 år siden. Og jeg var ikke den eneste. Andre, der har forstand på international finans, har også advaret mod udviklingen, bl.a. George Soros og David Korten.

I 25 år har jeg arbejdet med international finans og været rådgiver for en række banker, forsikringsselskaber, pensionsfonde, m.m., som nu er i store vanskeligheder. Mine erfaringer var baggrunden for min advarsel om en kommende økonomisk nedsmeltning. Lad os begynde med årsagen til den nuværende krise i USA.

Den mest almindelige forklaring, som næsten alle iagttagere nævner, er boligmarkedet, specielt udstedelsen af de såkalde ’subprime’ lån af tvivlsom lødighed.

Men at give subprime lånene skylden for krisen i USA svarer til at give en bakterieinfektion skylden for et AIDS offers død. AIDS ødelægger immunsystemet og udsætter kroppen for en række sygdomme, som alle kunne være den direkte dødsårsag.

Flokmentaliteten styrer

Problemet med det globale finansielle system går langt dybere end til subprime lånene. Det er et systemisk problem på linje med svigt af autoimmun systemet hos mennesker. Finanssystemet er simpelhen skrøbeligt, og på vej mod dets endelige død.

I min bog, I fuld gang (Hovedland 1999), definerede jeg hovedproblemet som »aktionær protektionisme«, men i den engelske version af bogen gik jeg mere i dybden da jeg skrev: »Globalisering er en finansiel katastrofe der bare venter på at ske. Det eneste spørgsmål er hvornår. Det grundlæggende problem kan forstås gennem
følgende seks aspekter:

•Frie kapitalbevægelser over grænserne

•Koncentration af hundreder af billioner dollar i hænderne på få store spillere, der leder efter kortsigtet profit.

•Mangel på likviditet på mange af de markeder, der tiltrækker pengene.

•Flokmentaliteten hos disse investorer.

•Markedernes indbyrdes afhængighed

•Et systemisk behov for at øge risikoen i de speculative investeringer efterhånden i trit med at mulighederne for let profit formindskes.«

En større krise på vej

Den aktuelle krise er drevet hovedsageligt af den udbredte ’grådighed er god’-mentalitet hos topledere i finans og industri. De er mere interesserede i deres personlige bundlinje end i deres ansattes, aktionærers og lokalsamfunds. De tager således enorme risici på vegne af andre, som ender med at betale regningerne.

Men en endnu større krise venter os forude, sandsynligvis inden for fem år, men timingen er usikker. Den næste nedtur vil blive udløst af finansmarkedets erkendelse af alvoren i det såkaldte ’peak oil’-problem, det vil sige det tidspunkt, hvor olieproduktionen topper og går permanent ned med omkring tre pct. om året (fra ca. 2011-2012). Efterspørgslen efter olie vil fortsætte med at stige, bl.a. på grund af Indien og Kina, og oliepriserne vil derfor eksplodere på en måde vi ikke har set før.

’Lokalisering’

Nedgangen i olieproduktion er helt forudsigelig ifølge olie-geologer, hvis hidtidige forudsigelser over 30 år har været uangribelige. De forfærdende konsekvenser af dette fænomen for vores daglige liv overalt er endnu ikke trængt ind i politikernes og finansmarkedernes overoptimistiske bevidsthed. (De to er tæt forbundne). Når det begynder at dæmre vil tingene ske meget hurtigt med panikudsalg af alt, når finansspekulanterne alle styrter mod udgangen på samme tid – jvf. flokmentaliteten. Ødelæggelsen af den virkelige økonomi vil blive irreversibel. Vi vil gå ind i en periode med verdensomspændende negativ vækst på grund af udtømmning af den primære drivkraft bag vores økonomiske vækst i de sidste 150 år: billig olie – uden noget sammenligneligt substitut i syne.

Den gode nyhed er, at ud af dette kaos og enorme lidelser over hele jorden vil der opstå en global civilisation, der er mere på linje med menneskers virkelige behov end finansmarkedernes behov – en udvikling som jeg har kaldt: »lokalisering« eller »an ecovillage future«. Men det er en helt anden historie, som jeg også har skrevet en del om, og som mange over hele verden allerede nu er i gang med at forberede.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, det var den måske nok, men forudsigelig eller ej, så gjorde det ingen forskel, da den kom. Og tilsyneladende var der ikke tilstrækkelig motivation blandt alle de, der profiterede af boblen, til at lade sig påvirke af den slags forudsigelighed.

Men artiklen peger på, at det måske kun er en forsmag på, hvad der er i vente, når 'peak-oil' punktet nås (måske er det lige nu) og produktionen begynder at falde.

Den omstillingsproces, der kræves i denne sammenhæng vil gøre finanskrisen til den rene søndagsudflugt. Og hvis byrderne fordeles lige så skævt og manipulatorisk som ved løsningsforslagene for finanskrisen, så er der lagt i ovnen til almindelige mennesker.

Blandt løsningsforslagene vil sikkert være 'skattelettelser til de rige' og 'mere marked'.

For der er ingen grænser for dumheden.

Se også denne kommenatr:

http://www.information.dk/155342

Tja, der har dog i løbet af de senere år været et par (få) hjemlige røster som har advaret om udviklingen.

Måske er det nu slut med at gøre sig lystig over Brøchner Madsen:

http://www.business.dk/article/20070717/okonomi/70712038/

http://www.business.dk/article/20070710/dinepenge/70710024/

Så længe vi lader markedet styre os politisk og gør den til den højeste sandhed vil vi blive ofre for denne 'lemmingementalitet' hvor alle følger hinanden om det så er ud over 'afgrunden'.
Mon der snart er nogle der tør udvise politisk lederskab og vise vejen ud af sumpen? Der ligger som rigtigt påvist meget større problemer forude der kalder på politiks handlekraft - den er 5 min. i 12!

Det var bestemt forudsigeligt, men "lemmingmentalitet" er der jo ikke tale om ... de mennesker der for ALVOR har vundet ved det her, de er ikke trængte overhovedet. Som artiklen også siger, "koncentration af hundredevis af billioner af dollars i hænderne på ganske få spillere".

Lovgivningen har ikke stået mål med opfindsomheden når det kom til at tjene penge. Det virker oplagt at sige, at dette dels skyldes mangel på indsigt / overblik fra politikeres side, og dels at det skyldes storkapitalens interesse og indflydelse.

Heldigvis har vi løsningsmuligheder.. nationalisering, regulering, fællesskab - de samme midler der virker hver gang kapitalismen går amok.

Det er skudt ved siden af at sige "grådighed" og "globalisering" som grund.

Vi har olien som den vigtigste og eneste råvare, der er politisk reguleret af et monopol m h t mængde og pris - det har skævvredet verdensøkonomien i mange år

Vi har forsømt udviklingen af tilstrækkelige alternative energikilder (a-kraft, vind, sol o s v ), hvilket kunne have gjort os fri af olien og uafhængig det politisk ubehagelige Mellemøsten.

Vi har mislykkedes med WTO-forhandlingerne om frihandel til gavn for u- og i-lande.

Der har ikke været tilstrækkelig indsigt med det finansielle system , og ingen - heller ikke det finansielle system - har reelt vidst hvor oppustet det var blevet før ballonen revnede.

Der er mange andre undladelsessynder , men alt andet lige, så er den aktuelle krise til at håndtere - hvis vi er dygtige , så går det iorden i løbet af 2 år maks - klumrer vi, så varer det længe.

An ecovillage future tror jeg altså ikke meget på - vi er idag ca 6,2 milliarder mennesker, og år 2050 er vi i flg FN's prognoser ca 9 milliarder mennesker.

Det kræver avanceret høj-teknologi og bio-teknik at give alle disse mennesker en høj og god levestandard - ecovillage er ikke løsningen.

KP J: "Dette indlæg er derfor i bedste fald uden værdi, i værste fald selvpromoverende bagklogt."

Taler du om dit eget indlæg? :o)

Konjunkturcyklus, varer omkring ti år og sådan har det været i mere end 200 år.

Finansielle kriser river sunde erhvervsøkonomier med sig på trods af at den bobbel der brister, kan befinde sig hvorsom helst i den globale økonomi. Det er et spil som de store spekulanter på markedet holder meget af, og de spiller det lige til afgrunden og de tjener penge selv i et lodret faldende marked.

De der skal holde øje med markedet - vores alles vagthunde: politikkerne - er handlingslammede lige til det går galt - så river de spekulanter der står i tabsposition i nødbremsen og får politikkerne til at spille skattekroner ind i det lodret faldende marked. Så bliver der lidt mere at spille om.

Lad dog det finansielle marked spille hinanden falit og støt så den del af ehvervsøkonomien der er bevaringsværdig i samfundsøkonomisk sammenhæng.

Nej til bankstøtte - Ja til erhvervsstøtte.

@ P. Lauritzen skriver:

"Hvis Jackson virkelig kunne forudsige krisen, så burde han være multimilliardær nu.
Er han det ?"

Læs hans bog, kig ikke på hans bankkonto.

Krisen skulle have været brudt ud i august 2001, men blev forhindret af 11. september, fordi markedet pludselig blev nøgternt og fornuftigt af sig selv og fik øje på alle de reelle trusler, der hele tiden er til stede. Optimisme er utilgivelig dumhed. Altså i den forbindelse. Især på andres vegne.

@ P. Lauritzen

Det har jo en nærmest mytologisk karakter, at den der advarer mod afgrunden , ikke tages alvorligt - fodi han ikke har tjent milliarder på netop denne forudsigelse...." isn´t it ironic ? "

Har Nostradamus ikke også sagt et eller andet på et tidspunkt?

Det betyder intet at en eller anden tilfældig advare mod afgrunden hvis vedkommende ikke har magt til at lukke Casinoerne.

Sammenbrud i økonomien er det højeste mål for spekulanternes spil. Efter sammenbruddet kommer marodør-kapitalisterne og trækker de helt store gevinster hjem. Billigt billigt. Huse fabriker hoteller - you name it....

Dansk Erhverv peger på, at den finansielle krise er et udtryk for en afgrænset ubalance:

"Grundlæggende er den danske økonomi meget robust, og det gælder også verdensøkonomien som helhed. Der er lige nu først og fremmest behov for at skabe ro hos borgere og virksomheder og ikke puste til ilden. Derfor vil vi gerne advare kraftigt mod panikløsninger på det finansielle område,"

Gem redningspakken til der skal reddes danske arbejdspladser - finanskapitalen spiller pengene bort ..

KPJ,

Nu taler du om ultracon eliten, men var det ikke netop Clinton, der ophævede de restriktioner på banker og sparekasser, der havde været i effekt siden 30'erne?

Den nuværende krise har vel sit ophav i den beslutning?

Danmark bør følge Islands eksempel og nationalisere bankerne.

KPJ,

Selvom det stadig virker for konspiratorisk på mig, anerkender jeg, at du har en væsentlig større indsigt i finansforhold, så det vil være intellektuelt selvmord for mig, at prøve at slå dig på den bane.

Men du svarede ikke helt på mit spørgsmål. Er det ikke ophævelsen af de ristriktioner, der er krisens oprindelige ophav?

Sulpicia,

Der er den afgørende forskel, at vi hæfter personligt for vores boliggæld.

Det gør amerikanerne ikke. Det er derimod bankerne, der hæfter. Hvis husprisen så falder til under det, de har lånt i huset, går de frivilligt på tvangsauktion og køber eventuelt et tilsvarende hus billigere.

Det giver større tab i bankerne og langt flere tvangsauktioner end vi nogensinde kommer til at se i Danmark.

Bente Simonsen

I !929 fik jøderne skylden for krisen, deraf opstod bl.a. nationalsocialismen i Tyskland og Östrig - og det som fulgte.
Hvad sker det denne gang? - nu 80 år senere - hvem har skylden denne gang? Og hvad vil konsekvenserne blive?
Hvem bliver/er marodørerne?

Og må ting gentage sig i uendelighed.

Bente Simonsen

I !929 fik jøderne skylden for krisen, deraf opstod bl.a. nationalsocialismen i Tyskland og Östrig - og det som fulgte.
Hvad sker det denne gang? - nu 80 år senere - hvem har skylden denne gang? Og hvad vil konsekvenserne blive?
Hvem bliver/er marodørerne?

Og må ting gentage sig i uendelighed.

Det må være Osamas skyld.

Hvem har skylden ?
Follow the Money

Washington Times:
"..Fed, in emergency move, will lend to companies

Frantically trying to stop the bleeding on Wall Street, the Federal Reserve took a first-time step Tuesday to get cash directly to businesses.."

Nu skal slipsedrengene kunne deres "Das Kapital" - der bliver kø ved forelæsningerne..

Det virker nu også på mig, som om det primært er pyramidespillet på boligmarkedet, der driver dansk økonomi.

Og når det først gå ned ad bakke, plejer det at ramme hele samfundet.

Men nu sætter de jo renten ned igen, mens du siger, at den allerede er kunstigt lav????????

Der er altså for få penge i omløb????

Bær over med mig. Jeg prøver at forstå.

Overse mit sidste spørgsmål.

Så vi får altså deflation over en bred kam?

Men hvis den lave rente fortsætter og måske bliver endnu lavere, vil den vel stadig holde hånden under markedet?

Bjørn Herring

Der er altid nogen der siger ulven kommer. Derfor vil der altid være nogle der får ret.

Spørgsmålet er hvad det er værdt uden forklaring.

Jeg kan huske dengang Mao var gammel. Hvert år blev hans død forudsagt, og på et tidspunkt fik en eller anden ret - and so what!?

Vi mangler fremdeles en civilisationsbevarende løsning på det økonomiske problem der ikke undertvinger det enkelte menneske i et system de ikke kan tolerere. Indtil videre er det ikke nok med selvudnævnte profeter der vil underlægge resten af menneskeheden deres egne idiosynkratiske idéer om hvordan verden burde være.

Andreas Trägårdh

Finanssystemet er kun gearet efter profit. Men effektivitet, bæredygtighed og overflod der kommer hele samfundet til gode, forhindrer profit. Kun knaphedens mekanisme kan førøge profitten.

Andreas Trägårdh

Finanssystemet er kun gearet efter profit, og korruption er meget centralt i dets virke, mens effektivitet, bæredygtighed og overflod, der kommer hele samfundet til gode, forhindrer profit. Kun knaphedens mekanisme kan forøge profitten.

Det er et perverst udnyttelses system, man nu ser politikere og andre skurke bestræbe sig på at rede med hjælpe pakker, et gennemkorrupt, menneske fjendligt og samfundsnedbrydende monster!
Aldrig har der været så mange slaver som i det 21 århundrede!

Andreas Trägårdh

A quick tutorial

Are you curious about what blew up the global financial system?
This is a pretty good explanation of what a sub-prime mortgage derivative is.
Three things that were left out of this explanation:

1. The reason sub-prime mortgage derivatives are so troublesome is many hundreds of billions of dollars are these instruments were created and sold.

2. They were sold as SAFE investments

3. Sub-prime mortgage derivatives are only part of the problem

This video was posted BEFORE July 4th in 2007. It's hard to believe that any financial professional can claim with a straight face to be surprised by the melt down in the fall of 2008.

It's a mess.

Banks have failed, people have lost jobs
and homes by the hundreds of thousands, and
sober minded analysts say that the worst
is yet to come.

And the news media says it was all caused
by sub-prime mortgages.

Is that true?

Yes and no.

This short video explains it all:

http://www.brasschecktv.com/page/476.html

Inger Sundsvald

"Follow the Money"

Eller på dansk ved Lone Kühlmann:
"Tag pengene og stik af".

Ellers interessant debat.

Michael Skaarup

Nu når snakken er om kriser.

er der nogen som set eller hørt om colin powells evner som profet., ellers så klik på linket i mit navn.

Inger Sundsvald

Ja, det er utroligt hvilken visdom man kan opnå i bagklogskabens ulideligt klare lys.