Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
1. november 2008

P1's Orientering

Finn Jespersen, Nykøbing F.

P1's Orientering har en reklame for sig selv kørende. Den lyder nogenlunde sådan her: "P1 Orientering - hvis du vil danne dig dit helt eget verdensbillede."

Den kunne dårligt være mere forkert. Man orienterer sig om verden, fordi man gerne vil have et sandfærdigt verdensbillede, som man kan dele med andre. Vi deler som bekendt verden med hinanden, og det bedste må derfor være, at vi stræber efter at gøre vores opfattelser af den fælles. Det bidrager orienteringsredaktionen flot til med deres programmer.

Men i reklameafdelingen sidder der åbenbart et neoliberalt fossil, der ikke er gravlagt endnu.

Ministerrokade?

Ib Jensen, Søborg

Der kæmpes hårdt om pladsen om topposten i regeringens nye 'Lynchnings Ministerium'. Her skal mennesker, vi ikke kan lide, få deres sag for, når nu domstolene - det billige skidt - ikke gider. Kandidaterne er: Karen Jespersen, Søren Pind og Inger Støjberg, mens Peter Skaarup og Pia Kjærsgaard ser sultent til fra sidelinjen.

Smagsdommeri i den mindst ringe

Gitte Ladegaard, kurator og kunsthistoriker

Foghs røde-hvide frugtgrøds-smask flyder kvælende ud over kulturen i Danmark. 'Den mindst ringes' bidrag til klistret er en alarmerende indskrænkning og indskrænkende behandling af kulturstof med fokus på den visuelle kultur. Hvis der ikke er penge eller marked i stoffet, er det henvist til klummer og spalter med - igen - markedstips. Smagsdommeriet er blevet Informations ny paradigme. Joe-sixpack har erstattet den øjenåbnende, informative anmelder med faglig integritet og andre erkendelsesinteresser end markedets.

Den visuelle kultur behandles som en satirisk bagsideklumme, og kunsten sælges som om det drejede sig om at købe, sælge og renovere ejendomme, (klummeskriverens erhverv). Ud med det gamle, giv det en overhaling med et skud idiosynkrasi - vær sikker på en god investering - og kunst og kultur er 'sat på plads', som det hedder i DR2's 'Smagsdommer'-mantra. Udsendelsen, som danner skole for formidlingen af den visuelle kultur i Information, søsat med en bemærkning som Informations nye linje tilstræber at følge: "Jeg kan ikke forholde mig til noget, hvor mænd går rundt på scenen i sandaler," sagt som smagsdom over åbningsforestillingen Aida på Holmen.

Med alle de tillæg, som Information også har mainstreamet avisen med, kan det undre, at der stadig er ansat fagfolk til at anmelde bøger; er det ikke bagstræberisk og udansk?

Lad i stedet den ny gruppe smølfesamlere overtage gerne med tips til, hvor de bedste og sikreste investeringer i figuren kan foretages og lidt insighter-informationer til læseren.

Hvem ved måske var Paris Hilton med til den sidste smølfemesse?

DF's Hybris

Jacob Borup Nørløv, Frederiksberg C

Dansk Folkepartis Søren Espersen har bevæget sig ud på dybt vand ved at kræve en undersøgelse at FE's rolle mht. den danske deltagelse i Irakkrigen. Det kan godt være, at intentionen var at flytte ansvaret (det politiske) fra hele VKO og over til FE.

Fejlen er, at DF ikke har mandat til at tage et sådant initiativ. Fordi Irakkrigen ligger uden for deres politiske område, særligt nu da den har udviklet sig i sin komplekst, og ikke længere kun handler om afsættelsen af en ond ikke dansk diktator. DF bliver nødt til at indse, at det eneste sted de får lov til at spille med musklerne over for deres hhv. kloge og rige venner i regeringen, er på flygtninge og indvandre området. Ved at forsøge på at agerer i en verden hævet over laveste fællesnævner, begår de hybris. Gad vide hvilke nemesis vil ramme dem?

'New world order'

Magnus Falko, medlem af Enhedslisten

Finanskrisen har vækket flere politikeres drøm om et nyt monetært Bretton Woods-system. Øverst i magteliten går drømmen dog endnu videre. I magasinet Foreign Affairs foreslog økonomiprofessor Richard N. Cooper i efteråret 1984 "skabelsen af en fælles mønt for alle de industrialiserede demokratier. (...) Hvordan kan uafhængige stater opnå dette? De er nødt til at flytte bestemmelsen over valutapolitikken til et overnationalt organ."

Cooper er tidligere deltager i transatlantens eliteklub Bilderberg og er medlem af søsterklubben Trilateral Commission.

Jeg vil gerne bringe en forudsigelse: Elitedrømmen vil snart lanceres som finanskrisens løsning, og som vi så med 'økonomisamarbejdet' EF, er målet samtidig politisk magt.

Men glem ikke, før du overvejer at acceptere et globaldiktatur som chokterapi, at krisen er helt unødvendig - en konsensusillusion skabt af grådig aktiespekulation og en økonomipolitik baseret på virtuelle rentepenge samt stadig vækst i privatforbruget. Det sidstnævnte afslører sig også som en faktor i den analyse, nobelprismodtageren Joseph Stiglitz har om, at Irakkrigen er årsag til finanskrisen (Inf. 19. september).

En verdensregerings-struktur fortynder den enkeltes indflydelse på samfundet til det pure ingenting. Terapien må være systemændringer nedefra.

Dialog mod Israel

Geoffrey Cain, Hellerup

I dag holder MandelaCenter en høring om fred i Mellemøsten. Gæsterne er blevet valgt med omhu. Kun folk, der har udmærket sig ved et særdeles kritisk syn på Israel, er inviterede. Det hedder dialog.

Operation Korruption

Esben Korsgaard Poulsen, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom

Om kort tid - nærmere bestemt den 5. november - går landets gymnasieelever igen på gaderne for hver at indsamle et beløb på 300 kr. til det såkaldt 'velgørende arrangement' Operation Dagsværk (OD). Desværre gør gymnasierne, der har tilmeldt sig OD, ikke eleverne opmærksomme på, hvad deres penge går til. Eleverne bør med al rimelig ret gøres opmærksomme på hvilke korrupte projekter og organisationer, som rent faktisk finansieres bl.a. ved hjælp af OD's økonomiske midler.

OD har tidligere samarbejdet med bl.a. Internationalt Forum, der er medlem af Boykot Israel, selv om OD påstår at være upolitiske. Dog skal den egentlige korruption findes i Internationalt Forums samarbejdspartnere; heriblandt kan man nævne PFLP, en palæstinensisk oprørsgruppe, der tilbage i 2004 dræbte tre israelske børn under et attentat. Internationalt Forum støtter også åbent op om den colombianske guerillaorganisation, FARC, der benytter metoder som afpresning, tortur og kidnapning til at nå sin daglige og politiske mål.

Derfor: boykot Operation Dagsværk. Brug nu jeres midler på noget fornuftigt, når I har muligheden - Røde Kors, Red Barnet, Dansk Flygtningehjælp har alle en administrationsafgift mange gange lavere end OD's. Personligt giver jeg mine 300 kr. til DSU's Hvideruslandsgruppe for indførelse af demokrati i Europas sidste diktatur.

Forplumret debat

Kenno Simonsen, forfatter og prostitutionsdebattør

Kvindehandel og prostitution kan ikke adskilles skriver Pernille Vigsø Bagge (PVB) 28. oktober. Det er trist at se en politiker, der i den grad ignorerer sagkundskaben. På en nyligt afholdt konference, hvor Nordisk Ministerråd havde samlet forskere fra hele Skandinavien, fremførte de danske forskere, at debatten herhjemme var blevet forplumret og tømt for viden, og at sammenblandingen af begreberne prostitution og menneskehandel var uhensigtsmæssig og usaglig.

PBV skriver, at prostitution og kvindehandel er stærkt stigende i Danmark, og tidligere (18. oktober) at danske politikere ikke vil anerkende de "gode erfaringer" fra Sverige og Norge.

Påstanden om stigningen i kvindehandel er udokumenteret og erfaringerne fra Sverige er mildest talt tvivlsomme. Og mht. Norge må vel selv PVB være nødt til at vente med at vurdere erfaringerne, til loven i det mindste er trådt i kraft.

PVB er således med til at fastholde debatten på et videnstomt niveau, hvor argumenterne bygger på falske myter.

Euro-manipulation

Pelle Dragsted

Folketingskandidat for Enhedslisten

Det er helt i orden, at Information bruger sin lederplads til at argumentere for et dansk medlemskab af Euroen. Men det er ikke i orden, når argumentation erstattes af manipulation, som det sker når knp i bagsidelederen den i går skriver, at Danmark har "været nødt til at hæve renten" fordi vi står udenfor Euroen.

Enhver, der har fulgt debatten, ved jo, at andre lande udenfor Euroen har sænket renten, og at det øgede renteniveau i Danmark skyldes, at Danmark har en fastkurspolitik overfor Euroen i modsætning til f.eks. Sverige. Det havde øget knp's troværdighed hvis denne oplysning ikke var forbigået i lederen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Efter mit ovenstående læserbrev er min "spådom" om en verdensvaluta så småt begyndt at blive en realitet på officielt idéplan, se bl.a. http://www.information.dk/186766 - også andre lande taler for en global valuta; http://borsen.dk/okonomi/nyhed/167914/

Bilderberg og lignende grupper er ikke irrelevante i denne sammenhæng. Her følger et indsendt læserbrev af undertegnede til Inf., der blev afslået forleden dag:

1. november 2008 forudsagde jeg her i debatten at en global valuta snart lanceres som en ’løsning’ på den eliteskabte finanskrise. Jeg nævnte magtklubben Bilderberg som altid har tilstræbt en europæisk valuta; se mødereferaterne fra 1955 og ’58 på wikileaks.org.
Euroen tænkes som et trin på vej mod globalvalutaen, anslår jeg.
I 1973 udtalte en af mødedeltagerne: »I sidste ende bør vi arbejde hen imod et internationalt centralbanksystem«.
I 1984 gik økonom og bilderberger Richard Cooper videre og talte for en global valuta.
I 1988 spåede The Economist at en verdensvaluta nok vil opstå som en cocktail af nationale valutaer, men at folk gradvis vil vælge de nationale fra på grund af fællesvalutaens magelighed og stabile købekraft (og da er det jo reelt en singlevaluta). Utopien bliver realisabel efter »en rodet serie af nødsituationer fulgt af et lapperiforsøg der igen følges op af en nødsituation«, hed det. Economist er det oftest repræsenterede medie på Bilderbergs lukkede møder.

Tilfældigt?

- - -

Kilder:

Bilderberg-referat 1955: http://www.wikileaks.org/wiki/Bilderberg_meeting_report_Garmisch-Patenki...

Bilderberg-referat 1958: http://www.wikileaks.org/wiki/Bilderberg_meeting_report_Ye%C5%9Filk%C3%B...

- Der var tydeligvis ingen protester på møderne imod tankerne om en fælleseuropæisk valuta.

Bilderberg-referatet 1973: http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/bilderbergfile/contents.htm (tryk på 'page60'. Referatets ægthed er bekræftet over for mig af historiker Ingeborg Philipsen, Saxo-Instituttet, Kbh's Universitet).

Økonomen Robert Mundell kaldes (fejlagtigt) for Euroens fader. Reelt er han "blot" euro-idéens arvtager. Her taler han for euroen: http://www.robertmundell.net/Menu/Main.asp?Type=5&Cat=08&ThemeName=Euro ...og her taler han såmænd for en global valuta: http://www.robertmundell.net/Menu/Main.asp?Type=5&Cat=09&ThemeName=World...

Og her: http://www.rbwf.org/2005-2007/seoul/Mundell.ppt skriver han til slut følgende bevingede ord, der bør få enhver til at reflektere en ekstra gang: "International monetary reform usually becomes possible only in response to a felt need and the threat of a global crisis." (Side 54)

The Economist findes på mikrofilm på Det Kgl. Bibliotek. Den omtalte artikel står i Volume 306, januar 1988.

Per Holm Knudsen

Pernille Vigsø Bagge er vel noget af det nærmeste SF kommer Indre Missions Olfert Richard.

Per Holm Knudsen

Udviklingen i SF går åbenbart i denne retning:
http://psyx.blogspot.com/2009/09/udviklingen-i-sf.html