Læserbrev

Læserne skriver

Debat fra dagens avis
Debat
14. oktober 2008

Lene Espersen for klassekamp

Ole Thorbek, Værløse

Den konservative partiformand, økonomiminister Lene Espersen, kom i DR1 lørdag den 12. oktober til at sige sandheden om, hvorfor regeringen i en situation med en forventet stigning i arbejdsløsheden ønsker at presse flere til at blive længere på arbejdsmarkedet. Espersen mener nemlig, at lønningerne er for høje - ikke topchefernes, der på 25 år er steget to en halv gange industriarbejdernes lønninger - men de almindelige menneskers lønninger.

Ved at øge arbejdsudbuddet opstår et forstærket lønpres med lavere levestandard for lønmodtagerne og højere profitter til følge. Intentionerne om en forøgelse af arbejdsudbuddet er således ren klassekamp. De konservative har meldt klart ud. Hvornår vedstår alle de økonomer, der med udsigt til en stigende arbejdsløshed taler for en øgning af arbejdsudbuddet, at de gør det som led i kassekampen?

Stemmer

Joachim Nielsen, Vanløse

Simon Emil Ammitzbøl mener, at S og SF på udlændingepolitiken har bevæget sig så langt, at Radikale ligeså godt kan samarbejde med VKO. Det er minimum et interessant synspunkt, at det skulle være ligeyldigt, om det er DF eller SF, der sidder på de afgørende stemmer, næste gang der skal stemmes om flygtninges forhold. Eller er Søren Krarup måske blevet ligeså human som Ole Sohn?

Er vi alle kapitalister?

Per Diepgen, Halskov

Analysér alle disse analyser, som vi bruger som undskyldninger og alligevel ikke vil vide af Karl Marx', hvis dialektiske kritik adskillige steder i verden har fået en ideologisk udformning i socialismen som modstykke til liberalismen, mens kapitalismen er substansen af det frie markeds kræfter. Rune Lykkebergs glimrende formuleringen af spændende begrebspar, stiller uforståeligt kapitalisme over for demokrati. Hvilket demokrati? Næppe folkestyret! Den politiske højrefløj bruger kapitalismen, materialismen, som murbrækker og må derfor i krisetider møde socialismens principper som konspirationsteorier. Siden verdenskrigen og med Den Kolde Krig har højrefløjen opbygget systematisk og altoverskyggende konspirationsteorier af alt, hvad der smager af marxisme og kommunisme. Georgien tjener nu som konspirationes arnested. Forleden proklamerede den evigt beåndede David Gress i Jyllands-Posten (1. oktober) revisionismen af historien om DenSpanske Borgerkrig, så Guernica nu er blevet billedet på den folkelige fascismes vej til demokratiet! "Grådighed" skriver Rune Lykkeberg og stiller den kontante kyniske kapitalisme over for moral, men vil ikke følge Frank Aaens ord op, at socialismen, som ikke har del i hverken kapitalismens opkomst eller fald, er liberalismens modstykke og forudsætningen for forestillingen om et folkestyre - demokrati.

P2 kritik

Karlheinz Löhrer, 2700 Brønshøj

Jeg tilslutter mig helt Julie Fabricius' kritik af P2-udsendelserne i Inf. 9. oktober. De er gået fra at være præsentation af klassisk musik til at være en blanding af samme med underholdningsprosa, der er mere eller mindre musikken uvedkommende. Det er, som om værterne mere er optage af at høre sig selv snakke end af den musik, de byder på (ofte med mangelfuld annoncering). Det kan endda af og til gå så galt, at de bryder ind i musikken med snak - som for eksempel for nogen tid siden, hvor vi skulle høre en Haydn-kvartet med titlen 'The Surprise' (overraskelsen) og hvor overraskelsen, da den endelig skulle komme (til allersidst) - blev snakket væk af en overivrig vært. Musik slutter ikke sjældent med en takts pause. Så er det vel meningen, at denne pause ikke fyldes med utidig snak.

Skaarups bragesnak

Carsten Skov Teisen, Slagelse

Dansk Folkepartis formand for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup, har imidlertid ikke forstået den danske retsstats princip om magtens tredeling. I en konkret sag truer 14 betjente med at sige deres job op, hvis ikke Landsretten omstøder en dom fra byretten, hvor tre af deres kolleger er dømt for vold i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset sidste år.

Det her handler ikke for eller imod Ungdomshuset. Det handler om, at byretten har talt og at sagen skal igennem en fornyet behandling i Landsretten. I dén sammenhæng tilkommer det ikke betjentene at lægge pres på retsvæsenet. Et synspunkt, som også formanden for Politiforeningen i København er ude med.

Det er imidlertid mere alvorligt, at Dansk Folkepartis Peter Skaarup udtrykker sympati for de protesterende betjente. Han finder det således vigtigt, at betjentene bevarer et voldsmonopol, når de rykker ud for at bekæmpe gadeoptøjer.

Byretten har for det første et andet og mere nuanceret synspunkt end Peter Skaarup. For det andet tilkommer det på ingen måde en politiker, der tilmed er formand for Folketingets retsudvalg, at lægge pres på domstolene.

Der er med andre ord tale om et klokkeklart forsøg på at bryde magtens tredeling. Det rejser med al tydelighed tvivl om Peter Skaarups politiske og juridiske dømmekraft. Desuden er det uundgåeligt at udlægge Dansk Folkepartis mange vendinger om respekt for retssamfundet - som andet end situationsbestemt bragesnak.

Globale løsninger på globale problemer

Carsten Ploug Olsen, Odense NØ

Verdensregering!

Kjeld Hansen balancerer slet ikke

Klaus Nørskov, kommunikationschef i Landbrugsraadet

Direktør Kjeld Hansen (KH) ener, at jeg balancerer på kanten af registerloven, fordi vi har skrevet om "Landbrugets revsere" - bl.a. i et opslag hvor fem debattører har ordet og fortæller, hvorfor netop de er kritiske over for landbruget.

KH er forbitret over, at vi nævner hans navn som en fremtrædende kritiker. Jeg er overrasket over, at det er et problem i lyset af det utal af debatindlæg, han har skrevet over årene. Og skønt jeg til hver en tid vil stå ved, at han er en fremtrædende kritiker af landbruget, vil jeg da godt her love, at vi aldrig mere citerer ham eller nævner hans navn i FoodCulture. Vi vil dog fortsat citere alle andre kritikere - for det er en af FoodCultures missioner at bygge bro mellem samfundet og fødevareerhvervet.

KH mener, at det forhold, at vi skriver om vores kritikere og følger med i debatten bringer mig ud på kanten af registerloven. Det er selvfølgelig noget eklatant vrøvl.

Landbrugsraadet vil gerne i dialog med alle - og det ligger i sagens natur, at det ikke mindst gælder kritikere. Det er begrænset hvad man får ud af dialog med egen menighed. Alt i FoodCulture er skrevet med respekt for alle journalistiske principper. Og de fem der medvirker gør det selvsagt efter aftale og er som sagt alle selv kommet til orde. Kjeld Hansen balancerer på kanten af citatfusk ... eller slet ikke.

Er krig virkelig kultur?

Carsten Kofoed, København N

Den 10. oktober var der kulturnat i København. Alskens kulturelle aktiviteter, noget for enhver smag. Men over arrangementet hang der en ubehagelig lugt af blod og smerte, af død og ødelæggelse, af liv og drømme, der smadres i en bomberegn. Lugten kom fra Kuglegården ude på Holmen, hvor Forsvaret havde sit 'kulturarrangement'.

Her kunne man se en dansk militærlejr i Afghanistan og møde danske besættelsestropper, som myrder 'terrorister', altså indbyggerne i et fremmed land, der intet har gjort os. Børnene kunne blive malet i ansigtet ligesom soldaterne, når de skal ud og dræbe. Det var usmageligt, men hvad gør man ikke for at øge en skrantende opbakning og rekruttering.

På Kulturnattens hjemmeside kan man læse, at Kulturnatten ikke tilbyder sine samarbejdspartnere "kommerciel eksponering, der er uforenelig med Kulturnattens profil" og "aktiviteter, der fjerner fokus fra kulturen".

Krig er åbenbart blevet kultur i dagens krigsførende Danmark. Sygt.

Står SF fast?

Henrik Guldborg Bøge, Charlottenlund

Holger K. Nielsen og Emilie Turunens kronik om Afghanistan-indsatsen (i Inf. 7. oktober) indeholdt mange vigtige pointer, som jeg er ganske enig i. Men efter de mange blandede meldinger fra SF i den seneste tid, blandt andet ønsket om at deltage i det kommende forsvarsforlig, er jeg alligevel temmelig usikker på, om de flotte hensigtserklæringer i kronikken også har nogen praktisk betydning for SF's stemmeafgivning i Folketinget.

Vil SF f.eks. gå med i et forsvarsforlig, der indebærer fortsat oprustning til aggressive militære aktioner i udlandet som f.eks. indkøb af nye offensive jagerfly? Og vil SF stemme for at fortsætte krigen i Afghanistan, selvom partiet ikke markant får ændret indsatsen væk fra militær og til fordel for humanitær hjælp og genopbygning? Eller er det også på disse områder så vigtigt for SF at fjerne knasterne for et S-SF samarbejde, at de flotte hensigter i kronikken må vige for magtpolitiske hensyn - det som DF's Kristian Thulesen Dahl så smukt har kaldt for magtens pris.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Joachim Nielsen skriver:

"Eller er Søren Krarup måske blevet ligeså human som Ole Sohn?"

Næh - men måske er Ole Sohn blevet lige så inhuman som Søren Krarup?

Inger Sundsvald

Hvad er meningen?
Har Information sparet clipsene som holder sammen på avisen væk?
Jeg håber det var en fejl, at jeg i dag måtte kæmpe med de løse sider.